Ώρα τελικού

Καλημέρα και καλή επιτυχία σήμερα στον Ολυμπιακό στον μεγάλο ποδοσφαιρικό τελικό του Europa Conference League απέναντι στη Φιορεντίνα. Η στήλη εύχεται να το σηκώσει η ομάδα του Πειραιά και, όπως καταλαβαίνετε, σήμερα στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας θα είναι αρκετοί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες της χώρας. Θα βρίσκεται εκεί, φυσικά, και το Newsbeast με τον Βίκτωρα Μοντζέλλι να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της σπουδαίας αναμέτρησης.

Η αγωνία του Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει αγωνία για τον σημερινό τελικό. «Να πάνε όλα καλά», έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και υπάρχει ανοιχτή γραμμή μεταξύ του πρωθυπουργικού γραφείου, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση.

Η τυπική επαφή με ΕΠΟ

Με την ΕΠΟ και τον πρόεδρό της, Τάκη Μπαλτάκο, που πήγε χθες στο Δημαρχείο Αθήνας για να φωτογραφηθεί με τον δήμαρχο, Χάρη Δούκα, με φόντο το κύπελλο του Conference, υπάρχει τυπική επαφή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι δεν θέλει η χώρα να δυσφημιστεί, αλλά να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα δείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να οργανώσει τελικούς τέτοιου επιπέδου χωρίς προβλήματα.

Χαμός με εισιτήρια

Αυτό που έμαθα, όμως, είναι ότι αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου έβαλαν λυτούς και δεμένους τόσο στην ΠΑΕ Ολυμπιακός όσο και στην πλευρά της ΕΠΟ, αλλά και σε χορηγούς που έχουν γραφεία στην Αθήνα, ώστε να βρουν όχι απλά ένα αλλά 2-3 εισιτήρια του τελικού. Κάποιοι, όπως μου είπαν, βρήκαν, αλλά οι περισσότεροι έμειναν με την προσμονή. Είναι άδικο, πάντως, φίλαθλοι με διαρκείας να μένουν έξω, για να βρεθεί ένας πολιτικός στον τελικό για τη λεζάντα.

Με αέρα Κατάρ

Και επειδή αναφερόμαστε στο ποδόσφαιρο, πολλοί ξέρετε ότι η γη της ποδοσφαιρικής επαγγελίας τα τελευταία έτη ήταν το Κατάρ, αν και εσχάτως υπάρχει αναστροφή, καθώς οι Καταριανοί είδαν πως είναι χαμηλή η ζήτηση και δίνουν πολλά χρήματα άσκοπα. Γιατί το αναφέρω αυτό; Όχι γιατί συνδέεται το Κατάρ με τον τελικό, αλλά ανήμερα του μεγάλου αγώνα, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν άλλο μεγάλο ματς, φιλικό όμως και με προοπτική συνεργασίας. Με ποιον; Με τον εμίρη του Κατάρ, Αλ Θανί, που θα περάσει την πόρτα σήμερα του Μεγάρου Μαξίμου με πολυπληθή αντιπροσωπεία στο πλαίσιο της ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών στο οικονομικό και επενδυτικό πεδίο.

Η αποστολή του Κατάρ

Ο Αλ Θανί θα είναι μαζί με τους υπουργούς Εμπορίου και Βιομηχανίας, Ενέργειας, Μεταφορών, τον υφυπουργό Εξωτερικών, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αρχής Επενδύσεων του Κατάρ, ενός από τους μεγαλύτερους κρατικούς επενδυτικούς φορείς στον κόσμο, κ.ά. Στο τραπέζι θα μπουν θέματα συνεργασίας σε διάφορα πεδία και, όπως έμαθα από το οικονομικό επιτελείο, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει σημαντικά βήματα να γίνουν στο άμεσο μέλλον. Πάντως, ο Αλ Θανί δεν θα πάει στο γήπεδο και δεν βλέπω να πηγαίνει και ο Μητσοτάκης, όπως έμαθα, αν και Ολυμπιακός, εκτός εάν συμβεί κάτι τελευταία στιγμή!

Στα σκαριά στρατιωτική συνεργασία

Με τους Καταριανούς σχεδιάζεται, μάλιστα, να υπογραφεί συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που θα οδηγήσει μελλοντικά σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και συνεργασία στον αμυντικό τομέα. Συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι το Κατάρ διατηρεί παραδοσιακά άριστες σχέσεις με την Τουρκία, αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία μιας τέτοιας συμφωνίας. Για την ιστορία, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε απευθύνει επίσημη πρόσκληση τον Αλ Θανί να επισκεφθεί τη χώρα μας, στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ντόχα.

Η προφητεία Προβόπουλου

Και επειδή αναφέρομαι στα οικονομικά, πολύ στενάχωρη ήταν η είδηση του θανάτου του Γιώργου Προβόπουλου που διετέλεσε Διοικητής της Τραπέζας της Ελλάδος. Ο Γ. Προβόπουλος, που ήταν διοικητής την περίοδο 2004-2009, είχε προειδοποιήσει τόσο τον Κώστα Καραμανλή όσο και τον Γιώργο Παπανδρέου ήδη από τις αρχές του 2009 για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και έβλεπε τη χρεοκοπία προ των πυλών. Μόνο ο Γιώργος Σουφλιάς τον πίστευε, που ήταν και φίλος του, και μάλιστα ο σαρακατσάνος πρώην υπουργός είχε εισηγηθεί τότε στον Κ. Καραμανλή να γίνουν οι εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2009, αλλά ο τότε πρόεδρος της ΝΔ αρνήθηκε, αλλά μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας -το πρώτο μνημόνιο ήρθε μερικούς μήνες μετά- πήγε σε βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2009 και ηττήθηκε από τον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Συλλυπητήρια στους οικείους του.

Η σύναξη των αρχόντων

Κατηφόρισα χθες στο κέντρο της Αθήνας, όπου συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι εργασίες του Δ’ Διεθνούς Συνεδρίου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το θέμα του Συνεδρίου είναι «Προστασία της Θρησκευτικής Ελευθερίας, της Δημοκρατίας & των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Οι εργασίες ξεκίνησαν με την τελετή έναρξης του συνεδρίου το πρωί της Δευτέρας και χαιρετισμούς απηύθυναν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Στις εργασίες, οι οποίες συνεχίστηκαν χθες για δεύτερη ημέρα στο Ζάππειο Μέγαρο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκπροσωπεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, ενώ συμμετέχουν ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου και πολλοί άρχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πολλά και ενδιαφέροντα άκουσα στα πηγαδάκια και εκεί κατάλαβα και τι γίνεται για τη διαδοχή του Βαρθολομαίου, όταν έρθει η ώρα. Ένα από τα πρόσωπα είναι και ο Ελπιδοφόρος με τον οποίο είχε συνομιλία ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, που βρέθηκε στη σύναξη των αρχόντων. Στην Αθήνα βρέθηκαν επίσης ο δισεκατομμυριούχος, Τζων Κατσιματίδης, ο επιφανής λομπίστας, Μάικ Μανάτος, ο κατασκευαστής, Γιώργος Παντελίδης, ο Άλεξ Πρίτσος, πρώην στέλεχος της υπηρεσίας ασφαλείας των ΗΠΑ, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, Νικ Λαρυγγάκης, και ο πρόεδρος των ελλήνων δικηγόρων της Νέας Υόρκης, Γιώργος Ζαπάντης, και πάρα πολλοί άλλοι.

Οι συμβουλές για φλερτ και η συνταγή για ντολμαδάκια

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του πρωθυπουργού χθες στο Παλαιό Φάληρο έκανε διάφορες στάσεις σε καταστήματα για να χαιρετήσει εμπόρους και καταναλωτές. «Είστε γούρικος», του είπε μια κυρία, «τώρα ανοίξαμε το κατάστημα (με κοσμήματα)», «Εύχομαι να έχετε καλές δουλειές», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Περπατώντας τον σταματούσαν για selfies και ένας 15χρονος του είπε: «Η γιαγιά μου φτιάχνει τα καλύτερα ντολμαδάκια», «Να ανταλλάξουμε συνταγές», του απάντησε ο πρωθυπουργός. «Με κιμά τα φτιάχνει;», συνέχισε, «Ναι, ναι», απάντησε ο μικρός. Στάση έκανε και σε ένα καφέ όπου καθόταν ένα ζευγάρι εφήβων και στο τραπέζι υπήρχε ένα τετράδιο χημείας. «Της κάνω μαθήματα», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και εκείνος έσκυψε και τους εκμυστηρεύτηκε τα εξής: «Κάπως έτσι, πριν τα φτιάξω με τη σύζυγό μου, της έκανα μαθήματα στατιστικής, είναι μία καλή προσέγγιση».

Η ενόχληση Τσίπρα

Στον ΣΥΡΙΖΑ, σε πολλούς φίλους του Αλέξη Τσίπρα δεν άρεσαν όσα είπε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης για τον πρώην πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον αγαπημένο του δημοσιογράφο που τον έχει αναδείξει επί της ουσίας σε προνομιακό του συνομιλητή, τον Γιώργο Λιάγκα, είπε για τον Αλέξη Τσίπρα ότι μιλάνε δύο φορές την εβδομάδα -εγώ δεν το επιβεβαίωσα αυτό- και πως ο πρώην πρόεδρος του είπε πως δεν θα ξαναγυρίσει στην πολιτική. Αυτή η αναφορά του Κασσελάκη ενόχλησε πολλούς που είδαν μια προσπάθεια της παρούσας ηγεσίας να θέσει εκτός κάδρου τον Τσίπρα.

Η στρατηγική

Βρέθηκα με άνθρωπο του Στέφανου Κασσελάκη και μου είπε ότι τον είχε πάρει τηλέφωνο για να του πει ότι θα κατέβει υποψήφιος και τον θέλει στην «προεκλογική του ομάδα». Θα μου πείτε ότι αυτό δεν έχει ιδιαίτερη ουσία. Βέβαια δεν σας ανέφερα το πότε έγινε το τηλεφώνημα. Σας θυμίζω ότι την πλατφόρμα του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την κατέθεσε στις 21 Αυγούστου. Το τηλεφώνημα έγινε στις 24 Ιουνίου δείχνοντας ότι οι σκέψεις του Κασσελάκη και η στρατηγική ήταν προετοιμασμένες από καιρό.

Οι δύο γυναίκες του ΠΑΣΟΚ

Δημοσκόπηση είχαμε για τα τρία μεγάλα κόμματα που αφορούν τις εκλόγιμες θέσεις στην ευρωβουλή. Στο ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση τις πέντε πρώτες θέσεις τις «έχουν καταλάβει» άνδρες. Έψαξα να δω από εσωτερικές δημοσκοπήσεις τις θέσεις που καταλαμβάνουν οι γυναίκες και διαπίστωσα ότι στην πρώτη δεκάδα είναι η Όλγα Μαρκογιαννάκη και η Άννα Βερούλη. Θα περιμένουμε την Κυριακή στις 9 Ιουνίου να δούμε αν θα γίνει και πράξη. Υπομονή λοιπόν, γιατί από δημοσκοπήσεις μπορεί κάποιος να πάει καλά, αλλά η κάλπη είναι… έγκυος.

Τα ακίνητα των 118 εκατομμυρίων και ο Κόκκαλης

Στο τέλος της χρονιάς αναμένεται η ενοποίηση των χαρτοφυλακίων ακινήτων της Intracom Properties, συμφερόντων του ομίλου Intracom Holdings του Σωκράτη Κόκκαλη, με αυτό της Κλουκίνας-Λάππας. Κάτι που θα σηματοδοτήσει την ίδια στιγμή τη δημιουργία ενός ενιαίου χαρτοφυλακίου ακινήτων με αξία 118 εκατομμύρια ευρώ. Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα όμως είναι και η συμμετοχή της θυγατρικής της Intracom, Intradevelopment, με ποσοστό λίγο πάνω από 30%, στην εταιρεία ακινήτων Κέκροψ, η οποία εγείρει δικαστικές διεκδικήσεις για μεγάλες εκτάσεις γης στο Παλαιό Ψυχικό. Ήδη από μία έκταση-φιλέτο 300 στρεμμάτων που διεκδικούσε στην περιοχή η Κέκροψ, το ΣτΕ της αναγνώρισε τα 13. Και διεκδικεί επίσης την αξιοποίηση εκτάσεων στην Παλαιά Αγορά Ψυχικού όπου «μάχεται» με τον δήμο Ψυχικού-Φιλοθέης. Πρόκειται για οικόπεδα ανυπολόγιστης αξίας, τα οποία αναμένεται ότι θα επηρεάσουν ακόμα περισσότερο προς το θετικό, τη συνολική δραστηριότητα του ομίλου Intracom στον τομέα των ακινήτων τα επόμενα χρόνια.

Astir Marina: Πρεμιέρα για το περιπετειώδες έργο της Βουλιαγμένης

Επίσημα εγκαίνια κάνει σήμερα η Μαρίνα Βουλιαγμένης, ή αλλιώς Astir Marina, την οποία διαχειρίζεται το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα. Το έργο πέρασε από αρκετές περιπέτειες, με προσφυγές κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οποίοι προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία του έργου. Τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και πλέον έχει δημιουργηθεί μία σύγχρονη τουριστική υποδομή για τη φιλοξενία σημαντικού αριθμού σκαφών στην περιοχή του Λαιμού, όπου θα λειτουργούν και μεγάλοι οίκοι παγκόσμιας λιανικής όπως Rolex, Louis Vuitton και πολλοί ακόμα. Ακούω ότι έχει προσκληθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος λίγες μέρες μετά θα είναι παρών και στα εγκαίνια του Πύργου Πειραιά.

Τι ακούγεται για Quest – Μπενρουμπή

Πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκεται ο όμιλος Quest με την εταιρεία Μπενρουμπή, η οποία εμπορεύεται προϊόντα όπως τα Pyrex, οι ηλεκτρικές συσκευές Ιzzy και Babyliss. Πρόκειται για μία κίνηση που εφόσον ολοκληρωθεί θα έρθει να εκπληρώσει τον σχεδιασμό της Quest να δημιουργήσει έναν ακόμα πυλώνα δραστηριότητας, αυτόν της χονδρικής στις οικιακές συσκευές. Για το θέμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που ελέγχει τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες, ρώτησε σχετικά την Quest με τη δεύτερη να διευκρινίζει ότι δεν έχει συνάψει οιαδήποτε δεσμευτική συμφωνία για συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της «Μπενρουμπή ΑΕ». Ή για να γίνω πιο σαφής, δεν έχει συνάψει «ακόμα» οποιαδήποτε δεσμευτική συμφωνία. Όλα πάντως συν τω χρόνω θα φανούν. Οι πληροφορίες βέβαια αναφέρουν ότι οι κουβέντες προχωράνε σε πολύ θετικό κλίμα.

Σήμερα τα «σπουδαία» από Θεοδωρόπουλο

Καθώς η προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία του ΣΕΒ συνεχίζεται, σήμερα ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα κάνει τη δική του «καμπάνια», για την οποία σας έχω μιλήσει μέσα από αυτή τη στήλη. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα είναι χαρακτηριστικό ότι ο Θεοδωρόπουλος, που είναι αρκετά μετρημένος στις κινήσεις του, έχει δώσει συνεντεύξεις με αφορμή την υποψηφιότητά του σε αρκετά επιχειρηματικού ενδιαφέροντος μέσα ενημέρωσης της χώρας. Για πρώτη φορά πάντως μετά από έναν ολόκληρο αιώνα που ο υποψήφιος πρόεδρος ήταν μόλις ένας, κατεβαίνουν στον στίβο δύο υποψήφιοι. Ο Θεοδωρόπουλος και η Τσέτη.

Όλο το «χαρτί» για τη Lidl στην 25ετία

Κόσμος και κοσμάκης θα είναι συγκεντρωμένος σε λίγες μέρες από τώρα στη γιορτή που θα κάνει η Lidl Ελλάς στην Αθήνα. Επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά, η συμπλήρωση 25ετίας από τη στιγμή που η αλυσίδα ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα αποτελεί ορόσημο για την επιχείρηση. Και φαίνεται ότι έχει επενδύσει πολλά σε αυτό. Νομίζω, εάν δεν κάνω πολύ λάθος, ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση θα έχει τον περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη φορά που έχει κάνει κάτι αντίστοιχο η Lidl. Η καμπάνια της άλλωστε είναι τόσο μεγάλη, που τη συναντά κανείς στα αεροδρόμια, σε λεωφορεία, στην τηλεόραση, στα social media και όπου μπορεί αυτή να γίνει διακριτή στο ανθρώπινο μάτι. Εδώ που τα λέμε, 25 χρόνια δεν είναι και λίγα για μία αλυσίδα που κατάφερε αυτό που πολυεθνικοί ανταγωνιστές της δεν πέτυχαν: να εδραιωθεί στην πολύ δύσκολη και ιδιαίτερη ελληνική αγορά.