Αρχίζουν τα τηλεφωνήματα

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλες και όλους. Αρχίζει να ξεκαθαρίζει σιγά σιγά το τοπίο στο θέμα του ή της Επιτρόπου της Ελλάδας στην ΕΕ. Από σήμερα αρχίζουν τα τηλεφωνήματα, την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια σχετική εκεχειρία. Μην ξεχνάτε σιγά σιγά αρχίζουν και τα μπάνια του λαού, αν και αυτή την εβδομάδα θα συνεδριάσει η Κ.Ο. Στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται το θερινό σαφάρι από τους υποψηφίους για ψήφους, αλλά οι ψηφοφόροι είναι σε καλοκαιρινούς ρυθμούς. Και είχαμε και κοσμικά πολιτικά γεγονότα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ανακοινώνονται οι γενικοί γραμματείς

Πριν απ’ όλα, να σας πω πως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των νέων γενικών γραμματέων των υπουργείων. Μέχρι αύριο, Τρίτη, ενδεχομένως να έχει κλείσει η υπόθεση. Οι αντικαταστάσεις θα είναι πάνω από το 50%, ενώ κάποιοι θα αλλάξουν υπουργείο.

Οι μετοχές του Δένδια

Μαθαίνω πως οι μετοχές του Νίκου Δένδια είναι ανεβασμένες στην Κ.Ο. της ΝΔ ειδικά μετά τις τελευταίες επιθετικές δηλώσεις του για την Τουρκία. Αυτή η στρατηγική τον έχει ενισχύσει στο εσωτερικό της ΝΔ και μου είπαν πως διαθέτει και την έγκριση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Η κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τον χαρακτηρίσει αυθάδη και να ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον μαζέψει, του έκανε καλό. Και ο υπουργός Άμυνας θα συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό.

Η ώρα του Επιτρόπου

Ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλο βάρος στο χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες στην ΕΕ. Η επανεκλεγείσα πρόεδρος της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα αρχίσει από σήμερα τα τηλεφωνήματα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μεγάλη σημασία να έχει η χώρα μας ένα καλό χαρτοφυλάκιο. Ο ίδιος είχε πάρει τις υποσχέσεις του, καθώς ήταν από τους διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απόστολος Τζιτζικώστας και Σταύρος Παπασταύρου, τα δύο ονόματα που παίζουν.

Η εμφάνιση της Δαμανάκη

Σας έχω αναφέρει ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κάηκε πλέον και δεν παίζει η θητεία της. Μαθαίνω όμως ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι ακόμη στη γραμμή για καθαρόαιμο υποψήφιο της κεντροδεξιάς. Επειδή είδα κάποια πρωτοσέλιδα για Ευάγγελο Βενιζέλο, να σας πω ότι δεν παίζει αυτή τη στιγμή. Είδα με προσοχή όμως το αφιέρωμα της «Καθημερινής της Κυριακής» για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης και εστίασα στο ολοσέλιδο κείμενο για τη Μαρία Δαμανάκη. Ρώτησα και έλαβα την απάντηση: «Κράτησε το όνομα». Απάντησα πως το θεωρώ απίθανο. Και επέμενα σε αυτό. Αυτό, όμως, που φαίνεται πως έχει κλείσει είναι πως στην Προεδρία της Δημοκρατίας θα καθίσει, και πάλι, γυναίκα.

Η τριάδα στην Κύπρο

Πάντως η υπόθεση προεδρική εκλογή είναι και μια διαδικασία συναίνεσης, αν και στην Ελλάδα δύσκολο είναι αυτό. Στην Κύπρο βρέθηκαν το Σάββατο για τα 50 χρόνια από την παράνομη εισβολή των Τούρκων στο νησί, που οδήγησε στην παράνομη κατοχή έως και σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Δεν είχαν και ιδιαίτερες συνομιλίες και επαφές. Τα τυπικά όπως έμαθα.

Το φλερτ Κασσελάκη σε Ανδρουλάκη

Ο Στ. Κασσελάκης, όμως, έκανε πολιτικό φλερτ στον Ν. Ανδρουλάκη. Τον συνεχάρη που συνάντησε ένα πρόσωπο σύμβολο για την υπόθεση των αγνοουμένων εκείνης της περιόδου, τη Χαρίτα Μάντολες, και του ζήτησε να θέσει και αυτός από την πλευρά του, όπως θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στους ευρωσοσιαλιστές το θέμα. Να υπάρξει κοινή γραμμή πλεύσης σε αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα. Και επειδή με ιντρίγκαρε το θέμα, έμαθα ότι στο ΠΑΣΟΚ αυτό το θέμα δεν το βλέπουν αρνητικά. Αν και μια πρωτοβουλία σε αυτό δεν σημαίνει τίποτα άλλο, αν και είναι χείρα φιλίας από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Ν. Ανδρουλάκη.

Διακομματικό πηγαδάκι στη Λευκωσία

Αργά το βράδυ του Σαββάτου και ενώ είχαν ολοκληρωθεί οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο των 50 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα, σε κεντρικό πολυτελές ξενοδοχείο της Λευκωσίας όπου κοίταζες έβλεπες έλληνες πολιτικούς. Η ζέστη και στην Κύπρο είχε χτυπήσει κόκκινο και πολλοί εξ αυτών αναζήτησαν λίγη δροσιά κοντά στην πισίνα του ξενοδοχείου. Αναζητούσα κι εγώ λίγη δροσιά και ψάχνοντας το ιδανικό σημείο είδα μπροστά μου ένα τραπέζι με ετερόκλητους συνδαιτυμόνες. Είδα να κάθονται μαζί ο γ.γ. της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, η συνάδελφός της, Νίνα Κασιμάτη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Γεωργαντάς, και ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, ενώ λίγο πιο δίπλα καθόταν ο επίσης γαλάζιος, Γιάννης Λοβέρδος. Και καθώς δεν μπορούσα να πάρω τα μάτια μου και τα αυτιά μου από το τραπέζι ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, οι κεραίες μου υψώθηκαν ακόμα περισσότερο όταν είδα να εμφανίζεται στον χώρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Ν. Ανδρουλάκης όμως προς απογοήτευσή μου δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη παρέα, αλλά κάθισε αλλού.

Ο ισχυρός υπουργός

Ποιος υπουργός αισθάνεται ενισχυμένος και το δείχνει με τον τρόπο του; Ο Μάκης Βορίδης που έχει σημαντικές εξουσίες. Και ο έμπειρος Βορίδης αντιλαμβάνεται το πλαίσιο που πρέπει να κινείται.

Το τηλεφώνημα Τσίπρα στον Δραγασάκη

Δεν έχει σταματήσει να χτυπά, από ό,τι μου λένε, το τηλέφωνο του Γιάννη Δραγασάκη μετά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Τον καλούν συνεχώς κομματικοί σύντροφοι, νυν και πρώην, προκειμένου να του συμπαρασταθούν και να τον συγχαρούν για την απόφαση που πήρε, συμφωνώντας οι περισσότεροι μαζί του για τα περί μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ και για τη θέση που πήρε όταν ανέφερε ότι δεν θα ήθελε να βρεθεί σε έναν φορέα «που δεν θα έχει πλέον καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησε από την ίδρυσή του». Ανάμεσα σε αυτούς που επικοινώνησαν μαζί του ξέρω ότι είναι η αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, αλλά και ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας – διασταυρωμένο και δεν χωρά αμφισβήτηση. Μην ξεχνάμε πως, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την εξουσία, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν ο Γ. Δραγασάκης. Α, και κάτι ακόμα εξίσου σημαντικό. Ουκ ολίγα τηλεφωνήματα δέχτηκε το ιστορικό στέλεχος και από βουλευτές της Νέας Αριστεράς. Εννοείται πως όλοι από τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική Ομάδα του έλεγαν «καλά έκανες και έφυγες».

Μεγάλο γλέντι στου Κουρτάκη

Να πάω τώρα στην Κρήτη και συγκεκριμένα στις Λουσακιές Κισσάμου στα Χανιά, όπου γιόρτασε ο εκδότης των Παραπολιτικών, Γιάννης Κουρτάκης, τα γενέθλιά του. Εκεί κάθε χρόνο μαζεύονται πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Το ίδιο έγινε και φέτος με πλούσιο γλέντι και, όπως έμαθα, είχε και γνωστούς τραγουδιστές από την Αθήνα.

Ο γάμος του Χασαπόπουλου

Σήμερα γάμος γίνεται. Το περασμένο Σάββατο παντρεύτηκε για δεύτερη φορά ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής της πρωινής εκπομπής του Mega, Ιορδάνης Χασαπόπουλος την εκλεκτή της καρδιάς του. Το ενδιαφέρον ήταν ότι στην τελετή του πολιτικού γάμου ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας. Να ζήσουν.

Αριστερή σύναξη στα Τζουμέρκα

Να πάμε και να κλείσουμε από τα ορεινά της Άρτας και των Ιωαννίνων. Εκεί στα Τζουμέρκα, όπου ο πολιτικός συντάκτης, Φοίβος Κλαυδιανός, είχε προσκαλέσει συναδέλφους του για να γλεντήσει τον γάμο του με την εκλεκτή της καρδιάς του. Εκεί είχαμε γλέντι παραδοσιακό σε ένα καταπληκτικό τοπίο στους Μελισσουργούς Άρτας, χωριό του Γιάννη Μπανιά και του Δημήτρη Τσοβόλα, με παρόντες και πολιτικούς της Αριστεράς και συναδέλφους δημοσιογράφους από την Αθήνα. Να ζήσουν.

Η Φιλαρμονική στο Προεδρικό

Και να κλείσω και με ένα ακόμα κοσμικό γεγονός με πολιτική χροιά. Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Οι πόρτες του Προεδρικού άνοιξαν και για το κοινό και εκεί ακούστηκαν πολλά τραγούδια που σχετίζονται με τη Μεταπολίτευση, παρουσία και του Χ. Δούκα.

Τα ακίνητα της άλλοτε αυτοκρατορίας του Βωβού

Μπορεί ο Μπάμπης Βωβός να έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, ωστόσο οι οικονομικές υποχρεώσεις που άφησε πίσω του συνεχίζουν να τρέχουν. Γι’ αυτό και στο τέλος του μήνα, δηλαδή στις 31 Ιουλίου θα βρεθεί εκ νέου σε διαδικασία πλειστηριασμού το κτίριο των κεντρικών γραφείων της άλλοτε κραταιάς κατασκευαστικής εταιρείας του επιχειρηματία, Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνικής στη λεωφόρο Κηφισίας 109 στο Μαρούσι. Μάλιστα, το ακίνητο παραμένει αναξιοποίητο από το 2004 και ημιτελές, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε διατάξει την αναστολή των κατασκευαστικών εργασιών που πραγματοποιούνταν εκεί, καθότι δεν υπήρχε μελέτη οριοθέτησης του ρέματος, με το οποίο συνορεύει το ακίνητο. Η τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό είναι 3,84 εκατομμύρια ευρώ.

Η κύρωση της συμφωνίας Attica – Παγκρήτια

Κατατέθηκε προς κύρωση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας Attica Bank και Παγκρήτιας. Με βάση το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή, επιδιώκεται η συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της Παγκρήτιας Τράπεζας αλλά και της Attica Bank, με απώτερο στόχο τη σύσταση του πέμπτου τραπεζικού πόλου στην Ελλάδα. Η λύση της συγχώνευσης θεωρείται η βέλτιστη, ενώ διασφαλίζει καταθέτες και επιχειρήσεις προστατεύοντας την αξία της συμμετοχής του δημόσιου στη μία εξ αυτών. Μάλιστα, με βάση τα όσα είπε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, η συγκεκριμένη εξέλιξη θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό με θετική επίδραση στο κόστος και την ποιότητα των τραπεζικών υπηρεσιών και θα συμβάλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στην Αρχή Ανταγωνισμού το deal της Ηλέκτωρ

Το πράσινο φως της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού θα χρειαστεί για να κλείσει και τυπικά το deal της συμφωνίας εξαγοράς της Ηλέκτωρ από τον όμιλο Motor Oil. Ήδη η γενική συνέλευση των μετόχων γνωμοδότησε σχετικά από πλευράς της Motor Oil, ακολουθώντας την έγκριση των μετόχων της Ελλάκτωρ και πλέον το deal των 114,7 εκατομμυρίων ευρώ βαίνει προς την ολοκλήρωσή του μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Το νέο Starbucks και τα οικονομικά δεδομένα για τη Μαρινόπουλος Καφέ

Μπορεί η Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ που διαχειρίζεται τα Starbucks να πιέζεται οικονομικά, παρ’ όλα αυτά έχει αρχίσει να βελτιώνει την εικόνα της σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και σταδιακά να ανακάμπτει. Γι’ αυτό και πρόσφατα άνοιξε νέο Starbucks στο εμπορικό κέντρο Designer Outlet των Σπάτων. Πρόσφατα μάλιστα η πλευρά Μαρινόπουλου υπέγραψε νέα δεκαετή σύμβαση franchise με τη Starbucks. Nα σας πω εδώ ότι τα υπόλοιπα των δανείων της Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ αγγίζουν τα 24 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022. Επίσης, κατά της εταιρείας υφίστανται διαταγές πληρωμής από τράπεζες για ποσά συνολικού ύψους 2,2 εκατ. ευρώ και έχουν ασκηθεί ανακοπές. Πρόκειται για υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, παρ’ όλα αυτά η διοίκηση της εταιρείας έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι οι αποφάσεις θα έχουν θετική έκβαση για την ίδια. Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά μεγέθη του 2022 μπορεί να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών 38,8% στα 20,3 εκατ. ευρώ, συγκρινόμενος όμως με το 2021 όπου ο τζίρος είχε επηρεαστεί σημαντικά από τα περιοριστικά μέτρα τόσο στις μετακινήσεις όσο και στα καταστήματα υγειονομικού χαρακτήρα λόγω της πανδημίας. Το 2022 η εταιρεία εμφανίστηκε με ζημιές ύψους 483 χιλ. ευρώ, ενώ οι συνολικές ζημιές που παρουσιάζει η εταιρεία από την εγκατάστασή της στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 74,2 εκατ. ευρώ.