Συνεδρίαση εν μέσω φωνών

Καλημέρα και σήμερα η μέρα έχει ΠΑΣΟΚ όπως χθες είχε ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι συνεδριάζει, εν μέσω των φωνών για αλλαγή ηγεσίας, το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και μένει να δούμε πώς θα κινηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Θα πετάξει το γάντι

Αυτό που μαθαίνω είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να πετάξει το γάντι και να μην αφήσει αναπάντητα και στο κομματικό όργανο τα όσα συζητούνται δημόσια και δημιουργούν μια κατάσταση προβληματική για το κόμμα. Θα είναι σκληρός, όπως μου είπαν, στις διατυπώσεις του μη θέλοντας να αφήσει περιθώρια παρερμηνειών και να δείξει ηττοπάθεια. Και κυρίως, όπως μου είπαν, δεν θέλει να μπει σε λογική συμβιβασμών.

Πού το πάει ο Νίκος Ανδρουλάκης

Την ίδια ώρα, κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ παρουσιάζονται μπερδεμένοι με τον λόγο που έχει συγκαλέσει για σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης σε κοινή συνεδρίαση το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πρόκειται για υβριδικό σχήμα που δεν προβλέπεται στο Καταστατικό και δεν μπορεί να λάβει καμία απόφαση. Ούτε καν εισήγηση δεν μπορεί να κάνει ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής που θα συνέλθει στις 30 του μηνός. Το πιθανότερο είναι πως ο πρόεδρος επιχειρεί να κερδίσει χρόνο. Όπως και να ‘χει μου λένε πως η συζήτηση θα γίνει σε υψηλούς τόνους, αφού θα υπάρξουν βουλευτές που θα ζητήσουν ακριβές χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής εσωκομματικών εκλογών από τη βάση εντός του έτους. Δεν είναι απίθανο σήμερα ο Ανδρέας Σπυρόπουλος να παραιτηθεί από γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος.

Μετά τις πρώτες διαγραφές…

Πολλοί ποντάρουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα προκηρύξει άμεσα εκλογές, αλλά θέλω να σας ενημερώσω ότι όσοι πιστεύετε κάτι τέτοιο, μάλλον θα απογοητευτείτε. Βέβαια, να ξέρετε ότι το ενδεχόμενο να γίνει η εκλογή, όπως προβλέπει το καταστατικό, στο τέλος του 2025 έχει φύγει από το τραπέζι. Ήδη γίνονται συναντήσεις και διερευνώνται οι πιθανότητες συμμαχιών και συνεργασιών. Μένει βέβαια όλα αυτά να τα δούμε στο μέλλον πώς θα εξελιχθούν και ποιοι θα φθάσουν τελικά έως την κάλπη ή θα συμφωνήσουν στήριξη σε κάποιο άλλο πρόσωπο. Χθες σας ενημέρωνα ποιοι στηρίζουν Ανδρουλάκη, ποιοι Δούκα. Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, ο Ν. Ανδρουλάκης θα κάνει μία εκλογική αποτίμηση, θα μιλήσει για τον οδικό χάρτη του ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα με πληροφορίες θα πάει σε συνέδριο κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον φθινόπωρο – εκεί, και τότε, θα ορίσει και τις εκλογές. Τώρα θα μου πείτε, μπορεί να σέρνεται μία κατάσταση έτσι ή θα ξεκινήσει τις διαγραφές και όσους πάρει η μπάλα; Με το πολιτικό μου κριτήριο σας λέω ότι, αν διαγραφούν οι πρώτοι δύο, μετά δεν θα ανοίξει ρουθούνι.

Όλα δείχνουν υποψηφιότητα Δούκα

Οι συζητήσεις στο ΠΑΣΟΚ αυτό το διάστημα αφορούν τις υποψηφιότητες που σας προανέφερα, αλλά υπάρχει και άλλη μία για την οποία σας έχω γράψει πολλές φορές, αυτή του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα. Η απόφαση, μου λένε, είναι ειλημμένη.

Το 15λεπτό Πλατεία Κοτζιά – Χαριλάου Τρικούπη

Μα είναι δυνατόν να κατέβει υποψήφιος ο Χ. Δούκας, ενώ έχει μόλις εξίμισι μήνες στον δήμο Αθηναίων; Ο δήμαρχος λέει ναι, όπως μαθαίνω, και το κλίμα που υπάρχει στην πλατεία Κοτζιά είναι εκλογικό. Και έμαθα πως τις τελευταίες ημέρες έχει δεχτεί πλήθος τηλεφωνημάτων από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ευρύτερου Κεντροαριστερού χώρου. Μάλιστα, όταν επέμενα, μου είπαν πως, εάν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει λόγο να αφήσει τη δημαρχία και γελώντας μου είπαν πως η πλατεία Κοτζιά, όπου είναι το δημαρχείο, με τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη απέχουν περίπου 15 λεπτά με έντονο περπάτημα.

Θα καεί ή θα πετύχει;

Αυτό που διερωτώνται πολλοί είναι εάν θα καεί ή θα πετύχει ο Χ. Δούκας και εάν θα τον πάρει στον λαιμό του το παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Πρωτόπαππας, που όπως λένε τον επηρεάζει και του έχει φουσκώσει τα μυαλά για να είναι υποψήφιος.

Τι ενόχλησε τους άλλοτε φίλους;

Τι έγινε, όμως, και οι άλλοτε φίλοι έγιναν αντίπαλοι; Γιατί πρόσωπα που στήριξαν τα τελευταία χρόνια τον Νίκο Ανδρουλάκη τώρα είναι απέναντί του; Έμαθα πως πολλούς ενόχλησε το γεγονός πως σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες η ομάδα Ανδρουλάκη και ο ίδιος ο πρόεδρος προωθούσε συγκεκριμένα πρόσωπα της επιρροής του με ό,τι αυτό σημαίνει για τους νυν βουλευτές.

Σφαγή στο διαδίκτυο

Πάντως αυτό που βλέπω είναι ότι η υποψηφιότητα Δούκα προϊδεάζει για μια σκληρή εσωκομματική μάχη. Ενδεικτικό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο. Ο δήμαρχος Αθηναίων, αν και είναι μέλος της κεντρικής επιτροπής και επί χρόνια γραμματέας του τομέα ενέργειας του κόμματος, αντιμετωπίζεται ως χθεσινός στο ΠΑΣΟΚ. Υποστηρικτές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ καταλογίζουν στον Χ. Δούκα «αμετροέπεια», «υπερφιλοδοξία» και «αχαριστία» απέναντι στον Ν. Ανδρουλάκη και άλλα πολλά που θα ακούσουμε και θα διαβάσουμε!

Φτιάχνει κλίμα ο Τσίπρας

Σε αυτό το σκηνικό πολέμου στο ΠΑΣΟΚ βλέπω ότι ο Αλέξης Τσίπρας φτιάχνει κλίμα. Και αυτό το διαπιστώσαμε όσοι πήγαμε χθες δεύτερη μέρα της Διεθνούς Διάσκεψης του ομώνυμου Ινστιτούτου του πρώην πρωθυπουργού στο Ωδείο Αθηνών. Εκεί λοιπόν, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, παρουσιάστηκε μια έρευνα της Metron Analysis με ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που συζητήθηκε πάρα πολύ στα πηγαδάκια, και αφορά το αίτημα περί της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία παρουσίασε κατά την παρέμβασή του ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, το 83% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ θέλει ενιαίο σχήμα Κεντροαριστεράς. Και καταλαβαίνετε τι έγινε μετά στις συζητήσεις για την ανάγκη να υπάρξει συμπόρευση. Και όπως καταλαβαίνει κανείς, ο Τσίπρας θα έχει ρόλο και, όπως μου θύμισε ένας πρώην υπουργός του, διάβασε τους στίχους του Μανόλη Αναγνωστάκη στο ποίημά του, «Κι ήθελε ακόμη…», με το οποίο καλωσόρισε τους πάντες στη Διάσκεψη: «Έβλεπα τώρα πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω, πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες».

Σήμα κινητοποίησης

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το σύνθημα χθες για να μείνουν στην άκρη οι παλαιές διαφορές μεταξύ των κομμάτων του χώρου και με την ομιλία του στο κλείσιμο της Διάσκεψης ζήτησε να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες τολμηρές, για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη -και δεν μιλά μόνο για ΣΥΡΙΖΑ- προοπτική διακυβέρνησης. Και όπως μου είπαν πρόσωπα με γνώση του παρασκηνίου, θα έχουμε εξελίξεις σύντομα.

Γίνεται ένας χαμούλης

Άνθρωπος μου που ειδικεύεται στα μυστήρια της Κεντροαριστεράς με μάλωσε για την ανάλυση πως ο Παπανδρέου έριξε μπηχτή στον Τσίπρα με το «Ολαντρέου»! «Μα δεν έγραψα κάτι τέτοιο», του είπα. «Το έκαναν οι συνάδελφοί σου», μου απάντησε και μου εκμυστηρεύτηκε πως «Γιώργος και Αλέξης είναι στην καλύτερη τους φάση»! Επειδή γίνεται ένας χαμούλης, δημιουργικός και μη, στην Κεντροαριστερά, παρακολουθήστε την εκπομπή του Newsbeast με τον Βίκτωρα Μοντζέλλι και καλεσμένους τον Δημήτρη Μανιάτη και τον Σάββα Γουλόπουλο. Ουσιαστική συζήτηση των τριών δημοσιογράφων, με ανάλυση και απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα της πολιτικής σκηνής.

Ο Κασσελάκης πάει ΗΠΑ

Κι ενώ στην ευρύτερη Κεντροαριστερά γίνονται ζυμώσεις, ο Στέφανος Κασσελάκης, αφού βρήκε θετικό το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης με τη θεώρηση πως άντεξε ο ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε στην Εκτελεστική Γραμματεία πως σε περίπτωση που ενδεχομένως προκύψει αίτημα από την κοινωνία που να αφορά έναν ενιαίο φορέα, ο ίδιος θα είναι στην κρίση της βάσης. Μην περιμένετε όμως άμεσα άλλες συνεδριάσεις των οργάνων (σ.σ. τέλος του μήνα θα συνεδριάσει η ΚΕ πιθανότατα), καθώς ο Στ. Κασσελάκης αναχώρησε για ΗΠΑ. Εκεί θα έχει σημαντικές επαφές με ομογενείς επιχειρηματίες για το ίδρυμα το οποίο πρόκειται να συγκροτήσει, με άξονα την καταπολέμηση της Ακροδεξιάς, αναζητώντας πόρους για χρηματοδότηση, ενώ στο επίκεντρο θα είναι και η προεργασία για εκδηλώσεις, για τις οποίες ήδη υπάρχει ενδιαφέρον και θα παραχωρήσει και συνεντεύξεις σε μέσα, όπως στην «Wall Street Journal».

Δεύτερες σκέψεις

Δεύτερες σκέψεις μαθαίνω ότι γίνονται στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά μία δεύτερη εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην προεδρία της Δημοκρατίας. Εκτός από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που σκέφτονται να καταψηφίσουν μία δεύτερη θητεία της, το ίδιο προτίθεται να κάνει και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Με Σκέρτσο και Μαρινάκη

Για τον κύκλο επισκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη σε υπουργεία σάς έχω ενημερώσει. Η πληροφορία που θέλω να σας προσθέσω είναι ότι ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον Άκη Σκέρτσο, ο οποίος έχει την ευθύνη παρακολούθησης και συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Μαζί του θα είναι και ο Παύλος Μαρινάκης, καθώς η ουσία για την κυβέρνηση είναι από τις επισκέψεις να βγει το μήνυμα της επανεκκίνησης σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα εκεί που έγιναν αλλαγές στον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος

Με την ευκαιρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει με τους υπουργούς του και το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Για τον πρωθυπουργό είναι από τις πρώτες προτεραιότητες, καθώς επιθυμεί να ταυτιστεί με μία σοβαρή θεσμική παρακαταθήκη. Στο πλαίσιο αυτό, θυμίζω πως η αναθεώρηση γίνεται σε δύο χρόνους. Αυτή η Βουλή προτείνει και η επόμενη ψηφίζει. Άρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει ένα θέμα που τον οδηγεί στη διεκδίκηση της τρίτης τετραετίας.

Η τριάδα

Γιώργος Γεραπετρίτης, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Τάσος Χατζηβασιλείου είναι τα τρία κυβερνητικά στελέχη με τα οποία είναι (μετά τον ανασχηματισμό) πιο κοντά ο πρωθυπουργός. Βλέπετε, δεν είναι μόνο τα ευρωπαϊκά αξιώματα που παίζουν. Στο τραπέζι των κυβερνητικών προτεραιοτήτων είναι και τα ελληνοτουρκικά, όπου η Αθήνα θέλει να διασφαλίσει ήρεμα νερά. Με δύο πολέμους στη γειτονιά είναι προφανές ότι κανείς δεν θέλει άλλη εστία έντασης, ούτε καν στα λόγια.

Η ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής

Στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής είναι επίσης το σκοπιανό, η υπόθεση Μπελέρη, τον Σεπτέμβριο η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και μετά οι αμερικανικές εκλογές. Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Για να μην πείτε ότι δεν σας το είχα πει, αν δείτε να ενισχύεται η ομάδα. Μπορεί η καθημερινότητα να είναι προτεραιότητα, αλλά και η υψηλή πολιτική έχει τις προκλήσεις της.

Θετικά τα πρώτα τεστ

Με απόλυτη ικανοποίηση παρακολουθούν στο Μέγαρο Μαξίμου τη δουλειά που κάνουν Βασίλης Κικίλιας και Νίκος Χαρδαλιάς. Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και περιφερειάρχης Αττικής έχουν απλώσει τις δυνάμεις της περιφέρειας, των δήμων και της πυροσβεστικής, με τρόπο που έχει οδηγήσει στο να αντιμετωπιστούν άμεσα όλες οι πυρκαγιές στην πολύπαθη περιοχή της πρωτεύουσας. Βασίλης Κικίλιας και Νίκος Χαρδαλιάς έχουν δέσει ως δίδυμο, αλλά και στη συνεργασία τους με τις εθελοντικές οργανώσεις και τους συνδέσμους, όπως ο ΣΠΑΥ για τον Υμηττό και ο ΣΠΑΠ για την Πεντέλη.

Γνωρίζει καλά το Εσωτερικών

Ο Θοδωρής Λιβάνιος μπορεί πλέον να κάθεται στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Εσωτερικών, όμως η τοποθέτησή του σε αυτό τον θώκο ήταν μονόδρομος για το Μαξίμου. Όπως έλεγε ανώτατο κομματικό στέλεχος, η υπουργοποίησή του και ειδικά στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο συνιστά δικαίωση για τον ίδιο ο οποίος έχει εργαστεί πολύ τα τελευταία 5 χρόνια και έχει βάλει και αυτός πολλά λιθαράκια στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους. Γνωρίζει το υπουργείο του σαν την παλάμη του χεριού του και μου θύμισαν ότι ο νεαρός στην ηλικία υπουργός Εσωτερικών ήταν από τους βασικούς σχεδιαστές του Καλλικράτη, αλλά και ένας άνθρωπος που ξέρει όσο κανείς άλλος την εκλογική αριθμητική. Και ας μην ξεχνάμε επίσης ότι ο Θοδωρής Λιβάνιος είναι ο άνθρωπος που έκανε πραγματικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα την ψήφο των αποδήμων.

Η «αθόρυβη» Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Σε κάθε κυβερνητικό σχήμα υπάρχουν υφυπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί που μια που ανακοινώνονται στον εκάστοτε ανασχηματισμό και μια που τους ξεχνάμε, είτε γιατί δεν κάνουν για τη δουλειά είτε γιατί τους «καταπίνουν» οι υπουργοί τους. Η Βιβή Χαραλαμπογιάννη δεν ανήκει σε καμία από τις δύο κατηγορίες. Η επαγγελματική της σχέση με τον Θοδωρή Λιβάνιο πάει πολλά χρόνια πίσω σε διάφορα πόστα, αλλά από το 2019 και μετά αθόρυβα έχει καταφέρει, με την κατάρτιση που έχει, να φέρει εις πέρας μεταρρυθμίσεις που άλλαξαν την εικόνα. Θα αναφέρω επιγραμματικά: τις αλλαγές στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού στον δημόσιο τομέα, τη στοχοθεσία, την αξιολόγηση και τα κίνητρα ανταμοιβής των υπαλλήλων, το προσοντολόγιο, το σύστημα εσωτερικού ελέγχου καθώς και θέματα διαφάνειας και ακεραιότητας των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και την τηλεργασία. Και σίγουρα κάποια έχω ξεχάσει…

Μεγάλη στεναχώρια

Την περασμένη Παρασκευή όλοι περίμεναν με ανυπομονησία τις ανακοινώσεις του Παύλου Μαρινάκη για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πήρε τη θέση του στο πόντιουμ και άρχισε την ανάγνωση ονομάτων. Ο χρόνος κυλούσε αργά και βασανιστικά για πολλούς σαν τα τελευταία δευτερόλεπτα ενός κρίσιμου αγώνα που μπορεί να γίνει η ανατροπή. Όπως μου έλεγαν, μέλος της κυβέρνησης, όταν τελείωσε η ανάγνωση και συνειδητοποίησε ότι δεν είναι πλέον υπουργός, άρχισε να κλαίει γοερά. Μάλιστα στενοί του συνεργάτες δεν πίστευαν στα μάτια και τα αυτιά τους και προσπαθούσαν να τον συνεφέρουν.

Ένα βήμα πριν από τον συμβιβασμό Κυβέρνηση – Lagonissi Grand Resort

Στο παραένα του μεταξύ τους συμβιβασμού μαθαίνω ότι βρίσκονται ο επιχειρηματίας Παντελής Μαντωνανάκης και η κυβέρνηση, μετά τη μακροχρόνια μεταξύ τους δικαστική αντιπαράθεση. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου Athens Riviera Summit, αναφέρθηκε στην προοπτική οι δύο πλευρές να τα «βρουν» μεταξύ τους και να λάβει τέλος μία κόντρα πολλών ετών. Η υπόθεση της αντιπαράθεσης του Δημοσίου με την Αττικός Ήλιος χρονολογείται από το 1999. Τότε η πλευρά Μαντωνανάκη είχε υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΤ για μίσθωση συνολικής έκτασης 326 στρεµµάτων στο Λαγονήσι και με χρονική διάρκεια της παραχώρησης να ανέρχεται στα 77 έτη. Από το 2018 και ύστερα η ΕΤΑΔ και η πλευρά Μαντωνανάκη ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται με σκοπό την αποζηµίωση της ξενοδοχειακής εταιρείας από την ΕΤΑΔ µε ποσό ύψους 85 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το Δημόσιο προσέφυγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο ζητώντας τη γνωμοδότησή του, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε καταδικαστική απόφαση σε βάρος του, έτσι ώστε να μην τεθούν στη συνέχεια ζητήματα απιστίας κατά του Δηµοσίου από πλευράς της ΕΤΑΔ και να κριθεί ότι η όλη διαδικασία αποζημίωσης –εφόσον προχωρούσε τελικά– ήταν νόμιμη. Το Ελεγκτικό Συνέδριο γνωµοδότησε κατά του συµβιβασµού, με την ομάδα των νομικών συμβούλων που εξέτασε την υπόθεση να αποφαίνεται ότι η δικαστική διαµάχη θα κατέληγε υπέρ της ΕΤΑΔ. Εντέλει το Δηµόσιο απέρριψε τον συµβιβασµό των 85 εκατ. ευρώ, που είχε δεχτεί η Αττικός Ήλιος, και το ζήτημα έλαβε τη δικαστική οδό. Φαίνεται ότι τα πράγματα βρίσκονται σε φάση εξομάλυνσης, κάτι που μένει πλέον να αποδειχτεί και στην πράξη.

Σε διαδικασία ωρίμανσης η Μαρίνα Αγίου Κοσμά

Μαθαίνω ότι η Μαρίνα Αγίου Κοσμά βρίσκεται σε διαδικασία ωρίμανσης, προκειμένου να προχωρήσει το στάδιο των απαιτούμενων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων και αδειοδοτήσεων που απαιτεί το έργο. Άνθρωπος που σχετίζεται με την αξιοποίηση μαρινών στην Ελλάδα μου έλεγε ότι αποτελεί ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία η χωροθέτηση και αξιοποίηση μίας μαρίνας, με αποτέλεσμα μόλις οι 30 από τις 150 που είναι χωροθετημένες να είναι υψηλής ποιότητας σε επίπεδο υποδομών και τις υπόλοιπες να κινούνται σε χαμηλές πτήσεις. Πάντως η Μαρίνα Αγίου Κοσμά που υπάγεται στη Lamda Marinas, του ομίλου Lamda, αναμένεται να αποτελέσει μαζί με τη Μαρίνα Αλίμου και τη Μαρίνα Βουλιαγμένης το επίκεντρο της συγκεκριμένης δραστηριότητας και φωτεινό παράδειγμα σε εγχώριο αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο τα επόμενα χρόνια.

Κοινή επένδυση Τέρνα – Πειραιώς στο Λαύριο

Ένα μικρό «Ελληνικό» ετοιμάζουν η ΓΕΚ Τέρνα και η Τράπεζα Πειραιώς στην περιοχή του Λαυρίου, σε παλιό εργοστάσιο της περιοχής. Το πλάνο, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, προβλέπει τη δημιουργία οικιστικού συγκροτήματος περίπου 400 πολυτελών στα πρότυπα του Ελληνικού, αλλά και περίπου 50 βίλες. Έργο ιδιωτικών συμφερόντων που πρόκειται να αναβαθμίσει σημαντικά την άλλοτε «εργατούπολη» του Λαυρίου.

Κλείνει η εξαγορά της Prodea στον ξενοδοχειακό κλάδο

Στην απόκτηση του 20% της εταιρείας «MHV Mediterranean Hospitality Ventures PLC» με δραστηριότητα στον ξενοδοχειακό τομέα, από την «Flowpulse Limited», θα προχωρήσει όπως ήταν προδιαγεγραμμένο από πλευράς της Prodea. Η αγορά των μετοχών θα πρέπει να έχει συντελεστεί, εκτός εάν συμφωνήσουν άλλως τα μέρη, μέχρι την 31η Μαΐου 2025. Στόχος της Prodea, όπως άκουσα να αναφέρει πρόσφατα και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άρης Καρυτινός, είναι να καταστήσει την MHV μία από τις σημαντικότερες εταιρείες φιλοξενίας υψηλών προδιαγραφών στη Νότια Ευρώπη. Η Prodea έχει ως στρατηγικό στόχο να προσθέσει περισσότερα ξενοδοχεία πέρα από αυτά που ήδη έχει στο χαρτοφυλάκιό της, με απώτερη επιδίωξη την προσέλκυση ταξιδιωτών υψηλού εισοδηματικού προφίλ. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος της εισηγμένης βρίσκονται δημοφιλείς νησιωτικοί προορισμοί στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με αιχμή την Κέρκυρα, αλλά στο πλάνο είναι και η ηπειρωτική Ελλάδα.

Στην τελική ευθεία της εξαγοράς ο Σκλαβενίτης

Οι λεπτομέρειες φαίνεται πως απομένουν σε μία μακρά διαπραγμάτευση μεταξύ Σκλαβενίτη και της κυπριακής αλυσίδας Παπαντωνίου στη Μεγαλόνησο. Ο Σκλαβενίτης επιδιώκει να γίνει πρώτος παίκτης και στην Κύπρο τα επόμενα χρόνια, καθώς η αγορά κυριαρχείται από τη Lidl και την τοπική Αλφαμέγα. Υπήρξαν αντιστάσεις από πλευράς Παπαντωνίου, οι οποίες μαθαίνω ότι σιγά σιγά κάμπτονται. Σύντομα, λοιπόν, θα έχουμε να μιλήσουμε για εξελίξεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Πάντα εκτός απροόπτου.