Κοινή παραδοχή αποτελεί στο κυβερνητικό επιτελείο η ανάγκη για τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, με επίκεντρο τη μεσαία τάξη, η οποία συνεχίζει να πιέζεται λόγω της συνεχιζόμενης ακρίβειας.
Μετά τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για μόνιμα θετικά μέτρα για ενοικιαστές και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες – χαμηλοσυνταξιούχοι και ΑΜΕΑ- το οικονομικό επιτελείο επικεντρώνεται στην επεξεργασία σεναρίων θετικής ατζέντας για την επόμενη μέρα με χρονικό ορίζοντα την ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου. Και μπορεί η αντιπολίτευση να επιμένει στην κριτική της για μέτρα – ασπιρίνες, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη απαντούν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα και ότι μεγάλο μέρος του πλεονάσματος θα διοχετευτεί στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, καθώς πρέπει να ανταποκριθεί η χώρα στις ανελαστικές δανειακές της υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες το μείγμα των μέτρων που ανακοινώθηκε αποτέλεσε μεγάλη σπαζοκεφαλιά για να οριστικοποιηθεί με τον πρωθυπουργό να συζητά με τους στενούς του συνεργάτες πολλά σενάρια. Τελικά αποφασίστηκε να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα κοινωνικού χαρακτήρα δίνοντας έμφαση στους πιο αδύναμα οικονομικά πολίτες. Παράλληλα, η ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων με 500 εκατ. ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο καταδεικνύει σε κάθε περίπτωση τον φιλοεπενδυτικό χαρακτήρα της κυβέρνησης.
Έρχονται νέες μειώσεις φόρων
Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η μείωση φόρων με τον Παύλο Μαρινάκη να επισημαίνει ότι η στόχευση της επόμενης ΔΕΘ θα είναι παρεμβάσεις σε φορολογικούς συντελεστές που έχουν να κάνουν με το εισόδημα των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών. Στο πλαίσιο αυτό υπό εξέταση θα βρεθούν όλα τα ζητήματα των τεκμηρίων, ενώ με εντατικούς ρυθμούς θα συνεχιστεί και η μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία αποδίδει και μάλιστα σημαντικά. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η βεβαιότητα ότι το πακέτο των εξαγγελιών του Σεπτεμβρίου θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το περσινό. Ήδη το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται πολλά σενάρια στον πυρήνα των οποίων βρίσκεται η μείωση των φορολογικών συντελεστών και ενδεχομένως των τεκμηρίων διαβίωσης. Στο τραπέζι έχουν κατατεθεί εισηγήσεις για μείωση ή κατάργηση είτε του ΕΝΦΙΑ είτε της προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων. Πάντως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν προς το τέλος του καλοκαιριού, όταν αποσαφηνιστεί δηλαδή ο δημοσιονομικός χώρος που θα έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση για το 2026.
Οι δύο κρίσιμες παράμετροι
Ποιες παράμετροι θα συνυπολογιστούν και θα καθορίσουν όμως το ύψος του πακέτου της ΔΕΘ; Ο πρώτος παράγοντας αφορά στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2025. Πόσο θα είναι το εύρος του νέου πλεονάσματος, ώστε να επιστραφεί στους πολίτες με συγκεκριμένη προτεραιοποίηση. Ο δεύτερος παράγοντας αφορά στη ρήτρα διαφυγής των αμυντικών δαπανών. Είναι σημαντικό να προχωρήσουν και να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις αμυντικές δαπάνες που θα εξαιρεθούν από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Με βάση τις δύο αυτές παραμέτρους η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με την Κομισιόν το τελικό ποσό που θα μπορεί να διαθέσει για να οριστικοποιηθούν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ.