Λευκός καπνός και παρασκήνιο

Καλημέρα σας. Βγήκε λευκός καπνός μετά τα μεσάνυκτα από τις Βρυξέλλες για τα νέα κρίσιμα πόστα της ΕΕ, ενώ στην Αθήνα οργιάζει το παρασκήνιο για τα εσωκομματικά σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Και όπως μου είπε πρόσωπο που ξέρει, θα έχουμε καυτό Ιούλιο από πολλές πλευρές.

Η αντίδραση Μητσοτάκη

Θα ξεκινήσω, όμως, από τα τελευταία νέα, καθώς ξενύχτησα και η στήλη γράφτηκε κυριολεκτικά ξημερώματα, για να έχει και καλή πληροφόρηση από Βρυξέλλες. Εκεί είχαμε την αντίδραση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πρόταση της Γερμανίας και της Γαλλίας για να τροποποιηθούν σημαντικά σημεία του κειμένου της Στρατηγικής Ατζέντας. Και όπως μου είπαν, ο πρωθυπουργός αντέδρασε έντονα κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, εγείροντας θέμα αρχής και θεσμικής διαδικασίας, υπενθυμίζοντας ότι το κείμενο είχε συζητηθεί εκτενώς στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων και ζήτησε να μείνει ως έχει.

Η στήριξη της Μελόνι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι τον Κυριάκο Μητσοτάκη στήριξε η ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, που είπε να παραμείνει το κείμενο ως έχει. Η παρέμβαση Μητσοτάκη υπέρ της διατήρησης του κειμένου χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις υποστηρίχθηκε από την πλειονότητα των εταίρων, μεταξύ των οποίων της Κύπρου, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας, του Λουξεμβούργου, της Φινλανδίας, της Εσθονίας, της Τσεχίας, της Λιθουανίας και του Βελγίου. Και όπως μου είπε άνθρωπος που ξέρει, τα όσα έγιναν και η στήριξη στον πρωθυπουργό δείχνει και τον αναβαθμισμένο ρόλο που έχει πλέον στην ΕΕ.

Τα παζάρια της Ένωσης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μην ξεχνάμε ότι είχε και ρόλο παρασκηνιακό ως ειδικός εντεταλμένος από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μαζί με τον πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ, για να συζητήσουν για τα αξιώματα στην ΕΕ. Και ο «λευκός καπνός» που βγήκε χθες μετά τα μεσάνυκτα από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών για τις θέσεις «κλειδιά» της ΕΕ είναι αποτέλεσμα και των δικών τους κινήσεων. Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν και στα τρία κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, δηλαδή στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για τη θέση της προέδρου της Κομισιόν, στον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, από τους Σοσιαλδημοκράτες, για Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην εσθονή πρωθυπουργό, Κάγια Κάλας, για Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ. Στο τραπέζι από την έναρξη της Συνόδου ήταν η συμφωνία κεντροδεξιών, σοσιαλιστών και φιλελεύθερων όπως διαμορφώθηκε στην τηλεδιάσκεψη των 6 βασικών διαπραγματευτών την Τρίτη, όπου το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα εκπροσώπησαν οι Μητσοτάκης και Τουσκ.

«Όχι» στη Σακελλαροπούλου

Και εάν η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει καλά στο εξωτερικό, υπάρχουν θεματάκια που πρέπει να λυθούν στο εσωτερικό. Αυτό που άκουσα, όμως, και έχει ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μπλοκ περίπου 30 βουλευτών της ΝΔ που δεν επιθυμεί να συνεχιστεί η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτό που καταγράφεται είναι ένα ισχυρό μέτωπο που υποστηρίζει ότι ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να είναι από την κεντροδεξιά.

Οι ομιλίες Καραμανλή και Σαμαρά

Και ενώ γίνονται όλα αυτά, στη ΝΔ αναμένουν και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ομιλίες Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας στο Πολεμικό Μουσείο στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη που αφορά τους φακέλους του Κ. Καραμανλή. Μαθαίνω ότι οι ομιλίες τους θα έχουν μηνύματα που αναμένει να ακούσει το Μέγαρο Μαξίμου. Πάντως γίνεται μεγάλη κινητοποίηση από στελέχη και βουλευτές ειδικά για τον Κ. Καραμανλή.

Του έκοψε τη φόρα

Μπορεί η φράση για τα μπάνια του λαού -που δεν πρέπει κανείς πολιτικός να χαλάει- να έχει περάσει πλέον στη λαϊκή σοφία, αλλά οι σύγχρονοι πολιτικοί την αγνοούν. Έτσι, για μία ακόμα φορά, φαίνεται ότι οδεύουμε σε έναν καυτό Ιούλιο. Το κυβερνών κόμμα, το οποίο μετά την πολυαναμενόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα, έχει εισέλθει στον αστερισμό της 1ης Ιουλίου, δηλαδή της παρουσίας Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο. Κορυφαίος συνεργάτης του πρώτου, τόσο στην περίοδο της ΝΔ, όσο και στις δύο κυβερνητικές θητείες, έλεγε προχθές σε πολιτικοδημοσιογραφική παρέα ότι νιώθει να… ξανανιώνει! Τελικά, είναι μεγάλο πράγμα η ελπίδα και η προσδοκία γεγονότων που μπορεί να επαναφέρουν στο προσκήνιο στελέχη που έχουν πάνω από δέκα χρόνια να δουν τηλεοπτικό προβολέα απέναντί τους. Έτερος παράγοντας του κυβερνώντος κόμματος, που τον άκουσε και τον είδε να λάμπει από πάνω μέχρι κάτω, πήγε να του κόψει τη φόρα. «Θα έρθει ο Μητσοτάκης και θα το καπελώσει», του είπε και τον πάγωσε.

«Δεν πάθαμε τίποτα»

Βέβαια, αν συγκρίνει κανείς τα εσωκομματικά της ΝΔ με τα όσα συμβαίνουν σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μάλλον θα αναφωνήσει την επίσης γνωστή λαϊκή ρήση «πάλι καλά που δεν πάθαμε τίποτα». Βλέπετε, η Κουμουνδούρου βιώνει υπαρξιακή κρίση και η Χαριλάου Τρικούπη για μία ακόμη φορά την κλασική μάχη διαδοχής. «Πρέπει να το δούμε αυτό, μας έχει γίνει συνήθεια», μου είπε ο σμπίρος μου στο Κίνημα, εμφανώς απογοητευμένος από την πορεία που έχει πάρει η εσωκομματική σύγκρουση. Παρότι προεδρικός όμως, δεν απορεί με τους διεκδικητές, αλλά με τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δίστασε, δεν μπορώ να το καταλάβω», μου έλεγε ξανά και ξανά. «Μπορεί να ανακοινώσει κάλπες την Κυριακή», του είπα. «Τώρα είναι αργά», μου απάντησε. «Έχουν πλέον οι αντίπαλοι την πρωτοβουλία των κινήσεων».

Ηφαίστειο ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ όλα δείχνουν σαν να είναι ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Το κείμενο των 87 βουλευτών και μελών της Κεντρικής Επιτροπής που εμφανίστηκε χθες και εστάλη στον Στέφανο Κασσελάκη και στη γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, είναι ενδεικτικό της έκρυθμης κατάστασης που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε, όπως έμαθα, ως εχθρική ενέργεια, κατά τον χαρακτηρισμό υποστηρικτών του Στ. Κασσελάκη και έως τη συνεδρίαση της ΚΕ την Κυριακή 7 Ιουλίου θα έχουμε πολλά επεισόδια.

Το νεύμα του Τσίπρα

Μου είπαν όμως ότι το κείμενο των 87 έχει σημασία γιατί, εάν δει κανείς μερικά ονόματα, καταλαβαίνει καλά ότι υπάρχει νεύμα του Αλέξη Τσίπρα. Υπογράφουν Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Γιώργος Τσίπρας, η αδελφή του πρώην πρωθυπουργού, η Ζανέτ Τσίπρα, κ.ά. Και μόνο, λοιπόν, αυτά τα πρόσωπα δίνουν την εικόνα πως ήταν ενήμερος ο Αλ. Τσίπρας και όσα αναφέρονται στο κείμενο απηχούν και τις απόψεις του. Τη σημασία του έχει, βέβαια, και ποιοι -και γιατί- δεν υπέγραψαν την επιστολή με τις αιχμές κατά Κασσελάκη.

Ετοιμάζονται αποχωρήσεις

Αυτό που έμαθα, όμως, είναι ότι ετοιμάζονται αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ εάν ο Στ. Κασσελάκης το τραβήξει στην ΚΕ. Ήδη από χθες διακινείται και κείμενο υποστηρικτών του στο διαδίκτυο με συλλογή υπογραφών που είναι άκρως επιθετικό στους 87.

Ο αδελφός Κασσελάκης

Για να καταλάβετε τι γίνεται, εμφανίστηκε μέχρι και ο αδελφός του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για να τον υποστηρίξει. Σε ανάρτησή του στο X, ο Στέλιος Κασσελάκης σχολιάζει με δική του «μετάφραση» την ανάρτηση του αδελφού του, προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη διαφάνεια και το μαύρο χρήμα, αντιπαραβάλλοντάς τη με την επιστολή των 87 στελεχών και βουλευτών του κόμματος. Τους κατηγορεί ότι υποστηρίζουν «συμφέροντα, διαπλοκή και μαύρο χρήμα». Αυτό είναι ένα από τα πολλά επεισόδια που θα δούμε έως την ΚΕ.

Ο Τσίπρας εξωτερικού

Και ενώ μαίνεται ο πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη χθεσινή του παρέμβαση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κυπριακό και την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους, πηγαίνει Τουρκία. Σήμερα θα είναι στην Κωνσταντινούπολη και το μεσημέρι θα συναντήσει τον δήμαρχο, Εκρέμ Ιμάμογλου. Το απόγευμα θα παραστεί ως τιμώμενος ομιλητής σε δείπνο του Global Relations Forum, με κεντρικό θέμα συζήτησης τις διεθνείς εξελίξεις. Το Σάββατο το πρωί θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Koç. Το αρνητικό για τον Αλ. Τσίπρα είναι ότι δεν θα συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, καθώς είναι σε επίσκεψη στην Ήπειρο.

Οργανώνονται οι στρατοί στο ΠΑΣΟΚ

Και να κλείσω με το ΠΑΣΟΚ, όπου τα σπουδαία θα τα δούμε μεθαύριο στην Κεντρική Επιτροπή. Εκεί θα έχουμε ημερομηνίες εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας. Θα δούμε και επίσημα τις υποψηφιότητες σίγουρα του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα, που έμαθα πως τον στηρίζει και ο Κώστας Λαλιώτης παρασκηνιακά. Ο Παύλος Γερουλάνος θα το ανακοινώσει και μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η μάχη, που όπως μου είπαν θα είναι σκληρή. Ήδη βγαίνουν πολλά χαρτιά επίσημα από τον Δήμο Αθηναίων για απευθείας αναθέσεις, που είναι ένα πλήγμα για τον Χ. Δούκα.

Η ανάθεση του Δούκα

Όλα αυτά, λίγο πριν από την απευθείας ανάθεση, ύψους 30.000 ευρώ, που ήταν έτοιμος να προχωρήσει ο Χάρης Δούκας. Ο δήμαρχος Αθηναίων θα αντάμειβε την πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και πολιτική του φίλη, προκειμένου να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Αθηναίων. Τελικά η μπίζνα χάλασε μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα.

Ψυχολόγοι

Με αυτά και αυτά δεν κάνουμε πλέον ρεπορτάζ. Ψυχολόγοι έχουμε γίνει όλοι όσοι επιμένουμε να κάνουμε ρεπορτάζ. Δεν μεταδίδουμε ειδήσεις, αλλά συναισθήματα, χαρές και απογοητεύσεις. Με τις τελευταίες, δυστυχώς, να είναι πολλές περισσότερες από τις πρώτες.

Αργυρός και Σάττι θα τραγουδήσουν στο γαμήλιο τραπέζι του Κασσελάκη

Σας έχω νέα και από την επικείμενη τελετή ανανέωσης των γαμήλιων όρκων μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, και του συζύγου του, Τάιλερ ΜακΜπέθ, που θα γίνει το τετραήμερο 28-31 Αυγούστου στην Κρήτη. Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως δεν θα είναι ένας ακόμα γάμος, όπως υποστηρίζουν πολλοί, καθώς ο γάμος έχει ήδη γίνει στις ΗΠΑ. Πάει, τελείωσε! Στα Χανιά θα έχουμε την ανανέωση των όρκων αγάπης και αφοσίωσης του ζευγαριού – ουσιαστικά ένα τραπέζι και ένα μεγάλο πάρτι με λίγους και καλούς συγγενείς και φίλους. Γι’ αυτό λοιπόν το τραπέζωμα, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει βολιδοσκοπήσει για να τραγουδήσουν δύο πολύ γνωστά ονόματα του πενταγράμμου. Η Μαρίνα Σάττι που εκπροσώπησε τη χώρα μας στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision και ο δημοφιλής συνάδελφός της, Κωνσταντίνος Αργυρός, στου οποίου την πρεμιέρα είχε πάει τον Μάιο το ζευγάρι, όταν ξεκίνησε τις εμφανίσεις σε γνωστό κέντρο διασκέδασης της αθηναϊκής νύχτας. Αργυρός και Σάττι έχουν απαντήσει θετικά. Αυτοί που δεν θα τους απολαύσουν θα είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού κανείς δεν έχει λάβει σχετική πρόσκληση. Ούτε καν ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης.

Lamda και Λάτσης ετοιμάζουν κατοικίες προς ενοικίαση στο Ελληνικό

Το νέο επιχειρηματικό τους βήμα ετοιμάζουν από κοινού ο όμιλος Lamda με τον όμιλο Λάτση, έχοντας ήδη προχωρήσει σε συμφωνία για τη δημιουργία τεσσάρων οικιστικών συγκροτημάτων. Και θα πείτε ότι η ανάπτυξη νέων κατοικιών στο Ελληνικό δεν αποτελεί πλέον είδηση, δεδομένου ότι η Lamda Development έχει προγραμματίσει έναν σημαντικό αριθμό οικιστικών αναπτύξεων στο πλαίσιο της επένδυσης. Ωστόσο, η είδηση βρίσκεται στο ότι αυτή τη φορά οι κατοικίες δεν θα διατεθούν προς πώληση αλλά προς ενοικίαση, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο μία ακόμα μεγάλη ανάγκη της αγοράς, όπου παρουσιάζεται σοβαρή έλλειψη σπιτιών για ενοικίαση. Στόχος μάλιστα της Lamda είναι να επεκταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, εφόσον διαπιστώσει ότι υπάρχει θετικό έδαφος στην ενοικίαση κατοικιών, προκειμένου να δημιουργήσει επαναλαμβανόμενα και όχι εφάπαξ, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της πώλησης κατοικιών.

Lacoste και Bostonians στη Στοά Αρσακείου

Μαθαίνω από ενημερωμένες πηγές ότι στη Στοά Αρσακείου, όπου συμμετέχει μεταξύ άλλων η οικογένεια Οικονόμου, εκτός από το μεγάλο delicatessen κατάστημα τροφίμων, θα υπάρχουν και τέσσερα καταστήματα λιανικής πώλησης ειδών μόδας. Μάλιστα, ήδη η Notos Συμμετοχών έχει συμφωνήσει για τα δύο από αυτά και οι μάρκες που θα στεγαστούν εκεί θα είναι η Lacoste και η The Bostonians. Την ίδια ώρα το έργο συνεχίζεται απρόσκοπτα με στόχο να έχει ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει έως το τέλος του 2024. Μένει να φανεί βέβαια εάν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί, καθότι η κατασκευή ενός έργου στην Ελλάδα έρχεται συχνά αντιμέτωπη με πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, μεταξύ αυτών η γραφειοκρατία αλλά και πολλοί ακόμα. Η εταιρεία που κάνει την ανάπλαση στη Στοά έχει συμφωνήσει και για ένα ακόμα κατάστημα λιανικής πώλησης με ρούχα, ενώ, όπως πληροφορούμαι, βρίσκεται πλέον πολύ κοντά και σε συμφωνία για το τρίτο.

Σύμβαση 9,5 εκατομμυρίων για το Λαϊκό Νοσοκομείο

Έργο συνολικού ύψους 9.453.579 ευρώ συν τον Φ.Π.Α. 24% υπέγραψε το Λαϊκό Νοσοκομείο με την κατασκευαστική εταιρεία και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, ΕΚΤΕΡ. Η συνολική προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου αυτού είναι 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Μετά την υπογραφή της παραπάνω σύμβασης το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των δημοσίων και ιδιωτικών έργων για την ΕΚΤΕΡ, ανέρχεται στα 133,26 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο αφορά την επέκταση του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Αναβάθμιση της Alpha Bank από τη Moody’s

Μόλις χθες η Moody’s Ratings αναβάθμισε την Alpha Bank κατά 2 βαθμίδες στην επενδυτική βαθμίδα. Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε τις ακόλουθες αναβαθμίσεις στις κύριες αξιολογήσεις της Τράπεζάς: Αξιολογήσεις Μακροπρόθεσμων και Βραχυπρόθεσμων Καταθέσεων σε Baa3, Μακροπρόθεσμη Αξιολόγηση Senior Unsecured Debt σε Baa3, Κατηγορία μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2) σε Ba2 και Baseline Credit Assessment (BCA) σε Ba2. Η αναβάθμιση έρχεται σε συνέχεια της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας, το κεφάλαιο, την ποιότητα του ενεργητικού και το προφίλ χρηματοδότησης, καθώς και βλέποντας τις προοπτικές που έχει η ελληνική οικονομία. Η τράπεζα μάλιστα περιμένει περαιτέρω αναβαθμίσεις αξιολογήσεων, υλοποιώντας το επιχειρηματικό της σχέδιο.

Τι θα κάνει η κυβέρνηση στο Λαγονήσι

Μαθαίνω ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει τη συνολική ανάπλαση της περιοχής στο Grand Resort Λαγονήσι μετά τον επικείμενο συμβιβασμό με τον επιχειρηματία Παντελή Μαντωνανάκη, υπόθεση για την οποία σας είχα μιλήσει προ μερικών ημερών με αφορμή το γεγονός ότι οι δύο πλευρές «τα βρήκαν» μεταξύ τους. Μέρος της συμφωνίας είναι να δημιουργηθούν πολυτελείς κατοικίες εντός της έκτασης κάτι που θα φανεί και στην πράξη πώς ακριβώς θα γίνει μέσα από σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού. Μέρος του πλάνου είναι να μισθωθούν οι πολυτελείς κατοικίες που θα δημιουργηθούν εντός της επίμαχης έκτασης με πολυετές συμβόλαιο δέσμευσης με τους ενοικιαστές. Τα έσοδα θα μοιραστούν μεταξύ δημοσίου και Μαντωνανάκη, αποτελώντας ουσιαστικά βασικό δείγμα της εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών σε μία πολυδαίδαλη και χρονοβόρα διαδικασία που προηγήθηκε με μακρύ δικαστικό παρελθόν.