Συγκέντρωση με ορόσημο
Καλημέρα και σήμερα θα σας αποκαλύψω τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την περίοδο 2025-2030 -και βλέπουμε- θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη φετινή ΔΕΘ. Ευρισκόμενος στον έκτο χρόνο της διακυβέρνησης της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να μετατρέψει τη Διεθνή Έκθεση «από επετειακού χαρακτήρα, συγκέντρωση με ορόσημο». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση στην ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας, «ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να ανοίξει χώρος για την επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού». Ένα θέμα με το οποίο θέλει να ταυτιστεί, ώστε να μπορεί να ισχυριστεί ότι ολοκλήρωσε την επιστροφή στην κανονικότητα.
Υποστήριξη και ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα
Με δεδομένη την ισχύ της ελληνικής ναυτιλίας και τη γεωγραφική θέση της χώρας -ακριβώς πάνω στις διεθνείς γραμμές του εμπορίου- στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι το μυστικό βρίσκεται στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου κλάδου μεταποίησης, με έμφαση στην υποστήριξη και ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής. Με άλλα λόγια, θέλουμε να το κάνουμε όπως οι Ιταλοί και οι Γάλλοι. Που για χρόνια έπαιρναν ελληνικά προϊόντα, προσέθεταν μάρκετινγκ και τεχνολογία και τα πουλούσαν χρυσάφι στις παγκόσμιες αγορές.
Ο μέσος και ο κατώτατος μισθός
Συνεργάτης του πρωθυπουργού μού αποκάλυψε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει και τον χάρτη διαδρομής με στόχο στο τέλος της τετραετίας ο μέσος μισθός να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος 950. Μάλιστα, θα αναφερθεί στα δύο ποσά ως βάση για την απαραίτητη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Στο πλαίσιο αυτό, «θα αναφερθεί στις νέες αρχές της φορολογικής πολιτικής, στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης». Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν απορρίψει την ιδέα συστήματος εσόδων-εξόδων για όλους. «Είναι ακόμη πρόωρο για την Ελλάδα», μου είπε η πηγή μου.
Στα μαχαίρια Ανδρουλάκης – Δούκας
Στο ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο μεταξύ της Χαριλάου Τρούπη και του δήμαρχου Αθηναίων, μετά την πρόταση του τελευταίου για εσωκομματικές εκλογές τον Νοέμβριο. Μετά από αυτή την κίνηση του Χάρη Δούκα, ξέσπασε πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη και του δημάρχου Αθηναίων. Και όπως μου λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, η ένταση θα κορυφωθεί την προσεχή Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.
Ο Νοέμβριος του Δούκα
Ο Χ. Δούκας με βάση την επιστολή του θέλει εκλογές στο ΠΑΣΟΚ στον προσεχή Νοέμβριο και αυτό ήδη συναντά πολλές αντιδράσεις. Ο δήμαρχος Αθηναίων δεν θέλει να γίνει γρήγορα η διαδικασία, για να προλάβει να οργανωθεί, καθώς ξέρει πως μπαίνει στη μάχη με ελάχιστες συμμαχίες. Και αυτό είναι ερωτηματικό για όσους του εισηγήθηκαν και τον στηρίζουν να κατέβει.
Η επίσκεψη Αλιβιζάτου
Μαθαίνω μάλιστα ότι τον Χ. Δούκα επισκέφθηκε και ο γνωστός συνταγματολόγος, Νίκος Αλιβιζάτος, και όπως μου είπε μια καλή πηγή συμβούλευσε τον δήμαρχο Αθηναίων να μην κατέβει στις εσωκομματικές εκλογές. Όμως ο Χ. Δούκας, όπως μου επεσήμανε η ίδια πηγή, ήταν αρνητικός και από την τοποθέτησή του δεν άφησε περιθώρια για παρερμηνείες: Θα κατέβει, βρέξει χιονίσει!
Το μπλοκ των αντιδημάρχων
Η επόμενη μέρα του Χ. Δούκα στον Δήμο Αθηναίων, κερδίσει ή χάσει, θα έχει ενδιαφέρον. Κι αυτό διότι μαθαίνω ότι πολλοί αντιδήμαρχοι είναι απέναντί του και υπάρχει ερώτημα πώς θα διοικήσει την επόμενη μέρα τον δήμο.
Η απουσία της Μπέη
Και αφού αναφέρω για αντιδημάρχους, να σημειώσω ότι, εν μέσω πολλών παραπόνων για την καθαριότητα στον Δήμο Αθηναίων, είδαμε τον Χ. Δούκα να πηγαίνει του Αγίου Πνεύματος με εργάτες καθαριότητας και με μηχανήματα, για να δείξει ότι κινείται και εποπτεύει τους αντιδημάρχους. Τι είδα ή μάλλον τι δεν είδα με έκπληξή μου; Δεν είδα πουθενά στις φωτογραφίες την αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Ρωξάνη Μπέη, κάτι που έχει τη σημασία του. Εκτός εάν απουσίαζε για άλλους λόγους που δεν γνωρίζω.
Συμμαχία Ανδρουλάκη – Χρηστίδη
Σας ανέφερα χθες ότι ο Παύλος Χρηστίδης μάλλον θα είναι πάλι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μετά από αυτό δέχτηκα ένα καλό τηλεφώνημα και μου είπαν ότι ο νεαρός βουλευτής δεν θα κάνει την κίνηση και τα έχει βρει με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Μάλιστα, μου αποκάλυψε ότι προ ημερών πήγαν για ποτό μαζί σε κεντρικό στέκι της Αθήνας και οι δύο πολιτικοί συζήτησαν για τις επόμενες καυτές ημέρες που έρχονται στο ΠΑΣΟΚ.
Οργή για Κασσελάκη
Η αιφνιδιαστική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να κλείσει το ημερήσιο φύλλο της «Αυγής» πυροδότησε πλήθος οργισμένων σχολίων από πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πολλούς βουλευτές. Δεν αναφέρομαι στους δημοσιογράφους που του ασκούν δριμεία κριτική, όπως έμαθα χθες από την συνέλευση των εργαζομένων στην «Αυγή», αλλά στο κομματικό σύστημα καθώς αυτή η απόφαση θεωρείται ένα ακόμα χτύπημα στον Αλέξη Τσίπρα και θα δούμε και άλλα.
Τι έγινε στην «Αυγή» πριν από την ανακοίνωση του λουκέτου
Σας είχα ενημερώσει εδώ και πολύ καιρό ότι το καθημερινό φύλλο της «Αυγής» θα κλείσει, όπερ και εγένετο. Πήρα τηλέφωνο τον άνθρωπο που ξέρει όσο κανείς άλλος τα τεκταινόμενα στην εφημερίδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μου ανέφερε ότι: Πρώτα ενημερώθηκαν οι άνθρωποι που δούλευαν στο καθημερινό φύλλο και μετά βγήκε ανακοίνωση. Επίσης, μου είπε ότι είναι μία οικονομική απόφαση και όχι πολιτική, ενώ η απόφαση ήταν ειλημμένη από το 2022. Οι δημοσιογράφοι θα απορροφηθούν στο κυριακάτικο φύλλο και θα δούμε το πώς και τι θα γίνει. Ακόμα μου ανέφερε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είχε κανένα θέμα – τουναντίον άφηνε να γράφει ο καθένας την άποψή του. Συγκεκριμένα μου ανέφερε και το όνομα του Θανάση του Καρτερού, ο οποίος έγραφε εν λευκώ ό,τι ήθελε.
Θύελλα για τα μαύρα του ΣΥΡΙΖΑ
Και να ήταν μόνο αυτό; Εδώ η αναφορά του Στ. Κασσελάκη για μαύρα χρήματα ξεσήκωσε θύελλα με τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Και πώς να μαζέψεις την αναφορά Κασσελάκη σε «μαύρα χρήματα» που είχε στο παρελθόν το κόμμα αλλά και το σχόλιο Αποστολάκη, ο οποίος αναρωτήθηκε: «Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα;». Μύλος στον ΣΥΡΙΖΑ μετά από αυτά και πλήθος εσωκομματικών αναταράξεων. Ο πρώην γραμματέας, Πάνος Ρήγας, προσπάθησε να τα μπαλώσει, λέγοντας (ΣΚΑΪ) πως «ο Στέφανος Κασσελάκη είπε κάτι πολύ απλό, δεν μιλάει για μαύρα χρήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι σαφές. Είπε για τον “δικό μου ΣΥΡΙΖΑ”, γιατί είναι αρχηγός σήμερα. Ποτέ δεν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ “μαύρα” χρήματα, σας το λέω εγώ. Είναι ο πρόεδρος του κόμματος και ο κάθε πρόεδρος λέει για τη δική του περίοδο». Χειρότερα το έκανε και αυτός. Και μόνο η αναφορά Κασσελάκη στον δικό μου ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχουν μαύρα, το κάνει χειρότερο.
Η μομφή Ρήγα
Μέσα όμως στην προσπάθειά του ο Π. Ρήγας να υπερασπιστεί τον Στ. Κασσελάκη έριξε και αυτός ευθύνες στον Αλ. Τσίπρα εμμέσως, με την αναφορά του: «Όταν παρέδωσα, δεν είχαμε κανένα χρέος. Την επόμενη περίοδο έγιναν υπερβάλλοντα έξοδα», εξηγώντας ότι έπρεπε να έχει ληφθεί υπόψιν ότι λόγω χαμηλότερου ποσοστού που πήρε στις εκλογές, εκ των πραγμάτων θα λάμβανε το κόμμα και μικρότερη χρηματοδότηση.
Η ώρα των βουλευτών της ΝΔ
Δύο εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές οι βουλευτές της ΝΔ, έχουν την ευκαιρία σήμερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να εκφράσουν ανοιχτά τους προβληματισμούς τους, αλλά και τις ενστάσεις τους, για κεντρικές πολιτικές της κυβέρνησης. Με αυτή την κριτική αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή ΚΟ, τα μέλη της οποίας βλέπουν πρόωρες εκλογές τέτοια εποχή του χρόνου περίπου.
Μηνύματα Μητσοτάκη
Πάντως ο πρωθυπουργός μαθαίνω ότι αναμένεται να εκφωνήσει μία ομιλία με πολλαπλά μηνύματα και επιδιώξεις και με προτάγματα την αναπτέρωση του κομματικού ηθικού, την αποφυγή εσωστρέφειας και την αποκατάσταση της σχέσης και επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και ΚΟ.
Στο πατρικό του Τσόρτσιλ
Το επιβλητικό Μπλέναμ Πάλας των 28.000 τ.μ. είναι από τις μεγαλύτερες οικίες της Αγγλίας. Χτίστηκε την περίοδο 1705-1724 και τα τελευταία 37 χρόνια αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς είναι ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της αρχιτεκτονικής μπαρόκ στη Γηραιά Αλβιώνα. Αποτελεί δωρεά του βρετανικού στέμματος και του λαού στον στρατηγό Σερ Τζον Τσόρτσιλ για τις νίκες του επί των Γάλλων το 1704. Εκεί άλλωστε γεννήθηκε και ο βρετανός πρωθυπουργός, Ουίνστον Τσόρτσιλ, το 1874. Σε αυτό το ανάκτορο, λοιπόν, θα βρεθεί στις 18 Ιουλίου ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με άλλους 44 ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων τους οποίους προσκαλεί ο βρετανός πρόεδρος της κυβέρνησης, Ρίσι Σούνακ, για τη Συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Η Πολιτική Κοινότητα αποτελεί μια πρωτοβουλία του Μανουέλ Μακρόν που ξεκίνησε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, με στόχο τη δημιουργία μιας πλατφόρμας για τον συντονισμό των πολιτικών των ευρωπαϊκών χωρών σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Στην ατζέντα εννοείται πως θα βρεθεί και πάλι το ουκρανικό.
Η «ιπτάμενη» γραμματέας
Τρέχει και… τελικά φτάνει η γραμματέας της ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα. Πειραιώς – Μαξίμου – Στρασβούργο και Βουλή μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο αλλάζοντας τις πτήσεις τη μία μετά την άλλη, για να προλάβει να είναι παντού και στην ώρα της. Και στην Πειραιώς ως γραμματέας προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις του κόμματος. Και στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην καρδιά της Ευρώπης ως βουλευτής, για να συμμετάσχει στην κρίσιμη συνεδρίαση της ολομέλειας του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου θα ψηφίσουν για την εκλογή νέου γραμματέα. Και στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την πρώτη μετά τις ευρωεκλογές στην ελληνική Βουλή. Κι όπως όλα δείχνουν, οι διάφοροι ψίθυροι δεν αγγίζουν την Μαρία Συρεγγέλα που συνεχίζει ασταμάτητα την ώρα που κάποιοι άλλοι προγραμματίζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
CEO της Grivalia Development ένας από τους ιδρυτές της Dimand
Ένα από τα σημαντικά στελέχη της αγοράς πληροφορούμαι ότι ανέλαβε τις τελευταίες μέρες καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στη Grivalia Development, τη νεοσύστατη εταιρεία της Grivalia Hospitality. Γεγονός που σηματοδοτεί τη διάθεση του μεγαλοεπενδυτή και βασικού της μετόχου, Πρεμ Γουάτσα και της Eurobank, στους οποίους ανήκει η εταιρεία, να αξιοποιήσει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο επενδύσεων. Μέσα από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο Πάνος Παναγιωτίδης, ευρύτατα γνωστός στον τομέα του real estate στην Ελλάδα θα σας θυμίσω ότι είχε θητεύσει ως Chief Operating Officer στη Dimand, ενώ υπήρξε από τα ιδρυτικά της στελέχη, πριν αποφασίσει να αποχωρήσει το 2022 για την Inventio, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα του αμερικανικού fund HIG στην Ελλάδα, σε τομείς όπως είναι τα ξενοδοχεία αλλά και τα logistics. Ως προς τον ρόλο που θα έχει η Grivalia Development, θα αποτελεί τον φορέα υλοποίησης έργων με προτεραιότητα στα νέα έργα της Grivalia Hospitality, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τη συσσωρευμένη εμπειρία και εξειδίκευση στον τομέα της πολυτελούς φιλοξενίας.
Η σύμπραξη Dimand – Πειραιώς και η «άγνοια» της Notos
Αλλά αφού σας μιλάω για την Dimand, η εν λόγω εταιρεία προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία για την ανάπτυξη του κτιρίου της Αφοί Λαμπρόπουλοι και σήμερα Notos στην οδό Αιόλου στην Ομόνοια, ενός ακινήτου 100 στρεμμάτων στο Λαύριο, του παλιού εργοστασίου Φιξ στη Θεσσαλονίκη και του ακινήτου στην οδό Κοραή, το οποίο περιλαμβάνει την εμπορική στοά της Κοραή, ολόκληρο το κτίριο που βρίσκεται εκεί (φιλοξενεί τα Zara, τον κινηματογράφο Άστυ και τον χώρο μνήμης της γερμανικής κατοχής). Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι η Notos με βάση το σενάριο ανακαίνισης του κτιρίου που σήμερα φιλοξενεί το πολυκατάστημά της στην οδό Αιόλου, πρόκειται πιθανότατα να φύγει από εκεί. Πάντως στελέχη της Notos δήλωναν άγνοια για το συγκεκριμένο σενάριο και τη συνεργασία της Πειραιώς με την Dimand, αναφέροντας μάλιστα ότι δεν είχαν ενημερωθεί για τις προθέσεις των δύο. Για τα τέσσερα κτίρια, πάντως, το κόστος κατασκευής αναμένεται ότι θα αγγίξει τα 500 εκατομμύρια ευρώ έως και το 2028, όταν και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν τα έργα.
Η Avramar «κλείδωσε» τις χορηγήσεις των τραπεζών
Το άλλο αρκετά ενδιαφέρον που μαθαίνω που βγαίνει μέσα από την καθημερινότητα του ρεπορτάζ, είναι ότι οι τράπεζες έχουν σκληρύνει τη στάση τους στη χορήγηση δανείων και λοιπών χρηματοδοτικών εργαλείων προς τις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας. Ο επίσημος λόγος είναι ότι η κατάρρευση της Avramar τις κάνεις επιφυλακτικές. Ένας άλλος λόγος είναι επίσης ότι οι τράπεζες είχαν δώσει δάνεια ανυπολόγιστης αξίας στον κλάδο όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και φαίνεται ότι τώρα προσπαθούν να «μαζέψουν» τα πράγματα, όντας περισσότερο προσεκτικές. Από την άλλη, το νόμισμα πληρώνουν στην παρούσα φάση και υγιείς μεσαίου βεληνεκούς επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών, οι οποίες χρειάζονται χρηματοδοτική στήριξη και δεν την έχουν.
Νέα βιομηχανική περιοχή στην Αττική
Σε άλλα νέα, η ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, η εταιρεία συμφερόντων της Πειραιώς που διαχειρίζεται 27 βιομηχανικές περιοχές της Ελλάδας, ψάχνει και μάλλον βρίσκεται κοντά στο να αναλάβει τη διαχείριση περιοχής περίπου 5.000 στρεμμάτων στη Μάνδρα Αττικής. Προκειμένου να δημιουργήσει εκεί μία νέα βιομηχανική περιοχή και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των όλο και περισσότερων βιομηχανιών που ζητούν χώρο να στήσουν τις εγκαταστάσεις τους. Η επένδυση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ από πλευράς της ΕΤΒΑ, η οποία έχει συνολικό επενδυτικό πλάνο 95 εκατομμυρίων για τα επόμενα χρόνια, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά τα 40 εκατομμύρια για τη Μάνδρα.
«Όχι» της διεθνούς διαιτησίας στο αίτημα της Άβαξ για αποζημίωση από τον Λίβανο
Κλειστή βρήκε την πόρτα της διεθνούς διαιτησίας η Άβαξ, καθώς το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο με απόφασή του απέρριψε την απαίτηση αποζημίωσης της εταιρείας έναντι του κράτους του Λιβάνου στη βάση της Διμερούς Επενδυτικής Συμφωνίας Ελλάδας-Λιβάνου, για σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2013 μεταξύ των δύο πλευρών για την κατασκευή του θερμικού σταθμού παραγωγής ενέργειας Deir Aamar (Phase II), κοντά στην Τρίπολη του Λιβάνου. Η Άβαξ προσέφυγε στη διεθνή διαιτησία το 2016, επικαλούμενη διαφορετικές αιτιάσεις, μεταξύ των οποίων ότι το κράτος του Λιβάνου ουδέποτε προχώρησε σε οποιαδήποτε πληρωμή προς την εταιρεία για το συγκεκριμένο έργο, (συμπεριλαμβανομένων και δύο ληξιπρόθεσμων και απαιτητών τιμολογίων), αλλά και χωρίς μάλιστα το κράτος του Λιβάνου να εγείρει οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εκπλήρωσης των σχετικών συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας. Μάλιστα όπως υποστηρίζει η Άβαξ, το κράτος του Λιβάνου δεν προχώρησε ούτε στην εκτέλεση του ανωτέρω έργου με άλλον εργολάβο.