Η επανεκκίνηση της κυβέρνησης

Καλημέρα. Έγινε ο πολυσυζητημένος ανασχηματισμός και όλοι τώρα αναμένουν από σήμερα την επανεκκίνηση της κυβέρνησης και να δούμε τι αποτελέσματα θα υπάρξουν. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιμένει πολλά μετά τις αλλαγές που έκανε με πολιτικά και όχι με τεχνοκρατικά κριτήρια. Με τις επιλογές του έδειξε ότι λαμβάνει υπόψη τη δυσαρέσκεια των πολιτών σε ζητήματα της καθημερινότητας, στους τομείς που εντόπισε το Μέγαρο Μαξίμου αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, προκειμένου να διορθωθούν σφάλματα και αδικίες.

Οι εισηγήσεις

Σε ό,τι αφορά στο παρασκήνιο του ανασχηματισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ιδιαίτερη προτίμηση στις εισηγήσεις του Γιώργου Γεραπιτρίτη και του Γιώργου Μυλωνάκη. Και όχι μόνο για τις αλλαγές και τις προσθήκες, αλλά και για τον χειρισμό. Τον χρόνο και το πολιτικό μήνυμα. Γιατί η εισήγηση για μετάθεση του ανασχηματισμού την ερχόμενη εβδομάδα ήταν και με άλλο περιεχόμενο. Που δεν πέρασε.

Ραντεβού το Φθινόπωρο

Επίσης, σύμφωνα με την πηγή μου -που έχασα χθες για κάποιες ώρες, καθώς είχε εντολή για σιγή ασυρμάτου- το πακέτο αλλαγών του Ιουνίου δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο το Φθινόπωρο. Όλοι αξιολογούνται είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Το Νο 1 η ακρίβεια

Πάμε τώρα να δούμε γιατί έγιναν οι αλλαγές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως μου είπαν αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα της ακρίβειας που κατά τον ίδιο είναι το νούμερο ένα και άλλαξε όλη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο Κώστας Σκρέκας αντικαταστάθηκε από τον Τάκη Θεοδωρικάκο που επέστρεψε στην κυβέρνηση και μαζί του θα έχει δυο γυναίκες με δεξιό προφίλ τη Ζωή Ράπτη (και αυτή επανέρχεται) και την Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου.

Η μαύρη τρύπα της φορολογίας

Στο άλλο μέτωπο της κυβέρνησης αυτό της φορολογίας υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μάλιστα τη Δευτέρα υπάρχει και η συζήτηση της προσφυγής τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα φορολογικά μέτρα και την φορολόγησή τους. Τι έμαθα; Δεν αλλάζει ο πυρήνας της μεταρρύθμισης αλλά ανακοινώθηκαν διορθωτικές κινήσεις. Και αυτές θα υλοποιηθούν από τον Χρίστο Δήμα που μετακινήθηκε ενώ ο μη κομματικός Χάρης Θεοχάρης έμεινε εκτός κυβέρνησης.

Η απόσταση από τους αγρότες

Η ΝΔ απομακρύνθηκε αρκετά και από τους αγρότες τα τελευταία χρόνια που την είχαν στηρίξει. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε να δοθεί έμφαση στον αγροτικό κόσμο. Έτσι λοιπόν, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μια άλλη μαύρη τρύπα για την κυβέρνηση με την δυσαρέσκεια του αγροτικού κόσμου να είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη, «αποστρατεύτηκαν» ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης και ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης και αντικαταστάθηκαν από τον Κώστα Τσιάρα και τον Χρήστο Κέλλα. Ο Κ. Τσιάρας είναι από Καρδίτσα και ο Κέλλας από Λάρισα. Άρα δυο πρόσωπα από τον Θεσσαλικό κάμπο. Ο Κέλλας που αναδείχθηκε πρώτος βουλευτής στη Λάρισα, μια ευαίσθητη περιφέρεια για τη ΝΔ μετά τις καταστροφές του Daniel, δεν είχε αξιοποιηθεί στην κυβέρνηση.

Ο γάμος για τα ομόφυλα

Κυβερνητικές πηγές απέρριπταν τις αιτιάσεις ότι ο Κελέτσης απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση επειδή δεν ψήφισε τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, επισημαίνοντας ότι η πρώην υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, που ψήφισε το νομοσχέδιο έφυγε από το κυβερνητικό σχήμα ενώ τρεις που απείχαν ή το καταψήφισαν, οι Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Καραγκούνης και Στέφανος Γκίκας είναι εντός σε θέσεις υφυπουργών.

Σκληρή στάση στο μεταναστευτικό

Στη μεταναστευτική πολιτική, οι επιδόσεις του Δημήτρη Καιρίδη θεωρήθηκε ότι έπρεπε να γίνουν πιο σκληρές, ίσως και πιο συμβατές με το καθαρόαιμο δεξιό ακροατήριο. Με αυτό το κριτήριο επιλέχθηκε για το συγκεκριμένο πόστο ένας πολιτικός με το ανάλογο προφίλ, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η αλλαγή στο Εσωτερικών

Η μετακίνηση της Νίκης Κεραμέως από το υπουργείο Εσωτερικών ήταν αναμενόμενη. Η διαρροή των email των απόδημων αλλά και η διαχείριση του προκάλεσαν ζημιά στην κυβέρνηση, αλλά υπήρξαν και άλλοι λόγοι τους οποίους ανέφερε στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός, που μίλησε για υστερήσεις στη δημόσια διοίκηση με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΑΣΕΠ. Η Κεραμέως μετακινήθηκε στο Εργασίας αντικαθιστώντας την Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία μένει εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Άνοιγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του ανασχηματισμού ήταν το άνοιγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, στην οποία υπήρχε δυσαρέσκεια για τη μη αξιοποίηση των μελών της στην κυβέρνηση, ενώ επιλέγονταν εξωκοινοβουλευτικοί και στελέχη από την Κεντροαριστερά. Τώρα αξιοποιήθηκαν αρκετοί βουλευτές σε θέσεις υφυπουργών. Εξαιτίας της γκρίνιας για την «πασοκοποίηση» της κυβέρνησης έχει ενδιαφέρον ότι ο Κ. Μητσοτάκης διατήρησε στη θέση τους τους πασοκογενείς υπουργούς, και κυρίως τον Γιώργο Φλωρίδη για τον οποίο είχε αναπτυχθεί έντονη φημολογία τις προηγούμενες ημέρες.

Οι τηλεοπτικοί

Είδα επίσης ότι πολλοί βουλευτές που έδωσαν μάχες στα τηλεοπτικά παράθυρα μπήκαν στην κυβέρνηση και άρα πιστώθηκαν την υποστήριξη στην κυβερνητική πολιτική. Πρόσωπα όπως ο Κώστας Καραγκούνης ο Βασίλης Σπανάκης που μπήκαν σε θέσεις υφυπουργών κέρδισαν την εύνοια του Μαξίμου, αν και ο δεύτερος ήταν κοντά στον πρωθυπουργό εδώ και χρόνια.

Ο ρόλος του Μυλωνάκη

Αυτό που είδα και το βρήκα ενδιαφέρον είναι η προσθήκη του Γιώργου Μυλωνάκη σε θέση υφυπουργού στον πρωθυπουργό. Ο Γ. Μυλωνάκης ήταν Γενικός Γραμματέας της Βουλής, αλλά από τα χρόνια της αντιπολίτευσης δεν έφυγε ποτέ από το πλευρό του πρωθυπουργού και μάλιστα συχνά αναλάμβανε δύσκολες ή ευαίσθητες αποστολές υπό άκρα μυστικότητα και εμπιστευτικότητα. Τον εμπιστεύεται απόλυτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μετά τα όσα έγιναν και την έξοδο του Γρηγόρη Δημητριάδη, του Σταύρου Παπασταύρου και του Γιάννη Μπρατάκου ήταν η μόνη λύση, αν και υπήρχε και η περίπτωση του Μιχάλη Μπεκίρη που είναι κουμπάρος του πρωθυπουργού αλλά προτιμήθηκε να μείνει στη Βουλή διευθυντής του εκεί γραφείου του.

Επισκέψεις σε υπουργεία

Ο πρωθυπουργός μετά την επιστροφή του από Βρυξέλλες και Ελβετία θα αρχίσει κύκλο επαφών στα υπουργεία για να δώσει το σύνθημα της επανεκκίνησης. Το πρώτο υπουργείο που θα επισκεφθεί θα είναι το υπουργείο Εσωτερικών. «Θα πάω στο παλιό μου γραφείο» είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην Ηρώδου Αττικού για την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Αλλαγές και στην επικοινωνία

Αλλαγές έχουμε και στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. Αναβαθμίζεται ο μέχρι πρότινος υποδιευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Χρήστος Ζωγράφος, στη θέση του διευθυντή, που έμεινε κενή από τη στιγμή που ο Δημήτρης Τσιόδρας εξελέγη ευρωβουλευτής. Επίσης πάει στη θέση του διευθυντή ενημέρωσης και Διαχείρισης Κρίσεων ο Γιώργος Ευθυμίου ενώ σε ρόλο συντονιστή θα βρίσκεται ο διευθυντής της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», Πάνος Αμυράς.

Μουρμούρα στο ΣΥΡΙΖΑ

Και από την κυβέρνηση να πάμε στο ΣΥΡΙΖΑ όπου συνεχίζεται η μουρμούρα για τις κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη. Υπάρχει πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια και γκρίνια για το γεγονός πως αργούν να συνεδριάσουν τα όργανα. Μένει να φανεί πότε θα γίνουν οι συνεδριάσεις, αν και η Κεντρική Επιτροπή πηγαίνει προς το τέλος του μήνα.

Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Αντίθετα, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο ΠΑΣΟΚ όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης μου λένε ότι σκέπτεται ακόμα και εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού ακόμη και μέσα στον Ιούλιο. Ουσιαστικά εάν γίνει αυτό υποχωρεί από την αρχική του θέση για κάλπες στη βάση του κόμματος το φθινόπωρο του 2025. Στελέχη κοντά στον Ν. Ανδρουλάκη λένε τώρα ότι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα δημιουργήσει εσωστρέφεια, συντάσσεται με τη «γραμμή» των καθαρών λύσεων και προσανατολίζεται στο να αποσαφηνίσει την όλη διαδικασία μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Το γάντι του Ανδρουλάκη

Μια τέτοια κίνηση σημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πετάξει το «γάντι» σε όσους έθεσαν θέμα ηγεσίας. Θα ανοίξει ο ίδιος με τους δικούς του όρους τη συζήτηση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και την απώλεια του διακηρυγμένου στόχου για τη δεύτερη θέση και στη συνέχεια να περιγράψει τον «οδικό χάρτη» που προτείνει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 30 Ιουνίου. «Είμαστε εδώ», δηλώνουν συνεργάτες του, ενώ στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναμένουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους όλοι οι κρίσιμοι «παίκτες» στο κόμμα. Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος είναι πολύ κοντά στο να ανακοινώσουν το δικό τους πλάνο- είναι δύο από τα στελέχη που ακούγεται ότι θα διεκδικήσουν την ηγεσία,. Για τον πρώτο, τον Χ. Δούκα, έχω ξεχωριστό παρασκήνιο.

Δυαρχία Δούκα – Χριστοδουλάκη

Κι ενώ όλοι περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Κρήτη, οι συμμαχίες στο ΠΑΣΟΚ και τα «μαγειρέματα» συνεχίζονται. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι θα υπάρξει δυαρχία Δούκα – Χριστοδουλάκη στο κόμμα. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης δεν θα κατέβει υποψήφιος και θα στηρίξει τον Χάρη Δούκα στο εγχείρημα. Και μετά ο δεύτερος θα στηρίξει τον πρώτο στη Βουλή. Και ο νοών νοείτω. Επίσης να σας ενημερώσω ότι, μέχρι στιγμής, οι υποψηφιότητες θα είναι πάνω από τέσσερις.

Το «χρυσό» οικόπεδο των 100 στρεμμάτων στα Σπάτα

Σε μία περιοχή που κυριαρχούνταν από τον αττικό αμπελώνα, στα Σπάτα, η Trade Estates του ομίλου Φουρλή έχει αποκτήσει οικόπεδο 100 στρεμμάτων απέναντι από το δικών της συμφερόντων εμπορικό κέντρο Smart Park, το οποίο έχει εξαγοράσει από τη Reds στη διάρκεια του 2023. Όπως έλεγε άνθρωπος με γνώση των πραγμάτων, το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται σε διαδικασία ωρίμανσης με προοπτική να γίνει ένα νέο εμπορικό πάρκο στην περιοχή. Όταν ρώτησαν τον ίδιο άνθρωπο εάν θα το πουλούσε, είπε με μεγάλη σιγουριά ότι «εάν θέλετε την προσωπική μου άποψη εγώ ένα τέτοιο ακίνητο, η αξία του οποίου αυξάνεται σημαντικά από χρόνο σε χρόνο, δεν θα το πουλούσα με τίποτα».

Ο επικεφαλής επενδύσεων της Μαριάννας Λάτση

Με πολύ ενδιαφέρον βλέπω την εξέλιξη ότι ο Νίκος Βουτυχτής, γενικός διευθυντής επενδύσεων, στο Latsco Family Office, τον επενδυτικό βραχίονα της Μαριάννας Λάτση, ανέλαβε καθήκοντα στην επιτροπή ελέγχου της Trade Estates. Η Latsco κατέχει σήμερα ποσοστό 3,1% στην Trade Estates και τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξήσει το ποσοστό της το επόμενο διάστημα. Πάντως θα πρέπει να σας πω ότι το προσεχές διάστημα σχεδιάζεται η μείωση της συμμετοχής του ομίλου Φουρλή στην Trade, προκειμένου να ανοίξει τη μετοχική της βάση στην ελεύθερη αγορά και να ενισχύσει την εμπορευσιμότητα της μετοχής στο Χρηματιστήριο. Επομένως θα μπορούσε να σηματοδοτήσει και πιθανές εξελίξεις από πλευράς της Latsco προς αυτή την κατεύθυνση. Αναμένω τα νεότερα και θα σας ενημερώσω σύντομα.

Το κρασί του Ιβάν Σαββίδη

Να ανοίξει την τράπουλα προσπαθεί ο Ιβάν Σαββίδης στο Κτήμα Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής, με τα στελέχη του να προαναγγέλλουν πριν από λίγες ώρες τη δημιουργία καινούργιου οινοποιείου. Η επένδυση αυτή θα ξεπεράσει τα 4 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025. Ο σχεδιασμός λέει ότι θα προχωρήσει η δημιουργία ενός νέου εστιατορίου, αλλά και επισκέψιμων χώρων, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω ο επισκέψιμος χαρακτήρας του οινοποιείου, σχεδιάζεται και η συνολική αποκατάσταση των βιολογικών αμπελώνων με έμφαση στις βασικές ποικιλίες του Κτήματος, αλλά και με πειραματισμούς σε νέες.

Πράσινο φως για τη Μαρίνα Αλίμου

Γεγονός είναι όπως μαθαίνω η πολυπόθητη έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Έγκρισης Χωροθέτησης και Περιβαλλοντικών Όρων για τη Μαρίνα Αλίμου. Κάτι που περίμεναν πολύ καιρό στα κτίρια της Κηφισιάς, όπου βρίσκεται η έδρα του ομίλου Ελλάκτωρ, στον οποίο ανήκει η Άκτωρ Παραχωρήσεις που διαχειρίζεται τη Μαρίνα. Το έργο έχει καθυστερήσει αρκετά, αν και όπως μου έλεγε άνθρωπος με γνώση των γεγονότων, όταν πρόκειται για έργα που έχουν εμπλοκή δημοσίων φορέων και ειδικά μεγάλων επενδύσεων όπως η συγκεκριμένη, οι καθυστερήσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα αναπτυχθούν περίπου 30 καταστήματα εντός της Μαρίνας Αλίμου. Μεταξύ αυτών θα βρίσκονται εμπορικά καταστήματα, σημεία εστίασης αλλά και σούπερ μάρκετ που θα έχει ως αντικείμενο την τροφοδοσία των ελλιμενιζόμενων σκαφών. Ειδικότερα, στη χερσαία ζώνη της μαρίνας, έκτασης περίπου 210 στρεμμάτων, προβλέπεται η ανάπτυξη περίπου 18.000 τετραγωνικών μέτρων σύγχρονης σχεδίασης, μοντέρνων ισόγειων ή έως δύο ορόφων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν χρήσεις εστίασης και αναψυχής, ξενοδοχειακών υπηρεσιών, γραφείων, αποθήκευσης και επισκευών σκαφών, καθώς και εμπορικές χρήσεις.

Η κίνηση της Ιντρακάτ στην Παιανία

Ακούω με πολύ ενδιαφέρον από καλά ενημερωμένες πηγές, ότι η Ιντρακάτ πήρε έκταση μαζί με συνεταίρους στην Παιανία κοντά στο κτίριο Καρελλά στην Παιανία, που ανήκει στην Prodea, και μέχρι πρότινος στεγάζονταν εκεί υπηρεσίες του ομίλου ΟΤΕ που πρόσφατα μεταφέρθηκαν στα κεντρικά του Αμαρουσίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «ψήνεται» επένδυση στον τομέα των γραφείων. Φαίνεται ότι σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις στο συγκεκριμένο σημείο, με την περιοχή να έχει μία ευρύτερη ζήτηση σε χώρους γραφείων. Σας θυμίζω επίσης ότι η Intracom Properties της οικογένειας Κόκκαλη έχει αρκετά σημαντικά ακίνητα στην Παιανία, τα οποία μισθώνει στην Ιντρακάτ, στην Ιντραλότ και σε άλλες εταιρείες. Επομένως υπάρχει αρκετή κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή.