Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει πει δύο «ναι» κι ένα «όχι» – αυτά αναμένεται να τα δούμε μετά τις ευρωεκλογές, βέβαια. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που έφτασαν στα αυτιά μου, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να έχει αποφασίσει ότι θα προτείνει και πάλι την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Υπήρξε ήδη ένα πρώτο σήμα στήριξης της κυρίας Σακελλαροπούλου για δεύτερη πενταετία στην Ηρώδου Αττικού όταν, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών τους, την επισκέφθηκε τον προηγούμενο μήνα στο Προεδρικό Μέγαρο. Μαζί με την πληροφορία να συνυπολογίζουμε και τα χειροπιαστά δείγματα: ο πρωθυπουργός επεσήμανε προσφάτως πως διατηρεί μια καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θεωρεί ότι επιτελεί με πολύ καλό τρόπο τα καθήκοντά της.

Ανώτερες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η θητεία της στο Προεδρικό Μέγαρο θα ανανεωθεί με ό,τι αυτό σημαίνει για άλλα κορυφαία πρόσωπα της πολιτικής ζωής του τόπου που ενδεχομένως ανέμεναν μια κίνηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή η Άννα Διαμαντοπούλου, για παράδειγμα. Ακόμα και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Όσο για το όνομα του Αντώνη Σαμαρά δεν «έπαιξε» ποτέ, καθώς υπάρχει μεγάλη απόσταση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το άλλο «ναι» έχει να κάνει με τον ανασχηματισμό που, όπως μου μετέφερε ένας τακτικός συνομιλητής του πρωθυπουργού, θα ανακοινωθεί πριν μπει το φθινόπωρο. «Ναι, θα γίνει, αλλά μην περιμένεις αλλαγές αμέσως μετά τις ευρωεκλογές», μου είπε. «Θα γίνουν και θα είναι μεγάλες, αλλά προς τα τέλη του καλοκαιριού, αρχές του φθινοπώρου». Αν και στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχουν μια σειρά από εισηγήσεις για τον χρόνο των αλλαγών και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, εκτός του ότι ετοιμάζονται τομές και αντικατάσταση αρκετών προσώπων, όλα δείχνουν πως κανείς δεν επιθυμεί να ρισκάρει να «καεί» κάποιο πρόσωπο σε μια νέα θέση μέσα στο καλοκαίρι.

Πάμε και στο «όχι» που αφορά τον Μαργαρίτη Σχοινά και την προοπτική να προταθεί εκ νέου από την ελληνική κυβέρνηση για ανανέωση της θητείας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό το πέτυχε το 2019, όταν λόγω και της καλής του σχέσης με τον τότε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ελίχθηκε σωστά και κέρδισε τη θέση. Στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα ο κύριος Σχοινάς. Οδεύουμε σε αλλαγή προσώπου – η επιλογή θα εξαρτηθεί και από το πόστο που θα πάρει η Ελλάδα, αναμένεται να είναι το πιο ισχυρό χαρτοφυλάκιο από την ημέρα που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη καταρτίσει μια σφιχτή λίστα. Ψηλά είναι το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου.