Η ταινία Pirateland του σκηνοθέτη Σταύρου Πετρόπουλου μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Clermont-Ferrand και ενώ έχει ήδη επιλεγεί να συμμετάσχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Brussels Short Film Festival (20-28/04 2025), συνεχίζει τη διεθνή της πορεία με επόμενο σταθμό το Tribeca Festival στη Νέα Υόρκη, που θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 15 Ιουνίου 2025.

To Pirateland, σε παραγωγή του Λεωνίδα Κωνστανταράκου (Alaska Films) και σενάριο του Γιώργου Τελτζίδη, θα προβληθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Family Matters στην κατηγορία ταινιών Μικρού Μήκους στις 7,11 και 14 Ιουνίου, ενισχύοντας την παρουσία του ελληνικού σινεμά σε ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της διεθνούς κινηματογραφικής σκηνής.

Η ταινία είναι διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας, Νορβηγίας και στηρίχθηκε, μεταξύ άλλων, από το γαλλικό κανάλι ARTE.

Η υπόθεση

Στο τέλος της τουριστικής σαιζόν, μια οικογένεια Νορβηγών καταφθάνει σε μια πανσιόν στην περιοχή της Γραμβούσας στην Κρήτη, διεκδικώντας από τους Έλληνες οικοδεσπότες μια αυθεντική εμπειρία πειρατικής βίας. Η σχέση του Μάνου και του Τάσου, πατέρα και γιου, δοκιμάζεται καθώς δυσκολεύονται να ικανοποιήσουν τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των τουριστών που ζητούν να ζήσουν μια αυθεντική πειρατική εμπειρία.

Το Pirateland είναι μία ιστορία για τη βία του τουρισμού, την τοπική αλλοτρίωση και τη δυναμική σχέση μεταξύ τουριστών και ντόπιων. Το οπτικό σύμπαν της ταινίας χτίζεται ανάμεσα σε άγρια τοπία φυσικής ομορφιάς και εικόνες από το χειμωνιάτικο περιβάλλον ενός ελληνικού νησιού και των ανθρώπων που το κατοικούν.

Όπως δηλώνει ο σκηνοθέτης, Σταύρος Πετρόπουλος: «Μεγαλώνοντας σε ένα νησί, το οποίο διαρκώς αλλάζει εξαιτίας του μαζικού τουρισμού, είχα πάντα την ανάγκη να βρίσκομαι σε μικρά, αθέατα και ανεξερεύνητα μέρη τα οποία διατηρούν την τοπικότητά τους. Η συνεχής μετακίνηση από τον ρόλο του ξένου στον ρόλο του ντόπιου με κάνει να βιώνω τις δύο αυτές διαφορετικές ταυτότητες, με όρους σύγκρουσης, ενώ ταυτόχρονα προσπαθώ να ανιχνεύσω τη σχέση μου μαζί τους καθώς και να εντοπίσω τι είναι αυτό που στ’ αλήθεια ορίζει την έννοια του ‘’κακού’’ τουρίστα. Αυτή η σύγκρουση είναι που γέννησε την κεντρική ιδέα της ταινίας, που στόχο έχει τη δημιουργία ενός διαλόγου εξερεύνησης της σχέση μας με την εντοπιότητα και τους άλλους».

Η συμμετοχή της ταινίας Pirateland στο φεστιβάλ, αποτελεί μία σημαντική αναγνώριση για την ελληνική κινηματογραφία, αναδεικνύοντας τη δυναμική και την ποιότητα των εγχώριων παραγωγών στον διεθνή κινηματογραφικό χάρτη.

Σκηνοθέτης: Σταύρος Πετρόπουλος
Σεναριογράφος: Γιώργος Τελτζίδης
Διευθ. Φωτογραφίας: Γιώργος Κουτσαλιάρης
Πρωταγωνιστούν: Κώστας Κορωναίος, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Αστέρης Ριμαγμός Ρήγας, Aslag Guttormsgaard, Marian Ηole, Lea Meyer

Δείτε το τρέιλερ