Σύννεφα

Καλημέρα με ένα ρεπορτάζ που είναι σε εξέλιξη, αλλά επειδή είναι σημαντικό το βάζω στην ατζέντα. Καθημερινά προστίθενται νέες αναφορές που μιλούν για οικονομική κρίση. Όχι στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς, καθώς όπως γνωρίζετε από τα ΜΟΠ, μέχρι τα πακέτα Ντελόρ, το ΕΣΠΑ, τα ευρωπαϊκά ταμεία είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη χώρα μας. Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών το παρακολουθούν στενά το θέμα, ειδικά μετά και τη χθεσινή έκθεση της ΤτΕ που δείχνει τη σχέση ανάπτυξης – πληθωρισμού να πηγαίνει πιο κοντά στις επιθυμίες του επιτελείου της πλατείας Συντάγματος. Ζητούμενο; Να κρατηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι και να επενδύονται με τρόπο που δεν θα τροφοδοτεί και δεν θα ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Συνεδρίαση, κόντρες και συμμαχίες

Κεντρικό μενού σήμερα υπάρχει από τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τα όσα γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ απόντος του Στέφανου Κασσελάκη που παραμένει ακόμη στις ΗΠΑ, τις συμμαχίες και τις κόντρες στο ΠΑΣΟΚ και τι λένε στον Δήμο Αθηναίων για το μέλλον του Χάρη Δούκα.

Πεντάωρη συνεδρίαση

Πέρασα, όπως ήταν αναμενόμενο, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ που συνεδρίασε κανονικά και μιλήσανε οι βουλευτές, όχι όπως του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησε μόνο ο Στ. Κασσελάκης και έφυγε αφήνοντας άφωνα τα μέλη της ΚΟ του κόμματος που ήθελαν να τοποθετηθούν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάθισε και άκουσε επί περίπου τέσσερις ώρες τους βουλευτές να λένε πολλά, καθώς ο ίδιος έκανε αρχική ομιλία και κλείσιμο της συνεδρίασης. Η συνεδρίαση ήταν εξαντλητική και μίλησαν περισσότεροι από 35 βουλευτές – αριθμός πολύ μεγάλος.

Ικανοποίηση Μητσοτάκη

Ο Κ. Μητσοτάκης παρά την κριτική που άκουσε και τις αιχμές από βουλευτές της ΝΔ εμφανίστηκε όπως έμαθα μετά αρκετά ικανοποιημένος από τη διαδικασία. Αυτό το είπε σε συνεργάτες του και μάλιστα το εξήγησε δηλώνοντας πως πέρα από τις δικαιολογημένες εκρήξεις πολλών, είχε την ευκαιρία να ακούσει και πράγματα που δεν ήξερε και μάλιστα σχεδιάζει και αλλαγές.

Έρχονται συναντήσεις με βουλευτές

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση της ΚΟ είχε και ένα θετικό: οι βουλευτές θα βλέπουν τον πρωθυπουργό πιο συχνά. Τι σημαίνει αυτό; Όπως έμαθα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντά, και πάλι, ανά 20άδες τους βουλευτές σε τακτά χρονικά διαστήματα και αυτό θα του δίνει την ευκαιρία να ακούει από πρώτο χέρι τι έχουν να του πουν και κυρίως να έχει και εικόνα του κλίματος που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Οι αντιδρώντες

Ικανοποιημένοι, όμως, ήταν και οι βουλευτές που άσκησαν κριτική όπως είδα μετά τη λήξη της συνεδρίασης στο εντευκτήριο και στους διαδρόμους της Βουλής. Είδα Μάριο Σαλμά να παρουσιάζεται ευχαριστημένος που τα είπε «χύμα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να του απαντά με ένταση. Άκουσα τον Νικήτα Κακλαμάνη να αναφέρεται στη δική του τοποθέτηση που ήταν αιχμηρή, όπως και τον Ευριπίδη Στυλιανίδη να επιχειρηματολογεί επί της δικής του ομιλίας.

Γαλάζια πηγαδάκια πριν από την ΚΟ

Λίγο πριν από την έναρξη της ΚΟ της ΝΔ, πάντως, το μάτι μου πήρε στο εντευκτήριο ένα δυναμικό πηγαδάκι με ειδικό ενδιαφέρον. Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Θοδωρής Καράογλου, Σταύρος Κελέτσης και λίγο πιο δίπλα ο Δημήτρης Καιρίδης. Πρόκειται για βουλευτές που έχουν εκφράσει δημοσίως τις διαφωνίες του για κυβερνητικούς χειρισμούς -άλλος λίγο, άλλος πολύ-, αλλά και για τη στροφή της ΝΔ στο κέντρο. Τα πειράγματα και τα χαμόγελα δεν έλειπαν, ωστόσο φαινόταν σε μεγάλο βαθμό ότι η συζήτηση ήταν και προπαρασκευαστική των όσων θα ακολουθούσαν στη συνέχεια, καθώς τόσο ο Στυλιανίδης όσο και οι Καράογλου και Κελέτσης λαμβάνοντας τον λόγο άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση, αφήνοντας αιχμές και σε υπουργούς που κάνουν τους δύσκολους και δεν τους δέχονται όταν ζητούν ακρόαση, προκειμένου να αναδείξουν κάποια ζητήματα που προβληματίζουν.

Ενοχλημένος ο Αυγενάκης

Στο καφέ της Βουλής έκανε μια στάση και ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος μιλούσε επί ώρα με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού και, αν κρίνω από το κλίμα που επικρατούσε στην κουβέντα, έδειχνε ενοχλημένος. Αλίευσα ότι έκανε παράπονα για την αποπομπή του, απαριθμώντας τα βήματα που είχαν γίνει στο υπουργείο και εξηγώντας ότι είχε έργο ακόμη να παράξει.

Υπουργός «κόβει» τα άκυρα ραντεβού

Τέλος στις συναντήσεις με υπηρεσιακούς και με πάσης φύσεως άλλους που τον έχουν βομβαρδίσει για ραντεβού θα βάλει ο νέος υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς όπως έλεγε σε πηγαδάκι δημοσιογράφων θέλει χρόνο για να ενημερωθεί αναλυτικά για τα θέματα και τις εκκρεμότητες που τρέχουν στο υπουργείο του και δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου να βλέπει κόσμο χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο. Συνεπώς ιεράρχηση προτεραιοτήτων και αυστηρή δουλειά είπε, ενώ θυμήθηκε ότι στο προηγούμενο υπουργείο που θήτευσε επί κορονοϊού το μόνο καλό είναι ότι λόγω πανδημίας είχαν κοπεί οι συναντήσεις και έτσι είχε την πολυτέλεια του χρόνου να δουλέψει ενδελεχώς τα θέματα του χαρτοφυλακίου.

Οι «κατάσκοποι» του Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς απείχε από την συνεδρίαση της ΚΟ, αλλά ήταν στην αναμονή και είχε σε πραγματικό χρόνο εικόνα τι γινόταν στην αίθουσα της Γερουσίας και μάλιστα, όπως έμαθα, είχε και τους «κατασκόπους» του, δηλαδή βουλευτές που είναι στη σφαίρα επιρροής του που τον ενημέρωναν. Να σας αναφέρω ότι ο ίδιος ετοιμάζει την ομιλία του για την εκδήλωση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη την προσεχή Δευτέρα στο Πολεμικό Μουσείο, όπου θα μιλήσει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Περισσότερα για αυτά τις επόμενες ημέρες.

Εμείς θα κάνουμε ΚΟ;

Και επειδή είδαν στον ΣΥΡΙΖΑ τη συνεδρίαση της ΝΔ, πολλοί εξοργίστηκαν και αποφάσισαν να μαζέψουν υπογραφές για να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μου είπαν θα γίνει όταν επιστρέψει ο Στ. Κασσελάκης από τις ΗΠΑ, αλλά να σας πω ότι δεν το βλέπω και άμεσα, εκτός και εάν αλλάξει άποψη ο πρόεδρος του κόμματος.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Μπορεί να είναι μετέωρη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που δεν την ελέγχει ο Στ. Κασσελάκης, αλλά αυτή της Κεντρικής Επιτροπής ορίστηκε. Ο Στ. Κασσελάκης δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, καθώς έμαθε ότι μέλη της ΚΕ ζητούσαν τη σύγκληση των οργάνων. Μάλιστα, κυκλοφορούσε και κείμενο στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο στόχος της κίνησης αυτής είναι να συζητηθούν επισταμένως όσα έχει πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 24ωρα. Στο κείμενο υπάρχουν αρκετές υπογραφές που ζητούν τη συνεδρίαση των οργάνων. Ο Στ. Κασσελάκης κάνει πως δεν το άκουσε και αποφάσισε ΚΕ την Κυριακή 7 Ιουλίου, αφού προηγηθεί την Πέμπτη 4 Ιουλίου η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Ο μετακλητός υπάλληλος, Κώστας Ζαχαριάδης

«Προς το παρόν διασώζεται». Αυτό μου είπε πρόσωπο που γνωρίζει καλά τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Κουμουνδούρου για τον Κώστα Ζαχαριάδη, καθώς παρά το γεγονός ότι ασκεί ανοικτά κριτική στην ασκούμενη πολιτική του προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη, δεν χάνει τη θέση του μετακλητού υπαλλήλου που διαθέτει, όπως συνέβη με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Γιώργο Τσίπρα. Ο πρώην βουλευτής καλεί δημόσια τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει ότι τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα διαυγή και ξάστερα, συμπεριλαμβανομένης εννοείται της περιόδου προεδρίας του Αλέξη Τσίπρα, ενώ κάθε φορά που έχει αντίρρηση, τη λέει. Η πηγή μου από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως ο Κ. Ζαχαριάδης έχει χρεωθεί ως υπάλληλος στο γραφείο του Γιώργου Καραμέρου που δεν θέλει να τον διώξει. Στον λόγο του Γ. Καραμέρου προστίθεται και η έξωθεν καλή μαρτυρία του βουλευτή Επικρατείας, ναυάρχου ε.α. και στενού συνεργάτη του Κασσελάκη, Ευάγγελου Αποστολάκη. Ουσιαστικά αυτός τον διασώζει και δεν χάνει τη θέση του μετακλητού υπαλλήλου.

Συνέχεια για τα μαύρα

Η ιστορία σχετικά με όσα είπε ο Στ. Κασσελάκης για τα μαύρα χρήματα εξακολουθεί και προκαλεί τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ και, όπως έμαθα, ο Αλέξης Τσίπρας είναι έξαλλος. Το ενδιαφέρον είναι και όσα λέει σε συνομιλητές του ο πρώην οικονομικός διευθυντής του κόμματος, Θύμιος Γεωργόπουλος, που μιλά για δολοφονία χαρακτήρων. Μάλιστα έκανε προχθές πριν από τα μεσάνυκτα μια ανάρτηση φωτιά: «Ο Σ.Κ. βρήκε τι φταίει: Φταίει το Οικονομικό “χάος”, τα Κομματικά Όργανα, τα Ακοστολόγητα Προγράμματα και οι Παλιές καριέρες που εμποδίζουν να χτιστούν Νέες. Και κάτι τελευταίο: πόσα επαγγελματικά στελέχη και με τι κόστος παρέλαβε ο Κασσελάκης και πόσα και με τι κόστος μισθοδοτεί σήμερα; Άλλωστε πώς θα απορροφηθούν οι αντιδράσεις και ποιος θα φορτωθεί τον “μουτζούρη” που κλείνει η Αυγή και την επόμενη Δευτέρα 1/7 οι εργαζόμενοι δεν θα πληρωθούν; Όσο για τις απολύσεις -που έχει εξαγγείλει- τελούν απλώς σε αναστολή, λόγω της μη δυνατότητας καταβολής των κατά νόμο αποζημιώσεων».

Το deal Δούκα-Χριστοδουλάκη

Ξένισε στο ΠΑΣΟΚ η κίνηση του Μανώλη Χριστοδουλάκη, που εμφανιζόταν σαν έτοιμος από καιρό να ανακοινώσει τη δική του υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, να συμμαχήσει με τον Χάρη Δούκα. Ο νεαρός βουλευτής έκανε μια κίνηση που ενόχλησε ακόμα και υποστηρικτές του και μάλιστα έγινε και αποδέκτης αυτών των αρνητικών σχολίων. Ένα από τα σενάρια που έχουν συζητηθεί, το έχουμε γράψει στο παρελθόν κι εδώ, είναι εάν εκλεγεί ο Χ. Δούκας πρόεδρος, ο Μ. Χριστοδουλάκης να αναλάβει επικεφαλής της ΚΟ, όπως έγινε με τον Στ. Κασσελάκη που δεν είναι στο Κοινοβούλιο και επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Σωκράτης Φάμελλος.

3+1 υποψήφιοι

Ακούω ότι ο Παύλος Γερουλάνος θα καταθέσει την υποψηφιότητά του την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Άρα πάμε στις τρεις υποψηφιότητες και κρατήστε το ότι θα υπάρξει και τέταρτη. Έχω δεσμευτεί να μην μιλήσω προτού την ανακοινώσει και γι’ αυτό δεν θα γράψω ακόμη κάτι. Θα σας πω όμως, και κρατήστε το, ότι αν ο βουλευτής της Α’ Αθήνας δεν περάσει στον δεύτερο γύρο δεν προτίθεται να στηρίξει κανέναν από τους δύο άλλους υποψηφίους.

Η επιτυχία Μανιάτη

Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέχτηκε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. Στις εκλογές συμμετείχαν έντεκα υποψήφιοι για εννέα θέσεις και ο κ. Μανιάτης εκλέχτηκε 6ος με 80 ψήφους. Είναι η πρώτη φορά ύστερα από 20 χρόνια, που ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκλέγεται στο Προεδρείο της Σοσιαλιστικής Ομάδας και η επιτυχία αυτή επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και την ανοδική πορεία που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια.

Κοινή πρωτοβουλία Φαραντούρη – Μπατζελή

Το άρθρο που τάραξε τα νερά στις διεργασίες της Κεντροαριστεράς είναι του Ν. Φαραντούρη από κοινού με την Κ. Μπατζελή. Έψαξα να μάθω το πώς και το γιατί γύρω από αυτή την πρωτοβουλία. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις ξέρουν ότι τα δύο στελέχη συνομιλούν τακτικά και εμφανίζονται από κοινού συχνά. Ο Φαραντούρης θεωρείται αυτή τη στιγμή ο πιο καταρτισμένος στα ευρωπαϊκά του ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά την Μπατζελή, μην ξεχνάμε ότι έχει περάσει και από τη θέση της ευρωβουλευτή, και της βουλευτή και της υπουργού. Και οι δύο βαθιά ευρωπαϊστές στηρίζουν τις επιλογές των κομμάτων τους, ενώ όταν διαφωνούν το κάνουν πολιτικά. Η επιλογή του timing και της κοινής τους παρέμβασης μόνο τυχαία δεν έγινε σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι της Κεντροαριστεράς. Όπως μου είπε η πηγή μου, θέλουν να ξαναβάλουν στο τραπέζι τη συζήτηση στις ενδεχόμενες κοινές θέσεις και προτάσεις με άξονα μία μεγάλη Κεντροαριστερά. Από την άλλη, έμαθα ότι αυτό δεν άρεσε σε διάφορους παράγοντες της πιάτσας, από τη στιγμή που έθεσαν επί τάπητος τον οδικό χάρτη της Κεντροαριστεράς.

Το πρώτο εξάμηνο του 2025 η πολεοδομική άδεια για το Καζίνο Ελληνικού

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η κατασκευή του καζίνο στο Ελληνικό μέσω του σύνθετου έργου που αναπτύσσουν η ΓΕΚ Τέρνα με τη Hard Rock International ως επενδυτές. Άκουσα τον επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργο Περιστέρη, να αναφέρει ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες και ολοκληρώνεται η κατασκευή των πασσάλων. Θα συνεχιστεί το έργο με τη θεμελίωση και η πολεοδομική άδεια για το σύνολο του συγκροτήματος θα έχει εκδοθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2025 με προοπτική ολοκλήρωσης του έργου σε διάστημα τριών ετών.

Το μεγάλο στοίχημα της Public

Τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη στην αγορά ηλεκτρικών οικιακών συσκευών αποτελεί σήμερα η Public πίσω από τον κυρίαρχο που είναι ο Κωτσόβολος. Η Public τζίραρε σύμφωνα με το ρεπορτάζ περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων το 2023 και συνεχίζει να αναπτύσσεται. Πιθανότατα φέτος ο τζίρος από τις οικιακές συσκευές θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Θα πρόκειται για ένα ποσό που θα έρθει για πρώτη φορά αυτόνομα από την Public μετά την απορρόφηση της Media Markt, η οποία ολοκληρώθηκε πλήρως στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

Στην Αθήνα στελέχη του ομίλου LVMH

Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας έχουν στρατοπεδεύσει οι άνθρωποι του ομίλου Louis Vuitton Moët Hennessy –του μεγαλύτερου ομίλου εταιρειών λιανικής στον κόσμο μεταξύ των οποίων και η Louis Vuitton– και συγκεκριμένα οι επικεφαλής της Tag Heur, της γνωστής εταιρείας ρολογιών που ανήκει στον όμιλο LVMH. Αιτία, όπως με πληροφορούν καλά ενημερωμένες πηγές της αγοράς, είναι να στηρίξουν επικοινωνιακά και να κάνουν τα εγκαίνια στο νέο κατάστημα της μάρκας στο κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του Συντάγματος. Πρόκειται για το δεύτερο σημείο πώλησης αποκλειστικά με τα είδη της μάρκας στην Ελλάδα μετά από εκείνο της Σαντορίνης, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί στο νησί των Κυκλάδων το 2023. Στο πλάνο, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα, είναι και η δημιουργία boutique στη Μύκονο κατά το προσεχές διάστημα.

Πόσα τζίραρε το Nammos Village

Αλλά μιας και μιλάμε για πολυτέλεια και luxury brands, μαθαίνω από την αγορά ότι το πολυτελέστερο «χωριό» λιανικής στην Ελλάδα, το Nammos Village, έκανε τζίρο περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της σεζόν 2023. Ποσό που αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον των διεθνών και υψηλού εισοδήματος επισκεπτών που έχει καταφέρει να προσελκύσει τα τελευταία χρόνια. Σας θυμίζω ότι στον ίδιο δρόμο κινείται το τελευταίο διάστημα και η Astir Marina στη Βουλιαγμένη, η οποία λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι σε εποχιακή βάση, όπως το Nammos Village. Και όπως όλα δείχνουν, η λιανική της πολυτέλειας επεκτείνεται, καθώς επίκειται η ανακατασκευή της Μαρίνας Αλίμου, της Μαρίνας Αγίου Κοσμά και φυσικά το σημαντικό έργο του Ελληνικού, που αναμένεται να φιλοξενούν σημαντικούς οίκους παγκοσμίου βεληνεκούς στις εγκαταστάσεις τους.

Τι ψάχνουν οι Τούρκοι στην Avramar;

Τον βασικότερο ανταγωνιστή της Ελλάδας στις ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν οι Τούρκοι. Μάλιστα, η Ελλάδα μετά την κατάρρευση της Avramar έχει μείνει σημαντικά πίσω σε πωλήσεις σε σχέση με τους Τούρκους. Έμαθα πάντως ότι στη διαδικασία πώλησης της Avramar που βρίσκεται αυτόν τον καιρό σε εξέλιξη από τις τράπεζες συμμετέχει και επενδυτικό σχήμα τουρκικών συμφερόντων. Αλλά διαμηνύεται εσωτερικά μεταξύ τραπεζικών κύκλων ότι δεν πρόκειται να αποτελέσει κάποιoν από τους υποψήφιους επενδυτές που θα αποκτήσουν την εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών, αναφέροντας ανοιχτά μεταξύ άλλων ότι πρόκειται να αποκλειστεί από τη διαδικασία. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός μεταξύ των δύο χωρών και φαίνεται ότι η είσοδος ενός τούρκου παίκτη στις ιχθυοκαλλιέργειες της χώρα μας θα μπορούσε να ανατρέψει πολλές ισορροπίες. Κάτι που δεν φαίνεται να επιθυμεί κανείς στην εγχώρια αγορά, γι’ αυτό και, όσο περνάει από το χέρι των τραπεζών, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.