Πότε θα πατήσει το κουμπί;

Καλημέρα. Η συζήτηση περιστρέφεται σε όλα τα υπουργικά γραφεία για τον χρόνο των αλλαγών και πότε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πατήσει το κουμπί. Ήδη πολλά σενάρια κυκλοφορούν και ονόματα άρχισαν να παίζουν. Ερωτηματικό ο χρόνος.

Υπουργικό την Παρασκευή

Με τη σημερινή σύνθεση λέγεται ότι θα γίνει το υπουργικό συμβούλιο της προσεχούς Παρασκευής και σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι η τελευταία φορά με τα συγκεκριμένα μέλη. Εάν επιλέξει ο Κυρ. Μητσοτάκης να πατήσει το κουμπί, τότε θα έχουμε σήμερα και αύριο τηλεφωνήματα για τις αλλαγές που θα είναι μεγάλες, πόσο μάλλον διορθωτικές. Μην αποκλείετε, παρά όσα ακούγονται, πως μπορεί να γίνει ανασχηματισμός ακόμα και σήμερα.

Σενάρια για επιστροφή Ντόρας;

Αυτό που μαθαίνω, σε ό,τι αφορά ονόματα και θέσεις, είναι ότι ακούστηκε η επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη στο υπουργικό Συμβούλιο και μάλιστα σε θέση υπουργού Εξωτερικών. Μακρινό μου φαίνεται, αλλά αφού το άκουσα από σοβαρό άνθρωπο, οφείλω να σας το μεταφέρω λόγω της βαρύτητας και του μεγέθους του ονόματος. Θα επαναλάβω αυτά που έγραφα χθες για επανενεργοποίηση και πάλι, όχι ότι απουσίαζε, του Σταύρου Παπασταύρου και ακούω ότι μελετάται η αξιοποίηση του Θωμά Βαρβιτσιώτη σε υπουργικό πόστο, ώστε να πάρει το βάπτισμα του πυρός και σε τέτοιο πόστο και να ακολουθήσει και η μάχη του σταυρού σιγά σιγά. Μάλιστα άνθρωπος που γνωρίζει τις εσωτερικές συζητήσεις μου μετέφερε ότι η συμφωνία για πολιτική συνεργασία των δύο ανδρών έχει κλείσει πριν από τις ευρωεκλογές.

Κινητικότητα στο Μαξίμου

Πολλές οι συναντήσεις και τα ραντεβού και χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι μετεκλογικές διεργασίες εντείνονται, προκειμένου να σχηματοποιηθεί το μοντέλο της επόμενης ημέρας από πλευράς προσώπων – κλειδιά αλλά και του πυρήνα της πολιτικής που θα ασκηθεί. Το μάτι μου πήρε σε διαφορετικές ώρες να εισέρχονται την πρωθυπουργική έδρα ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μαζί με τον Θανάση Πλεύρη, ο βουλευτής Καβάλας, Μακάριος Λαζαρίδης, ο υφυπουργός ναυτιλίας, Γιώργος Παππάς. Τουλάχιστον 10 πρόσωπα θα αλλάξουν. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα.

Η πρώτη σύσκεψη με τη γαλάζια ευρωομάδα

Συγχαρητήρια, συγκίνηση αλλά και στοχοθεσία είχε η πρώτη σύσκεψη του πρωθυπουργού χθες με τους εκλεγμένους ευρωβουλευτές της ΝΔ. Πέντε πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου – Γιώργος Αυτιάς, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελεονώρα Μελέτη και Δημήτρης Τσιόδρας– και δύο συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο φυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντης Μπελέρης. Συζητήθηκαν όπως έμαθα τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβει ο καθένας, ενώ τη σύνδεση-επικοινωνία μεταξύ ευρωβουλευτών και πρωθυπουργικού γραφείου αναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μαζί με τον βουλευτή Σερρών και γραμματέα Διεθνών Σχέσεων, Τάσο Χατζηβασιλείου. Η ορκωμοσία τους θα γίνει 15-19 Ιουνίου, ενώ η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια με συλλογή σχετικών εγγράφων, ζητώντας ευρωπαϊκή παρέμβαση και άσκηση πίεσης στις αλβανικές αρχές, προκειμένου να αποφυλακιστεί ο Φρέντης Μπελέρης και να είναι παρών στην ορκωμοσία.

Διαπραγματευτής ο Μητσοτάκης

Ιδιαίτερη σημασία έχει και ο ρόλος που αναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη μοιρασιά των θέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών. Ο πρωθυπουργός μαζί με τον πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ, που είχε και κεντρική θέση στο παρελθόν στην ΕΕ αναλαμβάνουν από την προσεχή Δευτέρα διαπραγματευτικό ρόλο, ώστε να ολοκληρώσουν τις επαφές.

Στις Σπέτσες ο Κασσελάκης και η ΚΟ

Αφήνουμε το Μέγαρο Μαξίμου και το πρωθυπουργικό γραφείο και πάμε στο γαλάζιο των Σπετσών όπου βρίσκεται για να χαλαρώσει λίγα εικοσιτετράωρα ο Στ. Κασσελάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήγε να ηρεμήσει λίγο μετά τις ευρωεκλογές, αλλά επιστρέφει για να μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος το απόγευμα της Πέμπτης. Πάντως, η απουσία του αμέσως μετά για τις Σπέτσες δεν πέρασε απαρατήρητη στο κόμμα και στην ΚΟ και έγινε αντικείμενο ειρωνείας. Μόνο ειρωνείες όμως δεν θα ακουστούν στην ΚΟ, όπου αναμένεται αρκετοί βουλευτές να θέσουν το ζήτημα της πορείας του κόμματος, της στρατηγικής του, κ.ά.

Χολή κατά Ζαχαριάδη

Όμως μόνο ειρωνείες υπάρχουν από τον περίγυρο του Κασσελάκη και κάποια τρολ στα social media για στελέχη όπως ο Ζαχαριάδης και ο Τεμπονέρας. Η χολή κυριαρχεί για όσα έχουν αναφέρει στον δημόσιο διάλογο και ειδικά τον Κ. Ζαχαριάδη τον χαρακτηρίζουν ως αποτυχημένο που δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής, αλλά ούτε και να πάει καλά στον δήμο Αθηναίων και μετά, όπως λένε, κρύφτηκε πίσω από τον δήμαρχο Χάρη Δούκα, ευελπιστώντας να είναι στον αφρό, πουλώντας το θεώρημα της συνεργασίας των δύο χώρων, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Απεταξάμην τους αρχηγούς

Μόνο που ο Στ. Κασσελάκης ούτε θέλει να ακούει για συνεργασία με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς. Ειδικά για τους δεύτερους βγήκε χθες και τους ερέθισε μιλώντας για αποστασία και αποστάτες, ενώ για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει καμία προοπτική και διάθεση να συνεργαστούν με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο Στ. Κασσελάκης θέλει, εννοείται, τους ψηφοφόρους, αλλά μόνο για πάρτη του, χωρίς εμπλοκή των άλλων ηγετικών στελεχών των κομμάτων.

Τι τρέχει με τη Σβίγκου;

Από γραμματέα σε γραμματέα θα σας πάω. Μετά τη χθεσινή αναφορά που έκανα για τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, τον Ανδρέα τον Σπυρόπουλο, που θα «παραιτηθεί» αφού δεν πήγε καλά στις ευρωεκλογές, με συνέπεια να χρεωθεί την ήττα και ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού ήταν το πιο έμπιστο πρόσωπό του. Έμαθα λοιπόν ότι η Ράνια Σβίγκου, η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πάτησε το πόδι της μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στα γραφεία της Κουμουνδούρου. Για να είμαι ειλικρινής, με τα σενάρια ανασχηματισμού και την ονοματολογία δεν το έψαξα όσο θα έπρεπε, αλλά αυτό που ξέρω με σιγουριά είναι ότι οι σχέσεις της με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν είναι και οι καλύτερες.

Το Ινστιτούτο Τσίπρα

Το λογότυπό του έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα που ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη Διεθνή Διάσκεψη 17-18 Ιουνίου στο Ωδείο Αθηνών. Το λόγκο που μεταδόθηκε χθες έχει στο επίκεντρό του τη φράση: «διαμορφώνοντας το κοινό μας μέλλον». Λόγω και των εξελίξεων μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών γίνεται μεγάλη συζήτηση για τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο πρώην πρωθυπουργός στις ευρύτερες διεργασίες που έχουν ξεκινήσει δειλά δειλά για το μέλλον της Κεντροαριστεράς.

Το Ινστιτούτο Κασσελάκη

Από την άλλη πλευρά ο Στ. Κασσελάκης έκανε μια πρωτόγνωρη κίνηση για τα ελληνικά δεδομένα, εν ενεργεία πολιτικός αρχηγός να συγκροτήσει Ινστιτούτο. Το Ινστιτούτο έχει στο επίκεντρό του την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς. Ο τίτλος του «Center of Europe Progress», με έδρα Αθήνα και Νέα Υόρκη. Θα ξεκινήσω και θα πω ότι είμαι χαλαρός και δεν κάνω πονηρές σκέψεις, αλλά αν μη τι άλλο κάνω συνειρμούς, γιατί ανακοινώθηκε τώρα το Ινστιτούτο, όταν ξέρουν στην Κουμουνδούρου ότι σε λίγες μέρες κάνει πρεμιέρα το Ινστιτούτο του Αλ. Τσίπρα. Και άκουσα πολλά επικριτικά σχόλια. Κράτησα, όμως, ένα που μου είπε συνομιλητής μου: «Παράγουμε περισσότερα ινστιτούτα από όσα μπορούμε να καταναλώσουμε».

Τα σενάρια για ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

Μεγάλη σκόνη σηκώθηκε και είδα και πολλές διαψεύσεις για το δημοσίευμα της «Απογευματινής» σχετικά με τις συζητήσεις για συμμαχία και συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η αναφορά για την Έφη Αχτσιόγλου στη θέση της αντιπροέδρου με πρόεδρο τον Ν. Ανδρουλάκη σε κοινό σχήμα. Υπάρχει καπνός; Υπάρχει φωτιά; Η φωτιά, πάντως, μπήκε παρά τις πυροσβεστικές κινήσεις που γίνονται και τις διαψεύσεις. Συζητήσεις έχουν γίνει σε περιφερειακό επίπεδο χαλαρές, αλλά τίποτα συγκεκριμένο. Όχι πως δεν υπάρχει διάθεση να βρεθούν για συζήτηση, αλλά απέχει από το να υπάρξει συμφωνία.

Αντίδραση

Σας είχα πει για τη σύμπλευση Ανδρουλάκη – Χαρίτση και μάλιστα η στήλη ήταν η πρώτη που το είχε αναφέρει. Πρέπει, όμως, κατά κάποιον τρόπο να «απολογηθώ» όχι γιατί τελικά δεν ευδοκίμησε αυτός ο πολιτικός «γάμος», αλλά που δεν σας είχα ενημερώσει για τη διαρροή που μου είχαν κάνει ότι ο Αλέξης Χαρίτσης θα έλεγε ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι» στον Ανδρουλάκη στη διακαναλική συνέντευξή του. Όπερ και εγένετο. Και εκεί που λέγαμε ότι τελείωσε και αυτό βγαίνει ότι θα πορευτεί η Έφη Αχτσιόγλου με το ΠΑΣΟΚ. Πήρα την πηγή μου να μάθω τα καθέκαστα και μου είπε λίγο νευριασμένος. «Η Έφη γι’ αυτό το θέμα δεν έχει μιλήσει ποτέ με τον Ανδρουλάκη και το εσωκομματικό του πρόβλημα δεν μπορεί να το βγάζει στην επιφάνεια μέσω της Νέας Αριστεράς». Μου είπε, επίσης, ότι αυτή η παραφιλολογία γύρω από τη σύμπραξη έχει ενοχλήσει πολλά στελέχη του κόμματος, με συνέπεια να υπάρχει και αντίδραση από πολλούς. Μην ξεχάσω να σας αναφέρω ότι στη Νέα Αριστερά θα συνεδριάσουν τα όργανα για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Όχι, όχι, όχι

Δεν επιστρέφουν τις έδρες τους στον ΣΥΡΙΖΑ τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, αν και υπάρχει… αναφορά μειοψηφίας. Η θέση που φαίνεται να κερδίζει είναι ότι «δεν πρέπει να χάσουμε το βήμα της Βουλής, γιατί θα… χαθούμε». Και αυτό είναι αλήθεια. Μπορούν να ρωτήσουν και όσα κόμματα πέρασαν και έφυγαν από τα έδρανα της Βουλής τι μοίρα είχαν. Ελπίζω μόνο να μην φτιαχτεί και ινστιτούτο.

Κινούνται τα γρανάζια

Κινητικότητα υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ, όπου αναμένεται παρέμβαση στελεχών που θα εμπεριέχει και το ερώτημα της ηγεσίας. Σύμφωνα με συνομιλητές μου στον χώρο πρέπει να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός στη βασανιστική πορεία του 8% που γίνεται 10%, του 10% που γίνεται 12% κοκ. Έχει έρθει η ώρα, μένει να αποφασιστεί το ποιος ή το ποιοι θα βγουν μπροστά, όπως μου είπε καλά ενημερωμένη πηγή.

«Καλώς τα παιδιά»

Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση, που πέρασε στα πρακτικά της Βουλής και την πολιτική μας ιστορία από τον Αλέκο Αλαβάνο, απαντούν οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη. Σε περίπτωση αμφισβήτησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα σηκώσει το γάντι, υποστηρίζουν. Δηλαδή, θα έχουμε κεντρική επιτροπή, συνέδριο και εκλογή αρχηγού αν χρειαστεί από τη βάση.

Θα πάμε ως έχει

Στις επόμενες εκλογές θα πάμε ως έχει, μου επεσήμανε ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς. Τι εννοεί λέγοντας ως έχει; Και με ΣΥΡΙΖΑ και με ΠΑΣΟΚ και με Νέα Αριστερά. Ως άνθρωπος που γνωρίζει τους συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, μου είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τα βρουν και να γίνουν ένα. «Το θέμα έχει τελειώσει», μου δήλωσε κατηγορηματικά.

Η αποχή και το δημοψήφισμα

Προβληματισμό στο σύνολο του πολιτικού κόσμου προκαλεί η αποχή ρεκόρ της περασμένης Κυριακής στις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, απείχε από την κάλπη το 58,61% των ψηφοφόρων. Σχεδόν 6 στους 10 δηλαδή δεν πήγαν να ψηφίσουν. Εντάξει, μπορεί να μην τίθεται ζήτημα νομιμοποίησης του αποτελέσματος, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, αλλά εάν δεν είχαμε ευρωεκλογές αλλά δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα θα χαρακτηριζόταν ως μη γενόμενο. Τι εννοώ; Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως η κείμενη νομοθεσία (Νόμος 4023/2011) αναφέρει πως για να θεωρηθεί δεσμευτικό ένα δημοψήφισμα που έχει προκηρυχθεί για σοβαρό κοινωνικό ζήτημα θα πρέπει να λάβει μέρος στην ψηφοφορία τουλάχιστον το 50% όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους ή το 40% εάν πρόκειται για εθνικό θέμα. Τώρα που πρόκειται για εκλογές, μια διαδικασία που καλύπτει όλες τις μορφές ζητημάτων;

Συντηρητικά αισιόδοξη η Jumbo

Συγκρατημένος εμφανίζεται ο ιδιοκτήτης της γνωστής αλυσίδας, Απόστολος Βακάκης, για την πορεία της επιχείρησής του, παρά το γεγονός ότι στο πρώτο πεντάμηνο του 2024 οι πωλήσεις του ομίλου εμφανίζονται αυξημένες κατά περίπου 8%. Η διοίκηση της Jumbo και ο ίδιος ο Βακάκης διατηρούν επιφυλακτική στάση όσον αφορά την εξέλιξη των μεγεθών για το υπόλοιπο της χρονιάς, διατηρώντας -προς το παρόν- τις εκτιμήσεις για αύξηση τζίρου και κερδών από 8% έως και 10%, ενώ ταυτόχρονα να επανεξετάσει το συνολικό πλαίσιο της εκτίμησής της τον Ιούλιο, αφού αναλύσει τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του έτους σε συνδυασμό με το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον. Καθότι παλιά «καραβάνα» στην αγορά ο Απόστολος Βακάκης, κρατάει πάντα μικρό καλάθι, έτσι ώστε όταν έρθουν τα ανοδικά αποτελέσματα να εμφανιστεί με το ανάστημα του νικητή στην αγορά, κάτι που πραγματοποιεί κατά πάγια πρακτική τα τελευταία χρόνια και καταφέρνει να αφήνει τους πάντες ικανοποιημένους, χωρίς να μοιράζει μεγαλόστομες υποσχέσεις δεξιά και αριστερά.

120 εκατομμύρια από την Prodea σε Αηδονάκια και Ασπρόπυργο

Δύο μεγάλα επενδυτικά projects υλοποιεί αυτή την περίοδο η Prodea Investments, η οποία έχει αποκτήσει το πρώην ακίνητο των Μαρτύρων του Ιεχωβά και το όμορο οικόπεδο όπου βρίσκονταν τα Αηδονάκια, το γνωστό λούνα παρκ, προκειμένου να φτιάξει κτίριο γραφείων στο Μαρούσι. Ταυτόχρονα έχει πάρει και μία πολύ μεγάλη έκταση στον Ασπρόπυργο, προκειμένου να δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο logistics park με στεγασμένη επιφάνεια 100.000 τετραγωνικά μέτρα. Και οι δύο επενδύσεις που θα μπουν στο χαρτοφυλάκιό της ως ολοκληρωμένα ακίνητα μετά την αποπεράτωσή τους, εκτιμάται ότι θα κοστίσουν 120.000.000 ευρώ, δηλαδή από 60.000.000 ευρώ το καθένα.

Το κρυμμένο «διαμάντι» που ανακάλυψε ο Θεοδωρόπουλος

Η εξαγορά του 75% της γνωστής καραμελοποιίας Λάβδας από την ΙΟΝ, έρχεται να παντρέψει δύο συναφείς κλάδους στον τομέα των γλυκισμάτων για τον επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Η Λάβδας δημιουργήθηκε το 1953 και σήμερα έχει παρουσία στην ελληνική αγορά αλλά και σε χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και των αραβικών κρατών, όπου στέλνει περισσότερο από το 50% των προϊόντων της. Πρόσφατη κίνηση αποτελεί η δημιουργία του προϊόντος Zero, χωρίς ζάχαρη που από αυτά που μου λένε άνθρωποι της αγοράς πρόκειται και για την καινοτομία που προσελκύει το ενδιαφέρον του επιχειρηματία, προκειμένου να ανταποκριθεί στα νέα διατροφικά πρότυπα της εποχής. Ο Θεοδωρόπουλος κατάφερε να «χτυπήσει» ένα ακόμα «διαμάντι» της αγοράς τροφίμων, καθώς η εταιρεία είχε τζίρο 24 εκατομμύρια ευρώ το 2022 με καθαρά κέρδη μετά τους φόρους πάνω από 670.000 ευρώ, αποτελώντας μία υγιή και κερδοφόρα επιχειρηματική οντότητα.

Το νέο ενεργειακό project του Άβακα στη Ρουμανία

Μετά τις δύο μονάδες παραγωγής ρεύματος που κατασκεύασε η εταιρεία Άβαξ το 2016 στο Ιράκ, συνολικής ισχύος 3.150 μεγαβάτ το 2016, η ελληνική κατασκευαστική ανέλαβε νέο έργο για λογαριασμό της Mass Global EnergyRomania. Το έργο θα είναι παραγόμενης ισχύος 1.750 μεγαβάτ και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή επάρκεια της Ρουμανίας. Θα διαθέτει δύο αεριοστρόβιλους της υψηλότερης τεχνολογικής κλάσης 9000HL και έναν ατμοστρόβιλο από την Siemens Energy με καύσιμο το φυσικό αέριο. Πρόκειται για ένα έργο που περιμένω να ακούσω αρκετά από τον Χρήστο Ιωάννου και τον Κωνσταντίνο Μιτζάλη, πρόεδρο αλλά και διευθύνοντα σύμβουλο της Άβαξ αντίστοιχα, στη γενική συνέλευση των μετόχων σήμερα το μεσημέρι.