Η καθημερινότητα, η στρατολόγηση και τα απόνερα

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο που θα κινηθεί στους ρυθμούς της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και των απόνερων αυτής της κομματικής διαδικασίας. Από την άλλη πλευρά στο Μέγαρο Μαξίμου κοιτάζουν τι θα γίνει στο πεδίο της καθημερινότητας που ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλη βαρύτητα και έχει επ’ αυτού δώσει και συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται η στρατολόγηση στελεχών και σε λίγες μέρες νομίζω θα έχουμε την πλήρη εικόνα των επιτελείων με τους βασικούς συνεργάτες των κεντρικών παικτών.

Η θητεία της Σακελλαροπούλου

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε χθες την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην καθιερωμένη μηνιαία συνάντησή τους. Και άρχισαν πάλι τα γνωστά σενάρια για το εάν θα την προτείνει πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια δεύτερη θητεία. Τα μηνύματα που έχει η στήλη είναι ότι δεν κερδίζει έδαφος η μη ανανέωση της θητείας της. Ξαναρώτησα χθες κεντρικό στέλεχος της κυβέρνησης και ρώτησα τι γίνεται. Μου επιβεβαίωσε ότι όντως δεν φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες η δεύτερη θητεία, αλλά μου διευκρίνισε: μην αποκλείεις και τίποτα καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αποφασίσει. Πάντως ρώτησα και μου είπαν ότι οι σχέσεις τους δεν είναι κακές, το αντίθετο παραμένουν πολύ καλές. Και αυτό μην το υποτιμάται μου επισημάνθηκε.

«Αστεία με ρωτάς…»

Τόλμησα και ρώτησα συνεργάτη του πρωθυπουργού για το αν σκέφτεται πρόωρες εκλογές, με αφορμή τη δήλωσή του πως θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ξέρετε, οι δημοσιογράφοι είμαστε καχύποπτοι άνθρωποι και σκεφτόμαστε ανάποδα. «Μην με ρωτάς αστεία…», μου απάντησε και μου ανέφερε τις εκκρεμότητες της περιόδου: Επίτροπος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναθεώρηση του Συντάγματος, πολεοδομικά, φορολογικά, επενδυτικά. Δηλαδή, έχει λυθεί εργασιακό και ασφαλιστικό και απομένουν τα τρία τελευταία της προηγούμενης πρότασης για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει πειστεί για την ανάγκη παρέμβασης στο θέμα της ιδιωτικής και δημόσιας ακίνητης περιουσίας και τη σχέση τους με τον δημόσιο χώρο, πλατείες, άλση, δάση κτλ. Οι σχετικές επεξεργασίες είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο, με τους χειριστές να περιμένουν να περάσει το καλοκαίρι για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το τι και το πότε.

Ισχυροποιείται ο Σκέρτσος

Το ότι ο Άκης Σκέρτσος βρέθηκε στο στόχαστρο αρκετών βουλευτών είναι γνωστό. Όπως και το ότι τον φωτογράφησε ο Αντώνης Σαμαράς. Όσο τον δείχνουν, όμως, τόσο τον ισχυροποιούν για δύο λόγους: πρώτον, αν ο υπουργός Επικρατείας έχει την ευθύνη της εισήγησης, η απόφαση λαμβάνεται από τον πρωθυπουργό και, δεύτερον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης -ως τεχνοκράτης- εκτιμά το σύστημα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου που έχει την υπογραφή του στενού συνεργάτη του.

Λιγότεροι από το ΠΑΣΟΚ

Στα δάχτυλα του ενός χεριού, δηλαδή είναι λιγότεροι από τους υποψήφιους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, μετριούνται τα πρόσωπα που ακούγονται για τη θέση του νέου επιτρόπου της χώρας μας στην Κομισιόν. Ξεκινώντας με τη σειρά που έπαιξε χρονολογικά το κάθε όνομα, η λίστα περιλαμβάνει τον Μαργαρίτη Σχοινά, τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τη Νίκη Κεραμέως. Όπως γίνεται προφανές από μία απλή ανάγνωση, οι περισσότερες περιπτώσεις οδηγούν σε αυτό που χαρακτηρίστηκε δεύτερο ημίχρονο του ανασχηματισμού της 14ης Ιουνίου. Πριν ή μετά τη ΔΕΘ.

Κρατήστε το όνομά του

Καθώς ο αριθμός των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ μπορεί να αυξηθεί, θα ήθελα και εγώ να προσθέσω ένα ακόμη όνομα. Εκείνο του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Θανάση Μπακόλα. Πριν από έναν χρόνο ακριβώς το Politico τον είχε συμπεριλάβει στη λίστα των 40 πιο επιδραστικών προσωπικοτήτων στις Βρυξέλλες. Έναν χρόνο, τον περασμένο Μάιο, μίλησε για το τέλος της αθωότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κρατήστε το όνομά του και όχι μόνο για ευρωπαϊκά αξιώματα.

Στα χαρακώματα ο ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο

Σας ανέφερα στην αρχή ότι είναι το Σαββατοκύριακο του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό που βλέπω από τις πολλές επαφές που έκανα ενόψει και της ΚΕ είναι ότι το κόμμα είναι βαθύτατα διχασμένο, αλλά ουδείς έχει διάθεση στην παρούσα φάση να φθάσει στα άκρα και στην μετωπική οριστική σύγκρουση. Το βλέμμα όλων είναι προς το φθινόπωρο και μένει να φανεί πως θα διαμορφωθούν οι συμμαχίες και κυρίως εάν θα χάσει και άλλα ερείσματα ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η στάση Παππά – Πολλάκη

Τα βασικά ερείσματα ακόμα του Στ. Κασσελάκη είναι ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολλάκης. Μέχρι στιγμής, αν και έχουν επιμέρους ενστάσεις με την στρατηγική του Στ. Κασσελάκη δεν είναι διατεθειμένοι να τον αδειάσουν πλήρως και αυτό δίνει ανάσες στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρωτιά Ανδρουλάκη

Το Σαββατοκύριακο θα δούμε δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, όπου θα φαίνεται πως ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται στην κούρσα για την ηγεσία. Έχει ενδιαφέρον αυτό καθώς πολλοί τον θεωρούν τελειωμένο. Ρώτησα όμως να δω τι γίνεται και μου επισημάνθηκε πως μόνο τελειωμένος δεν είναι. Οργανωτικά πάει πολύ καλά και βλέπω μια επιχείρηση ανασύνταξης και μάλιστα πλέον είναι πιο υποψιασμένοι για πολλούς και για πολλά, ενώ στην μαύρη λίστα είναι διάφοροι πολιτευτές και στελέχη που πούλησαν τον Ν. Ανδρουλάκη – κυρίως για τον Χ. Δούκα και αυτό δεν ξεχνιέται εύκολα.

Η ομάδα Δούκα

Εκτός από την ανασύνταξη του Ν. Ανδρουλάκη για τον οποίο σας ανέφερα προ ημερών και το επιτελείο του, και στην ομάδα Χ. Δούκα οργανώνονται και από εβδομάδα θα δούμε και το στενό επιτελείο του που δεν είναι μόνο ο Χρήστος Πρωτόπαπας, αλλά ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Τόνια Αντωνίου, κ.ά. Μου είπαν όμως ότι κάποια γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα σταματήσουν να στηρίζουν Χ. Δούκα εάν προχωρήσει η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου που μαθαίνω όμως πως προχωράει ακάθεκτη.

Η ομάδα του Αθήνα 9,84

Ο Χ. Δούκας μετά την ανάληψη της δημαρχίας, βλέπει στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό να συνεργάζονται πρόσωπα από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο που μάλιστα δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα και τον στηρίζουν ευθέως σε σημείο πρόκλησης. Και αυτό είναι ένα μελανό σημείο που σχολιάζεται ήδη από πολλούς καθώς είναι δημοτικός σταθμός με ό,τι αυτό σημαίνει.

Ο Αγγελούδης με Δούκα;

Ο Χ. Δούκας ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη θέλοντας να κάνει συμμαχία με τον δήμαρχο της πόλης, Αγγελούδη, αλλά δεν βλέπω να προχωράει κάτι τέτοιο, εάν στην κούρσα μπει δυναμικά η Διαμαντοπούλου. Εξάλλου το σύστημα του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν θα δώσει σήμα για στήριξη Χ. Δούκα με ό,τι αυτό σημαίνει.

Τα τηλεφωνήματα Γερουλάνου

Πολλά είναι τα τηλεφωνήματα που κάνει ο Παύλος Γερουλάνος για να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες υπογραφές ώστε να κατατεθεί και επίσημα η υποψηφιότητά του. Μου είπαν πως δεν θα δυσκολευτεί και αυτό που έχει σημασία για τον ίδιο είναι πως διαθέτει καλά περάσματα και ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής είναι αισιόδοξος.

Ο βιβλιοφάγος Άδωνις και ο καφές Ηλιόπουλου

Χθες κατηφόρησα προς τα Εξάρχεια και έστριψα προς την Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής επί της Ακαδημίας. Εκεί με φώναξαν και κάθισα να μιλήσω για τα του Δήμου Αθηναίων με έμφαση στο τι θα κάνει ο Χάρης Δούκας. Εκεί είδα τον υπουργό Υγείας, νωρίς το μεσημεράκι της Παρασκευής, χωρίς σακάκι και γραβάτα, με σηκωμένα τα μανίκια, να κουβαλάει μια τσάντα. Τον κοίταξα και ξαφνιάστηκα, αφού ήταν χωρίς φρουρά. Κρατούσε μια σακούλα με βιβλία που πήρε από βιβλιοπωλείο του πεζόδρομου της Μαυροκορδάτου, σε απόσταση αναπνοής από το γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Περπατώντας γρήγορα όμως δεν κατάλαβε ότι σε παρακείμενο καφέ ήταν και ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος που είχε συνάντηση πολιτικού περιεχομένου.

Κουίζ 1

Ποιο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ θα δώσει νεύμα προς συγκεκριμένη υποψήφια/ο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ; Μαθαίνω πως με τον τρόπο του θα κάνει την κίνηση ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης υπέρ της Άννας Διαμαντοπούλου.

Κουίζ 2

Ποιος πρώην υπουργός της ΝΔ ετοιμάζεται από τώρα σιγά-σιγά να φτιάχνει το έδαφος για να είναι ο εκλεκτός του κόμματος για υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Μην μου πείτε πως είναι νωρίς γιατί ο πρώην υπουργός δεν το σκέφτεται έτσι και αρχίζει και το χτίζει σιγά – σιγά. Είχε κατέβει και στο παρελθόν, αλλά μετά την ήττα του Κώστα Μπακογιάννη και τα τραγελαφικά που γίνονται με τον Χ. Δούκα που επιμένει πως χωράνε δυο καρπούζια σε δυο μασχάλες, πιστεύει πως θα κερδίσει. Ο λόγος για τον Γιώργο Βουλγαράκη.

Κουίζ 3

Ποιο κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ ετοιμάζει τον γιο του για την κεντρική πολιτική σκηνή; Μαθαίνω ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που είπε προ ημερών πως δεν πουλάει τις ιδέες του ακόμα και για τα μεγαλύτερα αξιώματα, ετοιμάζεται να βάλει στο παιχνίδι τον γιο του Κωνσταντίνο. Που θα είναι υποψήφιος ο μικρός; Μα που αλλού, στη Μεσσηνία και θα αποχωρήσει ο Αντ. Σαμαράς για χάρη του υιού.

Κουίζ 4

Ποιος πρώην πρωθυπουργός λέει ότι δεν υπάρχει επιστροφή στο κόμμα που προήδρευε επί χρόνια; Η αναφορά για τον Αλέξη Τσίπρα που φέρεται πως είπε ότι δεν έχει πλέον κανένα ενδιαφέρον για το ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την επιστροφή του στην ηγεσία. Και όπως μου είπαν πρόσωπα που ξέρουν. Σκέφτεται τον εαυτό του με ρόλο σε ένα πιο διευρυμένο σχήμα στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.

Τα «χαμένα» φιλέτα της ΕΤΑΔ

Πρόσωπο με πολυετή παρουσία στα πράγματα των ακινήτων μου εκμυστηρεύτηκε ότι πολλά ακίνητα του Δημοσίου που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ σε μερικούς από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ελλάδας είναι καταπατημένα. Με τρόπο τέτοιο που κανείς δεν μπορεί να διώξει τους καταπατητές, οι οποίοι φαίνεται ότι υποστηρίζονται αρκετά από τις τοπικές αρχές και την εκάστοτε τοπική κοινωνία. Μου έλεγε μάλιστα ότι ένα από τα σημαντικά λάθη που έκανε το Δημόσιο στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του για πολλά χρόνια, ήταν η άνευ όρων παραχώρηση εμβληματικών ακινήτων σε περιοχές που σήμερα όχι μόνο είναι περιζήτητες αλλά ταυτόχρονα και απλησίαστες με τις αξίες να έχουν εκτοξευθεί.

Το «πρόβλημα» των ελληνικών funds

Έχουν τα funds προβλήματα; Όπως φαίνεται έχουν και αυτά. Μερικά από τα πιο γνωστά funds που κάνουν εξαγορές εταιρειών στην ελληνική αγορά, προσπαθούν με κάθε τρόπο να επενδύσουν τα κεφάλαια που συγκεντρώνουν. Σας θυμίζω ότι τα πιο σημαντικά από αυτά είναι το Diorama, το EOS Capital, το SMERC, το Elikonos. Οι διαδικασίες σύμφωνα με γνώστη των πραγμάτων για την εξαγορά ποσοστών στην Ελλάδα, είναι αρκετά αργές και χρονοβόρες. Οι λόγοι πολλοί. Κυριότεροι από τους οποίους είναι η δυστοκία των οικογενειακών επιχειρήσεων και η «αλλεργία» που αυτές παρουσιάζουν σε κάθε κουβέντα περί εξαγοράς ή πώλησης ποσοστού των μετοχών τους. Αλλά και οι ιδιαίτερα χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν οικονομικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Εάν δεχτούμε ότι τα funds ήρθαν να επιταχύνουν τις επενδύσεις και να δημιουργήσουν μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα, φέρνοντας ταυτόχρονα και ανάπτυξη επιχειρήσεων κατά περίπτωση, οι καθυστερήσεις αυτές μόνο τη συγκεκριμένη στόχευση δεν φαίνεται να εξυπηρετούν.

Τα νέα σπίτια που μπαίνουν στον χάρτη της Ελλάδας

Το νέο χωροταξικό σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον τουρισμό, ανατρέπει αρκετά δεδομένα και φέρνει εμπόδια στην άκρατη ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Την ίδια ώρα επιχειρήσεις ακινήτων μπαίνουν σε νέες μορφές ακινήτων, που για πολλά χρόνια κυριαρχούν στο εξωτερικό. Πρόκειται για τα serviced apartments που αναπτύσσουν, επιπλωμένα δηλαδή διαμερίσματα από 25 έως το πολύ 60 τετραγωνικά, με υπηρεσίες φύλαξης και ενοίκια που μοιάζουν να είναι λογικά και απευθύνονται σε όσους αναζητούν βραχυχρόνιες μισθώσεις για επαγγελματικούς λόγους, σε ψηφιακούς νομάδες που δουλεύουν από απόσταση αλλά και σε νέους που αδυνατούν να ακολουθήσουν το ράλι τιμών στις ενοικιάσεις ακινήτων. Η τιμή ενοικίασης κατά μέσο όρο αγγίζει τα 500 ευρώ και ήδη έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται σε διάφορες περιοχές της Αθήνας όπως ο Πειραιάς, το Μοσχάτο, η Δάφνη.

Χτύπημα κάτω από τη ζώνη για το κρασί

Χαμένο βγαίνει το ελληνικό κρασί στα ελληνικά εστιατόρια. Όπως μου έλεγε πολύ καλός γνώστης της αγοράς, έχουν αρχίσει να χάνονται τα μεσαίας τιμής κρασιά από τις λίστες της εστίασης. Κάτι που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλοί καταναλωτές έχουν πλέον αρκετά μειωμένο εισόδημα λόγω της ακρίβειας, έχει δημιουργήσει αναταράξεις στην αγορά. Οι λόγοι για το γεγονός αυτό είναι πολλοί. Μεταξύ άλλων ευθύνεται η «έξοδος» από την αγορά μεγάλων παικτών τα τελευταία χρόνια όπως ο Τσάνταλης αλλά και η πτώση του Μπουτάρη, οι οποίοι είχαν μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη και μπορούσαν να κρατήσουν τις τιμές σε λογικά επίπεδα. Η αγορά ανησυχεί, σε ένα τοπίο που όπως μου έλεγε ο ίδιος άνθρωπος μοιάζει με κινούμενη άμμο.

Το τέλος του χαρτοσήμου

Φαίνεται ότι πιάνουν τόπο μετά από τρία χρόνια Ελληνικής Ένωσης Καφέ για το θέμα της οριστικής διευθέτησης του ζητήματος επιβολής τέλους χαρτοσήμου επί των συμβάσεων χρησιδανείου εξοπλισμού μηχανών καφέ. Για το θέμα που μπαίνει σε μία διαδικασία οριστικής κατάργησης του χαρτοσήμου, ενός νόμου που βρίσκεται σε ισχύ από το 1931, φαίνεται ότι εισακούστηκαν οι κινήσεις που είχαν γίνει από πλευράς των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία και εμπορία καφέ, με αποτέλεσμα να μπαίνει πλέον στο κάδρο της κυβέρνησης, ευνοώντας ταυτόχρονα μία σειρά από επιχειρηματικούς τομείς που ήταν υποχρεωμένες στην καταβολή του όλα αυτά τα χρόνια. Περισσότερα προσεχώς, καθώς όπως ακούω θα υπάρξει και νομοθετική διευθέτηση.