Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επιστολή με τις αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη, 80 μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και 7 βουλευτών που είδε το φως της δημοσιότητας.
Η επιστολή είχε προετοιμαστεί και είχε διακινηθεί ως αίτημα για σύγκληση των οργάνων του κόμματος. Η ηγετική ομάδα με το που έλαβε γνώση της σχετικής κίνησης έσπευσε να προλάβει τις εξελίξεις ανακοινώνοντας συνεδριάσεις τόσο της Πολιτικής Γραμματείας όσο και της Κεντρικής Επιτροπής για τις 4 και 7 Ιουλίου, αντίστοιχα.
Παρά το γεγονός πως η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί… 300 μέλη και αυτή θα έπρεπε να είναι μια διεξοδική κουβέντα σχετικά με τα συμπεράσματα από τις πρόσφατες Ευρωεκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε πως «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια» και όρισε μονοήμερη τη συνεδρίαση της ΚΕ.
Τα μέλη της ΚΕ και οι βουλευτές που συνυπογράφουν τη συγκεκριμένη επιστολή, ζητούν η συνεδρίαση να μετατραπεί σε διήμερη, παίρνουν θέση υπέρ της «συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων», καταγγέλλουν τις απολύσεις στελεχών (όπως εκείνες των Θανάση Θεοχαρόπουλου και Γιώργου Τσίπρα), καταδικάζουν τις «σπόντες» περί μαύρου χρήματος, ενώ αναφέρονται και στο κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της Αυγής που σύμφωνα με τους ίδιους έπρεπε να έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης κάποιου συλλογικού οργάνου.
Ποιοι δεν υπέγραψαν την επιστολή
Είναι αλήθεια πως η επιστολή δεν διακινήθηκε ευρέως, ενώ άλλα ονόματα κυρίως βουλευτών που διαφωνούν με την τακτική που ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης «προστατεύθηκαν» με το όνομά τους να μην εμφανίζεται στις υπογραφές της επιστολής.
Όσοι υπογράφουν την επιστολή έχουν -με ελάχιστες εξαιρέσεις – λίγο πολύ ήδη εκτεθεί με κριτική απέναντι στην ηγετική ομάδα.
Αυτοί που δεν υπογράφουν είναι οι δύο «λοχαγοί» της νίκης του Στέφανου Κασσελάκη, Νίκος Παππάς και Παύλος Πολάκης, παρά το γεγονός πως αμφότεροι έχουν απομακρυνθεί σημαντικά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα, η Ρένα Δούρου, που όμως βρίσκεται αρκετά κοντά στην ηγετική ομάδα και δεν θα συμφωνούσε με μια τέτοια συγκρουσιακή ενέργεια.
Από τις υπογραφές λείπει, παρά τη σκληρή κόντρα που έχει ανοίξει με τον Στέφανο Κασσελάκη και εκείνη του Αλέξη Τσίπρα, πιθανότατα για να μην θεωρηθεί πως καθοδηγεί τις σχετικές εξελίξεις. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τόσο η αδερφή του Ζανέτ Τσίπρα, όσο και ο ξάδερφός του Γιώργου Τσίπρα που στο πρόσφατο παρελθόν βρέθηκαν στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη υπογράφουν την εν λόγω επιστολή.
Οι βουλευτές του κόμματος, Χάρης Μαμουλάκης, Γιώργος Καραμέρος, Συμεών Κεδίκογλου και Έλενα Ακρίτα μπορεί να μην υπογράφουν την επιστολή με τις αιχμές κατά του προέδρου, έχουν όμως υπογράψει άλλη που απευθύνεται στον πρόεδρο της ΚΟ του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο με την οποία ζητούν την σύγκληση της ΚΟ για να συζητήσουν σχετικά με τις πρόσφατες εκλογές.
Λόγω θεσμικής ιδιότητας πιθανότατα λείπει και το όνομα του ίδιου του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου.
Απάντηση από την Κουμουνδούρου
Την επιστολή των 87 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζουν πηγές της Κουμουνδούρου, τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο Πρόεδρος του, Στέφανος Κασσελάκης δεν φοβήθηκαν ποτέ τον διάλογο». «Όλες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες και βεβαίως σεβαστές, ωστόσο είναι απορίας άξιον γιατί επιλέχθηκε να εισαχθούν στον δημόσιο διάλογο πρόωρα, από τη στιγμή που έχουν ήδη συγκληθεί τα όργανα. Ως γνωστόν στις 4/7 θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και στις 7/7 η Κεντρική Επιτροπή», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.