Η πολιτική ζωή του τόπου όμως καίει

Καλημέρα και καλό τριήμερο. Του Αγίου Πνεύματος την Δευτέρα και έχουμε την πρώτη μεγάλη έξοδο του καλοκαιριού με τους πολιτικούς μας να εκδράμουν και αυτοί σε κάποιες παραθαλάσσιες περιοχές. Η πολιτική ζωή του τόπου όμως καίει κυρίως στον χώρο της κεντροαριστεράς με όσα γίνονται και συζητούνται στο παρασκήνιο. Την ίδια στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου καίγονται για να έχουν τα πρώτα θετικά μηνύματα από τους πολίτες μετά τον ανασχηματισμό γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός συνεχίζει τις επισκέψεις στα υπουργεία, ενώ φαίνεται πως κλειδώνει σιγά-σιγά και το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Ελλάδα στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να εκλέξει δικό της ευρωβουλευτή ως αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Πριν τα πάρουμε με τη σειρά. όμως…

Κουίζ 1

Ποιο πρόσωπο λέγεται στα γαλάζια παρασκήνια ότι είναι υπό συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας; Έμαθα πως η περίπτωση του ηπειρώτη προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, πολιτικό παιδί του Ευάγγελου Αβέρωφ, έχει πολλές πιθανότητες καθώς η περίπτωση επανεκλογής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου φαίνεται πως κάηκε.

Κουίζ 2

Ποιο πρόσωπο μαθαίνω ότι ετοιμάζεται για επανάκαμψη με τις ευλογίες του Κυριάκου Μητσοτάκη; Καλή πηγή μου επιβεβαίωσε ότι σύντομα θα δούμε στο κεντρικό πολιτικό παιχνίδι τον Σταύρο Παπασταύρου που συνομιλεί τακτικά με τον πρωθυπουργό.

Κουίζ 3

Τι κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης στις ΗΠΑ; Μην πιστεύετε απόλυτα ότι μεταδίδει το κεντρικό σύστημα της Κουμουνδούρου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε ουσιαστικά για επαφές σχετικά με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος που θα στήσει για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς με γραφεία σε Αθήνα και Νέα Υόρκη. Αυτό που μου σφύριξαν είναι πως πήγε για την ιστορία του πόθεν έσχες και να ρυθμίσει ζητήματα που αφορούν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που είχε στις ΗΠΑ.

Πότε θα γίνουν εκλογές στο ΠΑΣΟΚ;

Όλοι στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν την Κεντρική Επιτροπή που θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή στο Caravel και τι θα πει ο Νίκος Ανδρουλάκης – αν και υπάρχει περίπτωση να είναι διήμερες οι εργασίες με πρόταση που θα κατέβει από βουλευτές. Σας είχα ενημερώσει ότι στο Πολιτικό Συμβούλιο δεν θα βάλει επί τάπητος το θέμα των εκλογών και βγήκα αληθινός. Μαθαίνω ότι ούτε τώρα θα πει ημερομηνία αλλά θα μιλήσει για συνδιάσκεψη που σύμφωνα με την πηγή μου τοποθετείτε μέσα Οκτώβρη και εκεί θα αναφερθεί στο πότε θα γίνουν οι εκλογές.

Συμβουλή να μην είναι διχαστικός

Επίσης έμαθα ότι όλα τα παλιά στελέχη του είπαν να σταματήσει να είναι διχαστικός με το θέμα των διαγραφών και να μπει σε μία φάση συνθηκολόγησης. Όχι με τα στελέχη και τους βουλευτές που ήδη είναι εναντίον του, αλλά με ανθρώπους που έχουν βαρύτητα στο κόμμα. Βέβαια και το κόμμα να παραμείνει στα χέρια του δεν ξέρω πως θα αντιμετωπίζει τον Μητσοτάκη και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή, όταν τον έχει «αδειάσει» η μισή σχεδόν η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σίγουρα ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κάνει αλλαγές και θα αλλάξει την τράπουλα. Αλλά δεν θα την ανακατέψει μόνος του αυτή τη φορά.

Οι πραγματικές προθέσεις του Δούκα

Από το αντίπαλο στρατόπεδο περιμένουμε την ομιλία του Χάρη Δούκα και το αν «προτίθεται» να ανακοινώσει εκείνη την ημέρα την υποψηφιότητα του, όπως και τι θα πει ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος έχει ζητήσει επίσπευση των εκλογών. Να ενημερώσω τους «συντρόφους» πάντως που λένε «όχι» στη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων ή να μην ανοίξουν οι διαδικασίες για το ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν, ότι το ΠΑΣΟΚ εδώ και 10 χρόνια μόνο εν δυνάμει κόμμα εξουσίας δεν έχει γίνει.

Τα περήφανα γερατειά

Αν κάποιοι θέλουν να ακουστεί ξανά το «λαός στην εξουσία» θα πρέπει να γίνει συμπόρευση προοδευτικών δυνάμεων. Όποιοι θέλουν ένα μικρό και ευέλικτο ΠΑΣΟΚ, θα τους ορίζει ο όρος  που εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό λεξιλόγιο στις αρχές της δεκαετίας του ’80. «Τα περήφανα γερατειά» γιατί δεν βλέπω να μένουν άλλοι.

Δίπορτο

Θυμάστε το ΚΚΕ Εσωτερικού και το ΚΚΕ Εξωτερικού; Τώρα έχουμε ΠΑΣΟΚ Εσωτερικού (το ορθόδοξο της Χαριλάου Τρικούπη) και ΠΑΣΟΚ Εξωτερικού (του ΣΥΡΙΖΑ). Ραγκούσης, Ξενογιαννακοπούλου και Σπίρτζης παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο τις κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη, όσο και την αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Μπορεί αυτή τη στιγμή να μην έχουν ανοίξει οι πόρτες της Χαριλάου τρικούπη, αλλά όπως λέει και ο λαός, το αίμα νερό δεν γίνεται. Οπότε κάποιοι λένε ότι το έχουν δίπορτο.

Τρεις από ‘δω

Ο ΣΥΡΙΖΑ βράζει! Τα γεύματα και τα δείπνα διαδέχονται το ένα το άλλο. Σύμφωνα με άνθρωπό μου στο κόμμα η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών που γνωρίσαμε στην προ Κασσελάκη εποχή είναι ένα βήμα από το να ξεκινήσει μία νέα έφοδο για την ανακατάληψη της Κουμουνδούρου! «Το πρόβλημα είναι πως εκλογικό αποτέλεσμα σταθεροποίησε τον πρόεδρο του κόμματος στην καρέκλα του, αλλά και την Πλεύση Ελευθερίας στο πολιτικό σκηνικό. Οπότε, απέναντι στις συζητήσεις για κεντροαριστερά, Κασσελάκης, Κωνσταντοπούλου και Πολάκης μπορούν να μιλούν για αριστερό πόλο, δείχνοντάς τους ουσιαστικά την έξοδο» μου εξήγησε ο συνομιλητής μου.

Τρεις από ΄κει

Από την μία, λοιπόν, Κασσελάκης, Κωνσταντοπούλου και Πολάκης και από την άλλη Τεμπονέρας, Τσίπρας (Γιώργος) και Δούρου. Πρόκειται για τρία στελέχη που δεν ακολούθησαν το πρώτο και βιαστικό όπως αποδείχθηκε κύμα εξόδου (Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου κτλ) και θεωρούν ότι έχουν τα πρωτότυπα κλειδιά της Κουμουνδούρου. «Και θα επιδιώξουν να την κρατήσουν με τις ευλογίες του Αλέξη Τσίπρα» μου υπογράμμισε. Τι περιμένουν; «Ένα στραβοπάτημα του Στέφανου. Είναι και αυτό το πόθεν έσχες, ας περιμένουμε» με παρότρυνε. Δικός τους πρόεδρος είναι ο Στέφανος, κάτι παραπάνω μπορεί να ξέρουν.

Εδώ Παππάς

Και που είναι σε αυτή την ανθρωπογεωγραφία ο Νίκος Παππάς; «Κάπου στη μέση» λέει φίλος μου από το πανεπιστήμιο, που έχει περάσει τριάντα χρόνια στα κομματικά γραφεία. «Πιο κοντά βρίσκεται στον Στέφανο Κασσελάκη, αν και θα ήθελε να γίνει ξανά αποδεκτός από τον Τσίπρα» μου επισήμανε, προοπτική που όμως θεωρεί «μακρινή και απίθανη». «Ο Αλέξης του χρεώνει ότι βοήθησε τον Στέφανο να περάσει την κρίση του συνεδρίου» προσέθεσε. Θυμάστε, τότε που ο πρώην πρόεδρος αμφισβήτησε τον διάδοχό του, αλλά υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση.

Εκεί Παππάς

Ο Νίκος Παππάς, όμως, είναι μαχητής και δεν το βάζει κάτω. Ο πρώην πανίσχυρος υπουργός και το άλλο μισό του Αλέξη Τσίπρα έχει ακόμη αρκετά χαρτιά να παίξει. Βλέπετε, «είναι μερικά παρασκήνια της πρώτης φοράς αριστερά, που του δίνουν ένα πλεονέκτημα έναντι ορισμένων από τους εχθρούς του». Θα έχει ενδιαφέρον αυτή η υπόθεση.

Επανένωση με αγρότες

Επιστρέφω στα κυβερνητικά καθώς αυτό που ενδιαφέρει τον πρωθυπουργό όπως μου είπαν κεντρικά κυβερνητικά στελέχη είναι να υπάρξει επαναπροσέγγιση με τους αγρότες. Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η αλλαγή του υπουργού και αντί του Λευτέρη Αυγενάκη, αν και είναι κοντά στην οικογένεια Μητσοτάκη, τοποθετήθηκε ο Καρδιτσιώτης Κώστας Τσιάρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αναδείξει τα πεδία στα οποία στρέφει την προσοχή της η κυβέρνηση έπειτα από την εκλογική προειδοποίηση της 9ης Ιουνίου.

Μεταρρύθμιση και στα αγροτικά

Η παρέμβαση του Κυρ. Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο υπουργείο ήταν η πλέον εύγλωττη καθώς τοποθέτησε στην ηγεσία δύο βουλευτές από τη Θεσσαλία, τον Κ. Τσιάρα στη θέση του υπουργού και τον Χρήστο Κέλλα ως υφυπουργό, ενώ ο έτερος υφυπουργός είναι από το χώρο της σκληρής δεξιάς και φίλος του Αντώνη Σαμαρά και εκλέγεται στην Πέλλα, ο Διονύσης Σταμενίτης. Τα τοπικά κριτήρια και τα πρόσωπα δεν είναι προφανώς επαρκής συνθήκη για να επιλυθούν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμο και άρα αυτό που μου έλεγαν έμπειροι βουλευτές είναι πως πρέπει να υπάρξει μια σαφής ένδειξη από την πλευρά της κυβέρνησης, για μία ουσιαστική μεταρρύθμιση του αγροτικού κλάδου.

Ο κρίσιμος αγροτικός τομέας

Τα ζητήματα του αγροτικού τομέα είναι μεταξύ εκείνων που έχουν και ιδιαίτερο πολιτικό και εκλογικό αντίκτυπο, καθώς η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει πλέον με λιγότερο «αέρα» ενδεχόμενες κινητοποιήσεις, έπειτα από το προειδοποιητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Υπό αυτήν την έννοια και με ορίζοντα την τριετία έως τις εκλογές, αγροτικό τομέας είναι ένας από τους πλέον κρίσιμους. Η πολιτική της κυβέρνησης στον αγροτικό κλάδο είναι συνδεδεμένη και με το πρόβλημα της ακρίβειας και ειδικότερα των τροφίμων, ενώ οι εκπρόσωποι του κλάδου αναμένουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υλοποίησή τους, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων των προηγούμενων μηνών και του άτυπου μορατόριουμ που ακολούθησε.

Το χαρτοφυλάκιο στην ΕΕ

Την ίδια στιγμή, ο αγροτικός κλάδος έχει και ευρωπαϊκή διάσταση, έπειτα από την διαπίστωση των προβλημάτων που προκάλεσε η βιαστική αναθεώρηση της ΚΑΠ και των νέων αλλαγών που απαιτούνται και αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων τους επόμενους μήνες. Σε συνδυασμό με αυτά, για την Ελλάδα υπάρχει και μία επιπλέον ενδιαφέρουσα παράμετρος, καθώς το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Πολιτικής είναι ένα από εκείνα που θα ενδιέφεραν τον Πρωθυπουργό, προτού λάβει τις τελικές αποφάσεις του για το πρόσωπο που θα στείλει στην Επιτροπή.

Παίζει του Τζιτζικώστα

Και όπως έχω μάθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να καταφέρνει να κερδίσει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και μένει να δούμε το πρόσωπο που θα προτείνει για επίτροπο, με πολλά σενάρια στο παρασκήνιο να έχουν στο επίκεντρο και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Κοινή εμφάνιση Καραμανλή – Σαμαρά

Κινητικότητα υπάρχει και στη ΝΔ λόγω της κοινής εμφάνισης του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, που θα μιλήσουν την Δευτέρα 1η Ιουλίου για το βιβλίο του Μανόλη Κοττάκη «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή». Στο Πολεμικό Μουσείο προβλέπεται κοσμοσυρροή καθώς θα έχουν αναφορές και στις πολιτικές εξελίξεις με τον Αντ. Σαμαρά να μιλάει με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη σε σταυροδρόμι» και τον Κ. Καραμανλή να τοποθετείται επί των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

H&Μ, τα λουκέτα και τα ποσά που δεν διαβιβάστηκαν

Μίλησα με την H&M για το κλείσιμο των τεσσάρων καταστημάτων της για φορολογικούς λόγους από την ΑΑΔΕ, μετά από εκείνο του Συντάγματος. Αλλά δεν έλαβα πειστική απάντηση. Να σας πω για να έχετε εικόνα τι ακριβώς συνέβη, ότι το κατάστημα της H&M στον Βόλο δεν είχε διαβιβάσει 125.000 αποδείξεις την τελευταία τριετία καθαρής αξίας 2,4 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 562.000 ευρώ. Επιπλέον, στο κατάστημα της Γλυφάδας δεν είχαν διαβιβαστεί 33.800 αποδείξεις από τις 24/01 έως τις 24/06, καθαρής αξίας 835.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 201.000 ευρώ. Αυτό που μου είπαν από την εταιρεία για τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά λουκέτων ήταν ότι το λουκέτο σε Καλαμάτα, Ρόδο, Βόλο και Γλυφάδα, είναι «αποτέλεσμα τεχνικού προβλήματος στο σύστημά μας, που επηρέασε μόνο τη διαβίβαση ηλεκτρονικών δεδομένων στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ. Όπως έχουμε ήδη δηλώσει, τόσο οι τοπικές ομάδες όσο και οι ομάδες μας στο εξωτερικό, εργάζονται συνεχώς για την επίλυση του προβλήματος σε συνεργασία με τον τεχνικό μας πάροχο. Διερευνούμε, με την υποστήριξη τόσο εσωτερικών όσο και εξωτερικών τεχνικών εμπειρογνωμόνων, τι μπορεί να έχει προκαλέσει το τεχνικό πρόβλημα». Το θέμα όμως με την H&M είναι πως παρά το ότι αποτελεί μία μεγάλη αλυσίδα με πολυεθνικό εκτόπισμα, δεν έχει συμμορφωθεί με τις φορολογικές της υποχρεώσεις στην Ελλάδα. Κι όλα αυτά τη στιγμή που αποτελεί μία ισχυρή οντότητα με μεγάλα κέρδη. Σήμερα διαθέτει 36 σημεία πώλησης στην ελληνική αγορά και απασχολεί περισσότερα από 1.000 άτομα προσωπικό (στοιχεία 2022) και σημαντική ανάπτυξη. Στην οικονομική χρήση του 2022 (είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) εμφάνισε τζίρο 182,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 49,43% έναντι του 2021 ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε κέρδη (μετά από φόρους) ύψους 3,75 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 6,63 εκατ. ευρώ το 2021.

Συνάντηση Σκυλακάκη με τον υπουργό Ενέργειας των Εμιράτων

Συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας (Θ. Σκυλακάκης) και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έλαβε χώρα στον Αστέρα Βουλιαγμένης τις προηγούμενες μέρες. Οι Άραβες σας θυμίζω ότι μέσω της Masdar, γνωστής ως Abu Dhabi Future Energy Company, η οποία είναι η κρατική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των Εμιράτων, εξαγόρασαν την Τέρνα Ενεργειακή για ποσό 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Και όπως μου λένε άνθρωποι της αγοράς ενδιαφέρονται να κάνουν και άλλες κινήσεις στην Ελλάδα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το επόμενο διάστημα.

Σε τετ α τετ συζητήσεις ο πρόεδρος του Υπερταμείου

Κουβέντες και τετ α τετ συναντήσεις είχε ο πρόεδρος του Υπερταμείου, Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, τον οποίο είδα στον Αστέρα Βουλιαγμένης να συνομιλεί με ανθρώπους της αγοράς στο Avra Bar του ξενοδοχείου Nafsika στο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα των νοτίων προαστίων. Το Υπερταμείο έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά ως προς την δημόσια περιουσία, τα οποία καλείται να διαχειριστεί το επόμενο διάστημα, μεταξύ των οποίων είναι η ενδεχόμενη πώληση της συμμετοχής στις Ελληνικές Αλυκές που παράγουν όλο το αλάτι της χώρας μας, καθότι από εκεί τροφοδοτείται η συγκεκριμένη αγορά. Ταυτόχρονα, μέσα στη χρονιά αναμένεται να βγουν σε διαγωνισμό οι δύο μαρίνες της Καλαμάτας (Αρετσού) και Ιτέας, οι οποίες βαδίζουν στο δρόμο της αξιοποίησης.

Πουλάει ξενοδοχεία η Brown

Στην πώληση τεσσάρων ξενοδοχείων της μαθαίνω ότι προχώρησε το τελευταίο διάστημα η ισραηλινών συμφερόντων αλυσίδα Brown, η οποία έχει επενδύσει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ αυτών είναι δύο ξενοδοχειακές μονάδες στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας καθώς και δύο ακόμη σε Ερέτρια και Πελοπόννησο. Η κινητικότητα που εμφανίζει η Brown δείχνει με κάποιο τρόπο ότι προσπαθεί να αντλήσει υπεραξία από τα ξενοδοχεία που απέκτησε κάποια στιγμή σε χαμηλή τιμή και σήμερα έχει την δυνατότητα να τα διαθέσει στην αγορά αρκετά πιο ακριβά, αποκομίζοντας σημαντικό όφελος από αυτές τις κινήσεις που πραγματοποιεί.

Τελειώνει το περιπετειώδες Jackson’s στο Κολωνάκι

Και όμως αυτή τη φορά το πρώην Jackson’s στο Κολωνάκι βρίσκεται ένα βήμα πριν να ξεκινήσει να λειτουργεί με την ταμπέλα Veneti Jackson’s ως μέλος της αλυσίδας καταστημάτων Βενέτη. Νομίζω και μάλλον δεν κάνω λάθος, ότι ο Π. Μονεμβασιώτης, μεγαλομέτοχος του Βενέτη είχε νοικιάσει το κατάστημα από το ίδρυμα Μουστάκα το 2016. Και από τότε παρέμενε αναξιοποίητο. Κατά τις πληροφορίες που έχω επίσης στη διάθεσή μου, το ενοίκιο που πληρώνει υπερβαίνει τα 144.000 ευρώ το χρόνο προς το συγκεκριμένο κοινωφελές ίδρυμα του Ανδριώτη εθνικού ευεργέτη. Πάντως, επειδή τυχαίνει να το είδα με τα μάτια μου, αυτή τη φορά το κατάστημα θα ανοίξει. Πλέον έχουν τοποθετηθεί ακόμα και οι τζαμαρίες. Επομένως τα πράγματα προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς.