Πρώτος

Καλημέρα και πολλά μπράβο στον Ολυμπιακό για το επίτευγμά του. Οι ερυθρόλευκοι έγιναν η πρώτη ελληνική ομάδα που σήκωσε ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο αλλά και η πρώτη ομάδα παγκοσμίως που έχει κύπελλο στα τέσσερα μεγάλα ομαδικά αθλήματα: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο.

Τα μέτρα του τελικού

Μπράβο και στην ελληνική κυβέρνηση που διοργάνωσε τον τελικό στο γήπεδο της ΑΕΚ δίχως να υπάρξουν παρατράγουδα. Στη Νέα Φιλαδέλφεια βρέθηκαν περίπου 20.000 Ολυμπιακοί και τώρα που όλα τελείωσαν, ας θυμηθούμε αυτούς που τρομοκρατούσαν τους πάντες λέγοντας πως θα πρέπει να μεταφερθεί η έδρα του τελικού σε άλλη χώρα και όλα τα σχετικά. Μια χαρά μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλους αγώνες η Ελλάδα, ακόμα και αυτούς με αυξημένη επικινδυνότητα.

Οι τρεις πρώτοι και οι υπόλοιποι

Τελευταία νέα από τις δημοσκοπήσεις. Ο άνθρωπός μου που τις διαβάζει και μοιράζεται τις σκέψεις του με το πρωθυπουργικό επιτελείο μού έκανε την εξής πρόβλεψη: οι τρεις πρώτοι θα έχουν 65% και όλοι οι υπόλοιποι 35%. Δηλαδή, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από τη μία και όλοι οι άλλοι από την άλλη. Με το δεδομένο πως το κυβερνών κόμμα φαίνεται να αγγίζει τον στόχο του 33%, υπολογίστε τι μένει για τους άλλους δύο. Εδώ η πηγή είχε μία ακόμα έκπληξη. Δεν θα είναι μεγάλη η διαφορά Κασσελάκη – Ανδρουλάκη, μου είπε. Το ΠΑΣΟΚ συσπειρώνεται, ενώ το κοινό του Στέφανου είναι απολίτικο και δεν είναι σίγουρο πως θα φτάσει στις κάλπες, μου εξήγησε.

Εκτίμηση σε ψήφους

Άλλοι μιλάνε με ποσοστά, άλλοι με αριθμό ψήφων. Πρώην υπουργός έδωσε την εκτίμησή του χθες σε κομματική – αυτοδιοικητική παρέα στην Αττική. Η ΝΔ, είπε, θα πάρει πάνω από 1,5 εκατ. ψήφους. Τώρα, σε τι ποσοστό θα μεταφραστεί αυτό, εξαρτάται από τη συμμετοχή, εξήγησε. Σίγουρα όμως η διαφορά με τον δεύτερο θα είναι εξαιρετικά μεγάλη, εφόσον το εκατομμύριο οι άλλοι το βλέπουν με το κιάλι.

Οι τρεις που προηγούνται

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες από τις σταυροδοσίες είναι ότι την κούρσα του ΠΑΣΟΚ οδηγούν Νίκος Παπανδρέου, Γιάννης Μανιάτης και Φίλιππος Σαχινίδης. Ο καθένας για διαφορετικούς λόγους και στηριζόμενος σε διαφορετικά κοινά φαίνεται να περνά πιο εύκολα ως ένας από τους τρεις ή τέσσερις σταυρούς που βάζουν οι λεγόμενοι κομματικοί ψηφοφόροι. Και αμέσως μετά ακολουθεί ο Λευτέρης Καρχιμάκης, ο οποίος επίσης έχει σημαντικές δεξαμενές, τόσο από την Κρήτη όσο και από την Αττική.

Ποιος το περίμενε

Αν και το ΠΑΣΟΚ, με ηλικία όση και η μεταπολίτευση στη χώρα μας, είναι περπατημένο και δεν πιστεύει σε θεούς και δαίμονες, το τι συνωμοσιολογία έπεσε τις προάλλες πέριξ της Χαριλάου Τρικούπη είναι λίγο δύσκολο να σας μεταφέρω. Ο λόγος, βέβαια, δεν ήταν άλλος από τη δημοσκόπηση της GPO με το χαρακτηριστικό ερώτημα ποιον επιλέγουν οι πολίτες για αρχηγό στην Κεντροαριστερά και απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα έβαλαν με την εταιρεία, τα έβαλαν με το μέσο (τα «Παραπολιτικά»), απέδωσαν σκοπιμότητες και ηθική αυτουργία στη ΝΔ -λιγότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ-, μα πάνω από όλα τα έβαλαν με τους δικούς τους, Χάρη Δούκα και Μανώλη Χριστοδουλάκη, που ήταν στο ερώτημα προς τους συμμετέχοντες στην έρευνα.

Χαλίφης

«Δεν ήξερα ότι ο Χάρης Δούκας -ακόμη δεν κάθισε στην καρέκλα του δημάρχου- θέλει να γίνει αρχηγός», μου είπε ο άνθρωπός μου στο περιβάλλον του χαμογελαστού πλέον Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος όμως θύμωσε λίγο στην τελευταία μας επικοινωνία. «Και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, με ποιο κριτήριο τον έβαλαν στη λίστα;», με ρώτησε. Αντιμετωπίζοντας τη σιωπή μου, συνέχισε: «Γιατί όχι τον Παύλο Γερουλάνο ή τον Παύλο Χρηστίδη; Γιατί όχι τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο ή τον Μιχάλη Κατρίνη;». «Γιατί», τον ρώτησα και μου έκλεισε το τηλέφωνο. Έριξα όμως τον εγωισμό μου και τον κάλεσα πίσω. «Ίσως δεν το ήξεραν», του είπα. «Θα σου το κλείσω ξανά», μου απάντησε και το έκανε. Μάλλον θα περάσουν μερικές μέρες μέχρι να σας έχω την επόμενη ανταπόκριση από το Κίνημα.

Δεν ρωτηθήκαμε

Οι επόμενες κλήσεις ήταν με ανθρώπους του Χάρη και του Μανώλη. «Να μην παραλογίζονται στο κόμμα, προφανώς και δεν ρωτηθήκαμε», μου απάντησαν σχεδόν με τα ίδια λόγια οι συνομιλητές μου. «Από εκεί και πέρα, όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται», μου είπε εις εξ αυτών, ο πιο… σκληρός απέναντι στη Χαριλάου Τρικούπη. «Ρώτησε κάτι η εταιρεία που δεν το συζητούν στις παρέες;», μου έθεσε το ερώτημα. «Δημοσίευσε το μέσο κάποια είδηση που δεν υπάρχει;», συνέχισε. «Προφανώς όχι», έδωσε ο ίδιος την απάντηση. «Και η εταιρεία και το μέσο έκαναν τη δουλειά τους, ας την κάνουν και στο ΠΑΣΟΚ», μου είπε ορθά κοφτά.

Μήνυμα μέσω Σπυρόπουλου

Έντονος είναι ο προβληματισμός στη Χαριλάου Τρικούπη για το κατά πόσο περνάει η γραμμή υπέρ του γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλου. Φαίνεται πως όλοι όσοι θέλουν να στείλουν μήνυμα στον πρόεδρο θα το κάνουν μέσω του Σπυρόπουλου. Και αυτό, αν επιβεβαιωθούν οι σχετικοί φόβοι, σίγουρα θα είναι μία ήττα για τον αρχηγό του Κινήματος.

Χαρές και πανηγύρια

Αντίθετα ήταν πολύ χαρούμενος ο συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος είχε ο ίδιος την πρωτοβουλία της επικοινωνίας μαζί μου. «Μην ασχολείσαι με τα θεωρητικά», μου είπε, (ποιον θέλουν για αρχηγό, δηλαδή τον Τσίπρα), «αλλά με τα ουσιαστικά» (ποιος έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Μητσοτάκη, δηλαδή ο Κασσελάκης), συνέχισε ενθουσιασμένος. «Οι επόμενες εθνικές εκλογές έχουν κλειδώσει μεταξύ του Κασσελάκη και του Μητσοτάκη», μου δήλωσε κατηγορηματικά. «Να περιμένουμε τις ευρωεκλογές και το πόθεν έσχες του προέδρου», του απάντησα με προβοκατόρικη διάθεση. «Όλα στην ώρα τους», σχολίασε με αυτοπεποίθηση. Κυριακή κοντή γιορτή λοιπόν, καθώς και η 9η Ιουνίου είναι Κυριακή και η 30ή που εκπνέει η προθεσμία για το πόθεν έσχες. Όπως λέμε και λίγο πριν, ποιος το περίμενε πώς θα ήταν Κυριακή;

Γκρίνια στη Νέα Αριστερά

Έντονη γκρίνια έχει ξεσπάσει στη Νέα Αριστερά, όπου τα στελέχη τα έχουν βάλει τόσο με τον Αλέξη Χαρίτση, όσο και με την Έφη Αχτσιόγλου. Πυρά εξαπολύουν και κατά του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος υποτίθεται ότι είναι επικεφαλής της εκλογικής προσπάθειας. «Είναι όλοι εξαφανισμένοι, δεν γίνεται δουλειά αν δεν ιδρώσει κανείς τη φανέλα», μου είπε στέλεχος του κόμματος από την Ομπρέλα. Μάλλον θα έρθουν νωρίς τα πρωτοβρόχια στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Νεύρα, πολλά νεύρα

Νεύρα πολλά μου λένε ότι έχει η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον Στέφανο Κασσελάκη. Θεωρεί ύποπτη την επίθεση φιλίας και ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα συνεχίσει αυτόνομα το ταξίδι της στα πολιτικά νερά της πατρίδας μας. Ποιος είναι ο μεγάλος φόβος των συνεργατών της; Να υπάρξει διασπορά ψήφου στα μικρότερα κόμματα και να μην πιάσουν έτσι το μέτρο για εκλογή ευρωβουλευτή.

Το παρασκήνιο πίσω από την παράταση

Η λεγόμενη διπλή παράταση -στην προθεσμία για τους καθαρισμούς οικοπέδων και την αντίστοιχη για τις εκθέσεις πυροπροστασίας ακινήτων κοντά σε δασικές εκτάσεις- έχει μπόλικο παρασκήνιο. Δεκάδες δήμαρχοι που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα μετέφεραν στο Μέγαρο Μαξίμου τη δυσφορία των πολιτών για την εισπρακτική λογική των δύο μέτρων. Προκειμένου να αποδείξουν το μέγεθος της δυσαρέσκειας και το πολιτικό κόστος, μάλιστα, προσκάλεσαν συνεργάτη του πρωθυπουργού σε ομάδες πολιτών στις εφαρμογές επικοινωνίες. Το τι είδε εκεί ο συγκεκριμένος άνθρωπος οδήγησε στη διπλή παράταση και δεν αποκλείεται να έχουμε και αλλαγές επί της ουσίας. «Δεν είναι και λίγο ένα νέο χαράτσι από 150 έως 1.000 ευρώ όταν λέμε ότι μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ», είπε έτερος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σύσκεψη που έγινε για το θέμα και ο κύβος ερρίφθη.

Τα «παπανδρεϊκα» χόρτα και το τσιπουράκι στο Ρίο

Σε παραδοσιακό ταβερνάκι στο Ρίο παρακολούθησε το ματς Ολυμπιακού – Φιορεντίνα ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, με παρέα τοπικών παραγόντων και τους στενούς του συνεργάτες. Και μπορεί να έφτασε λίγο αργοπορημένος λόγω του βεβαρυμένου προγράμματός του, ωστόσο απόλαυσε ένα λιτό δείπνο με ψάρι, χόρτα και ψημένο ψωμί στα κάρβουνα με τσιπουράκι. «Πάρε χόρτα, είναι παπανδρεϊκά», του είπε χαριτολογώντας ένας συνδαιτυμόνας με τον ίδιο να χαμόγελα με νόημα… Η κινητοποίηση των κυβερνητικών στελεχών είναι πολύ δυναμική και ο Χάρης Θεοχάρης έχει «χρεωθεί» μεταξύ άλλων τον Πύργο, καθώς στόχος είναι η συσπείρωση, δηλαδή να κινητοποιηθεί η γαλάζια βάση, να βεβαιωθούν ότι ο σταθερός πυρήνας του κόμματος θα πάει στην κάλπη και δεν θα επιλέξει παραλία. Ο υπουργός έφυγε πριν από τη λήξη του αγώνα. «Αύριο έχουμε πρωινό ξύπνημα», είπε.

Στο ΣΕΦ χτυπά η «καρδιά» των ευρωεκλογών

Μπορεί χθες το βράδυ η καρδιά της φίλαθλης Ελλάδας να χτυπούσε στην AEK Arena, ωστόσο η καρδιά των ευρωεκλογών χτυπούσε και θα εξακολουθεί να χτυπάει τα προσεχή εικοσιτετράωρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στις εγκαταστάσεις του φαληρικού σταδίου εργάζονται πυρετωδώς πάνω από 650 υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής με βάρδιες, φτιάχνοντας τους σάκους με το εκλογικό υλικό που θα σταλεί στους δήμους της Αττικής, πληθυσμιακά σχεδόν στη μισή Ελλάδα δηλαδή, ενόψει της αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου. Φτιάχνουν σε ντάνες τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, ταξινομούν φακέλους, ετοιμάζουν τα αντίτυπα με τις οδηγίες και τις εγκυκλίους που θα λάβουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, τη γραφική ύλη και όλα όσα είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή της διαδικασίας. Στην Περιφέρεια Αττικής περιλαμβάνονται οκτώ εκλογικές περιφέρειες, το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 3.011.370 ψηφοφόρους, ενώ έχουν συσταθεί 4.648 εκλογικά τμήματα. Δεν το λες και μικρό το εγχείρημα.

Οι βολές Θεοδωρόπουλου για την Τσέτη

Αρκετά αιχμηρός αλλά και ουσιαστικός παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Αιχμηρός για την αντίπαλό του, Ιουλία Τσέτη, αλλά και αρκετά συγκεκριμένος και ουσιαστικός ως προς αυτά που θέλει να υλοποιήσει το προσεχές διάστημα. Σε ό,τι αφορά την αντίπαλό του για τη διεκδίκηση της προεδρίας στον ΣΕΒ, Ιουλία Τσέτη, τόνισε ότι αυτή δεν ενέχει όρους πολιτικής ή ποδοσφαιρικής αντιπαράθεσης. «Η κυρία Τσέτη πιστεύει ότι μπορούν πολλά πράγματα να γίνουν διαφορετικά στον ΣΕΒ, εγώ πιστεύω ότι ήδη γίνονται πολλά πράγματα καλά και μπορούμε να τα βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο». Σε ερώτημα για το εάν υφίσταται ζήτημα διαχωρισμού της διοίκησης του ΣΕΒ ανάμεσα σε επιχειρηματικά τζάκια και αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες, τόνισε ότι «η κυρία Τσέτη είναι δεύτερη γενιά, εγώ είμαι πρώτη γενιά. Επομένως ποιος προέρχεται από τζάκι; Σε ό,τι αφορά την πρόταση της κυρίας Τσέτη για εκπροσώπηση των επιχειρήσεων της περιφέρειας από τον ΣΕΒ, αρκεί να σας πω ότι αυτή τη στιγμή πέντε περιφερειακοί σύνδεσμοι εκπροσωπούνται στον ΣΕΒ. Οι κοινές δράσεις που έχουμε αναλάβει με τους περιφερειακούς συνδέσμους είναι πολλές».

Στις άδειες το πολυτελές συγκρότημα φιλοξενίας του Πολιτόπουλου

Σε διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών μαθαίνω ότι βρίσκεται το κτίριο που θα δημιουργήσει σουίτες πίσω από το Hilton, ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, ιδιοκτήτης της μπίρας Βεργίνα. Μάλιστα ο ίδιος φέρεται να ετοιμάζει και νέα χτυπήματα στον ξενοδοχειακό τομέα, καθώς σκοπός του επιχειρηματία είναι να εξαγοράσει ένα ή δύο ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας το προσεχές διάστημα, δημιουργώντας έναν μικρό όμιλο στον κλάδο της φιλοξενίας. Σας θυμίζω ότι ο ίδιος έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του το Ilisia Hotel στη λεωφόρο Μιχαλακοπούλου, ακριβώς πίσω από το ξενοδοχείο Hilton.

«Μαζεύει» τον θόρυβο που δημιούργησε για τις ασφαλιστικές ο Βακάκης

Να μειώσει τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις που έκανε περί μοντέλου αυτασφάλισης για περιουσιακά στοιχεία του ομίλου Jumbo, προσπαθεί τώρα ο Απόστολος Βακάκης. Αναφέροντας μάλιστα ότι το θέμα έτυχε μεγάλου δημοσιογραφικού θορύβου. Αυτό που ουσιαστικά σπεύδει να ξεκαθαρίσει τώρα ο ιδιοκτήτης της γνωστής εταιρείας, είναι ότι η αναφορά που πρόσφατα έκανε στη γενική συνέλευση των μετόχων αφορούσε σε συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία, η οποία -με αφορμή τα πρόσφατα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα- θεώρησε σωστό να απαιτήσει, αναίτια, διψήφια αύξηση των ασφαλίστρων.

Τι θα πει ο Αριστοτέλης Παντελιάδης για την ακρίβεια και τα My market

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Metro, ιδιοκτήτη των σούπερ μάρκετ My market, θα μιλήσει σήμερα σε δημοσιογράφους. Και η αλήθεια είναι ότι περιμένω να τον ακούσω με προσοχή. Γιατί από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνω ότι δεν θα σταθεί μόνο στα οικονομικά δεδομένα και τις επενδύσεις της επιχείρησής του, δηλαδή του ομίλου Metro. Καθότι, όπως πληροφορούμαι, στην εκδήλωση θα είναι παρών και ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ, Απόστολος Πεταλάς, ο οποίος έχει προσκληθεί και εκτός απροόπτου θα παρευρεθεί. Στην Ένωση Σούπερ Μάρκετ είναι πρόεδρος ο Α. Παντελιάδης. Και επομένως είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει εκτενής κουβέντα για τα μειωμένα περιθώρια κερδοφορίας που έχουν τα σούπερ μάρκετ παρά τον υψηλό τους τζίρο, καθώς και για το θέμα της ακρίβειας στα βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Οι νέες business Κόκκαλη στις ασφάλειες και η είσοδος στο Χρηματιστήριο

Είσοδο στην ασφαλιστική αγορά κάνει ο Σωκράτης Κόκκαλης μετά την εξαγορά της εταιρείας «Ευρώπη Ασφαλιστική» από την Intracom Properties, θυγατρική της Intracom Holdings, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη βελτίωση των αποτελεσμάτων που θα επέλθει. Αποκάλυψε, επίσης, πως υπάρχει σχέδιο που στοχεύει στο να εισαχθεί η εταιρεία στο ελληνικό Χρηματιστήριο μέσα στο 2024. Στη γενική συνέλευση της Intracom ήταν παρών και ο μέχρι πρότινος ιδιοκτήτης της «Ευρώπης Ασφαλιστικής», Νίκος Μαρκόπουλος. Ο Κόκκαλης σημείωσε πως στόχος είναι η «Ευρώπη Ασφαλιστική» να γίνει ένας από τους ισχυρούς παίκτες της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς και στάθηκε στο κύμα εξαγορών ελληνικών εταιρειών από ξένες εταιρείες που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα. Nα σας πω εδώ ότι η αξία της συμφωνίας ανέρχεται στα 46,55 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτής η Intracom Holdings, η οποία είναι και μοναδική μέτοχος της Intracom Properties, αλλά και μέτοχος στην Κλουκίνας – Λάππας (ΚΛΜ), δρομολογεί την τμηματική εξαγορά του 100% της «Ευρώπης Ασφαλιστικής» από την Intracom Properties. Επίσης, προβλέπεται η συγχώνευση της Intracom Properties με την ΚΛΜ και η μετονομασία της ΚΛΜ σε Ευρώπη Holdings με σταδιακή είσοδο ιδιωτών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο του νεοσύστατου επιχειρηματικού σχήματος.