Το Παρίσι στο επίκεντρο

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλες και όλους. Ολυμπιακοί Αγώνες στο προσκήνιο για 17 μέρες που πέρα από αθλητικό είναι και πολιτικό και κοινωνικό γεγονός. Το Παρίσι στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος με ό,τι αυτό σημαίνει.

Η τελετή έναρξης και η σύγκριση με την Ελλάδα του 2004

Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων που έγινε χθες το βράδυ στο Παρίσι. Η τελετή ξεκίνησε όπως πάντα με την ελληνική αποστολή, όχι να παρελαύνει όπως πάντα σε στίβο εντός γηπέδου αλλά στον ξακουστό ποταμό Σηκουάνα. Αυτή ήταν μια καινοτομία καθώς στην πρωτεύουσα της Γαλλίας έγινε η πρώτη τελετή έναρξης εκτός σταδίου. Πολλά ειπώθηκαν αν ήταν μια σούπερ ή μία κακή τελετή έναρξης. Κάνοντας μια βόλτα στα social, έπιανες το τέμπο του κόσμου. Αρκετά περισσότερα τα αρνητικά σχόλια, δίχως να υπάρχουν και εκείνοι που αποθέωναν. Στην πλειοψηφία πάντως δεν άρεσε και υποστήριζαν πως η εκδήλωση σώθηκε από την εντυπωσιακή εικόνα της Ολυμπιακής Φλόγας στο αερόστατο, την επιστροφή της Σελίν Ντιόν και το φαντασμαγορικό σόου στον Πύργο του Άιφελ. Οι συγκρίσεις με την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων που οργανώσαμε εμείς 20 πριν, έδιναν και έπαιρναν. Θυμήθηκα στα γρήγορα μερικά σημεία της τελετής και βλέπω πόσο μπροστά ακόμη και για τα σήμερα δεδομένα ήταν το επίπεδο της σκηνοθεσίας του Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Με Μακρόν ο Μητσοτάκης

Πριν την τελετή, για να επιστρέψουμε επί γαλλικού εδάφους, ο πρόεδρος Μακρόν, παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Η δεξίωση έγινε στο Μέγαρο των Ηλυσίων και εκεί παρέστη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό μεταξύ τους. Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλούς ηγέτες σε ένα πάρα πολύ εγκάρδιο κλίμα και αρκετά χαλαρή ατμόσφαιρα.

Σκοπός να βρεθεί λύση

Στα αμιγώς κυβερνητικά θέματα υπάρχει εντολή του Μεγάρου Μαξίμου να δοθεί λύση και μην φθάσει στα άκρα η σύγκρουση με τους γιατρούς. Γι’ αυτό και η κίνηση του Άδωνι Γεωργιάδη να στείλει μήνυμα χθες, τονίζοντας πως σέβεται τους γιατρούς και δεν σκοπεύει να εκδώσει την υπουργική απόφαση για την επίταξη τους.

Συνάντηση Μπρατάκου – Χαρδαλιά

Ο Γιάννης Μπρατακος μπορεί να έχει φύγει εδώ και μήνες από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά δεν σημαίνει πως έκοψε τις σχέσεις του με το πρωθυπουργικό επιτελείο. Το αντίθετο και μάλιστα η ΝΔ τον στηρίζει για την προεδρία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Ο Γ. Μπρατάκος συναντήθηκε χθες με τον περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά και συζήτησαν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

ΠΑΣΟΚικό γεύμα επί γαλλικού εδάφους

Στο Παρίσι όμως βρέθηκαν, καλεσμένοι της δημάρχου της πόλης, Αν Ινταλγκό για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Οι δυο τους γευμάτισαν σε εστιατόριο κοντά στα Ηλύσια Πεδία με το ελληνικό όνομα «Le Parthenon» και από το μενού του γεύματός τους δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, για τις οποίες ο δήμαρχος της Αθήνας είναι υποψήφιος. Δεν ξέρω αν ο Γ. Παπανδρέου κλίνει προς το πλευρό του Χ. Δούκα. είναι νωρίς έτσι κι αλλιώς να αποτυπωθεί κάτι τέτοιο, σε κάθε περίπτωση.

Οι υπογραφές της Διαμαντοπούλου

Από χθες ξεκίνησε εντατικά και η προσπάθεια συλλογής υπογραφών στήριξης της υποψηφιότητας της Άννας Διαμαντοπούλου που θα έχει και ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών έως τις 10 Αυγούστου. Και μαθαίνω πως ενεργοποιείται ένα μεγάλο δίκτυο υποστήριξης εκσυγχρονιστικό από όλη την Ελλάδα.

Πολάκη, φύγε

Να πάμε και στο ΣΥΡΙΖΑ όπου το μπλοκ Τσίπρα, δηλαδή οι 87 ζητούν την άμεση απομάκρυνση του βουλευτή Χανίων Παύλου Πολάκη από τα ηγετικά όργανα του κόμματος. Τα συγκεκριμένα στελέχη θεωρούν ότι μεγαλύτερος κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ από δω και στο εξής είναι ο εκφυλισμός και η γελοιοποίηση. Και υποστηρίζουν σε κάθε περίπτωση, αν η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δε συνοδευτεί άμεσα με την απομάκρυνση του από τα ηγετικά όργανα και τη παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Κόμματος, θα καταστήσει το ΣΥΡΙΖΑ απολύτως αναξιόπιστο στη κοινή γνώμη. Μου είπε μια πολύ καλή πηγή ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ενήμερος για την κίνηση των 87 και μάλιστα συμφώνησε με το αίτημα για απομάκρυνση από τα κομματικά όργανα του Π. Πολάκη.

Θα τα πούμε στο συνέδριο

Ο Π. Πολάκης, που είναι σε ανοικτή γραμμή με πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, επιμένει πως η λύση θα δοθεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς τονίζει σε συνομιλητές του πως ο λαός είναι αυτός που βάζει τα πράγματα στην θέση τους. «Κατακεραυνώνουν το ύφος μου γιατί δεν μπορούν να μιλήσουν ούτε για το ήθος μου ούτε για την ουσία των όσων λέω», τονίζει. Αυτό που έμαθα είναι ότι υπάρχει κύμα τεράστιας συμπαράστασης προς το πρόσωπό του που εκφράζεται ήδη στα κοινωνικά δίκτυα. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λίγοι αυτοί που τον αισθάνονται σαν μια ωρολογιακή βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή.

Fast track συνεδρίαση

Οριστικά στις αρχές Οκτωβρίου θα γίνει το καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις ενστάσεις στελεχών. Μάλιστα η χθεσινή συνεδρίαση διήρκεσε περίπου 20 λεπτά και ήταν συνέχεια αυτής που είχε διακοπεί την περασμένη Τρίτη έπειτα από το εμπρηστικό «όποιος διαφωνεί μαζί μου να σηκωθεί να φύγει» του Στέφανου Κασσελάκη. Όπως μου είπαν κορυφαία στελέχη η Γραμματεία της ΚΟΕΣ χρειάστηκε ν’ ασχοληθεί μόνο με αμιγώς διαδικαστικά ζητήματα κι άρα δεν υπήρχε ουσία να συνεχιστεί επί μακρόν η συζήτηση. Έτσι αποφασίστηκε η επιτροπή να συνεδριάσει σε πλήρη σύνθεση κατά τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας έτσι ώστε να καθοριστούν οι αρμοδιότητες των μελών και να κατανεμηθούν οι ρόλοι στις επιμέρους κατηγορίες. Για να διευκολυνθούν άπαντες η συνεδρίαση θα γίνει διαδικτυακά.

Κρίσιμη η προσυνεδριακή Κεντρική Επιτροπή

Πολλά θα εξαρτηθούν από την Κεντρική Επιτροπή που θα συνέλθει το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Σεπτεμβρίου, όπου και θα εγκριθούν οι προτεινόμενες καταστατικές αλλαγές. Δηλαδή οι ιδέες του Στέφανου Κασσελάκη για την κατάργηση κατευθυντήριων οργάνων και τη θέσπιση νέων θα τεθούν προς έγκριση ή απόρριψη από τα μέλη έτσι ώστε να φτάσουν στους συνέδρους. Παράλληλα θα οριστεί η Επιτροπή Πολιτικής Απόφασης του Συνεδρίου, το οποίο παρά τις ενστάσεις αρκετών στελεχών δεδομένου πως συμπίπτει με τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, πρόκειται να διεξαχθεί το διάστημα 3-6 Οκτωβρίου.

Τι συμβαίνει με τον Τσάνταλη

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί πιστεύουν ότι η ιστορική οινοποιία Τσάνταλη παύει να υπάρχει καθώς κατατέθηκε αίτημα πτώχευσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, κάτι τέτοιο στην πράξη δεν φαίνεται να ισχύει, μου έλεγε άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Γιατί ακόμα και αν πτωχεύσει ο ενδιαφερόμενος μνηστήρας που είναι η Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. που ανήκει στον Γεωργιάδη της Premia και στον Γιάννη Αντετοκούμπο, θα διεκδικήσει την εταιρεία με λιγότερα χρήματα από αυτά που θα έπρεπε να πληρώσει τώρα που δεν είναι πτωχευμένη. Επομένως, μετά το δικαστήριο που θα γίνει τον Οκτώβριο για να εγκριθεί ή όχι η πτώχευση, το δεδομένο είναι σε περίπτωση που εγκριθεί, τότε θα υπάρξει νέος κύκλος κινήσεων από πλευράς του ενδιαφερόμενου επενδυτή. Έως τότε βέβαια ο Τσάνταλης ως εμπορικό σήμα θα έχει απαξιωθεί για τα καλά καθώς το όνομά του και η εμπορική του φήμη πλήττεται καθημερινά μέσα από τις συγκεκριμένες αρνητικές εξελίξεις.

Τα νεότερα στο Ελληνικό και τα οικόπεδα

Μαθαίνω ότι τα πέντε οικόπεδα που απέκτησαν επενδυτικές εταιρείες στο Ελληνικό, θα γίνουν σπίτια. Νέες κατοικίες που έρχονται να ικανοποιήσουν τη «δίψα» της αγοράς για νέα ακίνητα στον οικιστικό τομέα, λόγω του πεπαλαιωμένου κτιριακού αποθέματος και της ευρύτερης ανάγκης που υπάρχει για στέγαση στη χώρα μας. Θυμίζω ότι οι επιχειρήσεις που αγόρασαν ιδιοκτησίες στο Ελληνικό μετά από διαγωνιστική διαδικασία που πραγματοποίησε η Lamda Development είναι οι διεθνείς όμιλοι Brook Lane Capital με επικεφαλής τον Aziz Francis και Ten Brinke με επικεφαλής στη χώρα μας τον Φώτη Γιόφτσιο και οι ελληνικοί Hellenic Ergon εταιρεία χαρτοφυλακίου με διαχειριστή τον Δημήτρο Γονέο και Daedalus Development, νεοσυσταθείσα τεχνική εταιρεία που ανήκει στον Δημήτρη Κούτρα. Εκτός από τις κατοικίες θα γίνουν και κάποιοι εμπορικοί χώροι, καθώς το δικαίωμα χρήσης είναι αυτό της μεικτής χρήσης, κάτι που δίνει το δικαίωμα τους επενδυτές να φτιάξουν για παράδειγμα παντοπωλεία, καταστήματα ένδυσης ή γραφεία για την εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών των κατοικιών.

Οι ξένοι που προτιμούν το Ελευθέριος Βενιζέλος

Έντονη κινητικότητα παρουσιάζεται από συγκεκριμένους ξένους επισκέπτες στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Καθοριστικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν επί των συνολικών αφίξεων στη χώρα μας οι τουρίστες από τις ΗΠΑ, καθώς η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις κύριες επιλογές τους ανάμεσα στους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Για να γίνω όμως πιο συγκεκριμένος, οι επιβάτες που διακινήθηκαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας προερχόμενοι από την αμερικανική αγορά έφθασαν τους 451.305 κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, σημειώνοντας άνοδο 7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι ΗΠΑ κατέχουν την πρώτη θέση στις εκτός ΕΕ χώρες ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Καναδάς με 77.998 διακινηθέντες επιβάτες, αριθμός αυξημένος κατά 8% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023. Με εντυπωσιακή άνοδο 106% κινήθηκε η επιβατική κίνηση από την Κίνα κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2024, φθάνοντας τους 75.496 ταξιδιώτες.

Η πεντάστερη επένδυση και ο Ιρλανδός της Αργολίδας

Στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης βρίσκεται πλέον η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων, δυναμικότητας 607 κλινών, που υλοποιεί στην Αργολίδα η εταιρεία Hinitsa Bay Holdings, που συνδέεται με τον Ιρλανδό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Πολ Κόλσον, πρόεδρο του Ardagh Group. O όμιλος έχει προγραμματίσει την κατασκευή ενός οικοτουριστικού σύνθετου καταλύματος διαμονής, αναψυχής και ευεξίας, το οποίο θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, εγκαταστάσεις Ειδικής Τουριστικής Υποδομής (Κέντρο αναζωογόνησης-Spa), εστίασης, αναψυχής, υπαίθριας αναψυχής καθώς και περιορισμένο αριθμό επιπλωμένων τουριστικών κατοικιών (20-30) ικανό να λειτουργεί όλο το χρόνο.

Η μάχη Θεοδωρικάκου – σούπερ μάρκετ καλά κρατεί

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, συνεχίζει τις επαφές με τα σούπερ μάρκετ, καθώς θεωρεί ότι και επικοινωνιακά εμφανίζονται ως ο κύριος φορέας της ακρίβειας και του πληθωρισμού στην Ελλάδα. Ωστόσο άνθρωπος της αγοράς μου έλεγε ότι τον Ιούλιο τα σούπερ μάρκετ θα καταγράψουν αρνητικό πληθωρισμό -2%, υποστηρίζοντας ότι οι αλυσίδες δεν είναι πλέον αυτές που προκαλούν την ακρίβεια αλλά ότι ο πληθωρισμός προέρχεται από άλλους επιχειρηματικούς κλάδους. Πρόσθετε μάλιστα ότι οι τιμές σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων έχουν αρχίσει να μειώνονται. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των σούπερ μάρκετ είναι τέτοιος, που όλοι προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι φθηνότεροι για να μην χάσουν τους καταναλωτές. Επομένως οι προσφορές και η μείωση τιμών φαντάζουν μονόδρομος.

ΜΕΒΓΑΛ: Το ομολογιακό των 59 εκατομμυρίων

Στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 59 εκατ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους προχωράει η ΜΕΒΓΑΛ. Ένα δάνειο που φέρνει ακόμα μεγαλύτερο νοικοκύρεμα στα οικονομικά της το επόμενο διάστημα. Από αυτά, τα 46 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αναχρηματοδότηση του κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 54.337.792 ευρώ που είχε εκδώσει η εταιρεία το 2017. Τα 3,26 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη γενικών επιχειρηματικών σκοπών της εταιρείας και τα 9 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου της.