«Μπετονάρει» την παραδοσιακή βάση

Καλημέρα. Πολλά ακούω τις τελευταίες ημέρες για την πίεση στα δεξιά της ΝΔ ενόψει των ευρωεκλογών και σας έχω νέα φρέσκα από μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνομιλία που είχα με κεντρικό παράγοντα της κυβέρνησης. Η ΝΔ, όπως μου είπε, μειώνει σημαντικά, όσο φθάνουμε κοντά την κάλπη της 9ης Ιουνίου, τις απώλειες στα δεξιά της και «μπετονάρει» την παραδοσιακή της βάση.

Με αιχμή την καθημερινότητα

Μου είπε ο ίδιος παράγοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να προτάσσει το αφήγημα της πολιτικής σταθερότητας και της επίλυσης προβλημάτων της καθημερινότητας, επιδιώκοντας να επαναβεβαιωθούν οι εσωτερικοί πολιτικοί συσχετισμοί. Στόχος το 33% και, όπως μου εξήγησε, με βάση τα ποιοτικά στοιχεία που έχουν, λόγω και της προβληματικής παρουσίας της αντιπολίτευσης, είναι πολύ πιθανόν η ΝΔ ακόμα και να το ξεπεράσει για μία μονάδα ή να κινείται κοντά σε αυτό το ποσοστό.

Ατζέντα 10 ημερών

Σε αυτή την ατζέντα των 10 ημερών ο πρωθυπουργός θέλει να κερδίσει τον… καναπέ. Τι σημαίνει αυτό; Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν διαπιστώσει ότι οι «εχθροί» της κάλπης είναι η αποχή των ψηφοφόρων της ΝΔ, η διάθεση για τιµωρητική ψήφο και η χαλαρότητα µε την οποία το εκλογικό κοινό στέκεται έναντι των συγκεκριμένων εκλογών. Έτσι, στο πλάνο μπαίνουν σοβαρά ζητήματα, όπως το δημογραφικό, η ακρίβεια, το στεγαστικό, το μεταναστευτικό, κ.ά.

Στεγανοποίηση στα δεξιά

Όπως μου επεσήμανε κορυφαίος υπουργός, το κεντρικό θέμα είναι πρωτίστως να στεγανοποιηθεί ο χώρος της Δεξιάς. Και αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι στιγμής το επιτυγχάνει. Και λόγω αυτού του γεγονότος στρέφονται προς τον χώρο του προοδευτικού Κέντρου στο παραδοσιακό κοινό.

Με Μπελέρη στο πλευρό

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σε πολλές περιοδείες υποψήφιων ευρωβουλευτών είναι μαζί τους και ο γιος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας, Φρέντη Μπελέρη. Συναντάται και με μητροπολίτες, προσπαθώντας να κερδίσει τις ψήφους των δεξιών ψηφοφόρων. Ακόμα και σε περιοδείες του πρωθυπουργού τον είδαμε, όπως το περασμένο Σάββατο στην Άρτα, όπου όταν έμαθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως ήταν εκεί, τον φώναξε και περιόδευσαν για λίγα λεπτά μαζί.

Διακαναλική στην Κρήτη

Μια κίνηση έκπληξη κάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης που επέλεξε την Κρήτη για να δώσει τη διακαναλική του συνέντευξη. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει άνετη πρωτιά στους τέσσερις νομούς και αυτό όπως φαίνεται ότι θα το πετύχει, σε μια περιφέρεια από την οποία κατάγονται οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, και του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Παίρνει κεφάλι στην Κρήτη το ΠΑΣΟΚ

Και αφού αναφέρομαι στην Κρήτη, να σημειώσω πως μου είπαν ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε έπειτα από χρόνια κεφάλι από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό έχει την αξία του, αν και δεν το βοηθάει πανελλαδικά για να επιτευχθεί ο στόχος της δεύτερης θέσης που φαίνεται πως έχει κλειδώσει για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Οργή Ισραήλ για Κασσελάκη

Δεν άρεσε στο Ισραήλ η επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στη Δυτική Όχθη της Παλαιστίνης. Και τον ψέγουν, όπως έμαθα, γιατί επέλεξε να ακούσει μόνο τη μια πλευρά και να μην δεχτεί να συναντήσει και Ισραηλινούς. Η στάση αυτή τους έχει εξοργίσει και κυρίως γιατί δεν καταδίκασε, όπως λένε, τις θηριωδίες της Χαμάς και δεν ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.

Σκεπτικισμός σε συριζαίους

Σας ανέφερα χθες για τη μεγάλη εκδήλωση που ετοιμάζει το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα μετά τις ευρωεκλογές. Όμως μαθαίνω πως ετοιμάζονται και άλλα από ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν σημείο αναφοράς τον Αλ. Τσίπρα. Τι θα κάνουν; Λέγεται, όπως έμαθα χθες, πως θα γίνουν κινήσεις για τη διαμόρφωση ενός νέου σχήματος, διότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται να μεταλλάξει, όπως θεωρούν, πλήρως το κόμμα του την επόμενη μέρα. «Δεν μπορούμε να συγκατοικήσουμε. Αυτό είναι σαφές. Θα δούμε μετά τις ευρωεκλογές τι θα γίνει και πώς θα κινηθούμε» μου είπε πρώην υπουργός και μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξάλλου, όπως άκουσα, ο Αλ. Τσίπρας δεν είναι διατεθειμένος να κάνει κίνηση για να ηγηθεί ενός νέου σχήματος στην παρούσα φάση.

Τι τρέχει με τον Λιάγκα

Πάντως ο Στ. Κασσελάκης μόνο φειδωλός δεν είναι όταν είναι να μιλήσει με τον Γιώργο Λιάγκα, στον οποίο δίνει συχνά συνεντεύξεις, σε σημείο που πολλοί λένε πικρόχολα πως είναι άτυπος εκπρόσωπός του. Δεν το πιστεύω, αλλά είδα ακόμα μια συνέντευξή του χθες για το εξοχικό του σπίτι στις Σπέτσες. Και όπως είπαν οι κακές γλώσσες εντός ΣΥΡΙΖΑ, σύντομα θα τον δείτε και υποψήφιο του κόμματος Κασσελάκη.

Το σχέδιο Κασσελάκη για τις εθνικές εκλογές

Κρατήστε το παρακάτω σενάριο, καθώς μου μεταφέρθηκε από πολύπειρο πολιτικό του χώρου της Αριστεράς που έχει θητεύσει σε σημαντικούς υπουργικούς θώκους. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δείχνει να έχει παγιωθεί στη δεύτερη θέση αφήνοντας πίσω του το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Εάν αυτό αποδειχθεί και στην κάλπη της 9ης Ιουνίου, τότε στη Χαριλάου Τρικούπη θα καταγραφούν φαινόμενα εσωστρέφειας και αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Την ίδια ώρα ο Κασσελάκης, εκμεταλλευόμενος την περίσταση και εμφανιζόμενος ως νικητής του δημοκρατικού χώρου, θα ανοίξει το ζήτημα της δημιουργίας νέου κόμματος. Θα προτείνει κοινές εσωκομματικές εκλογές με αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη (όπως είχε κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου το 2021 που αν και πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ μετείχε στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ) και ο νικητής να ηγηθεί όλου του χώρου, προκειμένου να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τυχαία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει διαρκώς τις εσωκομματικές διαδικασίες του φθινοπώρου και το καταστατικό συνέδριο που θα σημάνει την αλλαγή οργάνων, ακόμη και ονόματος του φορέα ώστε να αγκαλιάζει όλη τη Δημοκρατική Παράταξη;

Η σύναξη Τσακαλώτου

Από την άλλη πλευρά όσοι αποχώρησαν και έστησαν τη Νέα Αριστερά έχουν άλλες ανησυχίες κυρίως για το εάν θα κερδίσουν έδρα στις ευρωεκλογές. Αυτό κατάλαβα πηγαίνοντας χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης επί της Ακαδημίας. Εκεί παρουσιάστηκε, με πολύ κόσμο και πάρα πολλούς πρώην βουλευτές, το βιβλίο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τίτλο «Οι αξίες και η αξία της Αριστεράς». Μίλησαν εκτός από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης και η καθηγήτρια και πρώην ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά. Και άκουσα από τον Τσακαλώτο πολλά καρφιά για την κατάσταση σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν στο προσκήνιο της ναυτιλίας

Επιστρέφουν σταδιακά οι ελληνικές τράπεζες ως χρηματοδότες της ναυτιλίας της χώρας, κάτι που είχε απασχολήσει αρκετά τον κλάδο τα προηγούμενα χρόνια. Για πρώτη φορά, τέσσερις από τους πέντε μεγαλύτερους παραδοσιακούς δανειστές της ελληνικής ναυτιλίας στον κόσμο προέρχονται από την εγχώρια αγορά. Μάλιστα, προβλέπεται ότι θα έρθουν και νέες συμφωνίες κατά το προσεχές διάστημα, κάτι που προβλέπει η ναυτιλιακή αγορά. Οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν το πλεονέκτημα στο να έχουν μακροχρόνιες στενές σχέσεις με έλληνες πελάτες, καθώς απολαμβάνουν και τα οφέλη από βοηθητικές υπηρεσίες. Συνολικά πάντως, η τελευταία έρευνα της Petrofin Bank για τη χρηματοδότηση έδειξε ότι τα δάνεια που σχετίζονται με την Ελλάδα μειώθηκαν κατά 2% στα 50,89 εκατομμύρια δολάρια με τον δείκτη Petrofin για τη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας να πέφτει στο 308 το 2023 από 314 το 2022, και ενώ ήταν στο 443 στο αποκορύφωμά του το 2008.

Επενδύσεις 340 εκατομμυρίων για τη Noval της Viohalco

Καθώς είχα την ευκαιρία να ακούσω από κοντά τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ακινήτων του ομίλου Viohalco, της Noval Property, Παναγιώτη Καπετανάκο, συγκράτησα ένα βασικό στοιχείο. Ότι έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε το συνολικό κόστος για τις επενδύσεις που υλοποιεί και γι’ αυτές που ετοιμάζει θα φτάσει τα 340 εκατομμύρια ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι από τα 500 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που είναι η αξία του χαρτοφυλακίου της Noval θα ξεπεράσει μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Το άλλο ενδιαφέρον, όμως, που συγκράτησα είναι και ότι θα μπει στον τομέα της κατοικίας. Εκεί που αποτελεί μία νέα αγορά για την εταιρεία. Σας θυμίζω άλλωστε ότι ήδη η εταιρεία αναπτύσσει κοντά στο Καλλιμάρμαρο, στην οδό Αρδηττού, ένα σύγχρονο κτίριο κατοικιών, το οποίο θα είναι βιοκλιματικό και πιστοποιημένο κατά το διεθνές πρότυπο LEED. Επομένως, ένας ακόμα από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα βλέπει στον οικιστικό τομέα μεγάλη προοπτική για τα επόμενα χρόνια.

Νέο κατάστημα για τη Dur παρά τα χρέη και τους πλειστηριασμούς

Βλέπω με ενδιαφέρον πως μία από τις πιο γνωστές εταιρείες ρούχων, η Dur, της οικογένειας Δούρου με έδρα την Πάτρα, έκανε ένα νέο κατάστημα λιανικής στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Θα σας πω εδώ ότι η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, λόγω και των διαδοχικών κρίσεων, βιώνει οικονομικά προβλήματα. Μάλιστα για τις 25 Σεπτεμβρίου 2024 έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός για το βιομηχανικό κτίριο της εταιρείας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει αναστολή της διαδικασίας. Επισπεύδουσα είναι η Τράπεζα Πειραιώς και η κατάσχεση έγινε για 200.000 ευρώ, ποσό που αποτελεί μέρος της συνολικής απαίτησης. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 1.666.000 ευρώ.

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Σταθερή η τιμή της μπίρας

Δεν θα αυξήσει περαιτέρω την τιμή στο δημοφιλές ποτό του καλοκαιριού, την μπίρα, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία που παράγει την Amstel, τη Heineken και τη Μάμος. Αυτό τουλάχιστον είπε σε δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Αλέξανδρος Δανιηλίδης, θέλοντας όπως πρόσθεσε να παραμείνει προσιτό το προϊόν στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ότι φέτος η αγορά της μπίρας κινείται ανοδικά σε πωλήσεις σε σχέση με το 2023 και ότι ο καιρός έχει βοηθήσει, ενώ αναμένεται και η εισροή του τουρισμού αλλά και τα αθλητικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Μουντιάλ, να εισφέρουν στην τόνωση της αγοράς.

Πώς ο Άκτωρας μπήκε σε όλες τις τηλεοράσεις μέσω… Παναθηναϊκού

Μία χορηγία που απέδωσε πολύ περισσότερο από αυτό που θα περίμενε κανείς, όταν ξεκινούσε η συνεργασία, είναι αυτή του Άκτωρα με τον μπασκετικό Παναθηναϊκό. Κι αυτό γιατί η κατασκευαστική που εξαγοράστηκε από τον όμιλο Ιντρακάτ, είχε από καιρό το όνομά της τοποθετημένο στις φανέλες των παικτών. Όπου το μεγαλύτερο κέρδος ήρθε από το βράδυ της Κυριακής και μετά. Καθώς τα τηλεοπτικά σποτ με τα συγχαρητήρια του Άκτωρα για τη νίκη του Παναθηναϊκού έπαιξαν παντού. Ή σχεδόν παντού στις τηλεοπτικές συχνότητες πανελλαδικής εμβέλειας. Με το κέρδος για τον όμιλο Ιντρακάτ και για τον Άκτωρα να είναι πολλαπλό, καθώς κατάφερε να διαφημιστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από τη νίκη μίας ομάδας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και με την κατάκτηση της φετινής Ευρωλίγκας.