«Βλέπω μια νέα πολιτική έκφραση που θα αντιμετωπίσει τη Νέα Δημοκρατία. Νομίζω θα έχουμε κάποιου είδους σύμπραξη», υποστηρίζει ο Δημήτρης Μανιάτης. Ο έμπειρος δημοσιογράφος των «Νέων» και συγγραφέας βρέθηκε στο στούντιο του Newsbeast και συζήτησε με τον Βίκτωρα Μοντζέλλι και τον Σάββα Γουλόπουλο για όλες τις πολιτικές εξελίξεις, σε Ελλάδα και Ευρώπη, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Ο κύριος Μανιάτης σημείωσε πως, όπως συνομιλεί η Κεντροδεξιά για την επόμενη μέρα, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει δεξιότερα της Δεξιάς. «Οι απέναντι της Κεντροαριστεράς έχουν μεγαλύτερη ευελιξία να συζητούν», είπε χαρακτηριστικά. Βλέπει οσμή πρόωρων εκλογών στον πρόσφατο ανασχηματισμό και τόνισε πως «οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό θα είναι γρήγορες».
Ας δούμε τα σημαντικότερα σημεία της συζήτησης.
-Είναι η Κεντροαριστερά μια υπαρκτή πραγματικότητα; «Αυτό θα πρέπει να το απαντήσουν οι ίδιοι. Η συζήτηση για την Κεντροαριστερά, παρότι έχει κάποιες αυτονόητες όψεις, δεν έχει απαντήσει στον πυρήνα της. Είναι κεντροαριστεροί οι ίδιοι; Αισθάνονται σοσιαλδημοκράτες οι ίδιοι; Έχουν ως αφετηρία την Αριστερά και θέλουν ένα άνοιγμα στο Κέντρο; Είναι τρία εντελώς διαφορετικά πράγματα. Πιθανώς όλοι οι πολιτικοί έχουν υποκύψει σε μια δική μας αξιακή διατύπωση. Η Κεντροαριστερά μπορεί να είναι και φαντασιακή, να έχει να κάνει μόνο με τον ορισμό της, μπορεί να είναι όμως και επί της ουσίας. Αν είναι κεντροαριστερός κάποιος, θα το αποδείξει με τρεις τρόπους: την πίστη του στο κοινωνικό κράτος, τη σχέση του με την κοινωνία των πολιτών και πώς βλέπει σήμερα την απόλυτα ρευστή φάση της Ευρώπης. Σε αυτά πρέπει να απαντήσουν όλοι όσοι θέλουν να δηλώνουν κεντροαριστεροί. Σήμερα έχουν μετατοπιστεί οι πάντες προς τα Δεξιά. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό έχει συμβεί μετά το 2015. Και έχει συμβεί και πανευρωπαϊκά. Η μετατόπιση είναι προς τα Δεξιά – και για την Κεντροαριστερά. Σε πολλές θέσεις της. Έχουμε μια μετατόπιση των θέσεων. Εξού και πλέον έχουμε τάσεις προς τα πιο Δεξιά. Έτσι εξηγείται η πολιτική συμπεριφορά προ τα εκεί».
-Τι συμβαίνει δεξιά της Δεξιάς: «Όταν η Ακροδεξιά ενσωματώνει και οικειοποιείται πλευρές του συστημικού λόγου, φτιάχνεται ένα νέο μείγμα το οποίο δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο. Για τα ζητήματα αυτά, εκ των πραγμάτων θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση σε μεγαλύτερο βάθος στο κομμάτι του δημοκρατικού τόξου. Φοβάμαι πως, όπως εξελίσσεται η συζήτηση στην Κεντροαριστερά, δεν θα είναι η απάντηση στην Ακροδεξιά, αλλά θα είναι βοηθητικό γι’ αυτές τις δυνάμεις να εκφραστούν περαιτέρω. Στην πολιτική, πολλές φορές η δική σου αστοχία είναι νίκη του άλλου. Οι απέναντι της Κεντροαριστεράς έχουν μεγαλύτερη ευελιξία να συζητούν. Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν τη διάλυση των προοδευτικών πόλων. Συγκλίσεις γίνονται και στα Δεξιά. Και το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσουν και οι δεξιές δυνάμεις να συζητήσουν».
-Στέφανος Κασσελάκης: «Κέρδισε χρόνο για ν’ απαντήσει στο εξής δίλημμα: αν θα ολοκληρώσει τον σχηματισμό με τα δικά του χαρακτηριστικά ή αν θα εκχωρηθεί ο ίδιος σε μια πιο συλλογική διάσταση. Δηλαδή αν θα πάει με το κόμμα του ή θα αλλάξει το κόμμα του. Νομίζω θα πάει με τη σκληρή γραμμή ο Κασσελάκης. Ο Οκτώβρης θα είναι τομή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι γρήγορες οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό».
-Νίκος Ανδρουλάκης: «Αυτοί που σήμερα φωνάζουν έχουν μια αντιπρόταση; Για παράδειγμα, βάζουν τον εαυτό τους μπροστά; Αν τον βάζουν είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και θα δούμε τι μπορεί να γίνει όταν ανοίξουν οι διαδικασίες. Θα υπάρξουν πρόσωπα αλλά τον πρώτο λόγο τον έχει ο Ανδρουλάκης. Και τον έχει για έναν λόγο: το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μαγαζί γωνία, ένα κόμμα με δικτύωση. Ένα κόμμα με ιστορία και παράδοση και αναφορά στις τοπικές κοινωνίες. Τρίζει η καρέκλα, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν τρίζει σοβαρά».
-Αλέξης Τσίπρας: «Κουβαλάει ένα τεράστιο φορτίο. Έχει συμβολισμό και ένα σεβασμό στο χώρο του. Είναι ένα βαθιά “πολιτικό ζώο”, με την καλή έννοια, εκ των πραγμάτων δεν θα μείνει αμέτοχος στις διεργασίες».
-Γιώργος Παπανδρέου: «Όπως και στον Αλέξη Τσίπρα, έτσι και στον Γιώργο Παπανδρέου η πολιτική είναι στο αίμα του. Το θέμα είναι πως και οι δύο είναι τέως και στην Ελλάδα υπάρχει το σύνδρομο του τέως. Αυτό είναι πρόβλημα, γιατί η πολιτική έχει να κάνει με τη νιότη – όχι δημογραφικά. Έχει να κάνει με τον ενεστώτα χρόνο. Ποιος είναι εκείνη τη στιγμή στα πράγματα».
-Νίκος Παππάς (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): «Ανήκει στο νέο πολιτικό προσωπικό. Έχει τεράστια πολιτική συγκρότηση και έχει πολύ καλή δική του ατζέντα. Ξέρει πολύ καλά πού θέλει να το πάει. Αυτό λείπει σήμερα στην πολιτική. Θα παίξει ρόλο γιατί είναι στο κομμάτι των “βαρόνων” του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά μπορεί να του κάνει και κριτική».
-Διονύσης Τεμπονέρας: «Ένας πολύ συγκροτημένος πολιτικός. Πρέπει να ξαναδεί τη διάσταση των συμμαχιών όπως την εννοεί ο ίδιος. Δεν είναι ασκήσεις αθροίσματος τα ζητήματα των συγκλίσεων. Είναι ζητήματα συνθέσεων. Είναι ένα από τα πρόσωπα που θα παίξουν ρόλο το επόμενο διάστημα».
-Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Είναι ένα καλό στέλεχος, αλλά πρέπει να διανύσει ακόμη πολλά βήματα».
-Χάρης Δούκας: «Συνδυάζει πολύ πετυχημένα τον όρο τεχνοκρατισμός και σοσιαλδημοκρατία. Το μεγάλο του στοίχημα είναι ο δήμος. Μια τυχόν υποψηφιότητά του στον χώρο της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να την εξηγήσει πολύ καλά στους δημότες της Αθήνας κατ’ αρχάς. Νομίζω πως θα το κάνει το βήμα, αλλά θα πρέπει να το αποσαφηνίσει αυτό, γιατί έχει ψηφιστεί πολύ πρόσφατα και με προσδοκίες στον δήμο της Αθήνας».
Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Δημήτρης Μανιάτης σχολίασε και τους Μιχάλη Κατρίνη, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αλέξη Χαρίτση, Έφη Αχτσιόγλου αλλά και όλη την πολιτική επικαιρότητα.
Ακούστε το podcast