Το κεντρικό θέμα

Καλημέρα. Η επιτυχία του Ολυμπιακού δεν είναι μόνο μια συλλογική επιτυχία, αλλά μια κατάκτηση ευρωπαϊκού κυπέλλου που βάζει την Ελλάδα σε καλύτερη θέση στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη. Κι αυτό από μόνο του λέει πολλά. Χθες, όπου κι αν πήγα, με όποιον κι αν μίλησα, ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης. Ποιες ευρωεκλογές; Η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από τον τελικό του Ολυμπιακού. Λογικό. Αλλά σε δέκα μέρες έχουμε ευρωεκλογές και πάμε σιγά σιγά να δούμε τι γίνεται.

Οι ευχές Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε και δημόσια χθες τα συγχαρητήριά του στην ομάδα του Πειραιά και μιλώντας στο Αίγιο είπε πως χαίρεται ως φίλαθλος, ως Έλληνας, αλλά και ως πρωθυπουργός. Και αυτό διότι η Ελλάδα κατάφερε να διεκπεραιώσει μία ευρωπαϊκή οργάνωση, με αρτιότητα και με επαγγελματισμό.

Ο Κόκκαλης και οι Αγγελόπουλοι

Πριν μπω όμως στα πολιτικά, θέλω να σημειώσω δύο πράγματα που είδα χθες και έχουν ενδιαφέρον και δεν αφορούν μόνο τον Ολυμπιακό σε αθλητικό επίπεδο. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα για τη σχέση Σωκράτη Κόκκαλη και Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και για το εάν ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ θέλει να εμπλακεί και στο μπάσκετ. Ο Σ. Κόκκαλης εμφανίστηκε μετά από χρόνια με αναφορά στο ποδόσφαιρο και έδωσε συγχαρητήρια σε όλους και εννοείται και στον Βαγγέλη Μαρινάκη, όπως έκανε και ο γιος του Πέτρος, που πέρα από τον αγώνα για τις ευρωεκλογές ήταν στον τελικό και έκλεισε ο λαιμός του από τις φωνές. Συγχαρητήρια έδωσαν και τα αδέλφια Αγγελόπουλοι.

Επικοινωνία με Χρυσοχοΐδη

Σας είχα αναφέρει εδώ και μέρες για την αγωνία που υπήρχε στο Μέγαρο Μαξίμου για το κατά πόσο θα πήγαιναν όλα ομαλά. Ο πρωθυπουργός έμαθα ότι επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον συνεχάρη. Και δεν ήταν λίγο, ενώ και ο υπουργός από την πλευρά του ευχαρίστησε την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και το προσωπικό από την κορυφή έως τη βάση.

Η αποχή

Μαθαίνω από δημοσκόπους ότι μπορεί να καταγραφεί μεγάλη αποχή στις ευρωεκλογές. Μου είπαν ότι μπορεί η αποχή να φτάσει και το 55% που σημαίνει αποδοκιμασία των ψηφοφόρων για το πολιτικό σύστημα. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία από την έρευνα της Prorata, που ήδη συζητείται από χθες σε πολιτικά γραφεία, δείχνουν ότι δεν έχει κλειδώσει η δεύτερη θέση και υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα για την εκτίμηση της κατάταξης των πολιτικών κομμάτων, κυρίως στη μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

Η ανατροπή

Τι βγαίνει από την έρευνα που δεν προβλήθηκε ιδιαίτερα, λόγω και της κατάκτησης του τίτλου από τον Ολυμπιακό; Η ανατροπή του ΠΑΣΟΚ ως προς την κατάληψη της δεύτερης θέσης. Αυτή τη στιγμή έχει ελαφρύ προβάδισμα, ενώ η μέτρηση καταγράφει εξαιρετικά σημαντικές μεταβολές ως προς την εκλογική επιρροή των κομμάτων αλλά και υψηλό βαθμό ρευστότητας των επιλογών του εκλογικού σώματος στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Δεύτερος ο Ανδρουλάκης

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Νέας Δημοκρατίας είναι 33,3%, του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 13%, του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ 12%, του ΚΚΕ 11,2%, της Ελληνικής Λύσης 8,5%, της Νίκης και της Νέας Αριστεράς, αντίστοιχα, 4,5%, ενώ της Πλεύσης Ελευθερίας 3,9%. Ακολουθούν ο Κόσμος και η Φωνή Λογικής με 2,3%, ενώ το άθροισμα των υπόλοιπων κομμάτων εκτιμάται στο 4,5%.

Το εύρος των κομμάτων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα σχετικά εύρη της εκλογικής επιρροής των κομμάτων. Ποια είναι αυτά; Η ΝΔ κινείται μεταξύ 30,4% – 36,2%. Το ΠΑΣΟΚ από 10,9% έως 15,1%. Ο ΣΥΡΙΖΑ από 9,9% έως 14%. Το ΚΚΕ από 9,2% έως 13,2%. Η Ελληνική Λύση από 6,8% έως 10,2%. Η Νίκη από 3,2% έως 5,8%. Η Πλεύση Ελευθερίας από 2,6% έως 5,2%. Η Νέα Αριστερά από 3,2% έως 5,8%. Ο Κόσμος από 1,4% έως 3,2%. Η Φωνή Λογικής από 1,4% έως 3,2%.

Πώς ήρθε η ανατροπή

Με πήραν, πάντως, αρκετοί τηλέφωνο να με ρωτήσουν πώς είδα τη δημοσκόπηση της Prorata. Να σας ενημερώσω, λοιπόν, ότι η συγκεκριμένη έρευνα είναι εκτίμηση εκλογικής επιρροής και όχι πρόθεση ψήφου. Είναι, δηλαδή, ένας τρόπος αποτίμησης των ποιοτικών δεικτών και όχι δημοσκόπηση με όρους ερωτήσεων άρα και εκτίμηση ψήφου. Οπότε, είναι λογικό να καταγράφει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, επειδή το ΠΑΣΟΚ έχει σχεδόν την απόλυτη συσπείρωση και ο ΣΥΡΙΖΑ τη μικρότερη (87% για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και 45% η αξιωματική αντιπολίτευση). Και κάπως έτσι έχουμε τα πάνω κάτω.

Μουρμούρα

Επειδή πέρασε λόγω του τελικού στα ψιλά, θέλω να σας αναφέρω πως υπάρχει μεγάλη οργή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σε κομμάτια που είναι με τον Αλέξη Τσίπρα. Η δήλωση προ δύο ημερών του Στ. Κασσελάκη που ουσιαστικά αποστράτευσε τον πρώην πρωθυπουργό και τον εμφάνισε πως δεν έχει καμία προοπτική επανόδου, όχι απλά έχει ενοχλήσει, αλλά έχει εξοργίσει βουλευτές που ομνύουν πίστη στον Τσίπρα. Και λόγω της μεγάλης μουρμούρας στην Κ.Ο. και στο κόμμα προσπάθησε χθες η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, να τα μαζέψει, λέγοντας ότι είναι ενεργός πολιτικά ο Αλέκης Τσίπρας. Δεν πείθει!

Η μάχη της Πάτρας

Για τη μάχη της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές τα είπαμε, αλλά βλέπω πως γίνεται και μάχη για την Πάτρα και τον κόσμο της Κεντροαριστεράς. Στην πατρίδα της οικογένειας Παπανδρέου πάει σήμερα ο Ν. Ανδρουλάκης που θα μιλήσει το βράδυ στο κέντρο της Πάτρας, ενώ ο Στ. Κασσελάκης που κάνει και συχνές αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου θα βρεθεί εκεί την επόμενη Παρασκευή, για να κλείσει την προεκλογική περίοδο.

Η υπόδειξη Μεϊμαράκη σε Κασσελάκη

Και καλά ο Στ. Κασσελάκης μπορεί να μιλάει για τον Ανδρέα, αλλά δεν έχει και διάθεση να μετακινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την ομάδα της Αριστεράς στους Ευρωσοσιαλιστές. Το αντίθετο. Αυτά μέχρι τώρα, για μετά τις ευρωεκλογές θα δούμε. Πάντως ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τον προέτρεψε να το δει πάλι. Μιλώντας και αυτός χθες στην Πάτρα (στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης) τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει μέλος της ευρωομάδας του GUE, που υποστηρίζει μία αντιευρωπαϊκή ρητορική, ή αν θα ακολουθήσει την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. «Θα συνέφερε την Ελλάδα το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας να ανήκει στη σοσιαλιστική ομάδα», σημείωσε. Λέτε;

Ήξεις, αφήξεις για το πόθεν έσχες

Πάντως, και χθες ο Στ. Κασσελάκης δεν μας έκανε σοφότερους στην ΕΡΤ, όπου έδωσε συνέντευξη και μεταξύ άλλων ρωτήθηκε για το πόθεν έσχες του για το οποίο ακόμα είμαστε στο σκοτάδι!

Το τεφτέρι και η αξιολόγηση των βουλευτών

«Αρκετά τον χαϊδέψαμε τον Κασσελάκη», μου έλεγε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κατά τη χθεσινή περιοδεία στον Πύργο, πιστοποιώντας μου με αυτόν τον τρόπο ότι οι τόνοι όσο πλησιάζουμε στην 9η Ιουνίου θα ανεβαίνουν και η νέα εκλογική αναμέτρηση θα αποκτήσει χαρακτηριστικά πόλωσης. Εντωμεταξύ η γαλάζια κινητοποίηση χτυπάει κόκκινο. Για να μπουν δυναμικά στο παιχνίδι οι βουλευτές ώστε να επηρεάσουν τους «πυρήνες» τους, περνούν πλέον από κομματική αξιολόγηση. Ο λόγος; Η αδράνεια του τελευταίου διαστήματος. Πλέον όλα καταγράφονται. Με πόσους και ποιους μίλησαν, πού περιόδευσαν, πόσους κατάφεραν να κινητοποιήσουν! Και όλα αυτά τα στοιχεία, όπως καταλαβαίνετε, θα αποτελέσουν πειστήρια για την επόμενη μέρα. Γιατί μπορεί κάποιοι να θέλουν υπουργικό θώκο, αλλά χωρίς προσφορά στο κόμμα το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν περνάς στην επόμενη φάση.

Το Conference τoυ Μητσοτάκη

Και πριν πάω στα οικονομικά, ο πρωθυπουργός ενδέχεται σήμερα να σηκώσει το δικό του Conference, καθώς όχι απλώς θα παρακολουθήσει από κοντά, αλλά το πιθανότερο είναι πως θα συμμετέχει κιόλας στον τελικό του ΣΑΚΑ Conference Cup. Πρόκειται για το ποδοσφαιρικό κύπελλο του Συλλόγου Αποφοίτων του Κολλεγίου Αθηνών – Ψυχικού, στο οποίο ο Κ. Μητσοτάκης συμμετέχει ως παίκτης μιας εκ των ομάδων, της 30 Plus SAKA F.C., έχοντας ως συμπαίκτη τον γιο του Κωνσταντίνο, κι ας μην έχει «πατήσει» ακόμη τα 30. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στατιστικά της διοργάνωσης, ο πρόεδρος της κυβέρνησης κατά την τρέχουσα περίοδο όχι μόνο έχει αγωνιστεί, αλλά έχει πετύχει και πέντε τέρματα!

Τζίρο στα 1,65 δισ. βλέπουν τα Metro-My market

Με τζίρο που θα φτάσει τα 1,65 δισεκατομμύρια ευρώ προβλέπεται ότι θα κινηθεί το 2024 ο όμιλος Metro, ο οποίος διαχειρίζεται τα καταστήματα My market και τα καταστήματα χονδρικής Metro Cash & Carry. Έχει ενδιαφέρον να δούμε ότι μεγάλο μέρος της ανάπτυξης και της κερδοφορίας που αποκομίζει ο όμιλος οφείλεται αφενός στην προσεγμένη οικονομική και εμπορική του πολιτική. Έχει επενδύσει πολλά σε ιδιόκτητα καταστήματα, στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στην τεχνολογία τα τελευταία χρόνια. Όπως είπε και ο ιδιοκτήτης του ομίλου, Αριστοτέλης Παντελιάδης, από το 2023 έως και το 2027 θα επενδυθούν συνολικά 280 εκατομμύρια ευρώ. Κυριότερη επένδυση θα είναι η κατασκευή νέας αποθήκης στον Ασπρόπυργο, περίπου 40.000 τετραγωνικών, προκειμένου να μεταφέρει εκεί τις δύο μικρότερες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις που έχει σήμερα σε Ασπρόπυργο και Μάνδρα Αττικής.

Ένας ακόμα ψηφοφόρος του Θεοδωρόπουλου

Το άλλο ενδιαφέρον που άκουσα να λέει ο Αριστοτέλης Παντελιάδης ήταν η πρόθεσή του να ψηφίσει τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, προκειμένου ο τελευταίος να εκλεγεί πρόεδρος του ΣΕΒ. Δήλωσε ανοιχτά την προτίμηση στο πρόσωπό του, ενώ είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι προφανώς επηρεασμένος από τη μακρόχρονη επαγγελματική γνωριμία μου με τον κ. Θεοδωρόπουλο. Είναι ένας άνθρωπος πολύ ευθύς και έχω εκτιμήσει όλη την πορεία και την επιχειρηματική του σταδιοδρομία και πιστεύω ότι είναι πιο κατάλληλος για την προεδρία του ΣΕΒ. Ομολογώ, όμως, λόγω της δουλειάς μου ότι δεν έχω σχέση με τα φάρμακα, δεν γνωρίζω τη σταδιοδρομία της κυρίας Τσέτη και δεν μπορώ να εκφράσω άποψη για το εάν είναι κατάλληλη ή όχι».

Η ΕΥ στο κτίριο της Noval στο Μαρούσι

Μαθαίνω ότι η ΕΥ, η μία από τις τέσσερις μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες παγκοσμίως, που έχει φυσική παρουσία και στην Ελλάδα, θα είναι ο μισθωτής του μεγάλου κτιρίου που κατασκευάζουν Noval Property και Brook Lane στο Μαρούσι. Μία επένδυση που ξεπερνάει τα 110 εκατομμύρια ευρώ και ένα έργο που έχει συζητηθεί πολύ στην αγορά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα θα μετακομίσει από το κτίριο της οδού Χειμάρρας, όπου εδρεύει σήμερα και νοικιάζει γραφεία από την Prodea Investments. Κάπως έτσι, ένας ακόμα από τους big four, όπως ονομάζονται οι τέσσερις μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες, θα αποκτήσει νέα «πράσινα» και βιοκλιματικά γραφεία μετά την PwC, που θα στεγαστεί στην Κηφισίας στα γραφεία που απέκτησε η Eurobank και αναπτύσσει η Dimand.

Η παρουσία της Μαριάννας Λάτση στον Αστέρα

Πάντοτε διακριτική ως προς την παρουσία της αλλά με πολλές επενδυτικές τοποθετήσεις τα τελευταία χρόνια, η Μαριάννα Λάτση, ήταν παρούσα στην εκδήλωση εγκαινίων της μαρίνας στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Η σχέση της με την ευρύτερη περιοχή της Βουλιαγμένης είναι ιδιαίτερα στενή επιχειρηματικά αλλά και προσωπικά. Σας θυμίζω άλλωστε ότι υπήρξε παντρεμένη με τον επί σειρά ετών δήμαρχο της πόλης, Γρηγόρη Κασιδόκωστα. Εκτός των άλλων, ο Πάρις Κασιδόκωστας διατηρεί συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο του Αστέρα Βουλιαγμένης. Ταυτόχρονα, όμως, η Μ. Λάτση έχει αποκτήσει τρία από τα οικόπεδα στον Λαιμό της Βουλιαγμένης από την Αστήρ Παλάς Α.Ε., την εταιρεία στην οποία υπάγεται ο Αστέρας Βουλιαγμένης.

Γιατί χτυπάνε οι «8» το λιμάνι του Λαυρίου

Δικαίωμα αξιοποίησης για τα επόμενα 60 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης θα έχει όποιος από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές επικρατήσει στον διαγωνισμό για το λιμάνι του Λαυρίου. Το πιο ενδιαφέρον για όλους φυσικά, είναι ότι αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Αττικής, ενώ βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και στο λιμάνι της Ραφήνας. Επομένως δεν θα μπορούσε παρά να αποτελέσει πεδίο έντονου ενδιαφέροντος. Oκτώ επενδυτικά σχήματα είναι αυτά που ρίχνονται στη μάχη για το λιμάνι με τον ανταγωνισμό να είναι ιδιαίτερα έντονος. Τα σχήματα που υπέβαλαν πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου Α.Ε. μέσω πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού τουλάχιστον 50% συν μία μετοχή είναι η ΓΕΚ Τέρνα, η ΙΝΤΕΡΚΑΤ, η κοινοπραξία JetPlan Shipping – Άκτωρ Παραχωρήσεις, η κοινοπραξία GPH Cruise Port Finance και Promarine S.A., η Olympic Marin με την MSC Cruises, η Gulftainer Company, η IOTC Investments και η Israel Shipyards Industries.