Το κορυφαίο αντιπολεμικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» της Μάργκαρετ Μίτσελ παρουσιάζεται από τις 25 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη και τη Λένα Παπαληγούρα στο ρόλο της θρυλικής Σκάρλετ Ο’ Χάρα που ενσάρκωσε η μοναδική Βίβιαν Λι. Στο ρόλο του Ρετ Μπάτλερ που ενσάρκωσε ο απόλυτος σταρ και γόης του Χόλιγουντ, Κλαρκ Γκέιμπλ συναντάμε τον Ορέστη Τζιόβα.

Η μεγάλη ερωτική ιστορία της Μάργκαρετ Μίτσελ ζωντανεύει επί σκηνής με φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο. Ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία όλων των εποχών, που χάρισε μια από τις πιο μνημειώδεις ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Ένα έργο για τον έρωτα, τον πόλεμο και τον σκληρό αγώνα μιας κοινωνίας να επιλέξει ανάμεσα στην ηθική και την επιβίωση.

Ένα κορυφαίο αντιπολεμικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας

Το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος», αμέσως μετά τη δημοσίευσή του το 1936 γνώρισε μια αναπάντεχη, ακόμη και για την ίδια τη συγγραφέα του, παγκόσμια επιτυχία και αποτέλεσε τη βάση για μία από τις πιο κλασικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, με ανάγλυφους μνημειώδεις χαρακτήρες και σπάνια υποβλητική ατμόσφαιρα.

Πρόκειται για την ιστορία μιας ατίθασης και χειραφετημένης γοητευτικής κοπέλας, γόνου οικογένειας γαιοκτημόνων του Νότου, που από την ευμάρεια περνά στη στέρηση και, εκδηλώνοντας αφανέρωτες ως τότε δυνάμεις, περνά διά πυρός και σιδήρου στην επιβίωση, υπερβαίνοντας συχνά τους ηθικούς κώδικες για να το καταφέρει.

Την ίδια στιγμή, το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» είναι και η ιστορία μιας ολόκληρης ευημερούσας κοινωνίας που καταρρέει και πτωχεύει χωρίς κανείς να το περιμένει, σαν να την κάνει κομμάτια ο άνεμος, γιατί στηριζόταν στην ψευδαίσθηση της ασφάλειας και κοινωνικής ευμάρειας. Η ιστορία μιας κοινωνίας που πρέπει να ξαναχτιστεί από τα συντρίμμια – αλλά δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Η ιστορία μιας κοινωνίας που μαθαίνει, με τον πιο σκληρό τρόπο, το πού γέρνει η πλάστιγγα όταν μπαίνουν στη ζυγαριά η ηθική και η επιβίωση.

Μια πρωτότυπη διασκευή για το θέατρο, με την υπογραφή της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη στο δέκατο έκτο θεατρικό τους έργο, η οποία επικεντρώνεται στον έρωτα, τον πόλεμο και τις ριζικές κοινωνικές ανισότητες και φιλοδοξεί να φέρει το άρωμα και τις μουσικές του αμερικανικού νότου στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, μέσα από ένα all-star cast.

Ο Νίκος Διαμαντής, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά σημειώνει για την παράσταση: «Με πολύ μεγάλη χαρά το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει μια διαχρονική προσέγγιση ενός συγκλονιστικού έργου της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ενός εμβληματικού μυθιστορήματος που χαρακτήρισε γενιές και γενιές. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανιχνεύοντας το σύγχρονο καλλιτεχνικό στίγμα σε διαφορετικές θεατρικές προσεγγίσεις αναδεικνύει τη νέα γενιά Ελλήνων δημιουργών. Παραμένουμε σταθερά στην προσέγγιση ενός πολιτιστικού οργανισμού που στηρίζεται στο σημαντικό θέατρο που αφορά.

Ποια ήταν Μάργκαρετ Μίτσελ και το τραγικό τέλος της

Κόρη συντηρητικού δικηγόρου και μαχητικής σουφραζέτας, έζησε με πάθος τα άγρια χρόνια της εποχής της τζαζ και έγινε δημοσιογράφος, παρότι σπούδασε ιατρική. Η Μάργκαρετ Μίτσελ γεννήθηκε στην Ατλάντα το 1900 και γαλουχήθηκε με ιστορίες για τον ηρωισμό των Νοτίων στον Αμερικανικό εμφύλιο σε τέτοιο βαθμό που συνήθιζε να λέει πως της πήρε μια δεκαετία για να καταλάβει ότι ο Νότος έχασε τον πόλεμο. Στο «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» μετουσιώνει αυτές τις ιστορίες που άκουγε παιδί.

Μπορεί να υπήρξε το πρώτο και μοναδικό της μυθιστόρημα, ωστόσο αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά φαινόμενα όλων των εποχών, οδηγώντας και σε μία από τις πιο ξεχωριστές μυθιστορηματικές ηρωίδες του 20ού αιώνα, την τολμηρή, χειραφετημένη και γοητευτική Σκάρλετ Ο’Χάρα. Χαρακτήρας εμπνευσμένος από την γιαγιά της Μίτσελ, την ξακουστή Annie Elizabeth Fitzgerald Stephens, αμερικανίδα γαιοκτήμονα, επιχειρηματία και πολιτική ακτιβίστρια, κόρη Ιρλανδού μετανάστη.

Το μυθιστόρημα της Μίτσελ δημοσιεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1936, εν μέσω της Μεγάλης Ύφεσης, και γνώρισε ανεπανάληπτη επιτυχία. Η Μίτσελ τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου της Αμερικής το 1936 και με Πούλιτζερ το 1937, ενώ το έργο της βρέθηκε στην κορυφή των μπεστ-σέλερ κατακτώντας πολλά ρεκόρ, ανάμεσα τους την πώληση 50.000 αντιτύπων σε μία ημέρα και 1,4 εκατομμυρίων σε ένα χρόνο.

Η κινηματογραφική μεταφορά του, το 1939, με τους Βίβιαν Λι, Κλαρκ Γκέιμπλ, Ολίβια ντε Χάβιλαντ, Λέσλι Χάουαρντ και Χάτι Μακ Ντάνιελ τιμήθηκε με οκτώ Όσκαρ και κατέκτησε ένα ακόμα ρεκόρ, αυτό των 120 εκατομμύριων θεατών, ενώ στιγματίστηκε από το γεγονός ότι η Χάτι Μακ Ντάνιελ παρότι γίνεται η πρώτη Αφροαμερικανίδα που κερδίζει Βραβείο Όσκαρ, εντούτοις δεν της επιτρέπεται η είσοδος στην πρεμιέρα του έργου στην Ατλάντα, ενώ και στην τελετή των Όσκαρ τοποθετείται σε απομακρυσμένο τραπέζι.

Η Μάργκαρετ Μίτσελ μετά το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» δεν ξανασχολήθηκε με τη συγγραφή βιβλίων. Όταν ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έγινε εθελόντρια του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, γράφοντας γράμματα σε στρατιώτες, και κάνοντας επισκέψεις σε ασθενείς σε νοσοκομεία. Στις 11 Αυγούστου του 1949 και ενώ βάδιζε για τον κινηματογράφο μαζί με τον δεύτερο σύζυγό της Τζων Μαρς, ένας μεθυσμένος ταξιτζής έπεσε καταπάνω της. Δεν ανέκτησε τις αισθήσεις της ποτέ και πέντε μέρες μετά πέθανε στο νοσοκομείο. Ήταν μόλις 49 ετών.

Ταυτότητα παράστασης

Διανομή
Σκάρλετ Ο΄ Χάρα: Λένα Παπαληγούρα
Ρετ Μπάτλερ: Ορέστης Τζιόβας
Άσλεϋ: Όμηρος Πουλάκης
Τζέραλντ: Γεράσιμος Γεννατάς
Μέλανι: Ιφιγένεια Καραμήτρου
Μάμμυ: Idra Kayne
Τσαρλς, Φρανκ, Βόρειος & Επιστάτης: Θάνος Κόνιαρης
Έλλεν: Δάφνη Καμμένου
Σουέλλεν: Ελευθερία Πάλλα
Στο ρόλο της μικρής Μπόνι Μπλού: Νάρια Αθανασοπούλου / Άνα Χριστοδούλου (διπλή διανομή)
Ζωντανά επί σκηνής ο μουσικός περφόρμερ Γιώργος Παλαμιώτης

Συντελεστές
Σκηνοθεσία – Εικαστική Σύλληψη – Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη
Πρωτότυπη διασκευή για το θέατρο: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιώργος Παλαμιώτης
Επικοινωνία – Γραφείο Τύπου παράστασης: Μαρία Τσολάκη
Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου

Παραστάσεις
Τετάρτη & Κυριακή 19:00
Πέμπτη & Παρασκευή 20.30
Σάββατο 17.30 & 21:00
Προπώληση: more.com

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς