Κάτι ετοιμάζει ο εξαφανισμένος Τεμπονέρας

Καλημέρα και μπαίνω απευθείας στο ψητό. Θα ξεκινήσω με κάποιον που μπορεί να είναι εξαφανισμένος το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν σημαίνει πως έχει σταματήσει να δουλεύει. Σας έχω νέα από τον προοδευτικό χώρο, μετά τη συνεργασία Ανδρουλάκη-Χαρίτση που σας είχα ενημερώσει πρώτος από τη στήλη. Ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο φιλόδοξος 40άρης πολιτικός, μετά την παρέμβασή του για έναν «προοδευτικό οδικό χάρτη», αναμένεται να αμφισβητήσει όχι απλά την ηγεσία Κασσελάκη αλλά το ίδιο το brand name του ΣΥΡΙΖΑ – ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Θα μπορούσε να διαδραματίσει ο ίδιος πρωταγωνιστικό ρόλο την επόμενη μέρα ή ως μεσαίο στέλεχος θα επιλέξει να βγει πρώτος μπροστά, ώστε να αναβαθμιστεί διά της πλαγίας; Προς το δεύτερο κλίνω, αν με ρωτάτε. Η Κεντροαριστερά βράζει και δεν είναι μόνο ο Δ. Τεμπονέρας που κινείται.

Ένας στους δύο εκτός

Μία και αύριο και κλείνουμε την προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές. Μια προεκλογική περίοδος αρκετά υποτονική που ανέβηκαν οι τόνοι τις τελευταίες εβδομάδες και έδωσαν λίγο χρώμα εκλογών σε αυτή την ανούσια αναμέτρηση όπως εξελίσσεται. Και όπως μου έλεγε χθες βράδυ υπουργός μετά τη δημοσκόπηση της ALCO για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, είναι ανησυχητικό το γεγονός πως περίπου 1 στους 2 ψηφοφόρους δεν θα πάει, όπως φαίνεται, να ψηφίσει, ενώ δεν πιστεύει πως θα αλλάξει κάτι με την ψήφο του. Τα κόμματα, όμως, συνεχίζουν τις τελευταίες κινήσεις τους και πάμε να δούμε τι γίνεται.

Σταμάτησαν οι δεξιές διαρροές

Αυτό που έμαθα χθες ήταν ότι έχουν υποχωρήσει σημαντικά οι διαρροές προς τα δεξιά της ΝΔ. Προφανώς δεν είναι αμελητέες οι διαρροές, αλλά είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από το Πάσχα. Εδώ, μου είπαν πως έπαιξε και τον ρόλο της η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Στο πλευρό Μητσοτάκη ο Τασούλας

Το πρόβλημα εντοπίζεται στον βορρά, όπου βρέθηκε και πάλι χθες ο πρωθυπουργός για να κάνει την κεντρική του προεκλογική ομιλία στη Θεσσαλονίκη. Τι είδα εκεί; Ήταν μαζί του και ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, που δεν τον είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να είναι και πολύ δραστήριος κομματικά. Το γεγονός πως ήταν δίπλα του το πολιτικό παιδί του Ευάγγελου Αβέρωφ είχε τη σημασία του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από Νορμανδία στο Μπίργκενστοκ

Σας ανέφερα χθες, πριν κυκλοφορήσει ευρέως, για τη σημερινή παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη στη Νορμανδία για τις γιορτές που γίνονται με επίκεντρο την επέτειο της απόβασης των Συμμάχων. Εκεί θα δει τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, όπως σας γνωστοποίησα, αλλά μαθαίνω πως λίαν συντόμως θα δει και τον γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, και την ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι. Ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να βρεθεί στην Ελβετία, όπου θα διεξαχθεί Διεθνής Διάσκεψη για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και θα είναι εκεί και ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πέρα από τους προαναφερθέντες και τον Μακρόν. Πού θα γίνει η σύναξη; Στο ελβετικό θέρετρο Μπίργκενστοκ, στο καντόνι του Νιντβάλντεν, έξω από τη Λουκέρνη το διήμερο 15-16 Ιουνίου.

Οργή Τσίπρα

Και να πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ όπου έμαθα πως ο Αλέξης Τσίπρας έγινε έξαλλος με τον τρόπο που η ηγετική ομάδα του κόμματος, υπό τον Στέφανο Κασσσελάκη, άφησε ουσιαστικά αιχμές εναντίον του για τον τρόπο που έκλεισε η υπόθεση του πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη επί πρωθυπουργίας του. Ειδικά η κίνηση του Θανάση Οικονόμου, πρώην βουλευτή Ιωαννίνων και εκ των πιο στενών στελεχών του Στ. Κασσελάκη, να μιλήσει για «σκιές και συνδιαλλαγές» στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια του ελέγχου του πόθεν έσχες του νυν πρωθυπουργού εξόργισε και τον Τσίπρα και πολλούς. Στο Attica TV, ο Θ. Οικονόμου, όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει αν «υπάρχουν σκιές στους ελέγχους που έγιναν τότε από την κυβερνητική πλειοψηφία και τα πρόσωπα που εκπροσωπούσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη συγκεκριμένη επιτροπή», είπε και τίναξε την μπάνκα στον αέρα: «Σας το λέω με σαφήνεια, γιατί υπήρξαν κάποιες, ας το πω, εντός εισαγωγικών συναλλαγές».

Κακλαμάνης υπέρ Βούτση

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, υπερασπίστηκε τον Νίκο Βούτση, τότε πρόεδρο της Βουλής, κάτι που αναγνώρισαν πολλά στελέχη στο γαλάζιο στέλεχος που έχει το θάρρος της γνώμης. «Ξέρετε ποιος ήταν πρόεδρος της Βουλής εκείνη την εποχή; Ο Νίκος Βούτσης και μου λέτε ότι κάτω από την προεδρία του Νίκου Βούτση έγιναν αυτά τα πράγματα; Και δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά για το κόμμα σας;», είπε ο Ν. Κακλαμάνης, υπερασπιζόμενος αυτός την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας. Πρωτοφανείς καταστάσεις.

Χτυπιούνται στον ΣΥΡΙΖΑ

Αυτή η ιστορία με τα πόθεν έσχες έχει πολλές πτυχές και έχει ενοχλήσει πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μιλάνε παραμονές των εκλογών για να μην θεωρηθεί ότι υπονομεύουν την προσπάθεια του Στ. Κασσελάκη. Εξάλλου το βράδυ της Κυριακής είναι κοντά. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει μεγάλη ενόχληση για τον τρόπο που εξελίσσεται η συζήτηση για το πόθεν έσχες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Και κυρίως δεν κατάλαβαν γιατί ο Στ. Κασσελάκης έπεσε στην παγίδα της ΝΔ και απάντησε με τον τρόπο που το έκανε.

Το προφίλ των υποψηφίων

Τώρα σας έχω κάποια στοιχεία για το προφίλ των υποψηφίων, όπως τα αποκωδικοποίησε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) διαβάζοντας όλα τα βιογραφικά των υποψηφίων. Τι εντόπισε; Οι έξι στους 10 υποψηφίους είναι άνδρες, με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, όπου υπάρχει ισορροπία. Η πλειοψηφία είναι ηλικιακά στη ζώνη των 50 ετών, έχει πανεπιστημιακό πτυχίο και τα επαγγέλματα που κυριαρχούν είναι πρώτα οι δικηγόροι, οι πανεπιστημιακοί, ακολουθούν οι γιατροί και οι δημοσιογράφοι. Τι μου έκανε, όμως, εντύπωση; Το μεγαλύτερο ποσοστό υποψηφίων με διδακτορικό έχει η Νέα Αριστερά (38%), ενώ το ΠΑΣΟΚ με το ίδιο ποσοστό έχει υποψηφίους με πτυχίο και μεταπτυχιακό.

Τα επαγγέλματα στα κόμματα

Πώς το ΚΕΦΙΜ, όμως, τους κατατάσσει μετά την αξιολόγηση; Στη ΝΔ προηγούνται οι δημοσιογράφοι, οι δικηγόροι και οι γιατροί. Στον ΣΥΡΙΖΑ πρώτοι είναι οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι δημοσιογράφοι, οι πανεπιστημιακοί, οι αθλητές και οι καλλιτέχνες. Στο ΠΑΣΟΚ πρώτοι είναι οι καθηγητές πανεπιστημίου, οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι εκπαιδευτικοί και οι ερευνητές. Στο ΚΚΕ την πρωτιά έχουν και εδώ οι δικηγόροι, οι δημοσιογράφοι και οι γιατροί. Στην Ελληνική Λύση πρώτα οι έμποροι, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι αγρότες-κτηνοτρόφοι και οι γιατροί. Στη Νέα Αριστερά πρωτιά έχουν οι πανεπιστημιακοί, ακολουθούν οι δημοσιογράφοι και τέλος οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Στη Νίκη πρωτιά έχουν οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι πανεπιστημιακοί, οι εκπαιδευτικοί και οι καλλιτέχνες. Στην Πλεύση Ελευθερίας προηγούνται οι καλλιτέχνες, οι αθλητές, οι νομικοί και τα στελέχη ΜΚΟ.

Εκτιμήσεις για πρωτιά σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Εγώ, πάντως, θα κάνω την πρόβλεψή μου για να μην βγω μετά Χριστόν προφήτης. Και αναφέρομαι στις θέσεις που θα καταλάβουν γνωστά ονόματα στις ευρωεκλογές. Στη ΝΔ πρώτος και με διαφορά ο Γιώργος Αυτιάς, με την Ελίζα Βόζεμπεργκ και τον πρώην πρόεδρο της παράταξης, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, να παλεύουν για τη δεύτερη θέση. Κλίνω προς τον πρόεδρο. Στον ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης και Νικόλας Φαραντούρης θα «κονταροχτυπηθούν» για τη πρώτη θέση. Μα θα μου πείτε όχι ο Νίκος Παππάς; Αμφιβάλλω γιατί είναι «άφαντος» από τον προεκλογικό αγώνα. Επίσης, βάλτε και την Μπεκατώρου στο «κάδρο» στις 4 πρώτες θέσεις. Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ θα πω ότι τελικά ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, θα είναι στην τριάδα. Και το λέω αυτό, γιατί όλος ο κομματικός μηχανισμός έχει πέσει επάνω του για να τον βγάλει και γιατί οι αντίπαλοί του δεν έχουν τέτοιου είδους ερείσματα.

Στη μάχη των ευρωεκλογών και ο Παπασταύρου

«Υπάρχει μία διαχρονικά σταθερή, οραματική φωνή που προχωράει την Ελλάδα μπροστά, με θυσίες όταν χρειάζεται, με όραμα, με συνέπεια, με αποφασιστικότητα. Η φωνή της Νέας Δημοκρατίας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου χαρακτηριστικά, κατά την πρώτη του δημόσια ομιλία μετά από καιρό. Χθες στη Γλυφάδα, διοργάνωσε ο διοικητής του Ασκληπιείου Βούλας, Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, προεκλογική φιέστα για τον Φρέντη Μπελέρη και την Ελεονώρα Μελέτη, όπου, μάθαμε, έγινε το αδιαχώρητο. Εκεί εντοπίστηκαν και οι υφυπουργοί, Χάρης Θεοχαρης και Μάριος Θεμιστοκλέους, αλλά και οι γ.γ. Μπαλέρμπας και Κιρμικίρογλου. Ο Παπασταύρου, παλιό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για πάνω από τρεις δεκαετίες, ευρωπαϊστής και τεχνοκράτης, δεν παρέλειψε να εξάρει τη ΝΔ για τη σταθερή ευρωπαϊκή της πορεία. «Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας έβαλε τη χώρα μας στην Ευρώπη με τον εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, την κράτησε στην Ευρώπη με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και σήμερα πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη με τον πρωθυπουργό και πρόεδρό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη», υπογράμμισε, αναδεικνύοντας τον ρόλο του στη θέση που έχει κατακτήσει η Ελλάδα στην Ευρώπη. Κλείνοντας, κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν δυναμικά τη ΝΔ και «το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Το κόμμα που διαχρονικά εκφράζει τις δικές μας αρχές και αξίες».

ΠΑΣΟΚική σύναξη στο Θησείο

Την κεντρική του ομιλία έκανε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Θησείο, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια. Εκεί είδα, αφού είχα ακούσει πριν ώρες τον Ευάγγελο Βενιζέλο να στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, τον Γιώργο Παπανδρέου, όλους τους βουλευτές, στελέχη, κ.ά. Αισιοδοξία διέκρινα από τις συζητήσεις, αν και οι μετρήσεις εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ στη ζώνη, όχι του λυκόφωτος, αλλά του 13%.

Κόκκινο Σύνταγμα

Και ανεβαίνοντας από το Θησείο πέρασα και έκανα στάση στο Σύνταγμα, όπου είχε συγκέντρωση το ΚΚΕ. Θα έλεγα πως ήταν μια ακόμα εντυπωσιακή συγκέντρωση, όπως μόνο το ΚΚΕ ξέρει να κάνει. Κεντρικός ομιλητής ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που ζήτησε στήριξη του κόμματος στις κάλπες της Κυριακής. Το στοίχημα του ΚΚΕ είναι η τέταρτη θέση, που όπως μαθαίνω παίζεται με την Ελληνική Λύση, αν και το κόμμα Βελόπουλου εμφανίζεται σε πτώση το τελευταίο διάστημα και αυτό σχετίζεται με όσα σας ανέφερα στην αρχή για τον περιορισμό των διαρροών από τα δεξιά.

«Παρέλαση» υποψηφίων στο Ελ. Βενιζέλος

Σε διαρκή ταξίδια για προεκλογικούς λόγους βρίσκονται υποψήφιοι ευρωβουλευτές αλλά και επικεφαλής κομμάτων, για να κερδίσουν μέχρι και τον τελευταίο ψηφοφόρο. Το μάτι μου πήρε χθες το πρωί στον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον γραμματέα του ΜΕΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, με τη σύζυγό του Δανάη, αμφότεροι ντυμένοι στα μαύρα με στιλ και σε χαλαρή διάθεση. Η 9η Ιουνίου είναι σίγουρο ότι θα εξελιχθεί σε νύχτα αγωνίας ιδιαίτερα για τα μικρότερα κόμματα, αν και το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι στις 21.00 θα έχουμε τα πρώτα αξιοποιήσιμα αποτελέσματα. Σε μία γωνία στο lounge της Aegean καθόταν η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ, Βούλα Πατουλίδου, η οποία μιλούσε διαρκώς στο τηλέφωνο και θα έλεγα ότι ήταν ελαφρώς αγχωμένη, ενώ στο ίδιο σημείο και σε απόσταση είδα και τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Αριστεράς, Στέλιο Κούλογλου, σε χαλαρή διάθεση και μάλλον πιο κουλ σε σχέση με τα εκλογικά, αν κρίνω μια συζήτηση στο πόδι που πήρε το αυτί μου. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι μία βόλτα να πας στο αεροδρόμιο, θα συναντήσεις ουκ ολίγους υποψήφιους.

Με μια βαλίτσα στο χέρι όλο τον Ιούνιο ο πρωθυπουργός

Και μια και λέμε για ταξίδια και αεροδρόμιο. Δεν ξέρω εάν το είχατε παρατηρήσει, αλλά ο πρωθυπουργός τις τελευταίες εβδομάδες είχε περιορίσει τα ταξίδια του εκτός συνόρων στα άκρως σημαντικά και απαραίτητα, καθώς ήθελε να δώσει προτεραιότητα στις περιοδείες εντός επικράτειας ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Σήμερα, Πέμπτη, θα κάνει μια εξαίρεση, καθώς θα μεταβεί στη Γαλλία για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 80ής επετείου της απόβασης στη Νορμανδία, ωστόσο έχει μεριμνήσει να επισκεφθεί νωρίτερα τα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν, όπου κατασκευάζονται οι φρεγάτες Belh@rra για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού – οπότε και πάλι θα απευθυνθεί εμμέσως στο ελληνικό κοινό λίγα εικοσιτετράωρα πριν στηθούν οι κάλπες. Ήδη όμως το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταρτίσει το πλάνο επισκέψεων και συναντήσεων εκτός επικράτειας. Δύο μέρες μετά τις ευρωεκλογές, στις 11 Ιουνίου, θα πάει στην Ιορδανία για τη διεθνή σύνοδο συντονισμού αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σε συνεργασία με την Αίγυπτο. Στις 15 και 16 του μηνός θα βρίσκεται στο θέρετρο Μπίργκενστοκ της Ελβετίας για τη Διάσκεψη ειρήνης στην Ουκρανία και λίγες ημέρες αργότερα θα παραστεί στη Διακυβερνητική Διάσκεψη Ε.Ε. – Ουκρανίας. Στο μεταξύ ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι και στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουνίου για την άτυπη σύγκληση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στις 27-28 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής. Συνεχώς με μια βαλίτσα στο χέρι δηλαδή.

Αμερικανοί πάνε κι έρχονται στην Αθήνα

Αμερικανοί πάνε κι έρχονται, όπως μου λένε, στην Αθήνα ενόψει εκλογών. Όχι των δικών μας, των ευρωεκλογών της Κυριακής, αλλά των προεδρικών της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού που θα διεξαχθούν την Τρίτη 5 Νοεμβρίου. Μπορεί να απέχουν ακόμα πέντε μήνες, ωστόσο τα think tank πηγαινοέρχονται στην ελληνική πρωτεύουσα με στόχο τη στήριξη είτε του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, που κατέχει το αξίωμα, είτε του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, που είναι τέως ένοικος του Λευκού Οίκου και φιλοδοξεί να τον… ξανανοικιάσει. Πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα το Chicago Council on Global Affairs των Δημοκρατικών με τον επικεφαλής του, Ίβο Ντάλντερ (που ετοιμάζεται να ορκιστεί υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για την περιοχή μας, αν ξαναβγεί ο Μπάιντεν). Οι επισκέπτες διάβηκαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και είδαν μεταξύ άλλων τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Δημήτρη Καιρίδη και την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Σύντομα αναμένουμε εκπροσώπους και των «δεξαμενών σκέψης» του Τραμπ, όπως για παράδειγμα τα μέλη του Heritage Foundation. Κατά πόσο βέβαια τέτοιου είδους επισκέψεις ωφελούν τους (ουκ ολίγους) ομογενείς μας στις ΗΠΑ είναι μια άλλη κουβέντα. Αλλά για να πραγματοποιούν τέτοια υπερατλαντικά ταξίδια οι ιθύνοντες, κάτι θα ξέρουν.

Noval Properties: 87 θεσμικοί επενδυτές και 4.752 έλληνες ιδιώτες

Το καμπανάκι χτύπησε χθες για πρώτη φορά για λογαριασμό της Noval Properties του ομίλου Viohalco ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Παναγιώτης Καπετανάκος. Η εταιρεία που έχει αυτή τη στιγμή χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο βασίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος σε βιομηχανικά ακίνητα της Viohalco, κατάφερε να προσελκύσει 87 έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές και 4.752 έλληνες ιδιώτες επενδυτές. Παρά τη δύσκολη συγκυρία για τον κλάδο των εισηγμένων εταιρειών real estate στην Ελλάδα και διεθνώς, λόγω κυρίως των υψηλών επιτοκίων δανεισμού, η δημόσια προσφορά υπερκαλύφθηκε κατά 2,3 φορές.

Περιορισμένα κέρδη για την επένδυση της Λουξ στο νερό

Κερδοφόρα αν και οριακά ήταν, όπως πληροφορούμαι, η πορεία της εταιρείας παραγωγής εμφιαλωμένου νερού, Δίρφυς, το 2023. Σας θυμίζω ότι η γνωστή εταιρεία αναψυκτικών έχει αποκτήσει στη Δίρφυ το ποσοστό που κάποτε κατείχε ο αείμνηστος αλλαντοβιομήχανος, Παναγιώτης Νίκας. Για να γίνω πιο σαφής ο τζίρος της Δίρφυς για την περασμένη χρονιά ήταν 10,6 εκατομμύρια ευρώ, η κερδοφορία της κινήθηκε σε οριακά επίπεδα, η οποία εκτιμάται από τα στελέχη της ότι μπορεί να βελτιωθεί το 2024. Πάντως από στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, η Δίρφυς το 2023 κατάφερε να αυξήσει τον όγκο πωλήσεών της κατά 14,3%, αυξάνοντας ταυτόχρονα και το μερίδιό της στην αγορά. Μένει επομένως να αποτυπωθεί η αύξηση των πωλήσεων και στην κερδοφορία, κάτι που έως τώρα δεν έχει συμβεί.

Η αρχαιολογία κρίνει την τύχη του Ξενία Κύθνου

Ξανά στην κρίση των αρμόδιων αρχών του υπουργείου Πολιτισμού, και αυτή τη φορά του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, μαθαίνω ότι θα βρεθεί σήμερα η επένδυση του ισραηλινού επιχειρηματία, Avraham Ravid, στο Ξενία Κύθνου. Η Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού είχε μπλοκάρει το έργο, μη εγκρίνοντας την αρχιτεκτονική μελέτη για την αποκατάσταση του πρώην Ξενία Κύθνου, με το αιτιολογικό ότι «δεν συνάδει με το χαρακτηρισμένο ως μνημείο κτίριο, δεν τηρούνται οι όροι της εγκεκριμένης προμελέτης και δεν συνοδεύεται από τις απαραίτητες μελέτες (στατική, συντήρησης κ.ά.)». Σήμερα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει τη νέα οριστική μελέτη που κατατέθηκε από τον επενδυτή για το ξενοδοχείο. Το πλάνο από πλευράς του Ισραηλινού προβλέπει ότι θα γίνουν επεμβάσεις στις όψεις του υφιστάμενου κτιρίου, διαρρυθμίσεις στους εσωτερικούς χώρους, στατική ενίσχυση αλλά και προσθήκη πισίνας στον ακάλυπτο χώρο.

Εκατομμύρια ευρώ χάνει ετησίως το δημόσιο λόγω ΕΤΑΔ

Άνθρωπος με καλή γνώση των πραγμάτων μου έλεγε ότι η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) χάνει πολλά εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, τα οποία θα μπορούσαν να μπουν στα δημόσια ταμεία, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Οι λόγοι είναι πολλοί και σχετίζονται αφενός με το τεράστιο και αχανές χαρτοφυλάκιο ακινήτων που διαχειρίζεται και είναι περισσότερα από 70.000, με περίπου το 1/3 από αυτά να είναι καταπατημένα. Το ίδιο πρόσωπο μου έλεγε ότι χρειάζεται μία καλά οργανωμένη ομάδα 15 ατόμων που να «τρέξει» το ξεσκαρτάρισμα του χαρτοφυλακίου αυτού, ούτως ώστε σε μία δεκαετία να προκύψει το «διαμάντι» που κρύβεται σε αυτά. Ένας ακόμα λόγος είναι ότι πολλές συμβάσεις παραχώρησης είχαν υπογραφεί παλαιότερα σε πολύ χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα να ευνοούνται οι μισθωτές των ακινήτων και να χάνει το δημόσιο. Ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο και σε γνωστές παραλίες της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Το στοίχημα είναι μεγάλο, αλλά για να εκπληρωθεί χρειάζεται πολλά ακόμα βήματα.

Ανοίγει ο δρόμος για την υπογειοποίηση του ΗΣΑΠ Πειραιά

Στον δρόμο για να υπογειοποιηθεί μέρος της διαδρομής από το Νέο Φάληρο στον Πειραιά βρίσκεται η διαδρομή του τρένου, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική εικόνα της πόλης. Είναι κάτι που άκουσα να μεταφέρει ως αίτημα ο Γιάννης Μώραλης, καθώς βρέθηκε στα εγκαίνια του Πύργου Πειραιά, με τη μελέτη για το συγκεκριμένο project να έχει υλοποιηθεί ως δωρεά από τη Dimand και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να απαντά ότι η κυβέρνηση μεριμνά για το θέμα, έχοντας κινήσει διαδικασίες και για την εξεύρεση πόρων που θα οδηγήσουν στην ανάπλαση της περιοχής, εφόσον ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη κίνηση. Πρόκειται για ένα αρκετά φιλόδοξο project, το οποίο ωστόσο θα αλλάξει πολύ και σημαντικά την εικόνα στο μεγάλο λιμάνι εφόσον γίνει πράξη τα επόμενα χρόνια.