Ανατροπή στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης προκαλεί η απόφαση του Β’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε παράνομη την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ που προέβλεπε την επιβολή τέλους επιτηδεύματος 600 ευρώ για κάθε ακίνητο που διαχειρίζονται νομικές οντότητες στο πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb.

Πρόκειται για μια πρώτη θετική εξέλιξη για τον Σύνδεσμο Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA), ο οποίος είχε προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, ζητώντας την ακύρωση της συγκεκριμένης ρύθμισης ως αντισυνταγματικής και καταχρηστικής.

Το ΣτΕ έκρινε πως η εν λόγω εγκύκλιος είναι ανυπόστατη, καθώς δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αλλά έχει απλώς αναρτηθεί στη διαδικτυακή πλατφόρμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, γεγονός που κατά τους δικαστές δεν επαρκεί για να θεμελιώσει δεσμευτική διοικητική πράξη.

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η τελική απόφαση

Αν και η απόφαση συνιστά ισχυρό νομικό πλήγμα για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τα συναρμόδια υπουργεία, η μάχη δεν έχει ακόμη κριθεί οριστικά.

Δεδομένης της ιδιαίτερης σημασίας της υπόθεσης για τα δημόσια έσοδα αλλά και την οικονομική δραστηριότητα χιλιάδων επαγγελματιών, η υπόθεση παραπέμπεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ για τελική και αμετάκλητη κρίση.

Το τέλος επιτηδεύματος και η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

Το επίμαχο τέλος επιτηδεύματος καθιερώθηκε με βάση τις διατάξεις του νόμου 5073/2023, ο οποίος ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με αυτές, τα νομικά πρόσωπα που διαχειρίζονται ακίνητα μέσω σύμβασης με ιδιοκτήτες, υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς ΦΠΑ καθώς και σε τέλος επιτηδεύματος για κάθε επαγγελματική εγκατάσταση.

Η ΑΑΔΕ, με εγκύκλιο που εξέδωσε στις 11 Απριλίου 2024, προσδιόρισε ότι για κάθε κατάλυμα – εφόσον βρίσκεται σε διαφορετικό κτίριο – θεωρείται πως υπάρχει υποκατάστημα, και συνεπώς επιβάλλεται τέλος 600 ευρώ για κάθε ακίνητο, πέραν του κύριου ποσού των 1.000 ευρώ για την έδρα.

Αυτό σήμαινε πρακτικά ότι μια εταιρεία που διαχειρίζεται δέκα ακίνητα σε διαφορετικά σημεία της χώρας, θα όφειλε να καταβάλλει τουλάχιστον 6.000 ευρώ ετησίως, μόνο για το τέλος επιτηδεύματος, χωρίς να υπολογίζονται οι λοιπές φορολογικές επιβαρύνσεις.

Σφοδρές αντιδράσεις από τον κλάδο

Ο επιχειρηματικός κόσμος της βραχυχρόνιας μίσθωσης αντέδρασε έντονα στην εφαρμογή της εγκυκλίου, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί ασύμμετρες επιβαρύνσεις σε σχέση με άλλες μορφές επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, η ρύθμιση αυτή δημιουργεί συνθήκες στρέβλωσης του ανταγωνισμού και άνισης μεταχείρισης, ειδικά για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Εκτιμάται ότι η εφαρμογή του τέλους επιτηδεύματος θα επηρέαζε περισσότερα από 50.000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, που βρίσκονται υπό επαγγελματική διαχείριση είτε από εταιρείες-μέλη του STAMA είτε από ιδιώτες που έχουν συστήσει νομικές μορφές.

Η ανακοίνωση του STAMA

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων, σε επίσημη ανακοίνωσή του, χαιρέτισε την απόφαση του Β’ Τμήματος του ΣτΕ, χαρακτηρίζοντάς την ως «ιδιαίτερα σημαντική δικαστική και θεσμική εξέλιξη».

Όπως σημειώνει, «με την υπ’ αριθμ. 601/2025 απόφαση του Β’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, διατυπώθηκε θετική κρίση – σε πρώτη φάση – για την προσφυγή του Συνδέσμου μας κατά της επιβολής του τέλους επιτηδεύματος ύψους 600 ευρώ ανά κατάλυμα που διαχειρίζονται νομικές οντότητες στη βραχυχρόνια μίσθωση».

Ο STAMA υπογραμμίζει τη σημασία της απόφασης, τονίζοντας ότι «η απόφαση αυτή ενισχύει την επιχειρηματολογία μας και αναγνωρίζει την ανάγκη για συνταγματική συμμόρφωση σε κάθε φορολογική ή διοικητική επιβάρυνση».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, επισημαίνεται ο ρόλος του Συνδέσμου στην προάσπιση της νομιμότητας: «ο STAMA, ως το αρμόδιο θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί τα νομικά πρόσωπα του κλάδου, είναι ο κατεξοχήν υπεύθυνος φορέας για την προάσπιση της νομιμότητας και της δικαιοσύνης στην αγορά μας».

Η νομική τεκμηρίωση της προσφυγής, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, ήταν αποτέλεσμα εντατικής και εξειδικευμένης δουλειάς: «η νομική μας ομάδα εργάστηκε συστηματικά και αδιάκοπα για την τεκμηρίωση αυτής της προσφυγής, αναδεικνύοντας την ασυμβατότητα της επιβολής του τέλους με τις συνταγματικές αρχές της φορολογικής ισότητας, της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο STAMA ξεκαθαρίζει: «διατηρούμε την εμπιστοσύνη μας στο Ανώτατο Δικαστήριο και είμαστε αισιόδοξοι ότι η τελική ετυμηγορία της Ολομέλειας του ΣτΕ θα επικυρώσει οριστικά το δίκαιο των θέσεών μας. Μέχρι τότε, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών μας και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης, στο πλαίσιο της διαφάνειας, της ισονομίας και της ασφάλειας δικαίου».