Η οικολογική συνείδηση είναι κάτι το οποίο έχουμε πολλοί από εμάς και προσπαθούμε οι συνήθειές μας να είναι φιλικές προς το περιβάλλον, ωστόσο πόσο πράσινες είναι τελικά οι πρακτικές που ακολουθούμε στο σπίτι μας; Μήπως τελικά επιβαρύνουν το περιβάλλον περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε; Σε αυτό το άρθρο αναφέρουμε 5 σημεία που μπορεί χωρίς να το ξέρετε να κάνετε λάθος.

Πόσο «οικολογικά» είναι τα πράσινα καθαριστικά;

Yπάρχουν «οικολογικά» καθαριστικά στο εμπόριο τα οποία περιέχουν συνθετικά αρώματα και χημικά τα οποία δεν είναι τόσο ασφαλή όσο παρουσιάζονται. Επίσης ακόμη κι αν πράγματι είναι φιλικά προς το περιβάλλον τα προϊόντα, οι συσκευασίες τους είναι μίας χρήσης και όχι επαναχρησιμοποιούμενες, άρα δημιουργούν απόβλητα. Προτιμήστε φυσικά καθαριστικά όπως είναι το ξύδι, το λεμόνι και η σόδα που αφήνουν όντως μηδενικά απόβλητα.

Κάνετε σωστά ανακύκλωση;

Aν πετάτε αντικείμενα στο μπλε κάδο και νομίζετε πως κάνετε ανακύκλωση τότε πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Απαγορεύεται να πετάτε λιπαρές ή βρώμικες συσκευασίες όπως είναι ένα κουτί από πίτσα. Απαγορεύεται να πετάτε αποδείξεις και χαρτί κουζίνας καθώς δεν ανακυκλώνονται επειδή έχουν υποστεί χημική επεξεργασία. Από τα πλαστικά ανακυκλώνονται μόνο όσα έχουν το κατάλληλο σύμβολο -κάποια πλαστικά δεν ανακυκλώνονται καν.

Είναι όντως τα οικολογικά υφάσματα καλύτερα από τα υπόλοιπα;

Η αλήθεια είναι πως η καλύτερη επιλογή για βιώσιμη μόδα είναι να ανακυκλώνετε ή να επαναχρησιμοποιείτε τα ρούχα και τα υφάσματα που ήδη έχετε καθώς για να παραχθούν βαμβακερά, οργανικά και eco friendly ρούχα ή λευκά είδη απαιτούνται τεράστιες ποσότητες νερού και ενέργειας.

Κάνετε πράγματι οικονομία με το φωτισμό LED;

Για να είστε σίγουροι ότι είναι οικολογικές και οικονομικές οι λάμπες LED πρέπει να τις χρησιμοποιείτε σωστά. Αν αφήνετε αλόγιστα αναμμένα τα φώτα κάνετε άσκοπη κατανάλωση ρεύματος ακόμη κι αν οι λάμπες σας είναι LED τότε δεν κάνετε οικονομία. Η πραγματικά πράσινη λύση είναι να αξιοποιείτε όσο το δυνατόν περισσότερο το φυσικό φως ή να χρησιμοποιείτε κεριά από βιολογικά υλικά.

Μήπως σπαταλάτε άκοπα νερό;

Eξοικονόμηση νερού δε σημαίνει να κλείνετε απλά τη βρύση. Πλύνετε τα λαχανικά σας μέσα σε ένα μπολ με νερό αντί να τα βάλετε κάτω από τρεχούμενο νερό. Αγοράστε σύγχρονα πλυντήρια πιάτων που δεν απαιτούν να ξεβγάζετε τα πιάτα πριν τα βάλετε μέσα. Αν χρησιμοποιείτε πλυντήριο πιάτων τότε μην τα βάζετε να δουλέψουν μισογεμάτα. Αποφύγετε τα μπάνια γεμίζοντας τη μπανιέρα και όταν κάνετε ντους κλείνετε τη βρύση όσο σαπουνίζεστε ή λούζεστε για να μην τρέχει άσκοπα το νερό.