Το ημερολόγιο γράφει 27 Απριλίου 1941. Είναι Κυριακή του Θωμά και τα Γερμανοί εισέρχονται στην Αθήνα σηματοδοτώντας την έναρξη της μαύρης περιόδου της Κατοχής.
Στις 8 το πρωί, μοτοσικλετιστές και τεθωρακισμένα οχήματα της 2ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, με επικεφαλής τον ανθυπολοχαγό Φριτς Ντίρφλιγκ, μπαίνουν στα βόρεια προάστια. Σε ένα καφενείο στους Αμπελόκηπους, το «Λουξ», στη διασταύρωση Αλεξάνδρας και Κηφισίας, τέσσερις Έλληνες αξιωματούχοι -ο φρούραρχος Αθηνών Χρ. Καβράκος, ο νομάρχης Κ. Πεζόπουλος και οι δήμαρχοι Αθηνών και Πειραιά- παραδίδουν την ανοχύρωτη πόλη στους εισβολείς.
Η ναζιστική σημαία υψώνεται στην Ακρόπολη, τα καταστήματα κλείνουν, η κίνηση στους δρόμους απαγορεύεται και οι κάτοικοι κλείνονται στα σπίτια τους. Το τελευταίο ραδιοφωνικό μήνυμα της «ελεύθερης ακόμη Αθήνας» μόλις έχει σιγήσει.
Η εισβολή των Γερμανών ήταν αποτέλεσμα της «Επιχείρησης Μαρίτα», σχεδιασμένης από τον Χίτλερ ήδη από το 1940, με στόχο τη στρατηγική υποταγή της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας. Παρά την ηρωική αντίσταση στα οχυρά της Γραμμής Μεταξά και στο μέτωπο της Αλβανίας, η χώρα υποκύπτει τελικά στην τεράστια στρατιωτική υπεροχή των Ναζί. Σε λίγες ημέρες, ολόκληρη η Ελλάδα θα βρεθεί κάτω από τη γερμανική, ιταλική και βουλγαρική μπότα.

Είναι η μέρα που καταρρέει η ελευθερία και μαζί της λυγίζει και μια μεγάλη μορφή της ελληνικής λογοτεχνίας: η Πηνελόπη Δέλτα.
Η συγγραφέας των «Μυστικών του Βάλτου», του «Τρελαντώνη» και του «Παραμυθιού χωρίς όνομα» δεν αντέχει να δει την Αθήνα σκλαβωμένη. Μαζί με το σωματικό μαρτύριο της σκλήρυνσης κατά πλάκας και την αθεράπευτη πληγή του ανεκπλήρωτου έρωτά της για τον Ίωνα Δραγούμη, η θέα της ναζιστικής σημαίας στον Ιερό Βράχο γίνεται το τελειωτικό χτύπημα.
Πίνει δηλητήριο. Θα σβήσει ύστερα από πέντε ημέρες, στις 2 Μαΐου 1941, αφήνοντας δίπλα της ένα λιτό σημείωμα: «Παιδιά μου, ούτε παπά, ούτε κηδεία. Παραχώστε με σε μια γωνιά του κήπου, αλλά μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι δεν ζω πια. Φροντίστε τον πατέρα σας. Τον φιλώ σφιχτά. Π.Σ. Δέλτα».
Διαβάστε σχετικά: Σαν σήμερα η Πηνελόπη Δέλτα πίνει δηλητήριο μαραζωμένη από έναν ανεκπλήρωτο έρωτα και βλέποντας τους Γερμανούς να μπαίνουν στην Αθήνα
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1805: Δυνάμεις Αμερικανών πεζοναυτών υπό τον Γουίλιαμ Ίτον, επικουρούμενες από 500 Έλληνες και Άραβες μισθοφόρους, καταλαμβάνουν την πόλη Ντέρνα στη Λιβύη, στην πρώτη χερσαία επιχείρηση των ΗΠΑ στο εξωτερικό.
1810: Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν ολοκληρώνει το διάσημο κομμάτι «Für Elise», μια από τις πιο αναγνωρίσιμες και αγαπημένες συνθέσεις για πιάνο στην παγκόσμια μουσική ιστορία. Το έργο θα δημοσιευτεί πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του, προσθέτοντας νέα λάμψη στο ήδη τεράστιο κύρος του.
1875: Ο Χαρίλαος Τρικούπης αναλαμβάνει για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση της Ελλάδας.
1894: Ισχυρός σεισμός 7 Ρίχτερ συγκλονίζει τον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας, προκαλώντας καταστροφές σε ολόκληρη την περιοχή. Ο σεισμός ισοπεδώνει χωριά, σκοτώνοντας 255 ανθρώπους και αφήνοντας εκατοντάδες άστεγους. Το φαινόμενο συνοδεύεται από τσουνάμι στον Μαλιακό Κόλπο, που παρασύρει καΐκια και πλημμυρίζει παράκτιες εκτάσεις, επιδεινώνοντας την τραγωδία.

1941: Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα, σηματοδοτώντας την αρχή της Κατοχής. Στην Ακρόπολη υψώνεται η ναζιστική σημαία, σύμβολο της νέας σκληρής εποχής που ξεκινά για την Ελλάδα.
1941: Η Πηνελόπη Δέλτα πίνει δηλητήριο μαραζωμένη από έναν ανεκπλήρωτο έρωτα, ταλαιπωρημένη σωματικά και βλέποντας τους Γερμανούς να μπαίνουν στην Αθήνα.
1952: Η Παγκύπρια Εθνοσυνέλευση εγκρίνει ψήφισμα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
1964: Η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου ανακοινώνει την κατάθεση νομοσχεδίου για την άρση των έκτακτων μέτρων ασφαλείας, που είχαν επιβληθεί την περίοδο του Εμφυλίου. Το βήμα αυτό σηματοδοτεί την προσπάθεια πολιτικής ομαλοποίησης και ενίσχυσης της δημοκρατίας στην Ελλάδα.
1978: Ξεκινά η Εξέγερση του Σαούρ στο Αφγανιστάν, οδηγώντας στην εγκαθίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν.

1981: Η Xerox παρουσιάζει το Xerox Star, τον πρώτο εμπορικό υπολογιστή με γραφικό περιβάλλον και ποντίκι, φέρνοντας επανάσταση στη χρήση των υπολογιστών.
1988: Δολοφονείται στην Αθήνα ο ηγέτης της οργάνωσης ASALA, Αγκόπ Αγκοπιάν, ενώ την ίδια μέρα γίνεται απόπειρα κατά του Ματ Σάμπρι του PLO.
1992: Σχηματίζεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας από Σερβία και Μαυροβούνιο.
1999: Βόμβα εκρήγνυται στο ξενοδοχείο Intercontinental της Αθήνας, σκοτώνοντας έναν υπάλληλο εταιρίας πληροφορικής και τραυματίζοντας ελαφρά έναν ακόμη. Το χτύπημα προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια εν μέσω μιας περιόδου έντασης στην Ελλάδα.
2004: Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία σε ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ.

2020: Το Πεντάγωνο δίνει στη δημοσιότητα τρία βίντεο με αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα, τα οποία είχαν καταγράψει μέλη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Η επίσημη επιβεβαίωση της ύπαρξης αυτών των καταγραφών αναζωπυρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα UFO.
2021: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άρει την ασυλία του Ιωάννη Λαγού, ηγέτη της Χρυσής Αυγής, και διατάσσεται η σύλληψή του στο Βέλγιο.
Γεννήσεις
1748 – Αδαμάντιος Κοραής, έλληνας λόγιος και από τις σημαντικότερες μορφές του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, με καθοριστική συμβολή στη γλωσσική και πνευματική αναγέννηση του ελληνικού έθνους πριν την Επανάσταση του 1821.
1791 – Σάμιουελ Μορς, αμερικανός εφευρέτης και ζωγράφος, δημιουργός του τηλεγράφου και της κωδικοποίησης Morse, που επανάστασε τις τηλεπικοινωνίες και άνοιξε τον δρόμο στη σύγχρονη επικοινωνία.
1822 – Ούλισες Γκραντ, 18ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και στρατηγός του Εμφυλίου Πολέμου, ηγετική φυσιογνωμία της νίκης των Βορείων και υπερασπιστής των δικαιωμάτων των απελεύθερων Αφροαμερικανών στη Μεταπολεμική Επανένωση.
1903 – Νίκος Ζαχαριάδης, έλληνας πολιτικός και ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ), κεντρική φιγούρα της Αντίστασης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και του Εμφυλίου Πολέμου, αμφιλεγόμενη και καθοριστική προσωπικότητα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
1927 – Κορέττα Σκοτ Κινγκ, αμερικανίδα ακτιβίστρια και σύζυγος του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, συνέχισε το έργο του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπήρξε ηγετική μορφή στον αγώνα κατά του ρατσισμού και της κοινωνικής ανισότητας στις ΗΠΑ.

1935 – Θεόδωρος Αγγελόπουλος, έλληνας σκηνοθέτης, από τους κορυφαίους δημιουργούς του παγκόσμιου κινηματογράφου, με έργα όπως «Ο Θίασος», «Το βλέμμα του Οδυσσέα» και «Μια αιωνιότητα και μια μέρα», τιμημένος με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.
1967 – Γουλιέλμος Αλέξανδρος, βασιλιάς της Ολλανδίας από το 2013, ο πρώτος βασιλιάς της χώρας μετά από περισσότερες από επτά δεκαετίες βασιλείας γυναικών, με σύγχρονο προφίλ και ενεργό συμμετοχή σε διεθνή και κοινωνικά ζητήματα.
Θάνατοι
1521 – Φερδινάνδος Μαγγελάνος, πορτογάλος εξερευνητής, επικεφαλής της πρώτης αποστολής που πραγματοποίησε τον περίπλου της Γης, αν και ο ίδιος σκοτώθηκε στις Φιλιππίνες πριν την ολοκλήρωση του ταξιδιού.
1864 – Ιωάννης Μακρυγιάννης, έλληνας στρατιωτικός, αγωνιστής της Επανάστασης του 1821 και πολιτικός, γνωστός τόσο για τον ηρωισμό του όσο και για τα «Απομνημονεύματά» του, μοναδικό μνημείο της ελληνικής λογοτεχνίας και ιστορίας.
1937 – Αντόνιο Γκράμσι, ιταλός συγγραφέας, πολιτικός και μαρξιστής θεωρητικός, ιδρυτικό μέλος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, γνωστός για τα «Τετράδια της Φυλακής», όπου ανέπτυξε τη θεωρία της πολιτιστικής ηγεμονίας.
1938 – Έντμουντ Χούσερλ, γερμανός φιλόσοφος, ιδρυτής της φαινομενολογίας, μιας από τις σημαντικότερες φιλοσοφικές σχολές του 20ού αιώνα, που επηρέασε βαθιά τον υπαρξισμό και τη σύγχρονη φιλοσοφική σκέψη.
2008 – Μάριος Τόκας, κύπριος συνθέτης, από τους πιο αγαπητούς δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού, με έργο που συνδύασε την έντεχνη μουσική με το λαϊκό στοιχείο· υπέγραψε μεγάλες επιτυχίες όπως τα «Σαν τρελό φορτηγό» και «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη».
Γιορτάζουν
Θωμάς, Θωμαΐς
Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών
Παγκόσμια Ημέρα Σχεδίου (Graphic Design)