Ψάχνουν τη συσπείρωση

Καλημέρα σας και με φουλ επίθεση ενόψει των ευρωεκλογών της προσεχούς Κυριακής. Μην τσιμπάτε από τις φωνές, τις επιθέσεις, τις συγκρούσεις και τα συνθήματα. Όλα γίνονται για την αύξηση της συσπείρωσης. Ουσιαστικά πάμε σε μια τελική ευθεία των τεσσάρων ημερών με έναρξη τη σημερινή και τέλος. Και να δούμε την Κυριακή τι ταμείο θα γίνει για τους πολιτικούς αρχηγούς.

Τσακίστε τον Κασσελάκη

Αυτό, όμως, που θα δούμε με ένταση τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι η μετωπική επίθεση της ΝΔ στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, με αφορμή το πόθεν έσχες του. Ουσιαστικά η κεντρική γραμμή από το Μέγαρο Μαξίμου είναι: «Τσακίστε τον Κασσελάκη». Και μάλιστα μετά τη χθεσινή κίνηση του Στ. Κασσελάκη να δημοσιοποιήσει σε προεκλογική του ομιλία το πόθεν έσχες, αντί να το καταθέσει στην αρμόδια υπηρεσία, η ΝΔ θεωρεί ότι έχει πολλά όπλα στη φαρέτρα της. Και πιστεύει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει απαντήσεις σε πολλά.

«Μιλάμε με το έργο μας»

Πάντως, ο πρωθυπουργός επιμένει ότι η ΝΔ μιλάει με το έργο της και αυτό έλεγε και χθες σε σύναξη που έγινε παρουσία στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης της Αττικής. Εκεί παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε χαλαρή συζήτηση και μετά την εκδήλωση έλεγε στα στελέχη ότι το κόμμα θα πάει πολύ καλά, χωρίς όμως να προσδιορίζει τι σημαίνει αυτό σε ποσοστά. Τι είδα όμως; Το πολύ καλό κλίμα μεταξύ του Κυρ. Μητσοτάκη και του Ν. Χαρδαλιά.

Τα οικονομικά του Κασσελάκη

Κάθισα και είδα το πόθεν έσχες του Στ. Κασσελάκη, όπως ο ίδιος το δημοσιοποίησε χθες, και το αποκωδικοποιώ για το 2023. Τα εισοδήματά του είναι 1,9 εκατ. ευρώ (2.067.139 δολάρια), οι καταθέσεις του 20,1 χιλ. ευρώ (21.858,89 δολάρια), οι δανειακές του υποχρεώσεις και οφειλές 1,69 εκατ. ευρώ (1.831.880,78 δολάρια), οι συμμετοχές του σε κάθε είδους επιχειρήσεις 670,9 χιλ. ευρώ (727.394,35 δολάρια), τα επενδυτικά του προϊόντα ανέρχονται σε 2,8 εκατ. ευρώ (3.040.483,15 δολάρια), έχει τρία ακίνητα και δύο οχήματα.

Το video wall

Πρωτόγνωρα πράγματα έγιναν χθες στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε να δημοσιοποιήσει μέσα από διαφάνεια σε video wall πίσω του, το πόθεν έσχες του και να απαντήσει με αυτόν τον τρόπο στους επικριτές του. Και μάλιστα επικαλέστηκε ότι δεν είναι ανοικτή η πλατφόρμα, ενώ θα μπορούσε εδώ και πάρα πολύ καιρό να το πράξει αυτό.

Οι πλατείες

Σιγά σιγά βλέπουμε και συγκεντρώσεις σε πλατείες, αν και ο κόσμος είναι λίγος και το ενδιαφέρον μειωμένο. Καλά μην περιμένετε και μέγα πλήθος και μέγα πάθος. Και χθες στις συγκεντρώσεις στην Αθήνα, της Νέας Αριστεράς και των Δημοκρατών, είδα λίγα πράγματα, ενώ και στη Θεσσαλονίκη ο Στ. Κασσελάκης δεν είχε μεγάλη συμμετοχή. Για τη ΝΔ το ίδιο θα έλεγα, ότι οι πολίτες επειδή δεν διακυβεύεται κάτι, όπως οι ίδιοι θεωρούν, δεν τρελαίνονται, όπως μου έλεγε κορυφαίος υπουργός να πάνε σε ομιλίες. Με τέτοια ζέστη πού να πάνε! Και δεν έχουν άδικο με τα 38άρια να έρχονται!

Οι φοβίες της Κουμουνδούρου

Και επειδή αναφέρομαι στις πλατείες, να σημειώσω πως στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αγωνία για το εάν θα υπάρξει συμμετοχή και στις συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο Κρήτης απόψε, την Πέμπτη στην Αθήνα και στην Πάτρα την Παρασκευή.

Χουλιαράκης σε ρόλο κλειδί

Κοιτούσα τα ονόματα που σχετίζονται με το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και εστίασα στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, για τον οποίο έσταζε χολή ο Παύλος Πολάκης. Ο Γ. Χουλιαράκης που είναι και σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδας και διατηρεί άριστη σχέση με τον κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, ενώ διδάσκει και στο Χάρβαρντ, έχει ρόλο κλειδί στο Ινστιτούτο και είναι πολύ κοντά πλέον με τον Αλ. Τσίπρα. Και αυτό σημαίνει πάρα πολλά για τα μελλούμενα.

Κομματικοί ή εκ προσωπικοτήτων;

Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί κάθε δημοσκόπο και κάθε κομματικό στέλεχος που εμπλέκεται στην υπόθεση των ευρωεκλογών. Και απασχολεί γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση. Στη ΝΔ, για να ξεκινήσω από το κυβερνών κόμμα, υπάρχουν εταιρείες που βρίσκουν ψηλά του κομματικούς και άλλες που δίνουν προβάδισμα σε υποψηφίους που προέρχονται από άλλους χώρους. Δηλαδή, κάποιοι ερευνητές βλέπουν την τριάδα Βόζεμπεργκ, Μεϊμαράκη, Κεφαλογιάννη να κάθεται ξανά στα έδρανα της Ευρωβουλής και άλλοι έρχονται αντιμέτωποι με στοιχεία που δείχνουν Μελέτη, Αυτιά και Μπελέρη να οδηγούν την κούρσα. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν και ενδιάμεσες λύσεις, με εκείνους που βλέπουν σε εκλόγιμες θέσεις όλους τους προαναφερθέντες και συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως τον Δημήτρη Τσιόδρα και τον Βασίλη Κοντοζαμάνη. Χωρίς να είναι οι μόνοι που γράφουν στις δημοσκοπήσεις: Κυμπουρόπουλος, Φλέσσα, Σπυράκη είναι ορισμένα από τα ονόματα που οι δημοσκόποι συναντούν συχνά στις επιλογές των ερωτηθέντων. Κομματικοί ή εκ προσωπικοτήτων λοιπόν; Μπορεί και τα δύο. Κυριακή κοντή γιορτή.

Δημοσκόπηση με λάθη

Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν μοναδικό εργαλείο αποτύπωσης της εικόνας της πραγματικότητας, ενώ καταγράφουν τις απόψεις και στάσεις της κοινωνίας τη χρονική στιγμή που πραγματοποιούνται. Βέβαια όταν γίνονται σωστά, γιατί έπεσε στα χέρια μου διαδικτυακή δημοσκόπηση του ΠΑΣΟΚ, γνωστής εταιρείας, για τις ευρωεκλογές που είχε μέσα τον αθλητικογράφο Βασίλη Σκουντή, ο οποίος δεν είναι καν υποψήφιος, και τον εργατολόγο, Κώστα Τσουκαλά, δύο φορές με λάθος όνομα. Αυτά είναι καλό να μην γίνονται για πολλούς και διάφορους λόγους.

«Θα πάει απλά να ψηφίσει»

Βρέθηκα με άνθρωπο του Αντώνη Σαμαρά για να τον ρωτήσω πώς βλέπει το κόμμα το βράδυ των ευρωεκλογών. Μου είπε λοιπόν ότι το ποσοστό θα κυμανθεί στο 31% με 32%, ενώ όταν ρώτησα πώς πάει ο αγώνας του πρώην προέδρου για το νικηφόρο εκλογικό αποτέλεσμα της ΝΔ, μου απάντησε: «Υπέροχα, θα πάει την Κυριακή απλά να ψηφίσει».

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η αποχή

Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, λοιπόν, και το βασικό διακύβευμα έχει μετατοπιστεί στην αποχή – όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα ξεπεράσει το 50%. Οι εθνικές εκλογές έχουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις ευρωεκλογές και τα κόμματα προσπαθούν να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους – επειδή κυρίως είναι νέοι. Υπάρχει όμως και ένας αστάθμητος παράγοντας σε αυτήν την περίπτωση που λέγεται… ζέστη. Αν την 9η Ιουνίου έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, το ποσοστό αποχής θα αυξηθεί και θα πιάσει κυρίως ανθρώπους που δεν πάνε στην κάλπη να ψηφίσουν αμιγώς κομματικά. Αυτοί είναι που θα επιλέξουν τις παραλίες. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ίσως επηρεάσει κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως να βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει υψηλή συσπείρωση. Αν δεν συμβεί αυτό, να είστε σίγουροι ότι θα πιάσουν οι ζέστες από την Κυριακή το βράδυ στη Χαριλάου Τρικούπη.

Οι επόμενες κινήσεις στο ΠΑΣΟΚ

Γι’ αυτό η 9η Ιουνίου αναμένεται να είναι μία καθοριστική ημέρα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Γνωρίζει και ο ίδιος πολύ καλά ότι με ποσοστό κάτω του 13% θα έχει εσωκομματικό πρόβλημα και γι’ αυτό έχει πάρει τα μέτρα του. Θα σταθώ όμως σε δύο σημεία. Ο Ανδρουλάκης διαπιστώνει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένα ενιαίο μπλοκ απέναντι του – με την έννοια να προκρίνεται ένας υποψήφιος για την προεδρία από τους άλλους. Όλοι όσοι κοιτάνε λοξά την προεδρική καρέκλα κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους, λειτουργούν ως «μοναχικοί καβαλάρηδες» και «παίζουν άμυνα». Επίσης, κανείς το βράδυ των εκλογών δεν θα θέσει θέμα ηγεσίας, γιατί συνειρμικά ο ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ θα τον συνδέσει με ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της Αθήνας: το Ζάππειο και τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Από την άλλη, αν ο Ανδρουλάκης πάει σε συνέδριο τον Σεπτέμβριο, οι αντίπαλοί του θα έχουν μπροστά τους τρεις μήνες να συσπειρωθούν απέναντί του με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Άγχος Ανδρουλάκη

Να σημειώσω, πάντως, για τον Νίκο Ανδρουλάκη και για το άγχος που έχει σχετικά με τα αποτελέσματα της προσεχούς Κυριακής. Μαθαίνω πως υπάρχει αγωνία και προβληματισμός, αν και επιχειρείται να μεταδοθεί αισιοδοξία. Η συγκέντρωση αύριο βράδυ στο Θησείο είναι ένα στοιχείο και η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να περάσει το μήνυμα πως κερδίζει τις εντυπώσεις και τελικά και την ψήφο των κεντροαριστερών. Σε διαφορετική περίπτωση ακονίζονται τα μαχαίρια.

Όποιος δεν στηρίζει πολεμάει;

Διάβασα κάτι δημοσιεύματα όπου ο Μιχάλης Κατρίνης, λέει, κάνει πόλεμο στον Ανδρέα Σπυρόπουλο και απεργάζεται σχέδια για να ρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη από το ΠΑΣΟΚ. Έψαξα και έμαθα, λοιπόν, ότι και πόλεμο δεν κάνει στον γραμματέα και δεν μπαίνει και σε συζητήσεις για την επόμενη ημέρα. Μίλησα με άνθρωπό του και μου είπε τα εξής: Ο Μιχάλης είναι ο μόνος που έκανε συγκέντρωση ετεροδημοτών, με μεγάλη μάλιστα επιτυχία και στην οποία έδωσε τον λόγο σε όλους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και μάλιστα ήταν και αρκετοί. Επίσης, η παρουσία του στα ΜΜΕ είναι σχεδόν καθημερινή στηρίζοντας τις προτάσεις του προέδρου. Όσον αφορά τον γραμματέα, μου ανέφερε ότι το να στηρίζεις το ψηφοδέλτιο, κατεβάζοντας μάλιστα και δικό σου υποψήφιο, μόνο πόλεμο δεν κάνεις. Εκτός μου είπε αν όποιος δεν στηρίζει κάποιον σημαίνει αυτόματα ότι τον πολεμάει. Κλείνοντας, μου είπε ότι τρέχουμε για να βγει το ΠΑΣΟΚ δεύτερο και όχι για να κάνουμε τα χατίρια διαφόρων.

Πώς η Νέα Αριστερά μπλόκαρε την είσοδο του Κασσελάκη στη Βουλή

Ο Στέφανος Κασσελάκης, λίγους μήνες μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, επιθυμούσε διακαώς να μπει στη Βουλή. Επειδή, όμως, στις τελευταίες εθνικές εκλογές το όνομά του φιγούραρε 9ο κατά σειρά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, θα έπρεπε να παραιτηθούν όλοι όσοι ήταν πάνω από αυτόν, προκειμένου να μπορέσει να ορκιστεί βουλευτής. Και φαίνεται προς στιγμήν θα γινόταν, αλλά το εγχείρημα σκάλωσε στην 8η θέση, την οποία κατείχε η νομικός Ζωρζέτα Λάλη, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Κομισιόν. Εκείνη αρνήθηκε να κάνει πίσω κι έτσι ο Κασσελάκης δεν μπήκε στη Βουλή. Αυτά για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Αυτό που δεν ξέραμε, όμως, είναι ότι πίσω από την κίνηση αυτή υπήρχε «δάκτυλος» της Νέας Αριστεράς. Η Ζ. Λάλη, βλέπετε, μαθαίνουμε ότι είναι η μία από τις 78 προσωπικότητες που υπογράφουν κείμενο στήριξης του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Αριστεράς ενόψει της αναμέτρησης την Κυριακή.

Το Mega και η «Ελευθεροτυπία»

Να σας δώσω και δύο μιντιακά παρασκήνια που αφορούν τον όμιλο Alter Ego. Η Αναστασία Γιάμαλη οδεύει προς τη Συγγρού και ήδη λέγεται πως ετοιμάζεται να υπογράψει τις επόμενες ημέρες, για να αρχίσει η προετοιμασία της εκπομπής της ενόψει του φθινοπώρου. Μαθαίνω, επίσης, ότι δεν αποκλείεται να τη δούμε και σχολιάστρια στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, εκτός και εάν πατήσει πόδι ο Γιάννης Πρετεντέρης. Τώρα το άλλο θέμα είναι η «Ελευθεροτυπία» που έχει αρχίσει και προετοιμάζεται σιγά σιγά από τους Αντώνη Καρακούση και Σήφη Πολυμίλη και μαθαίνω πως θα γίνει κίνηση να πάρουν κόσμο από την «Εφημερίδα των Συντακτών». Πάντως πηγαίνει η έκδοση για τα μέσα του Σεπτεμβρίου!

Μουδιασμένη η αγορά γραφείων στην Ελλάδα

Στάσιμο παρουσιάστηκε το ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις σε γραφεία κυρίως στην Αθήνα στους πρώτους μήνες του 2024. Αυτό προκύπτει και από στοιχεία της C&W Proprius. Στο πρώτο τρίμηνο του 2024 ο όγκος των επενδύσεων σε ακίνητα γραφείου που καταγράφηκε ήταν μόλις 58 εκατ. ευρώ, με μία μόνο συναλλαγή από θεσμικό επενδυτή και όλες τις υπόλοιπες από επιμέρους ιδιώτες, κάτι που δείχνει την επιφυλακτικότητα των θεσμικών επενδυτών, κυρίως λόγω των υψηλών επιτοκίων. Οι μεγαλύτερες συναλλαγές που καταγράφηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα ήταν η πώληση του ακινήτου Cecil στο κέντρο της Κηφισιάς στον όμιλο Λασκαρίδη, η αγορά νέας έδρας από την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου στη Θεσσαλονίκη και η απόκτηση κτιρίου γραφείων 1.681 τ.μ. στην οδό Ηρακλείτου 7, από την Trastor. Εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα σημειωθεί αύξηση του όγκου των επενδύσεων, με τη δραστηριότητα να αυξάνεται κυρίως το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το επενδυτικό κλίμα βελτιώνεται σε ολόκληρη την αγορά με αυξανόμενη αισιοδοξία για τις οικονομικές προοπτικές σε συνδυασμό με την προσδοκία για πτώση τόσο των επιτοκίων όσο και των επιτοκίων ανταλλαγής.

Τα νέα ανοίγματα στον χώρο της μόδας

Νέες αφίξεις καταγράφηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2024 για επιχειρήσεις στον τομέα λιανικής πώλησης προϊόντων μόδας, όπως το Collective brand της Folli Follie, το κεντρικό κατάστημα Puma του ομίλου Φάις και το κατάστημα Georg Jensen όλα στην κεντρική αγορά της Γλυφάδας. Επίσης, λειτούργησαν τρία νέα καταστήματα στο εμπορικό κέντρο River West και συγκεκριμένα τα Guess, Starbucks και Nike West Athens, ένα νέο κατάστημα Goody’s στη Ρόδο και νέο Kiko Milano στη Νέα Σμύρνη. Εκτός των άλλων άνοιξαν τις πόρτες τους τα δύο πρώτα καταστήματα Sinsay στην Αττική σε Αιγάλεω και Πειραιά, ενώ τρία νέα καταστήματα συμφωνήθηκαν να δημιουργηθούν στα πάρκα λιανικής Smart Park, Top Parks Πειραιώς και Top Parks Πάτρας. Ένα κατάστημα οπτικών της αλυσίδας Ojo άνοιξε στον Πειραιά, ένα κατάστημα Salomon άνοιξε το πρώτο τρίμηνο στο The Mall Athens και η Funky Buddha αφίχθη στο Golden Hall. Επίσης, ο όμιλος Φουρλή ξεκίνησε την ανάπτυξη του νέου πάρκου λιανικής μέσω της εταιρείας του Trade Estates στο Ηράκλειο Κρήτης, με συνολική επιφάνεια 7.885,61 τ.μ. και τρία καταστήματα εκ των οποίων το ένα είναι ΙΚΕΑ.

Απόψε τα εγκαίνια στον Πύργο Πειραιά

Σήμερα το βράδυ στις 8 θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια στον Πύργο του Πειραιά. Παρών θα είναι εκτός απροόπτου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μώραλης. Το κτίριο θα φωταγωγηθεί, αποτελώντας πλέον ένα τοπόσημο για το μεγάλο λιμάνι, το οποίο χρειάστηκε πάνω από τέσσερις δεκαετίες, από τη στιγμή που έγινε η αρχική του κατασκευή, για να λειτουργήσει πλήρως με τη μορφή που έχει σήμερα.

Χρηματιστήριο: Μετά από πολλές αποχωρήσεις στα τρόφιμα και μία άφιξη

Πολλές αποχωρήσεις εταιρειών που ανήκουν στον κλάδο τροφίμων και ποτών καταγράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Νίκας, Καραμολέγκος, Creta Farms, Κρητών Άρτος, Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες, Εlbisco, ΑΒ Βασιλόπουλος, Δέλτα, Γρηγόρης Μικρογεύματα, είναι μόνο μερικές από αυτές που αποχώρησαν τα τελευταία χρόνια. Και έπειτα από αρκετά χρόνια επιστρέφει εταιρεία του κλάδου τροφίμων στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου. Ο λόγος για την εταιρεία Korinthian Foods, με αντικείμενο το βιομηχανικό τρόφιμο, συμφερόντων του επιχειρηματία Ηλία Κακογιάννη. Βέβαια, κατά την εισαγωγή αναμένεται ότι θα προκύψουν και νέοι μέτοχοι σε μία κατηγορία όπως αυτή των έτοιμων γευμάτων που έχει αρκετό «ψωμί» στην αγορά.

183 δισεκατομμύρια δολάρια αξίζουν τα ελληνικά βαπόρια

Και καθώς τα Ποσειδώνια βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη από χθες, θα ήθελα να σταθώ στην παγκόσμια δύναμη του ελληνικού στόλου και του εφοπλισμού της χώρας μας. Με βάση μία ενδιαφέρουσα ανάλυση από τον Stephen Gordon, επικεφαλής της έγκυρης Clarkson Research, αποκαλύπτεται ότι οι έλληνες ιδιοκτήτες ελέγχουν τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο από άποψη μεταφορικής ικανότητας, με πλοία 427 εκατομμύρια dwt σε λειτουργία, αξίας περίπου 183 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι δέκα κορυφαίοι ιδιοκτήτες της χώρας ελέγχουν το 8% της συνολικής παγκόσμιας χωρητικότητας. Κάνοντας συμβόλαια για 293 πλοία, αξίας σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, οι Έλληνες παρήγγειλαν περισσότερα πλοία από οποιονδήποτε άλλον και τώρα κατέχουν τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα των νεότευκτων βαποριών. Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με τον απολογισμό τους πριν από δύο χρόνια, όταν οι έλληνες ιδιοκτήτες αντιπροσώπευαν μόλις το 7% των πλοίων σε παραγγελία. Οι Έλληνες έχουν, επίσης, πρωτοπορήσει σε καινοτόμες νέες χρηματοδοτικές δομές, αξιοποιώντας τις κεφαλαιαγορές, κυρίως τη Wall Street.