«Απαγορεύονται οι συναυλίες στα Εξάρχεια», είπε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, σχολιάζοντας τα πρόσφατα επεισόδια.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» αρχικά ο υπουργός αναφέρθηκε στο τρομοκρατικό χτύπημα στη Hellenic Train, τονίζοντας ότι η Αστυνομία δεν έχει υποχρέωση να φυλάει ιδιωτικές επιχειρήσεις και πως η φύλαξη της Hellenic Train έγινε από υπερβολικό ζήλο των αστυνομικών. Και διαβεβαίωσε πως και αυτό το χτύπημα, αλλά όπως και κάθε υπόθεση, δεν θα μείνει ανεξιχνίαστο.
Παράλληλα, απάντησε στο αν υπάρχουν ευθύνες της Αστυνομίας για την τοποθέτηση της βόμβας στα γραφεία της Hellenic Train:
«Υπάρχουν κάποιες παρεξηγήσεις στη χώρα μας. Δεν έχει καμία υποχρέωση η Αστυνομία να φυλάσσει την Hellenic Train ούτε κανέναν άλλο. Το έκανε εκ του περισσού, από την ευαισθησία κάποιων αξιωματικών προκειμένου να έχουν μια δυνατότητα αποτροπής περαιτέρω. Η φύλαξη ανήκει στην ίδια την Hellenic Τrain, έχει υποδομές ψηφιακές, κάμερες, προσωπικό και λοιπά. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι οποίοι έπραξαν αυτή την ενέργεια είχαν παρακολουθήσει πώς ακριβώς είναι διατεταγμένες οι δυνάμεις εκεί και έκαναν αυτό που έκαναν. Αυτό δεν σημαίνει ότι φυλάσσεται από την Αστυνομία η Hellenic Τrain ή οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση. Δεν φυλάει η Αστυνομία ιδιωτικές επιχειρήσεις ούτε έχει καμία τέτοια υποχρέωση. Η Αστυνομία έχει υποχρέωση να διαμορφώνει κλίμα ασφάλειας και αποτροπής έκνομων ενεργειών σε όλη τη χώρα με την παρουσία της και τα σχέδιά της».
Επιπλέον, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε πως «είναι δυστυχώς μια παθογένεια δεκαετιών, η οποία σε κάθε γενιά σε ένα πολύ μικρό μέρος νέων παιδιών αναπαράγεται. Εμείς δεν έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα, είχαμε μεγάλο πρόβλημα στα Εξάρχεια κάθε βράδυ, είχαμε φωτιές, εκρήξεις, πυροβολισμούς, είχαμε επιθέσεις στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ».
Ερωτηθείς αν φοβούνται για νέο τρομοκρατικό χτύπημα πιο αναβαθμισμένο, απάντησε: «Δεν υπάρχει η λέξη «φοβάμαι», υπάρχει η έννοια της δυνατότητας της αποτροπής, της πρόληψης και υπάρχει και η έννοια της εξάρθρωσης οργανώσεων οι οποίες επιχειρούν με παράνομες πράξεις να βλάψουν την κοινωνική ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Με αυτά η Ελλάδα έχει τελειώσει, με αυτά η Ελλάδα έχει πληρώσει συγκεκριμένους λογαριασμούς, και πολύ ακριβούς μάλιστα, και οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δεν έχουν σχέση με όλα αυτά. Είναι μειοψηφίες οι οποίες επιχειρούν ανοήτως να επαναλάβουν ένα φαινόμενο το οποίο έχει καταδικαστεί αμετάκλητα στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών και μάλιστα πολλοί από αυτούς ακόμα της πρώτης γενιάς βρίσκονται φυλακισμένοι. Προφανώς, η μοίρα και των νέων παιδιών, που κρίμα που ασχολούνται με τέτοιου είδους ενέργειες, η μοίρα είναι ίδια. Δηλαδή θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα πολύ σύντομα. Αυτό που κάνουν είναι παράλογο… δεν θα αφήσουμε αυτά τα φαινόμενα να συνεχιστούν. Πολλές φορές μπορεί να μην έχουν στόχο την ανθρώπινη ζωή, να επιτεθούν σε μια υποδομή αλλά δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν είχαμε τις λεγόμενες παράπλευρες απώλειες και χάθηκαν άνθρωποι και μάλιστα μικρά παιδιά, σας θυμίζω τον Αξαρλιάν. Κανείς δεν θα μείνει ατιμώρητος, καμία ενέργεια δεν θα μείνει χωρίς εξιχνίαση. Έχουμε και παλιά ζητούμενα., ένας μεγάλος λογαριασμός είναι η υπόθεση της Marfin η οποία εκκρεμεί και πρέπει να ταυτοποιηθούν αυτοί οι οποίοι αφαίρεσαν τρεις ζωές».
Σε ερώτηση για το αν 15 χρόνια μετά υπάρχουν άνθρωποι στην Ελληνική Αστυνομία που ασχολούνται με την υπόθεση της Marfin, ο κ. Χρυσοχοΐδης διαβεβαίωσε «Ασφαλώς ασχολούνται, και εγώ προσωπικά ασχολούμαι γιατί το οφείλουμε στην δημοκρατία μας, το οφείλουμε στη Δικαιοσύνη και το οφείλουμε στο ότι υπάρχουν τρεις οικογένειες πονεμένων ανθρώπων οι οποίες δεν πήραν ποτέ καμιά απάντηση από την ελληνική δημοκρατία. Προφανώς, υπήρξαν αστοχίες κάποια στιγμή αυτό όμως δεν πρέπει να σταματήσει την προσπάθεια της αστυνομίας και των εισαγγελικών αρχών στη συνέχεια να διερευνήσουν το περιστατικό. Το προσωπικό δεν έχει να κάνει με εμένα προσωπικά και την οποιαδήποτε δική μου επιδίωξη, έχει να κάνει με το γεγονός ότι βίωσα ο ίδιος εκείνη την ημέρα μια μεγάλη επίθεση που έγινε στη Βουλή, το 2010, μια τεράστια επίθεση από μαχαιροβγάλτες Χρυσαυγίτες ακραίους οι οποίοι επιχείρησαν να μπουν στη Βουλή κι ανακόπηκε από 200 παιδιά της Αστυνομίας που ήταν παρατεταγμένοι μπροστά στη Βουλή και την ίδια ώρα ακούσαμε τα δυσάρεστα νέα μιας τραγωδίας η οποία μέχρι σήμερα μας κυνηγάει και πρέπει να την εκκαθαρίσουμε».
«Απαγορεύονται οι συναυλίες στα Εξάρχεια»
«Κανένας δεν θα μείνει ατιμώρητος» είπε χαρακτηριστικά τόσο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις όσο και για τα επεισόδια που διεξήχθησαν στα Εξάρχεια τα ξημερώματα της Κυριακής. Μάλιστα, όπως είπε για ευνόητους λόγους «απαγορεύονται οι συναυλίες στα Εξάρχεια». «Είναι κάποιες μικρές καταλήψεις που έχουν ανοίξει τις τελευταίες εβδομάδες. Η αστυνομία δεν αφήνει να υπάρχουν αυτά όπως τα παλιότερα χρόνια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί αποτελούν ουσιαστικά εστίες ανομίες. Εκκενώνεται για να παραδοθεί το κτίριο στους ιδιοκτήτες. Δεν έχει σχέση με την επικαιρότητα απλώς είναι ένα μήνυμα ότι το ζήτημα που σχετίζεται με τα επεισόδια στα Εξάρχεια μετά από πάρα πολύ καιρό, που πλέον τα Εξάρχεια απέκτησαν μια άλλη φυσιογνωμία και καθημερινά βελτιώνεται η κατάσταση το μήνυμα είναι ότι δεν θα ξαναεπιτραπούν ανεξάρτητα ποιος δίνει άδεια και ποιος όχι, δεν θα ξαναεπιτραπούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις στα Εξάρχεια, στο Λόφο του Στρέφη και όπου αλλού διότι στα Εξάρχεια αυτή τη στιγμή γίνεται μια κοσμογονία εξέλιξης και ανάπτυξης πολύ θετική και πολύ ευχάριστη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει λόγος να γίνονται συναυλίες σε μια περιοχή τόσο πυκνοκατοικημένη και ουσιαστικά χρησιμοποιείται από κάποιους ως ορμητήριο για επεισόδια. Δεν έχουν κανένα λόγο να μαζεύονται εκεί 2-3 χιλιάδες άνθρωποι και να κάνουν εκδηλώσεις πχ για τη Γάζα ή για οτιδήποτε ας πάνε κάπου αλλού, είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε περιοχές οι οποίες ήδη έχουν πολλά βάρη».
«Άρα απαγορεύονται συναυλίες στα Εξάρχεια» είπαν διευκρινιστικά οι δημοσιογράφοι για να λάβουν την απάντηση του υπουργού: «Και για λόγους δημόσιας τάξης. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένα σχέδιο για τα Εξάρχεια, αυτό το σχέδιο προχθές παραβιάστηκε με την επίθεση που δέχτηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις και η περιοχή ουσιαστικά από κάποιους βίαιους οι οποίοι είχαν προετοιμάσει μιας επίθεση με δεκάδες μολότοφ με αποτέλεσμα να γίνουν καταστροφές». Στην ερώτηση αν αιφνιδιάστηκε η αστυνομία και αν κάθε φορά θα βλέπουμε αυτοκίνητα και περιουσίες να καίγονται, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε κατηγορηματικά: «Σας διαβεβαιώ πως όχι. Η αστυνομία έχει αποκρούσει πάρα πολλές επιθέσεις όλα αυτά τα χρόνια υπάρχουν πολλές φορές και αστοχίες, υπάρχουν και διάφορες καθυστερήσεις υπήρξαν και προβλήματα στην κατάσβεση της πυρκαγιάς».
Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ
Για «προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την αισχροκέρδεια των καρτέλ και τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη.
«Στο μενού της επιχείρησης προστέθηκε μεταξύ άλλων σεναρίων από το παρελθόν και η προαναγγελία του ειδικού υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, περί απαγόρευσης συναυλιών στα Εξάρχεια. Η πρόκληση αυτή παραπέμπει σε πρακτικές που προέρχονται από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της χώρας. Επιπλέον, η συγκεκριμένη κίνηση, πέρα από την εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στο real estate, αποσκοπεί και στην περεταίρω δημιουργία εστίας τεχνητής έντασης. Να μη διανοηθεί ο κ. Χρυσοχοΐδης να προχωρήσει στην υλοποίηση οποιουδήποτε είδους απαγόρευσης, για οποιαδήποτε γειτονιά. Οι πόλεις ανήκουν στους κατοίκους τους. Και οι πολιτιστικές δράσεις αποτελούν ταυτότητα και οξυγόνο για τις γειτονιές. Ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική ένταξη και την δημιουργία δικτύων μεταξύ κατοίκων και τοπικών φορέων. Οι σχεδιασμοί της σε αποδρομή κυβέρνησης θα μείνουν στα χαρτιά», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Το ΚΚΕ ανέφερε από την πλευρά του ότι η «κυβέρνηση μετατρέπει μια γειτονιά της Αθήνας σε “άβατο” για τον πολιτισμό» και «ταυτόχρονα, ανοίγει διάπλατα την πόρτα για τους επιχειρηματίες του real estate και του τουρισμού».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ: «H κυβέρνηση μετατρέπει μια γειτονιά της Αθήνας σε “άβατο” για τον πολιτισμό, τη συλλογική δράση, την έκφραση αλληλεγγύης σε λαούς που δοκιμάζονται και φυσικά για τα δικαιώματα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ταυτόχρονα, ανοίγει διάπλατα την πόρτα για τους επιχειρηματίες του real estate και του τουρισμού. Αυτό είναι το περιεχόμενο της ανάπτυξης που διαφημίζει και ο κ. Χρυσοχοΐδης και που, όπως αποδεικνύεται, καμιά απολύτως σχέση δεν έχει με τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής».