Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο. Η στήλη εύχεται να είστε σε κάποια παραλία και να δροσίζεστε ή σε κάποιο βουνό. Πάμε να ξεκινήσουμε, λοιπόν, από την δεξίωση που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη στο Προεδρικό Μέγαρο. Η κλασσική δεξίωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Και όπως μαθαίνω, και η στήλη σας το έχει αναφέρει έγκαιρα, αυτή θα είναι η τελευταία δεξίωση τέτοια μέρα για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Δεύτερη θητεία δεν θα έχει

Ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει, κι αυτό είναι οριστικό, να μην ανανεωθεί η θητεία της Κ. Σακελλαροπούλου και αναζητείται ήδη πρόσωπο που θα προταθεί για την προεδρία της Δημοκρατίας. Αν και είναι νωρίς οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει και δεν αποκλείεται να επισπευστούν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου Προέδρου.

Προβάδισμα ο Τασούλας

Αυτό που μου είπε καλή πηγή είναι να έχω ψηλά στη λίστα το όνομα του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα. Η στήλη το είχε επισημάνει εδώ και καιρό, αλλά τότε η συζήτηση ήταν σε πολύ πρώιμη φάση. Σε κάποιους κύκλους η συζήτηση έχει προχωρήσει αρκετά και αυτό έχει το ενδιαφέρον της γιατί ο Κ. Τασούλας είναι πολιτικό τέκνο του Ευάγγελου Αβέρωφ και καταλαβαίνετε τον συμβολισμό που έχει μια τέτοια απόφαση.

Μένει ο εκλογικός νόμος

Και επί τη ευκαιρία των σεναρίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας να σας πάω σε μια άλλη συζήτηση για τις εκλογές. Αφορά τον εκλογικό νόμο που συζητούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου να τον αλλάξουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε τη συζήτηση, μετά από πολύωρες συσκέψεις στο πρωθυπουργικό επιτελείο, επί της αναγκαιότητας ή μη της αλλαγής του νόμου. Κεντρικό ρόλο να μην αλλάξει ο νόμος έπαιξε και η στάση του υπουργού Εσωτερικών Θόδωρου Λιβάνιου και η άποψή του ότι η ισχύουσα εκλογική νομοθεσία μπορεί να δώσει κυβέρνηση ακόμα και με 36%.

Η ρουλέτα για χαρτοφυλάκιο στην Ε.Ε.

Και να πάμε και σε άλλη ονοματολογία που αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το πρόσωπο που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Το θέμα είναι τι χαρτοφυλάκιο θα πάρει η Ελλάδα. Ρώτησα χθες και μου είπαν ότι απομακρύνθηκε οριστικά το σενάριο για την αγροτική πολιτική αν και ήταν καλό χαρτοφυλάκιο. Παίζει ακόμα αυτό της Ανταγωνιστικότητας, αλλά το διεκδικούν μεγάλες χώρες και είναι δύσκολο. Υπάρχει το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης που έχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα και αυτό για την Στεγαστική Πολιτική που έχουμε ελάχιστες πιθανότητες.

Η ονοματολογία για Επίτροπο

Από ονόματα; Ισχύει ότι σας είχα γράψει προ ημερών για τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, στη λίστα μου λένε πως έχει μπει, αν και δεν το επιβεβαιώνω, της υπουργού Εργασίας Νίκη Κεραμέως και η έκπληξη είναι ότι προστέθηκε και το όνομα του στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει κομβική θέση στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα του Θανάση Μπακόλα. Ποιο όνομα όμως παίζει περισσότερο; Εγώ επιμένω, μετά από ένα τηλεφώνημα που δέχθηκα, για τον δικηγόρο και πρώην υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου.

Ο δεύτερος γύρος του ΠΑΣΟΚ

Μπορεί να έχουμε 8 υποψηφίους για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ αλλά στο τέλος δυο θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο. Και εκεί πέφτει η προσοχή όλων. Ποια θα είναι τα δυο πρόσωπα που θα δώσουν την τελική μάχη. Πολλοί αναρωτιούνται ποιο θα είναι το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν οι υποψηφιότητες του Μιχάλη Κατρίνη, της Νάντιας Γιαννακοπούλου και της Μιλένας Αποστολάκη και πολλά θα κριθούν από την επίδοση του Παύλου Γερουλάνου που μαθαίνω πάει πολύ καλά. Η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου άλλαξε τα δεδομένα. Πάει καλά μαθαίνω και ήδη τρέχει πολύ δυνατά ο Χάρης Δούκας και διατηρεί την ισχύ του ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρείται ως το φαβορί για την πρώτη θέση, στον πρώτο γύρο και μένει να δούμε το δεύτερο ή τη δεύτερη. Εκεί είναι όλο το παιχνίδι. Στις συμμαχίες.

Δούκας στη Λαμία

Εκλογές στις εκλογές ο κόσμος έχει βαρεθεί αλλά για ένα παράδοξο τρόπο το ΠΑΣΟΚ πάντα συγκινεί. Αν και βλέπω όλους τους υποψηφίους να κάνουν ομιλίες σε κοινό 50 ατόμων και αυτά σε διάφορα μικρά καφέ μιας και οι τοπικές κοινωνίες δεν ασχολούνται τόσο, η Λαμία η οποία πλέον δεν την λες ότι είναι «πράσινη» έκανε την έκπληξη στην ομιλία του Χάρη Δούκα. Μέτρησα γύρω στα 200 άτομα όπου πήγαν να ακούσουν τον υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, θυμίζοντας καλές εποχές όπου κυβερνούσε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα ενώ το κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι ενώ έφυγε για να δώσει προγραμματισμένη συνέντευξη, επέστρεψε όπου κάθισε μέχρι αργά με στελέχη και ανθρώπους όπου ήθελαν να τον γνωρίσουν. Πάντως φαίνεται να υπάρχει κάτι καλό στο βασίλειο του ΠΑΣΟΚ και αυτό ακούει στο όνομα Χάρης Δούκας.

Ποιος κάνει τελικά κουμάντο στο κόμμα;

Γκρίνια αρκετή υπάρχει από αρκετά στελέχη της Ελληνικής Λύσης για την αντιπρόεδρο του Κυριάκου Βελόπουλου που ακούει στο όνομα Δήμητρα Κρητικού. Η αντιπρόεδρος του κόμματος η οποία είχε λάβει 99% στο 1º συνέδριο της Ελληνικής Λύσης από 406 συνέδρους, ξεπερνώντας έτσι και τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ακούγεται ότι επί της ουσίας έκανε κουμάντο στο ευρωψηφοδέλτιο. Μιλώντας με κορυφαίο στέλεχος της Ελληνικής Λύσης, μου είπε ότι όλα τα ψηφοδέλτια από το κόμμα έφευγαν σταυρωμένα. Υπάρχουν ψίθυροι ότι επέβαλε και την πρώτη στο ψηφοδέλτιο Γαλάτω Αλεξανδράκη. Άνθρωποι του ψηφοδελτίου λένε ότι την έβαλε πρώτη για να συγκεντρώσει τους περισσότερους σταυρούς και αν χρειαζόταν μετά την εκλογή της θα μπορούσε να την αποσύρει για κάποιον άλλον τον οποίο προωθούσε. Με αυτά πάντως που άκουσα σήμερα από διάφορα στελέχη, προβληματίστηκα για το ποιος κάνει τελικά κουμάντο στο κόμμα. Ο Βελόπουλος ή η Κρητικού; Α, έχει και μέσα στο κόμμα τον γαμπρό της, Μανώλη Φράγκο.

Επίθεση φιλίας Κασσσελάκη

Να πάμε τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ και στον Στέφανο Κασσελάκη που είναι στην Κύπρο για την επέτειο από την εισβολή και κατοχή του 1974 στο βόρειο κομμάτι του νησιού από τους Τούρκους. Εκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είδε μεταξύ άλλων τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη του για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ποιο είναι το ενδιαφέρον; Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του ζητήματος των Αγνοουμένων στο Ευρωκοινοβούλιο. Η επίσκεψη ήταν αναγκαία και βελτίωσε το κλίμα καθώς το πρώτο του ταξίδι μετά την εκλογή του ήταν τραγικό, καθώς τότε είχε πει την ατάκα περί «κρατιδίου» στη Βόρεια Κύπρο και έγινε κόκκινο πανί, αν και μετά το διόρθωσε.

Μοιρασιά στις επαφές

Για να αποφύγει ανάλογα λάθη, είχε δυνατό επιτελείο μαζί του. Αν και στην περιοδεία του και σε όλες σχεδόν τις επαφές του στην Κύπρο είναι μαζί του η τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής Ρένα Δούρου και ο έμπιστος σύμβουλός του και βουλευτής Επικρατείας ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, στο Προεδρικό πήγε μόνο μαζί με τον διπλωματικό του σύμβουλο Δημήτρη Παπαγεωργίου. Αυτό το έψαξα και δεν σημαίνει τίποτα απλά μοιράσανε τις επαφές και η σχέση τους παραμένει πολύ καλή.

Με φανέλα ΑΕΚ

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι Παναθηναϊκός μην σας ξεγελάει ότι ήταν στη Νέα Φιλαδέλφεια στον τελικό του UEFA Conference League και πανηγύριζε την κατάκτηση του τίτλου από τον Ολυμπιακό. Προχθές πήγε και παρακολούθησε τον φιλικό αγώνα Ομόνοια – ΑΕΚ στο ΓΣΠ της Λευκωσίας. Μάλιστα φόρεσε και φανέλα της ΑΕΚ και ταυτόχρονα είχε στο λαιμό του και πράσινο κασκόλ της Ομόνοιας. Μάλιστα, έξω από το γήπεδο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνομίλησε με φιλάθλους κάθε ηλικίας, ενώ δεν έλειψαν και οι φωτογραφίσεις.

Το «αγιασμένο» νερό του Αγίου Όρους και η επένδυση

Η εταιρεία Macedonian Bottling Private Company, είναι κοινών συμφερόντων με την NU Aqua που αγόρασε το εργοστάσιο της Pepsi στο Λουτράκι και παράγει το νερό η Eonio. Η Macedonian από την άλλη παράγει το νερό Avaton, στο Άγιο Όρος με συνολική επένδυση 7,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σε νεότερη απόφασή του τον μήνα που διανύουμε η Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών ενέκρινε επιχορήγηση ύψους 2,9 εκατομμυρίων ευρώ, ποσοστό δηλαδή 38,47% της συνολικής επένδυσης που θα πρέπει να λάβουν οι επενδυτές για τη μονάδα παραγωγής που έχουν εγκαταστήσει στη Μονή Σίμωνος Πέτρας.

Το μούδιασμα των εκπτώσεων

Οι εκπτώσεις δεν πάνε καλά. Τουλάχιστον όπως θα περίμεναν οι άνθρωποι της αγοράς. Και το αποτέλεσμα είναι ότι ο τζίρος μέχρι στιγμής στο πρώτο δεκαήμερο που βρίσκονται σε εξέλιξη, κινείται σε χαμηλές πτήσεις. Άνθρωπος της αγοράς μου έλεγε ότι αφενός το μειωμένο εισόδημα, αφετέρου οι διακοπές που έρχονται αλλά και ο φόβος για τις αυξημένες τιμές στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, έχουν ωθήσει τους Έλληνες να βάλουν άλλες προτεραιότητες στη ζωή τους. Η προσδοκία για τζίρο στα είδη λιανικής για το δίμηνο των εκπτώσεων που τελειώνει στο τέλος Αυγούστου, ήταν για 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ (εξαιρούνται καύσιμα), περίπου δηλαδή στα περσινά επίπεδα. Εάν τελικά η αγορά πιάσει αυτόν το στόχο, θα είναι επειδή έγιναν ανατιμήσεις στα προϊόντα και όχι επειδή αυξήθηκε η ποσότητα των αγαθών που πουλήθηκαν.

Το στοίχημα του Μητσοτάκη για τον Φαληρικό Όρμο

Μου λένε κάποιοι που γνωρίζουν τα πράγματα ότι ένας από τους βασικούς στόχους σε μεγάλα έργα υποδομής από πλευράς κυβέρνησης και Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι να τελειώσει ο Φαληρικός Όρμος. Το έργο είναι κυριολεκτικά παγωμένο τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια. Ευθύνη για την υλοποίησή του έχει η Περιφέρεια Αττικής. Και ο Χαρδαλιάς, εάν τα καταφέρει να το ολοκληρώσει θα έχει να υπερηφανεύεται ότι αυτό που δεν πέτυχε ο προκάτοχός του, Πατούλης, το έκανε τελικά εκείνος. Φαίνεται ότι τα πράγματα προχωρούν. Αργά μεν, αλλά σταθερά. Ο Χαρδαλιάς διαπραγματεύτηκε τελευταία με την Κομισιόν για το θέμα, γιατί δεν ενέκρινε το έργο κυρίως επειδή δεν υπήρχε πρόβλεψη για τη συντήρησή του μετά την ολοκλήρωση αλλά και γιατί δεν ήταν εγγυημένο ότι θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο ενιαίο πάρκο, προσβάσιμο σε όλους. Σε πολιτικό επίπεδο συμφωνία υπάρχει. Έγινε αναθεώρηση των τεχνικών λεπτομερειών του φακέλου του έργου. Και με βάση τα όσα τουλάχιστον υποστηρίζει ο Χαρδαλιάς, το έργο θα πρέπει να βγει σε διαγωνισμό έως το τέλος του 2024 για να έχουμε τον ανάδοχο που θα προχωρήσει τη δεύτερη φάση. Λίγο έλειψε μάλιστα να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ από όπου και χρηματοδοτείται, αλλά τελικά φαίνεται ότι σώθηκε η παρτίδα. Να σας πω ότι ο προϋπολογισμός για τη δεύτερη φάση είναι 380 εκατομμύρια ευρώ. Επομένως δεν θα χάνονταν και λίγα σε περίπτωση απένταξης, κάτι που αποσοβήθηκε την τελευταία στιγμή.

Η νέα κίνηση της ΓΕΚ Τέρνα

Νέα εταιρεία δημιούργησε όπως μαθαίνω και βλέπω η ΓΕΚ Τέρνα με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο στα 45 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για μία νέα ξεχωριστή εταιρεία με ευθύνη των έργων του ομίλου, μετά την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή στη Masdar. Το όνομα αυτής είναι ΓΕΚ Τέρνα Urban Services. Σας θυμίζω ότι μεταξύ των έργων είναι ο τομέας διαχείρισης απορριμμάτων, στον οποίο ο όμιλος ποντάρει πολλά, όπως άλλωστε είπε και στην πρόσφατη γενική συνέλευση ο επικεφαλής του ομίλου Γιώργος Περιστέρης. Αλλά και το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τα μέσα μεταφοράς.

Η εξαίρεση της Μαρίνας Αγίου Κοσμά

Και ενώ σε όλες τις μαρίνες προβλέπεται ότι θα γίνουν καταστήματα λιανικής, όπως η Μαρίνα Αλίμου, η Μαρίνα της Κέρκυρας αλλά και όπως ήδη έγινε στην περίπτωση της Μαρίνας Βουλιαγμένης, η Μαρίνα Αγίου Κοσμά, Ολυμπιακή Μαρίνα της πρωτεύουσας, θα έχει ένα διαφορετικό μοντέλο. Γιατί δεν θα γίνουν καταστήματα πώλησης προϊόντων λιανικής ή εστίασης όπως στις άλλες περιπτώσεις. Καθότι όπως μου έλεγε άνθρωπος με γνώση των πραγμάτων, η επένδυση του Ελληνικού θα προσφέρει όλα αυτά σε πολύ μικρή απόσταση. Επομένως η συγκεκριμένη μαρίνα που θα δημιουργήσει η Lamda θα αποτελεί την εξαίρεση στον γενικό κανόνα λόγω της μεγάλης επένδυσης που υλοποιείται στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού που θα διαθέτει σχεδόν τα πάντα στους επισκέπτες και τους κατοίκους του.