Το Κρεμλίνο που κατάσχεσε και έθεσε υπό κρατικό έλεγχο μια αμερικανικής ιδιοκτησίας εταιρεία σχεδιάζει να τη χρησιμοποιήσει για την προμήθεια τροφίμων στον ρωσικό στρατό, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters. Γεγονός που απειλεί ενδεχομένως τις σχέσεις της Μόσχας με τις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, καθώς οι ΗΠΑ και το Κρεμλίνο διαπραγματεύονται για να σταματήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, στο στόχαστρο έχει μπει η εταιρεία παραγωγής κονσερβοποιημένων τροφίμων Glavprodukt, η οποία κατασχέθηκε τον Οκτώβριο και είναι η μόνη αμερικανικής ιδιοκτησίας εταιρεία που τέθηκε υπό κρατικό έλεγχο.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ότι η αντιμετώπιση της εταιρείας από το ρωσικό κράτος θα αποτελέσει μέρος της συζήτησης για την αποκατάσταση των αμερικανορωσικών σχέσεων.
Σύμφωνα με επιστολή της νέας διοίκησης της Glavprodukt προς τον γενικό εισαγγελέα της Ρωσίας, την οποία εξέτασε το Reuters, η κατάσχεση ήταν απαραίτητη για να διασφαλιστεί η σταθερή παραγωγή, μεταξύ άλλων, και για μελλοντικές προμήθειες στην εθνική φρουρά και το υπουργείο Άμυνας,
Η Glavprodukt βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης περιουσίας της Ρωσίας Rosimushchestvo, αφού κατασχέθηκε από τον Leonid Smirnov με έδρα το Λος Άντζελες.
Το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας και η Rosimushchestvo δεν απάντησαν σε αιτήματα σχολιασμού σχετικά με τα σχέδια του κράτους για την Glavprodukt και ερωτήσεις σχετικά με τη νέα της διοίκηση.
Οι ρωσικές εισαγγελικές αρχές κατηγόρησαν τον Smirnov και τις εταιρείες που ελέγχονται από αυτόν ότι διακίνησαν περίπου 1,38 δισεκατομμύρια ρούβλια (17 εκατομμύρια δολάρια) εκτός Ρωσίας από το 2022 έως το 2024, όπως ανέφερε η εφημερίδα RBC τον Μάρτιο.
Στις 12 Μαρτίου, τα περιουσιακά στοιχεία της Glavprodukt κατασχέθηκαν από το Διαιτητικό Δικαστήριο της Μόσχας κατόπιν αιτήματος της γενικής εισαγγελίας. Η ακρόαση έχει προγραμματιστεί για τις 18 Απριλίου. Ο Smirnov αρνείται ότι έχει διαπράξει αδίκημα και λέει ότι η αγωγή είναι μια «εταιρική επιδρομή ρωσικού τύπου» για την κλοπή της εταιρείας του.
Ο γενικός εισαγγελέας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Περίπου δώδεκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν απαλλοτριώσει τις ρωσικές θυγατρικές τους με προεδρικό διάταγμα, συμπεριλαμβανομένης της δανέζικης ζυθοποιίας Carlsberg και της φινλανδικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Fortum και το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει για περισσότερες κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.
Η επιστολή που εξέτασε το Reuters ρίχνει φως στα άτομα που θα επωφεληθούν από την απαλλοτρίωση. Σε αυτήν αναφέρεται ότι η Rosimushchestvo διόρισε τον νέο γενικό διευθυντή της Glavprodukt κατόπιν αιτήματος του παραγωγού τροφίμων Druzhba Narodov.
Η Druzhba Narodov ήταν ο μοναδικός προμηθευτής της εθνικής φρουράς της Ρωσίας για την περίοδο 2019-20, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του 2018.
Άτομο που γνωρίζει το θέμα δήλωσε ότι η Glavprodukt δεν προμήθευε ποτέ στο παρελθόν τον ρωσικό στρατό.
Μια έρευνα του 2018 από το Ταμείο κατά της Διαφθοράς του εκλιπόντος πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι αποκάλυψε ότι ο τότε πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε υπογράψει το 2017 ότι η Druzhba Narodov θα γινόταν ο μοναδικός προμηθευτής της εθνικής φρουράς.
Οι πληροφορίες για την ιδιοκτησία της Druzhba Narodov είναι απόρρητες, αλλά η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε το 2022, επικαλούμενη τότε δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες για το μητρώο εταιρειών EGRUL της Ρωσίας, ότι οντότητες που συνδέονται με τη γεωργική εκμετάλλευση «Agrocomplex named after N. I. Tkachev» είχαν αποκτήσει την Druzhba Narodov.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτό ανεξάρτητα, καθώς οι πληροφορίες είναι πλέον απόρρητες, αλλά η εκμετάλλευση Agrocomplex που αναφέρθηκε και η Druzhba Narodov μοιράζονται το ίδιο όνομα τομέα agrocomplex.ru για ορισμένες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύμφωνα με τους ιστότοπούς τους και τα αρχεία από το εταιρικό μητρώο Spark της Ρωσίας.
Η Druzhba Narodov και η Agrocomplex δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια.
Σύμφωνα με τα αρχεία ανεξάρτητου ελέγχου της εταιρείας για το 2025, τα οποία εξέτασε το Reuters, ο τελικός ιδιοκτήτης της εκμετάλλευσης είναι ο Alexander Tkachev.
Ο Tkachev, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014 για την υποστήριξή του στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα, διορίστηκε υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας τον επόμενο χρόνο και είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας χαρτοφυλακίου, όπως προκύπτει από τα αρχεία.