Θα υπάρξει συνεννόηση;

Καλημέρα. Η στήλη έχει σήμερα ζουμερό ρεπορτάζ από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ που κινούνται στον ρυθμό της συζήτησης στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Και ας πάμε κατευθείαν στο ψητό, που δεν είναι άλλο για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα και κυρίως εάν θα υπάρξει συνεννόηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για κάτι ευρύτερο. Θεωρώ, με όσα ακούω και καταλαβαίνω, ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάτι ουσιαστικό και μάλλον φαίνεται πως θα περιχαρακωθούν όλοι πίσω από τα κομματικά τους τείχη, αν και η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων θέλει ενιαίο φορέα.

Πίεση στον Κασσελάκη

Πριν πάμε στα της Κεντροαριστεράς, όμως, θα ξεκινήσω από τα της κυβέρνησης και την ιστορία του πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη. Αυτό συζητήθηκε αρκετά και στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θέλουν να πιέσουν περαιτέρω τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία που δίνει παράταση για έξι μήνες, έως το τέλος του 2024, να κατατεθούν οι δηλώσεις πόθεν έσχες. Όμως το ενδιαφέρον είναι ότι η κυβέρνηση θέλει τα μέλη της και ο πρωθυπουργός να υποβάλουν το πόθεν έσχες τους έως τις 30 Ιουνίου και αυτό προβλέπεται στην τροπολογία. Άρα, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα μέλη της, καθώς αυτό αποτελεί πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα υποβολής για τα πολιτικά πρόσωπα, ουσιαστικά και για τον Στ. Κασσελάκη, με το προηγούμενο σύστημα. Η πίεση είναι προς τον Στ. Κασσελάκη.

Στις ΗΠΑ για το πόθεν έσχες

Αυτό που μαθαίνω, όμως, είναι ότι η επίσκεψη του Στ. Κασσελάκη στις ΗΠΑ δεν είναι τόσο για το ίδρυμα που ιδρύει για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς με έδρα την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη! Τον ενδιαφέρει κυρίως, όπως λένε οι κακές γλώσσες, πέρα από τις επαφές που έχει, να τακτοποιήσει κάποιες εκκρεμότητες που υπάρχουν με τα οικονομικά του, ώστε να μην έχει θέμα με το πόθεν έσχες. Άρα, το ταξίδι του κυρίως στόχο είχε το πόθεν έσχες και αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει.

«Αν δεν ήταν ξάδελφος…»

«Τέρμα οι αργομισθίες στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε η Κουμουνδούρου στον Γιώργο Τσίπρα και εκείνος χαλάστηκε. Και δεν σταμάτησε εκεί το ίδιο του το κόμμα, καθώς τον χαρακτηρίζουν αγνώμονα. Ο ξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού που δεν κατάφερε να βγει βουλευτής, έπειτα δεν κατάφερε να βγει ευρωβουλευτής, κατάφερε να συγκεντρώσει την κριτική και τα πυρά των συντρόφων του. Δύο κουβέντες συγκράτησα, μιλώντας με ένα στέλεχος του κόμματος που έχει γράψει χιλιόμετρα. «Αν δεν ήταν ξάδελφος…», μου είπε και έβαλε αποσιωπητικά. «Τυχεροί είμαστε που δεν βγήκε στην Ευρωβουλή ο συγκεκριμένος…», είπε ακολούθως, με νέα αποσιωπητικά.

Και νέες απομακρύνσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Σας ανέφερα χθες τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ με τις απομακρύνσεις και, όπως μου είπε ένα δυνατό στέλεχος, καθώς είχε διαβάσει τη στήλη, έρχονται και άλλες απομακρύνσεις. Ρώτησα τι γίνεται και μου είπε πως στο στόχαστρο είναι η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, που της καταλογίζουν την αποτυχία των εκλογών και κυρίως την ανυπαρξία των τοπικών οργανώσεων. Ποιος άλλος; Ακούστηκε ότι υπάρχει πίεση και για τον Κώστα Ζαχαριάδη και, όπως λένε ειρωνικά οι Κασσελίστας, και να φύγει θα πάει στον φίλο του, Χάρη Δούκα, στο Δημαρχείο Αθηναίων. Και ακούγονται και άλλα.

Άδειασε και την Τζάκρη

Ο Στ. Κασσελάκης δεν το έχει σε τίποτα να αδειάζει ακόμα και υποστηρικτές του, αρκεί να μην του χαλάει το αφήγημα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άδειασε, λοιπόν, χθες το απόγευμα και τη Θεοδώρα Τζάκρη που εμφανίστηκε αρνητική στην πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, να συζητηθεί το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Όμως ο Στ. Κασσελάκης από τις ΗΠΑ έκανε στροφή 180 μερών και αποδέχθηκε να γίνει συζήτηση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Και ο Τεμπονέρας στο παιχνίδι

Και επειδή ο Στ. Κασσελάκης θέλει να είναι υποψήφιος πρόεδρος και σε ενιαίο σχήμα της Κεντροαριστεράς, αυτό άφησε ανοικτό και ο Διονύσης Τεμπονέρας που, όπως έμαθα, έχει απλωθεί σε όλη την επικράτεια με ένα δίκτυο υποστηρικτών. Μάλιστα πρόσφατα μου είπαν ότι σε ουζερί στο κέντρο της Αθήνας, προς Εξάρχεια, βρέθηκε και με ομάδα δημοσιογράφων που καλύπτουν τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, για να τους εξηγήσει τι σκέπτεται. Πέρα από αυτό, όμως, ο ίδιος κάνει επαφές και με πολλά στελέχη ανά την επικράτεια και μάλιστα και με ανθρώπους που είναι και ήταν στο ΠΑΣΟΚ με ρόλους στο παρελθόν.

Η παρέα των Δολιανών

Στο ΠΑΣΟΚ, τις ημέρες της δόξας του, υπήρχε μια περίοδο μια ομάδα που αποκαλούνταν η παρέα των Δολιανών, που αποτελούνταν από τον διαχρονικό γραμματέα, Κώστα Λαλιώτη, τον Πέτρο Ευθυμίου και τον Δημήτρη Ρέππα. Οι τρεις τους είχαν και έχουν στενές σχέσεις και εννοείται παρακολουθούν τι συμβαίνει και σήμερα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Τι μαθαίνω; Και οι τρεις δεν βλέπουν μέλλον στον Ανδρουλάκη – κι αυτό έχει τη σημασία του.

Survivor το ΠΑΣΟΚ

Και να σκεφτούμε πως το σίριαλ ΠΑΣΟΚ μόλις ξεκίνησε, με τη συνέχεια να αναμένεται εντυπωσιακή. Με το που θα ρίξει αυλαία το Survivor, θα ξεκινήσει ο αγώνας επιβίωσης του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι δεν θα μπορέσει να αποφύγει τις κάλπες. Και τώρα, πλέον, καμία λύση δεν είναι καλή. Αν είχε σηκώσει το γάντι από την πρώτη μέρα, ίσως είχε προλάβει να αποτρέψει την εκδήλωση και τη συσπείρωση των στελεχών που είναι απέναντί του. Αλλά δίστασε και τώρα, ακόμα και να προσπαθήσει να αιφνιδιάσει με κάλπες τον Ιούλιο, θα δυσκολευτεί.

Κλείδωσε η τριάδα

Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ της Χαριλάου Τρικούπη είναι πλέον ξεκάθαρο πως έχει κλειδώσει η (πρώτη) τριάδα, συν ένας: Ανδρουλάκης, Γερουλάνος και Δούκας. Στο παιχνίδι είναι και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης – θα σας πω περισσότερα ακριβώς παρακάτω. Μιλάμε για τον νυν πρόεδρο του κόμματος, για ένα στέλεχος με βαρύ όνομα, που έμεινε στο ΠΑΣΟΚ όταν έφυγε ο Γιώργος Παπανδρέου και ο δήμαρχος της Αθήνας. Είναι προφανές ότι είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις.

Ετοιμάζεται και ο Χριστοδουλάκης

Πάμε στην περίπτωση Χριστοδουλάκη τώρα, που βέβαια λόγω ηλικίας έχει την πολυτέλεια να μπορεί να περιμένει, αν το θέλει. Μαθαίνω όμως ότι άλλοι πρώην υπουργοί και στελέχη δυνατά συσπειρώνονται πίσω από τον Μ. Χριστοδουλάκη, καθώς θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος έχει μέλλον. Μου είπαν μάλιστα κάτι που έχει σημασία: ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται εδώ και πάρα πολύ καιρό να έχει πει καλά λόγια για τον νεαρό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και μου λέει ο άνθρωπός μου πως τον προτιμάει από τον Χ. Δούκα. Μένει να φανεί αυτό βέβαια. Και επειδή αναφέρομαι στον Δούκα. Ο δήμαρχος Αθηναίων, που είδα και με τις μετρήσεις χθες, δεν τραβάει σε σχέση με τον θόρυβο που γίνεται γύρω από το όνομά του.

Οι δύο άγνωστοι

Στην εξίσωση της Κεντροαριστεράς υπάρχουν δύο άγνωστοι. Ο Χ και ο Ψ. Όπου Χ ο Γιώργος Παπανδρέου και Ψ ο Αλέξης Τσίπρας. Και δεν το λέω εγώ, αλλά ιστορικό στέλεχος του κινήματος που έχει βάλει λυτούς και δεμένους να μάθει αν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί ετοιμάζουν κάποια έκπληξη, τόσο στον Στέφανο Κασσελάκη, όσο και στον πρόεδρο, τον νυν ή τον επόμενο, του ΠΑΣΟΚ. Κανονικά, βέβαια, θα έπρεπε να γνωρίζει, αλλά ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει.

Ράβει κοστούμι αντιπροέδρου ο Μεϊμαράκης

Μπορεί να μην εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και εκ νέου ευρωβουλευτής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά δεν το βάζει κάτω. Όπως μαθαίνω, θα προταθεί για αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, έχοντας εννοείται την αμέριστη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου. Προφανώς και το δεύτερο αξίωμα είναι πολύ ανώτερο του πρώτου, αρκεί να λάβει τις απαιτούμενες ψήφους. Και τώρα που είπα για Μαξίμου, οι επτά νέοι ευρωβουλευτές της ΝΔ θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό, με δύο πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, και τον γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του κυβερνώντος κόμματος, Τάσο Χατζηβασιλείου. Ό,τι απορία έχουν, σε αυτά τα δύο πρόσωπα θα απευθύνονται. Από τις θέσεις σε κρίσιμα νομοσχέδια μέχρι τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών που κατοικοεδρεύουν στις Βρυξέλλες.

«Κλέβουν» καλούς συνεργάτες

Τις ομάδες τους στις Βρυξέλλες προσπαθούν, μαθαίνω, να στήσουν τα «πρωτάκια» της Ευρωβουλής και αναζητούν έμπειρους συνεργάτες που θα τους οργανώσουν τα ευρωβουλευτικά γραφεία, αλλά και θα λειτουργούν υποστηρικτικά στο παρασκήνιο. Το λόμπινγκ στη βελγική πρωτεύουσα είναι απαραίτητο και οι παλαιότεροι μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στους νεότερους. Για αυτό αξιόπιστος γνώστης της κατάστασης στα ευρωπαϊκά φόρα μου μετέφερε ότι ένας νέος γαλάζιος ευρωβουλευτής «έκλεψε» το δεξί χέρι παλαιότερου στελέχους με πολλά γαλόνια στο πολιτικό στερέωμα εντός και εκτός Ελλάδος, γεγονός που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Παράλληλα, όσοι ξεκίνησαν τη θητεία τους για πρώτη φορά ψάχνουν σπίτια για να μείνουν με τα ενοίκια να έχουν πάρει και εκεί φωτιά και τουλάχιστον σε πρώτη φάση κάποιοι να στρέφονται σε βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Νέα εταιρεία για την Aegean

Στη σύσταση νέας εταιρείας προχώρησε η Aegean με την επωνυμία Aegean Services και μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατομμύριο ευρώ, όπως μου λένε άνθρωποι της αγοράς. Στους σκοπούς της νεοσύστατης εταιρείας είναι η παροχή υπηρεσιών εξυπηρέτησης επιβατών και εμπορευμάτων σε αεροδρόμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αλλά και οι υπηρεσίες διαχείρισης κρατήσεων και λοιπών υπηρεσιών προς αεροπορικές εταιρείες. Αυτό που φαίνεται είναι ότι η Aegean επενδύει στην εξυπηρέτηση των επιβατών της, κάτι που αποτυπώνεται και μέσα από τη σύσταση της συγκεκριμένης εταιρείας.

Σε εκκρεμότητα η απόφαση του Άρειου Πάγου για τον Mr Jumbo

Η Jumbo είχε βρεθεί στα δικαστήρια με την εταιρεία παραγωγής τετραδίων, SKAG, με τη δεύτερη να διεκδικεί αποζημίωση από την πρώτη, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία του Απόστολου Βακάκη είχε αντιγράψει ένα από τα τετράδιά της. Aρχικά είχε εκδοθεί απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία η Jumbo καταδικάστηκε το 2019 για την παράνομη χρήση του σήματος «University» της SKAG και υποχρεώθηκε να μην το χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά. Το δικαστήριο υποχρέωσε, επίσης, την Jumbo να αποσύρει από την ελληνική αγορά όλα τα σπιράλ τετράδια πολλαπλών θεμάτων που φέρουν τη σύνθετη λεκτική ένδειξη «University Book», καθώς και να καταβάλει στην SKAG το ποσό των 6.815,25 ευρώ. Ωστόσο το ποσό της αποζημίωσης θεωρήθηκε πολύ μικρό από πλευράς SKAG, η οποία έφτασε μέχρι και τον Άρειο Πάγο, διεκδικώντας μεγαλύτερο ποσό αποζημίωσης. Η υπόθεση, όπως μαθαίνω, έχει εκδικαστεί και αναμένεται η έκδοσή της. Μένει να φανεί τι ποσό θα επιδικαστεί αυτή τη φορά υπέρ της SKAG αλλά και τι θα αποφασίσει ευρύτερα το ανώτατο δικαστήριο.

Θέμα χρόνου το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής

Να ελέγξει το σύνολο της αλυσίδας διακίνησης προϊόντων και να περιορίσει τα φαινόμενα φοροδιαφυγής, επιδιώκει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Όπως άκουσα να λέει ο Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής της ΑΑΔΕ, είναι θέμα λίγου χρόνου πλέον και ίσως και εντός καλοκαιριού να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου μέτρου. Έτσι, μετά τη διασύνδεση ταμειακών και POS, οι επιχειρήσεις θα βρεθούν αυτή τη φορά ενώπιον μίας νέας κατάστασης, με την οποία επιδιώκεται να μπει περισσότερη τάξη στο φορολογικό και φοροεισπρακτικό τοπίο της Ελλάδας.

Ξεκινάει η ανακαίνιση του Corfu Palace

Μέσα στη χρονιά θα ξεκινήσει η ανακαίνιση του εμβληματικού ξενοδοχείου Corfu Palace στην Κέρκυρα, του ιστορικού ξενοδοχείου που ανήκε στην οικογένεια Φωκά και έχει αποκτήσει ο Χόλτερμαν, ο ολλανδός μεγαλομέτοχος του ομίλου Ελλάκτωρ ως προσωπική του επένδυση. Μαθαίνω, επίσης, ότι στόχος του επιχειρηματία είναι το ξενοδοχείο να ξαναλειτουργήσει στη νέα του μορφή το 2026. Το ξενοδοχείο έχει μείνει αρκετά πίσω στο κομμάτι που λέγεται ανακαίνιση, καθότι έχει παραμείνει σε πρότυπα της δεκαετίας του ’60 και ’70. Ωστόσο με την επενδυτική διάθεση του Ολλανδού αναμένεται να αναβιώσει ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της χώρας, το οποίο αποτελεί τοπόσημο για τον ξενοδοχειακό χάρτη. Αναμένεται μάλιστα να μπει και διεθνής παίκτης από την παγκόσμια ξενοδοχειακή αγορά, προκειμένου να αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου. Γεγονός που θα απογειώσει ακόμα περισσότερο το εκτόπισμα του Corfu Palace αλλά και του συγκεκριμένου ξενοδοχείου.

Το «μπαμ» του Σκλαβενίτη στην Κύπρο

Έγινε αυτό που σας είχα γράψει πριν από λίγες μέρες. Ότι ο Σκλαβενίτης βρισκόταν κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας εξαγοράς της αλυσίδας Παπαντωνίου στην Κύπρο. Καταφέρνοντας αυτό που δύσκολα άλλες αλυσίδες θα κατάφερναν, κυρίως λόγω του τρόπου προσέγγισης που εφαρμόζει η οικογένεια Σκλαβενίτη, ακόμα και στις επιχειρηματικές της συμφωνίες, όντας αμιγώς ανθρωποκεντρική. Με την εξαγορά της Παπαντωνίου ο Σκλαβενίτης πέτυχε να αποκτήσει μία κυπριακή αλυσίδα, σε μία αγορά αρκετά μικρή όπως αυτή της Κύπρου και στον επόμενο τόνο ετοιμάζεται για εξαγορά και στην Ευρώπη. Με αυτή την κίνηση πάντως κατάφερε να ενισχύσει την δύναμή του στην κυπριακή αγορά, μετά την απόκτηση των 18 καταστημάτων που ήδη είχε μέσω της εξαγοράς του Μαρινόπουλου από το 2016.