Στις 1937, η Γερμανική Πολεμική Αεροπορία εξαπολύει έναν από τους πιο εμβληματικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Ιστορίας, ισοπεδώνοντας τη βασκική πόλη Γκουέρνικα κατά τη διάρκεια του ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Το χτύπημα, που κράτησε μόλις τρεισήμισι ώρες, σκόρπισε θάνατο και καταστροφή, αφήνοντας πίσω του ερείπια και έναν τραγικό απολογισμό αμάχων.
Η επίθεση οργανώθηκε από τη λεγόμενη «Λεγεώνα Κόνδωρ», τη μονάδα της ναζιστικής αεροπορίας Luftwaffe που επιχειρούσε στο πλευρό του Φράνκο. Στόχος ήταν να πλήξει το ηθικό των Δημοκρατικών και να δοκιμάσει τακτικές μαζικού βομβαρδισμού, προάγγελο όσων θα ακολουθούσαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η φρίκη της Γκουέρνικα δεν έμεινε όμως κρυφή. Ο ανταποκριτής Τζορτζ Στιρ των «Times» του Λονδίνου μετέφερε στον κόσμο την τραγική εικόνα της κατεστραμμένης πόλης, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή. Η επίθεση θεωρείται πλέον ένα από τα πρώτα μαζικά εγκλήματα πολέμου εναντίον αμάχων στη σύγχρονη Ιστορία.
Λίγους μήνες αργότερα, ο Πάμπλο Πικάσο, συγκλονισμένος από τα νέα, αποτυπώνει τον πόνο και τη φρίκη στον εμβληματικό του πίνακα «Guernica». Το έργο, ασπρόμαυρο και βίαιο, με σπαρακτικές μορφές ανθρώπων και ζώων μέσα στο χάος, έγινε διαχρονικό σύμβολο της καταδίκης της βίας και του παραλογισμού του πολέμου.
Η «Guernica», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού το 1937, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να συγκλονίζει και να υπενθυμίζει τις σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης Ιστορίας.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1822: Τίθεται σε ισχύ ο πρώτος φορολογικός νόμος των επαναστατημένων Ελλήνων, με την επιβολή της δεκάτης επί των καρπών. Η ρύθμιση αυτή επιχειρεί να οργανώσει τη χρηματοδότηση του Αγώνα και να θέσει τα θεμέλια για τη λειτουργία ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
1825: Ο Ιμπραήμ, με 11.000 πεζούς και 800 ιππείς, κυριεύει τη Σφακτηρία, την οποία υπεράσπιζαν μόνο 1.500 Έλληνες. Πέφτουν μαχόμενοι ο υπουργός Στρατιωτικών, Αναγνώστης Παπαγεωργίου (Αναγνωσταράς), καθώς και ο φιλέλληνας Σανταρόζα, μαζί με άλλους 350 Έλληνες.
1831: Δημοσιεύεται ο πρώτος νόμος περί Τύπου στην Ελλάδα, που εγείρει θύελλα διαμαρτυριών κατά του κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια.
1877: Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία από Γερμανούς αρχαιολόγους ο Ερμής του Πραξιτέλη.
1903: Ιδρύεται ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Ατλέτικο Μαδρίτης από Βάσκους φοιτητές, μέλη της Αθλέτικ Μπιλμπάο.

1926: Ιδρύεται και επισήμως ο ΠΑΟΚ, με την έγκριση του καταστατικού του από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ο σύλλογος θα εξελιχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους αθλητικούς οργανισμούς της Ελλάδας, με βαθιές ρίζες στον προσφυγικό ελληνισμό.
1930: Με πρόταση του νέου υπουργού Παιδείας Γεωργίου Παπανδρέου, ψηφίζεται ο νόμος για την ίδρυση του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα. Πρώτος σκηνοθέτης διορίζεται ο Μιλτιάδης Λιδωρίκης, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής για το ελληνικό θεατρικό πολιτισμό.
1933: Συστήνεται η Γκεστάπο, η μυστική αστυνομία της ναζιστικής Γερμανίας, με αποστολή την καταστολή κάθε αντιπολιτευτικής δράσης. Σύντομα θα εξελιχθεί σε έναν από τους πλέον τρομακτικούς μηχανισμούς καταστολής του Τρίτου Ράιχ.
1937: Η Γερμανική Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει και καταστρέφει τη βασκική πόλη της Γκουέρνικα (Γκερνίκα) στην Ισπανία. Από αυτό το τραγικό γεγονός, ο Πάμπλο Πικάσο εμπνέεται τον πίνακά του «Γκουέρνικα».

1986: Σημειώνεται το πιο διάσημο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία, στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία (τότε Σοβιετική Ένωση). Η καταστροφή θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία και την παγκόσμια πυρηνική πολιτική.
1994: Διεξάγονται οι πρώτες πολυφυλετικές εκλογές στη Νότιο Αφρική.
1996: Η ελληνική Βουλή ψηφίζει νόμο για την καθιέρωση της 24ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.
2002: Ο μαθητής Ρόμπερτ Στάινχάουζερ εισβάλλει οπλισμένος στο σχολείο του στο Έρφουρτ της Γερμανίας και σκοτώνει 16 άτομα πριν αυτοκτονήσει. Το μακελειό θα συγκλονίσει τη χώρα και θα ανοίξει ευρεία συζήτηση για την οπλοκατοχή και την ασφάλεια στα σχολεία.
Γεννήσεις
1798 – Ευγένιος Ντελακρουά, γάλλος ζωγράφος, κορυφαίος εκπρόσωπος του ρομαντισμού, γνωστός για τα δραματικά και δυναμικά έργα του όπως η «Ελευθερία οδηγεί τον λαό», επηρεάζοντας γενιές καλλιτεχνών.
1900 – Τσαρλς Ρίχτερ, αμερικανός σεισμολόγος, δημιουργός της κλίμακας Ρίχτερ για τη μέτρηση της έντασης των σεισμών, που καθόρισε τη σύγχρονη σεισμολογία και παραμένει σημείο αναφοράς.
1904 – Ξενοφών Ζολώτας, έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός, καθηγητής και πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, γνωστός διεθνώς για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της οικονομικής σκέψης και για τις ομιλίες του στην αγγλική γλώσσα μόνο με ελληνικές λέξεις.
1907 – Ηλίας Τσιριμώκος, έλληνας πολιτικός, με ενεργό ρόλο στην Εθνική Αντίσταση και στην πολιτική ζωή της μεταπολεμικής Ελλάδας, διετέλεσε και πρωθυπουργός σε κρίσιμες πολιτικές περιόδους.
1918 – Φάνι Μπλάνκερς-Κουν, ολλανδή αθλήτρια στίβου, γνωστή ως «η ιπτάμενη νοικοκυρά», που κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1948, σύμβολο του γυναικείου αθλητισμού.
1927 – Αν Μακλάρεν, βρετανίδα βιολόγος, από τις πρωτοπόρους της έρευνας στην αναπαραγωγική βιολογία και τη γονιμότητα, με καθοριστική συμβολή στις τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης.
1959 – Θανάσης Παπακωνσταντίνου, έλληνας τραγουδοποιός και στιχουργός, από τις πιο ξεχωριστές φωνές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, με ιδιαίτερο ύφος που συνδυάζει το παραδοσιακό στοιχείο με τον σύγχρονο ποιητικό λόγο.
1980 – Τσάνινγκ Τέιτουμ, αμερικανός ηθοποιός, χορευτής και παραγωγός, γνωστός για ταινίες όπως «Step Up», «Magic Mike» και «Foxcatcher», με χαρακτηριστική φυσική παρουσία και ευρεία απήχηση στο κοινό.
Θάνατοι
1865 – Τζον Γουίλκς Μπουθ, αμερικανός ηθοποιός και φανατικός υποστηρικτής των Νοτίων, γνωστός ως ο δολοφόνος του προέδρου Αβραάμ Λίνκολν, γεγονός που συγκλόνισε τις Ηνωμένες Πολιτείες στο τέλος του Εμφυλίου Πολέμου.
1891 – Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, έλληνας ιστορικός, θεμελιωτής της νεοελληνικής ιστοριογραφίας, που καθιέρωσε την ιδέα της αδιάσπαστης συνέχειας του ελληνικού έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
1920 – Σρινιβάσα Ραμανούτζαν, ινδός μαθηματικός, αυτοδίδακτος με τεράστια συνεισφορά στη θεωρία αριθμών, τις άπειρες σειρές και τις αναλυτικές συναρτήσεις, παρά το σύντομο βίο του· η ιδιοφυΐα του αναγνωρίστηκε μεταθανάτια ως θρυλική.
1938 – Έντμουντ Χούσερλ, γερμανός φιλόσοφος, ιδρυτής της φαινομενολογίας, με τεράστια επίδραση στη φιλοσοφία του 20ού αιώνα και στη σκέψη στοχαστών όπως ο Χάιντεγκερ, ο Σαρτρ και η Χάνα Άρεντ.
Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι
Διεθνής Ημέρα Μνήμης για την Καταστροφή στο Τσερνόμπιλ
Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας
Παγκόσμια Ημέρα Κτηνιατρικής
Παγκόσμια Ημέρα Τάι Τσι και Τσιγκόνγκ
Παγκόσμια Ημέρα Τσίρκου