Είναι ευρέως γνωστό πως Ισραήλ και ΗΠΑ έχουν πολύ καλές σχέσεις μεταξύ τους. Στο πρόσφατο ταξίδι πάντως του Μπένιαμιν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον η σύμβουλος θρησκευτικών θεμάτων του Ντόναλντ Τραμπ Πόλα Γουάιτ πήγε τις σχέσεις αυτές σε άλλο επίπεδο.

Σε συζήτηση που είχε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό στις 11 Απριλίου είπε ότι όλοι οι χριστιανοί οφείλουν να επισκέπτονται το Ισραήλ ώστε να γίνουν δεκτοί στον παράδεισο.

Σε άλλο σημείο της συζήτησής της με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η Πόλα Γουάιτ ενστερνίστηκε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, στις οποίες ανέφερε πως οι διώξεις των Χριστιανών Παλαιστινίων είναι μέρος του γενικότερου ψεύτικου αφηγήματος το οποίο «χρηματοδοτείται από χώρες όπως το Κατάρ και το Ιράν.

«Υπάρχει ένα αφήγημα που προωθείται – ότι το Ισραήλ είναι αντιχριστιανικό. Αυτό απλώς δεν ισχύει» είπε συγκεκριμένα η Πόλα Γουάιτ με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου να απορρίπτει τις καταγγελίες περί δίωξης ως «fake news».

Πάντως το 2023, λίγο πριν την έναρξη της πολεμικής επιχείρησης στη Γάζα, ο Γιούσεφ Ντάχερ, συντονιστής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε πως οι Χριστιανοί νιώθουν «διωκόμενοι ως θρησκεία» στο Ισραήλ.

Ανέφερε ότι είναι σύνηθες φαινόμενο Ισραηλινοί να φτύνουν κληρικούς και προσκυνητές στον δρόμο του μαρτυρίου, τη Via Dolorosa -περιστατικά που, όπως είπε, συμβαίνουν σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Παρά τις πολυάριθμες επίσημες καταγγελίες, που συνοδεύονται και από οπτικό υλικό, η ισραηλινή αστυνομία φέρεται να αδιαφορεί. «Τίποτα δεν έγινε» σχολίασε ο Ντάχερ. «Έχουμε καταγράψει 12 με 13 επιθέσεις σε εκκλησιαστική περιουσία. Το φτύσιμο συνεχίζεται και εντείνεται».

Όπως ανέφερε, πρόκειται για «πραγματικό μίσος προς τον χριστιανισμό», που ενισχύεται από τη ρητορική ορισμένων αξιωματούχων.

Με την έναρξη των βομβαρδισμών στη Γάζα στις 19 Οκτωβρίου 2023, η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε την ιστορική εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, σκοτώνοντας 37 Παλαιστινίους, ανάμεσά τους και 16 χριστιανούς. Το περιστατικό προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και ανέδειξε τη ραγδαία μείωση της χριστιανικής παρουσίας στην περιοχή.

Οι xριστιανοί αποτελούν πλέον λιγότερο από το 1% του πληθυσμού στα παλαιστινιακά εδάφη. Πριν τη Νάκμπα του 1948, ξεπερνούσαν το 11%.

Το 2000, η ανέγερση του ισραηλινού τείχους διαχωρισμού απέκοψε τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη από την Ιερουσαλήμ και τη Βηθλεέμ, ενισχύοντας τον αποκλεισμό των χριστιανών. Το 2023, μόνο στους πρώτους δέκα μήνες, καταγράφηκαν 12 επιθέσεις σε χριστιανικούς χώρους λατρείας -από μόλις δύο το προηγούμενο έτος

Η Παλιά Πόλη των Ιεροσολύμων γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη για όλους τους Χριστιανούς

Οι χριστιανοί πάντως που καταφέρνουν να φτάσουν στην Παλιά Πόλη για να γιορτάσουν το Πάσχα αντιμετωπίζουν αυξημένη αστυνομική βία τα τελευταία χρόνια. Τον Απρίλιο του 2023, Παλαιστίνιοι Χριστιανοί προσκυνητές και διεθνείς προσκυνητές ξυλοκοπήθηκαν από ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις και στρατό, καθώς προσπαθούσαν να φτάσουν στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου.

«Ο κόσμος φοβάται πολύ και πολλοί δεν θα ρισκάρουν πια να παρακολουθήσουν τις πορείες του Πάσχα» είπε ο Όμαρ Χαράμι, ο οποίος διευθύνει την χριστιανική οργάνωση Sabeel στην Ιερουσαλήμ. Είπε ότι αρκετά μέλη του προσωπικού του υπέστησαν ξυλοδαρμούς πέρυσι καθώς προσπαθούσαν να παρακολουθήσουν τις γιορτές του Πάσχα στην Παλιά Πόλη και οι Χριστιανοί στην Παλιά Πόλη αντιμετώπιζαν συχνά εχθρότητα έξω από τις εκκλησίες ή ενώ πήγαιναν στην καθημερινές τους δραστηριότητες.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την χριστιανική κοινότητα είναι η εισαγωγή αποκλεισμών και επιθετικής αστυνόμευσης που εμπόδισαν χιλιάδες Χριστιανούς να συμμετάσχουν στις εορτές του Αγίου Φωτός, που σηματοδοτούν την Ανάσταση το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, όπως έκαναν για εκατοντάδες χρόνια στην Παλιά Πόλη.

Ενώ οι περιορισμοί δικαιολογούνται στο όνομα της ασφάλειας, πολλοί Χριστιανοί τους θεωρούν έναν ακόμη τρόπο για το Ισραήλ να επιβάλλει την κυριαρχία του στην κοινότητα.

«Θα πάω στις γιορτές του Μεγάλου Σαββάτου γιατί η οικογένειά μου συμμετέχει σε αυτή την παράδοση εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά δεν θα φέρω τα παιδιά μου, είναι πολύ επικίνδυνο τώρα, με τη βία της αστυνομίας» είπε ο Χαράμι.

Η σκιά της Γάζας επικρέμεται και φέτος πάνω στις γιορτές του Πάσχα. Οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί είναι ανάμεσα στους 51.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ και την Κυριακή των Βαΐων, ένας ισραηλινός πύραυλος χτύπησε το μοναδικό χριστιανικό νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας. Περίπου 500 Χριστιανοί καταφεύγουν στην εκκλησία της Αγίας Οικογένειας, μία από τις δύο τελευταίες που έχουν απομείνει. Εκείνοι που επικοινώνησαν με την εφημερίδα Guardian είπαν ότι φοβόντουσαν να μιλήσουν, φοβούμενοι ότι οποιαδήποτε δήλωση θα τους καθιστούσε στόχους ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων.

Παρά τη βιβλική σημασία της και την πληθώρα εκκλησιών, μοναστηριών και κτηρίων, η Παλιά Πόλη των Ιεροσολύμων γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη για όλους τους Χριστιανούς, όχι μόνο για εκείνους με αραβική καταγωγή. Από την άνοδο του εβραϊκού υπερεθνικισμού στο Ισραήλ και την εκλογή της πιο δεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία της χώρας, ακραία κινήματα και οι Εβραίοι εποικιστές, που θέλουν να διεκδικήσουν όλο το Ισραήλ και τις παλαιστινιακές περιοχές ως κράτος μόνο για Εβραίους, ενθαρρύνονται να προχωρήσουν σε επιθέσεις κατά Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

Ιστορικά, η σχέση Χριστιανών και Εβραίων έχει χαρακτηριστεί από την ιστορική συμβολή της Χριστιανικής Εκκλησίας στον αντισημιτισμό και την καταδίωξη των Εβραίων. Η συνεχιζόμενη παρουσία Ευαγγελιστών Χριστιανών, πολλοί από τις ΗΠΑ, που ταξιδεύουν στο Ισραήλ με σκοπό την προσηλυτιστική εργασία στους Εβραίους, έχει επίσης προκαλέσει εντάσεις, ιδιαίτερα στην Ορθόδοξη Εβραϊκή κοινότητα.

Ωστόσο, η θρησκευτική μισαλλοδοξία και τα αντιχριστιανικά αισθήματα έχουν γίνει κυρίαρχα από την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ. Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ, χαρακτήρισε το να φτύνουν οι Ισραηλινοί Χριστιανούς ως «παράδοση των Εβραίων». Έχουν επίσης αυξηθεί τα περιστατικά ομάδων εποίκων που προσπαθούν να καταλάβουν χριστιανική γη στην Ιερουσαλήμ. Το 2023, ο Πατριάρχης των Καθολικών Χωρών της Αγίας Γης, Πιεμπατίστα Πιζαμπάλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός «πολιτιστικού και πολιτικού κλίματος που μπορεί να δικαιολογήσει ή να ανεχθεί επιθέσεις κατά των Χριστιανών».

Μια πρόσφατη αναφορά του Κέντρου Ρόσινγκ για την Εκπαίδευση και τον Διάλογο κατέγραψε τη ραγδαία αύξηση του μεγέθους και της έντασης των επιθέσεων κατά των Χριστιανών στην Ιερουσαλήμ και σε όλο το Ισραήλ το 2024, που κυμαίνονται από φτύσιμο σε ιερείς και δημόσιο λόγο μίσους έως βεβήλωση τάφων, επιθέσεις με εμπρησμό και βανδαλισμούς εκκλησιών.