Το μέλλον της Κεντροαριστεράς

Καλημέρα. Σήμερα η στήλη έχει βασικό μενού τον Αλέξη Τσίπρα και το ινστιτούτο του με βάση τη Διεθνή Διάσκεψη που συνδιοργανώνει από χθες και ολοκληρώνεται σήμερα με το ίδρυμα του πρώην πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Κόσμος και κοσμάκης από την Κεντροαριστερά, γιατί δεν είδα και ιδιαίτερη κινητικότητα από τα υπόλοιπα κόμματα, αν και προσκλήθηκαν. Στο Ωδείο Αθηνών, απέναντι από το νεοκλασικό της οδού Ρηγίλλης, εκεί όπου ήταν επί περίπου τρεις δεκαετίες η έδρα της ΝΔ, η συζήτηση αφορούσε και το μέλλον της Κεντροαριστεράς.

Επιστροφή στην πραγματικότητα

Δεν θα μπορούσα να λείψω και κατέβηκα στη Διεθνή Διάσκεψη να κόψω κίνηση, να μιλήσω και να καταλάβω τι συμβαίνει με τα μελλούμενα. Ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ως σωστός οικοδεσπότης υποδεχόταν τους πάντες. Αυτό, όμως, που διέκρινα ήταν μια απόρριψη πλέον του άλλοτε αντι-συστημισμού. Ο Τσίπρας ουσιαστικά επέστρεψε στην πραγματικότητα. Και αυτό φαινόταν και από το κοινό που συμμετείχε στο συνέδριο.

Παρούσα η Πρόεδρος και ο θυμός Πολάκη

Και πώς σηματοδοτείται αυτή η επιστροφή στην κανονικότητα; Μα, με την παρουσία σήμερα το βράδυ της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, για να ακούσει τον Αλέξη Τσίπρα και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, για το μέλλον της Ευρώπης. Ενδιαφέρουσα σύναξη και μόνο η παρουσία της Κ. Σακελλαροπούλου λέει πολλά σε μια διάσκεψη που ξόρκισε και απαξίωσε ουσιαστικά ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στον Τσίπρα για την διοργάνωσή της και τους καλεσμένους.

Οι παρουσίες στο Ωδείο Αθηνών

Περισσότεροι από 50 ομιλητές και συντονιστές συζητούν για την Ειρήνη, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το μέλλον της Ευρώπης. Αρκετός ήταν ο κόσμος που κατέκλυσε το Ωδείο Αθηνών από πολύ νωρίς, Ανάμεσα τους η αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του κόμματος Κόσμος, Πέτρος Κόκκαλης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού, ο Φώτης Κουβέλης, η Λούκα Κατσέλη, ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, ο Συμεών Κεδίκογλου, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Κώστας Μπάρκας, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Γιάννης Σαρακιώτης, ο Διονύσης Καλαματιανός, η Κατερίνα Νοτοπούλου, η Πόπη Τσαπανίδου, ο Κώστας Γαβρόγλου, ο Μιχάλης Καλογήρου, ο Νίκος Βούτσης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Γιάννης Δραγασάκης.

Ήρθε, είδε και απήλθε

Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε για λίγο το μεσημέρι. Ουσιαστικά πετάχτηκε στην εξώπορτα, δεν μπήκε μέσα, χαιρέτησε, συνομίλησε και έφυγε. Το απόγευμα ήρθε κουστουμαρισμένος για τη βράβευση του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, παρουσία του Αλ. Τσίπρα και του Ζ. Ζάεφ. Όμως ήλθε, είδε και απήλθε, καθώς δεν έκατσε να ακούσει, αλλά προτίμησε τις selfies. Και μετά πήγε στον ΑΝΤ1 για συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου, όπου είπε πως θα διεκδικήσει την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, εάν υπάρξει μια τέτοια προοπτική, ακόμα και εάν υποψήφιος είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Νέα Αριστερά και ΠΑΣΟΚ

Είδα όμως και στελέχη της Νέας Αριστεράς, όπως τον Αλέξη Χαρίτση, επικεφαλής της ΚΟ, την Έφη Αχτσιόγλου και την Πέτη Πέρκα, ενός κόμματος που και χθες ο Στέφανος Κασσελάκης ούτε τους χαιρέτησε, ενώ τους αποκαλεί «μόρφωμα». Εκεί όμως ήταν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Παύλος Χρηστίδης, ενώ παρών ήταν και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Ντροπή φώναξε ο Ραγκούσης

Όμως ένα στιγμιότυπο έδειξε και την ένταση που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο Ωδείο ήταν και ο Γιάννης Ραγκούσης με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, με τον δεύτερο να είναι σε άσχημη διάθεση, καθώς πριν από λίγες ώρες τού είχε ανακοινωθεί πως σταματάει και η συνεργασία του με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με εντολή του Στ. Κασσελάκη, ενώ πριν από μήνες είχε απομακρυνθεί με συνοπτικές διαδικασίες από τη θέση του διευθυντή της ΚΟ. Με αφορμή την απόλυση Θεοχαρόπουλου από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Ραγκούσης σχολίασε δηκτικά στον Βαγγέλη Αποστολάκη: «Καλά, βρε Βαγγέλη, είναι δυνατόν ο Κασσελάκης να απολύει τον Θεοχαρόπουλο, επειδή είπε την πολιτική του άποψη;» ακούστηκε να λέει ο Γ. Ραγκούσης στον Αποστολάκη. Ο πρώην υπουργός Άμυνας, από την πλευρά του απάντησε: «Τι να σου πω, τώρα το είδα κι εγώ από τα sites», για να συνεχίσει ο Γ. Ραγκούσης: «Είναι ντροπή, είναι κατάντια και να του πεις ότι σου το είπα». Να θυμίσω ότι Ραγκούσης και Θεοχαρόπουλος ετοιμάζονται να καταθέσουν πρόταση για δημοψήφισμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το… Ολαντρέου του Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου που ήταν παρών στην εκδήλωση και μίλησε το βραδάκι, υπεραμύνθηκε της δημιουργίας του προοδευτικού μετώπου των δυνάμεων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στη Γαλλία και μάλιστα είπε ότι είναι ένα παράδειγμα για όλους. Ευχήθηκε στον Φρανσουά Ολάντ καλή επιτυχία, καθώς θα είναι υποψήφιος με το Νέο Μέτωπο της Αριστεράς. «Αν ήταν εδώ ο Ολάντ (θα είναι σήμερα) θα κάναμε ένα πάνελ Ολαντρέου, Αλέξη», είπε γελώντας ο Γ. Παπανδρέου, ενθυμούμενος τα όσα έλεγε την περίοδο των μνημονίων ο Αλ. Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βέβαια, τώρα άλλαξαν πολλά και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είναι πιο κοντά, με τον Αλ. Τσίπρα, όταν άκουσε το Ολαντρέου, να σηκώνει τον αντίχειρά του, ουσιαστικά επιδοκιμάζοντας την αναφορά του Γ. Παπανδρέου και επίσης χαμογελώντας με τη σειρά του.

Μενού η Κεντροαριστερά

Στα πηγαδάκια πολλά συζητούνταν για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, ενώ το απόγευμα όλοι αναζητούσαν να μάθουν τι είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά. Εκεί ο Ν. Ανδρουλάκης δήλωσε έτοιμος να αξιολογηθεί από τη βάση του ΠΑΣΟΚ, δίχως όμως να διευκρινίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα και αυτό συζητήθηκε στα πηγαδάκια. Αυτό, όμως, που σχολιάστηκε πολύ ήταν η επίθεσή του στον Χ. Δούκα και οι απειλές για διαγραφές, με τους συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων να διαρρέουν: «Οι απειλές του αποδεικνύουν την πλήρη πολιτική αδυναμία του».

Οι κύκλοι του Δούκα

Η απάντηση των κύκλων του Χ. Δούκα, δηλαδή του ίδιου επί της ουσίας, σημαίνει ότι διέβη τον Ρουβίκωνα και είναι έτοιμος να κατέβει υποψήφιος. Το ύφος της απάντησής του -δηλαδή των κύκλων που δεν λέμε επί της ουσίας ποτέ στην Ελλάδα- τα λέει όλα: «Προεκλογικά έλεγε ότι είναι πολιτική ήττα η τρίτη θέση. Σήμερα δεν μας απάντησε ξεκάθαρα αν ηττηθήκαμε ή όχι. Έκανε επίθεση σε όλους και σε όλα χωρίς ίχνος αυτοκριτικής». Και στο Ωδείο πολλά ήταν τα στοιχήματα για το εάν θα κάνει το βήμα ο Χ. Δούκας να βγει μπροστά.

Μια ωραία ατμόσφαιρα

Έτσι φτάσανε να έχουμε έναν κακό χαμό στο ΠΑΣΟΚ, που όλοι αγαπήσαμε, με εκατέρωθεν βολές από Ανδρουλάκη και Δούκα. Για διαγραφές μίλησε, λοιπόν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για απειλές που αποδεικνύουν την πλήρη πολιτική αδυναμία του, μίλησε ο δήμαρχος Αθηναίων. Μεταξύ μας η μόνη κίνηση που μπορούσε να κάνει ο Ανδρουλάκης ήταν αυτή, από τη στιγμή που ο καθένας έβγαινε και έλεγε το κοντό του και το μακρύ του, αλλά κυρίως τον αμφισβητούσαν. Μαθαίνω ότι δύο παλαιά και σημαντικά στελέχη του λένε να πάνε σε εκλογές ΠΑΣΟΚ μόνο με τα μέλη – και σύντομα.

Ποιοι πάνε με ποιον

Από την πλευρά του ο Δούκας περιμένει τις αποφάσεις του πολιτικού συμβουλίου. Ρώτησα στέλεχος να μάθω γιατί τόση φαγωμάρα ανάμεσα στα δύο αυτά πρόσωπα τη στιγμή που ο Ανδρουλάκης πρότεινε τον Δούκα για υποψήφιο δήμαρχο. «Τον πρότεινε, αλλά ποτέ δεν τον στήριξε», μου είπε και μου τόνισε ότι «τον στήριξε χωρίς την παραμικρή βοήθεια». Από την άλλη έψαξα να δω ποιοι βουλευτές στηρίζουν ποιον αν και οι περισσότεροι κρατούν στάση αναμονής. Αλλά επειδή έχω καλό ρεπορτάζ, σας ενημερώνω ότι οι βουλευτές της Κρήτης θα συνταχθούν με τον Ανδρουλάκη. Όπως επίσης η Καζιάνη και ο Μουλκιώτης – από Εύβοια και Βοιωτία αντίστοιχα. Στο «κάδρο» του προέδρου βάζω τον Παναγιώτη Δουδωνή, όπως και τον Δημήτρη Μάντζο, και τον εκπρόσωπο Τύπου, Θανάση Γκλαβίνα. Η Γιαννακοπούλου μην είστε σίγουροι ότι θα στηρίξει Χάρη Δούκα – και κρατήστε το αυτό. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με τον Απόστολο Πάνα πηγαίνουν αλά μπρατσέτα στον Δούκα. Θα περιμένω την Λιακούλη να δω τι θα κάνει, όπως και τον Κατρίνη ο οποίος, βάσει πάγιας στρατηγικής του, δεν βιάζεται. Η Μιλένα Αποστολάκη αυτή τη στιγμή είναι απέναντι από τον Ανδρουλάκη, όπως και ο Γερουλάνος με τον Χριστοδουλάκη. Αύριο θα σας ενημερώσω και για τους υπόλοιπους βουλευτές. Και να πούμε το βασικό: για να έχει λόγο ύπαρξης το σενάριο προϋποθέτει να γίνουν εκλογές. Κάτι που δεν βλέπω σύντομα.

Ποιος βουλευτής θα τα πει έξω απ’ τα δόντια στον Μητσοτάκη;

Επιτακτική καθίσταται η ανάγκη σύγκλησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Η συνεδρίασή της έχει κλειδώσει για την επόμενη εβδομάδα και ειδικότερα για την Τετάρτη 26 του μηνός, κατά πάσα πιθανότητα το πρωί. Αναμένεται σχετική ανακοίνωση από τα κεντρικά γραφεία της οδού Πειραιώς για την ακριβή ώρα. Το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, οι περισσότεροι από τους οποίους απείχαν, έχει θορυβήσει τους «γαλάζιους» βουλευτές. Το θέμα είναι ποιοι από αυτούς θα μιλήσουν ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη και εάν θα πουν αυτά που πιστεύουν. Ότι δηλαδή το κόμμα πληρώνει την «ΠΑΣΟΚοποίηση της κυβέρνησης», κατά την άποψή τους, ή ότι έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό τη «λαϊκή δεξιά». Ο μόνος, πάντως, που τα έχει πει ξεκάθαρα δημοσίως μέχρι στιγμής όλα αυτά είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης. Ο πρόεδρος, ωστόσο, δεν συμμερίζεται τέτοιες απόψεις, αφού θεωρεί πως το μήνυμα της κάλπης είναι η επιτάχυνση της κυβερνητικής πολιτικής.

Αρχίζει το ξεκαθάρισμα στην Avramar

Με τέσσερις παίκτες φαίνεται ότι θα μείνει στο επόμενο διάστημα να παίζουν «μπάλα» η διαδικασία πώλησης της Avramar. Κι αυτό γιατί η Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς αλλά και η Philosofish, οι δύο εταιρείες στις οποίες συμμετέχουν και έλληνες επιχειρηματίες (στην πρώτη η οικογένεια Γερουλάνου, στη δεύτερη ο εφοπλιστής Λυκιαρδόπουλος), δεν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το σύνολο των εταιρειών, αλλά μόνο μέρος τους. Από την άλλη μεταξύ των υποψηφίων είναι το ισπανικό fund Atitlan αλλά και το κρατικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι (ADQ). Σύντομα η διαδικασία εισέρχεται στο δεύτερο και τελικό της στάδιο με αναλυτική χρηματοοικονομική πληροφόρηση για τους ενδιαφερόμενους και πρόσβαση σε αρκετά μέχρι τώρα απόρρητα στοιχεία, τα οποία θα καθορίσουν το ενδιαφέρον τους και θα οδηγήσουν στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Το μεγάλο διακύβευμα είναι ο δανεισμός της εταιρείας, που υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ και τι ποσοστό του θα δεχτούν να «κουρέψουν» οι τράπεζες, για να κάνουν πιο ελκυστικό το «πακέτο» για τους υποψήφιους επενδυτές.

Πού θα μείνετε; Στην Πατησίων

Όλο και μεγαλύτερη αξία αποκτούν σταδιακά πολλά ακίνητα στην Πατησίων, όπου οι επενδύσεις για τα δύο ξενοδοχεία της ibis στην περιοχή αλλά και το Μινιόν, σε συνδυασμό με το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο που πρόκειται να προκύψει μέσα από ανακαίνιση, φέρνουν νέο τοπίο για την real estate αγορά. Όπως μου έλεγε πολύ χαρακτηριστικά άνθρωπος της αγοράς, όποιος προλάβει να αγοράσει σπίτι ή ακίνητο τώρα, που ακόμη οι τιμές βρίσκονται σε σχετικά λογικό επίπεδο, θα βγει κερδισμένος τα επόμενα χρόνια. Η Πατησίων είναι έτοιμη να αποκτήσει την αίγλη του παρελθόντος, όταν αποτελούσε τόπο κατοικίας. Το μετρό στα Εξάρχεια θα δώσει ένα ακόμα ατού στην περιοχή. Που όπως έλεγε ο ίδιος άνθρωπος, σε λίγο καιρό ελάχιστα θα θυμίζει αυτό που ξέραμε.

Ο Γιαννακόπουλος στον ΣΕΒ

Έτοιμος να διαβεί το κατώφλι του ΣΕΒ φαίνεται να είναι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα για το θεσμικό όργανο εκπροσώπησης των βιομηχάνων. Ο επιχειρηματίας φαίνεται να επιθυμεί να πάρει θέση στην επόμενη μέρα του Συνδέσμου. Καθότι με βάση το καταστατικό του ΣΕΒ, εάν η Ιουλία Τσέτη δεν εκλεγεί πρόεδρος, θα «χηρέψει» μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας. Να σας θυμίσω εδώ ότι στους υποψηφίους από τον ίδιο κλάδο είναι και ο Θεόδωρος Τρύφων της ELPEΝ. Ωστόσο, πιθανή εκλογή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου θα φέρει νέο ενδιαφέρον και νέα δεδομένα στο εσωτερικό του ΣΕΒ. Σήμερα λοιπόν τα σπουδαία, καθώς διεξάγεται η ψηφοφορία που θα αναδείξει το νέο προεδρείο.

Πειραιώς και Dimand για τα νέα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας

Ανακοινώσεις θα κάνουν όπως φαίνεται η Πειραιώς και η Dimand την επόμενη εβδομάδα σε σχετική ενημέρωση που θα πραγματοποιήσουν. Το αντικείμενό της δεν θα είναι άλλο από την ανάπτυξη των νέων κεντρικών γραφείων της τράπεζας στην οδό Κοραή, όπου η Πειραιώς έχει αποκτήσει ακίνητο γι’ αυτόν τον σκοπό από την Εθνική Leasing. Την ανάπτυξή του θα την κάνει η Dimand και επομένως με αυτόν τον τρόπο θα επισημοποιηθεί ο «γάμος» των δύο πλευρών. Ραντεβού σε μία εβδομάδα από τώρα. Θα έχω πολλά περισσότερα να σας πω. Ας μην ξεχνάτε άλλωστε ότι η Σταδίου γίνεται mega hub τραπεζών με τα γραφεία της Alpha, της Εθνικής, της Πειραιώς αλλά και της Eurobank.

Κοντά στην ολική επαναφορά το νερό Σάριζα

Σε διαδικασία διάσωσης βρίσκεται η ιστορική εταιρεία Σάριζα, που έκανε παραγωγή στο ανθρακούχο νερό και έχει έδρα την Άνδρο. Η εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Βουτσινά έχει συζητήσει με υποψήφιους επενδυτές και φέρεται να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μία θετική κατεύθυνση για την επιστροφή της στην αγορά, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί η εξαγορά της. Οι συζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί αφορούν στις εταιρείες Γλυνός Επενδύσεις ΟΕ και 4 All Seasons Υπηρεσίες Μονοπρόσωπη Α.Ε. Σε επικοινωνία που είχα με ανθρώπους κοντά στην εταιρεία, επιφυλάχθηκαν να μου πουν περισσότερα στην παρούσα φάση. Ωστόσο το Σάριζα φαίνεται ότι έχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα το κάνουν αντίστοιχο success story με το Ξινό Νερό Φλώρινας, το επίσης ανθρακούχο νερό, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει καταφέρει να βρίσκεται σε όλα τα σούπερ μάρκετ και σε πολύ μεγάλο αριθμό σημείων εστίασης και ξενοδοχείων.