Πασαρέλα για τους περισσότερους

Καλημέρα και σήμερα θα ξεκινήσω από τα απόνερα της δεξίωσης της Προεδρίας της Δημοκρατίας χθες το βράδυ στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου. Πολιτικά δεν έγινε κάτι σπουδαίο. Ούτε ιδιαίτερα πολιτικά μηνύματα είχαμε. Πασαρέλα θα έλεγα πολιτικών και διαφόρων προσώπων της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου, με μόνες εξαιρέσεις τα πρόσωπα που καλούνται κάθε χρόνο και τα οποία κάτι συμβολίζουν.

Επαφές για Επίτροπο

Θα πάμε στα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στα παζάρια που γίνονται για τους νέους Επιτρόπους. Μαθαίνω ότι το παζλ της συγκρότησης της νέας Επιτροπής θα είναι πιο δύσκολο αυτή τη φορά, επειδή οι Επίτροποι που θα προτείνουν στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τα κράτη-μέλη θα είναι πολύ πιο διαφοροποιημένοι ως προς τις πολιτικές τους απόψεις σε σχέση με το παρελθόν, με περισσότερους ευρωσκεπτικιστές στα χαρτοφυλάκια.

Τι θέλει η Ελλάδα

Μου είπαν ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει προχωρήσει στις επαφές του και παίζει μεγάλο ρόλο η πολύ καλή σχέση που έχει με την πρόεδρο, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που αναζητά το καλύτερο προφίλ για τα νέα χαρτοφυλάκια που επισημάνθηκαν στην ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα: Άμυνα, Στέγαση και Μεσογειακές Υποθέσεις. Άρα μην εκπλαγούμε αν ο έλληνας επίτροπος αναλάβει ένα από τα προηγούμενα χαρτοφυλάκια. Πάντως, όπως μου επεσήμανε κεντρικός υπουργός, θα είναι καλύτερο από αυτό της αλιείας που είχε κάποτε η Μαρία Δαμανάκη ή του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής του Μαργαρίτη Σχοινά, αν και ήταν αντιπρόεδρος.

Το μενού Στουρνάρα – Κασσελάκη

Ας πάμε τώρα στην έδρα της Τράπεζας της Ελλάδος, στο μεγάλο και επιβλητικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου ο Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε με τον Στέφανο Κασσελάκη. Η συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ διήρκεσε μιάμιση ώρα και, όπως έμαθα, συζητήθηκαν όλα τα θέματα. Κόντρες δεν είχαμε και το κλίμα ήταν καλό, όπως μου είπαν, και έγινε και ένας ενδιαφέρων διάλογος κατά την άφιξη του Στ. Κασσελάκη στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στέφανος Κασσελάκης: Λογικά θα πρέπει να είναι η πρώτη φορά που υποδέχεστε κάποιον αρχηγό κόμματος που ήταν τραπεζικό στέλεχος.

Γιάννης Στουρνάρας: Μάλλον ο πρώτος με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βαρύ κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, η ΚΟ του οποίου συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα, είναι βαρύ μετά τα όσα έγιναν στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου. Πολλά θα ακουστούν και απόψε. Ο Στ. Κασσελάκης βέβαια θέλησε να ρίξει τους τόνους και χθες συναντήθηκε με την Όλγα Γεροβασίλη, που είχαν καβγά προχτές στην ΚΟΕΣ και αποχώρησε η αντιπρόεδρος της Βουλής.

Τετ α τετ με βουλευτές

Ο Στ. Κασσελάκης για να μαζέψει τις αντιδράσεις πήγε στη Βουλή και είχε τετ α τετ με πολλούς βουλευτές, ενόψει και της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και υπό το κλίμα του προχθεσινού καβγά στην ΚΟΕΣ.

Και άλλη παραίτηση;

Αποσύρθηκε χθες το βράδυ η Μιλένα Αποστολάκη από τη μάχη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Οι 8 υποψήφιοι έγιναν 7, αλλά ενισχύεται η άποψη πως θα υπάρξει και άλλη αποχώρηση και στο τέλος θα μείνουν 6. Μπορεί και 5. Το σκέφτεται γιατί βλέπει πως δεν διαθέτει πανελλήνιο έρεισμα και οι δυνάμεις περιορίζονται εντός της εκλογική περιφέρειας.

Μόνη της για την κοινή προσπάθεια

Διάβασα το κείμενο της Μ. Αποστολάκη που συνόδευε την παραίτηση και δεν κατάλαβα το εξής: «Και να τους διαβεβαιώσω (απευθύνεται στα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ) ότι η κοινή μας προσπάθεια δεν σταματάει εδώ. Αντίθετα, τώρα αρχίζει». Ίσως να είμαι λίγο ζαλισμένος λόγω καύσωνα, αλλά πώς γίνεται να αρχίζει τώρα, ενώ παραιτήθηκε, η κοινή προσπάθεια της Αποστολάκη με τα μέλη του ΠΑΣΟΚ και δεν άρχισε, ενώ ήταν υποψήφια; Μόνη της για την κοινή προσπάθεια.

Μια ιδιαίτερη σκέψη

Οι περισσότεροι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ έχουν μαζέψει τις 5.000 υπογραφές, αλλά μόνο ένας απ’ ό,τι πληροφορούμαι έχει σκεφτεί στη συλλογή υπογραφών τα άτομα με αναπηρία. Ο Μιχάλης Κατρίνης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαμορφώσει το site του και τη φόρμα συλλογής υπογραφών ούτως ώστε να είναι προσβάσιμη και σε άτομα με οπτική αναπηρία. Για μένα είναι μία αξιέπαινη πρωτοβουλία δείχνοντας ότι για τον βουλευτή Ηλείας δεν υπάρχουν διακρίσεις.

Σιδεροκέφαλη

Σας είχα ενημερώσει πρώτος ότι η ο εκπρόσωπος Τύπου της Άννας Διαμαντοπούλου θα έχει άρωμα γυναίκας. Συγκεκριμένα προχθές είχα γράψει ότι θα προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, είναι έμπειρη, γνωρίζει το αντικείμενο και είχα ορκιστεί στην ίδια ότι δεν θα μιλήσω. Χθες, λοιπόν, ανακοινώθηκε ότι υπεύθυνη για τον Τύπο και την ενημέρωση των δημοσιογράφων για την προεκλογική δραστηριότητα της πρώην Ευρωπαίας Επιτρόπου αναλαμβάνει η πρώην βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ, Χαρά Κεφαλίδου. Εγώ από την πλευρά μου θα της ευχηθώ να είναι σιδεροκέφαλη.

Δούκας για πρόεδρος

Γενικά αποφεύγω να μιλάω για δημοσκοπήσεις, όχι γιατί δεν σέβομαι τους δημοσκόπους, αλλά γιατί πλέον γίνονται σε μικρό δείγμα και έτσι είναι δύσκολο να βγάλεις ουσιαστικά συμπεράσματα. Πόσο μάλλον στο ΠΑΣΟΚ που είναι όλοι ακόμη στην αρχή της προεκλογικής τους καμπάνιας. Είδα, όμως, με τα ίδια μου τα μάτια δείγμα 1.006 νοικοκυριών πανελλαδικό που έγινε μεταξύ 15-17 Ιουλίου. Πρώτος λοιπόν στην κοινή γνώμη και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά έρχεται ο Χάρης Δούκας, όπως και για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν αποκλίσεις στις θέσεις από 2 έως 4. Εκεί αφορά αμιγώς το πασοκικό ακροατήριο και από ό,τι είδα παίζει το δίπολο Δούκας – Ανδρουλάκης. Πάλι θα πω, όμως, ότι είναι αρκετά νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, αλλά από την άλλη μία δυναμική αρχίζει να διαμορφώνεται. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι ο πιο δύσκολος αντίπαλος για τον Χ. Δούκα είναι ο… Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα νούμερα επιτρέψτε μου να μην σας τα πω, γιατί δεν είναι αυτά που λέει η πιάτσα και δεν θέλω να σας απογοητεύσω ή να σας εκπλήξω ευχάριστα.

Παπανδρέου για ΕΛΒΟ

Δυναμική παρουσία έκανε μετά από καιρό ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, και παρενέβη για το θέμα της πώλησης και της αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, ο βουλευτής Κέρκυρας και ο κοινοβουλευτικός υπεύθυνος ΚΤΕ Εθνικής Άμυνας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, μαζί με τον Γ. Παπανδρέου αναδεικνύουν τις ύποπτες παραλείψεις και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και τις συναφείς δυσμενείς περιπτώσεις για τα συμφέροντα της χώρας, αναφορικά με την πώληση και την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων. Θα έχει ενδιαφέρον η απάντηση των υπουργών στην κίνηση Παπανδρέου που στο μήνυμά του για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας έκανε αναφορά και στον ρόλο των ΜΜΕ.

Γράμμα από Ευρωκοινοβούλιο

Να σας πάω τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς οι 20 επιτροπές και οι τέσσερις υποεπιτροπές του Κοινοβουλίου συνεδρίασαν για τη σύστασή τους σε σώμα και εξέλεξαν τα προεδρεία τους. Θα μείνω σε όσα έχουν ελληνικό ενδιαφέρον. Υποεπιτροπή Δημόσιας Υγείας Δ’ αντιπρόεδρος: Εμμανουήλ Φράγκος (Συντηρητικοί, Ελλάδα), Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού πρόεδρος: Ελισάβετ (Ελίζα) Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη (ΕΛΚ, Ελλάδα), Γ’ αντιπρόεδρος: Έλενα Κουντουρά (Αριστερά, Ελλάδα), και στην Επιτροπή Αναφορών αντιπρόεδρος ο Φρέντης Μπελέρης.

Νέος κύκλος για το Υπερταμείο στη ΔΕΘ

Νέα συνολική παρουσία ετοιμάζει, όπως μαθαίνω, το Υπερταμείο για την προσεχή ΔΕΘ, έχοντας υπό την ομπρέλα του όλες τις θυγατρικές, όπως τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, τις Ελληνικές Αλυκές, την ΕΤΑΔ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Μάλιστα πρόκειται να δημιουργήσει φέτος και συνεδριακό προϊόν, για να παρουσιάσει τη δουλειά κάποιων από αυτές τις θυγατρικές, επιδιώκοντας όπου είναι εφικτό να προχωρήσει σε αξιοποίηση – αποκρατικοποιήσεις εταιρειών, κάτι που αποτελεί την πεμπτουσία της σύστασης και των καθηκόντων του.

Η Alpha Bank, τα μερίσματα και το νέο πρόσωπο

Και ενώ οι τράπεζες μοιράζουν μερίσματα στους μετόχους τους μετά από 16 χρόνια που λόγω κρίσης και συνθηκών δεν μπορούσαν να το κάνουν, η Alpha Bank ήρθε με τη σειρά της χθες να επικυρώσει μία αντίστοιχη πρωτοβουλία με μέρισμα 61 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ πρόσφατα πέτυχε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τους πιστωτικούς μας τίτλους από τον οίκο Moody’s. Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται αυτή την περίοδο στην καλύτερη χρονική του στιγμή, ενώ η Alpha Bank θυμίζω έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την UniCredit που απέκτησε το ποσοστό της τράπεζας που κατείχε το ΤΧΣ, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι έχει την εξωστρέφεια και τις δυνάμεις και για άλλα βήματα στον τραπεζικό κλάδο. Το ενδιαφέρον είναι ότι στη στρατηγική ανάπτυξης της Alpha έρχεται να συμβάλει ο Βασίλης Κοσμάς, ο οποίος αναλαμβάνει πλέον επικεφαλής οικονομικών ως Chief Financial Officer με πρότερη εμπειρία σε Εθνική Ασφαλιστική, KPMG Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στην βρετανική επενδυτική τράπεζα Alantra.

Τι γίνεται με την πανώλη στη Θεσσαλία

Σε θέμα των ημερών εξελίσσεται η εξάπλωση της πανώλης στα αιγοπρόβατα, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στον κρατικό μηχανισμό, τους κτηνοτρόφους αλλά και τις βιομηχανίες που αγοράζουν αιγοπρόβειο γάλα για τη φέτα. Υπάρχουν φόβοι για αυξήσεις λόγω των ελλείψεων πρώτης ύλης το επόμενο διάστημα, οι οποίοι, όπως μου έλεγε πρόσωπο της αγοράς, δεν φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθούν, καθώς οι ποσότητες γάλακτος που θα χαθούν από τη σφαγή των ζώων που νοσούν δεν ξεπερνάει το 1% των συνολικών ποσοτήτων γάλακτος που παράγονται κάθε χρόνο στη Θεσσαλία.

Ο Κίκιζας και η Μινέρβα

Η γνωστή εταιρεία ζυμαρικών Μέλισσα – Κίκιζας ακούγεται στην αγορά ότι είναι μεταξύ των ενδιαφερόμενων για την απόκτηση της Μινέρβα. Η πώληση της οποίας έχει ξεκινήσει πλέον για τα καλά, μετά την απόσχιση του κλάδου γαλακτοκομικών και την πώληση του εργοστασίου φέτας στην Desserta Hellas. Ο Κίκιζας είχε προσπαθήσει και όταν βρισκόταν σε διαδικασία πώλησης η Pummaro, να την αποκτήσει. Ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως η επιχείρηση θα περίμενε, με αποτέλεσμα να την πάρει στα χέρια της η DecaInvestments και επί της ουσίας η Μινέρβα. Όπως μου έλεγε πάντως άνθρωπος της αγοράς, με εξαίρεση μία σύγχρονη συσκευαστική μηχανή που διαθέτει, το εργοστάσιο της Pummaro στην Ηλεία, που ανήκει στη Μινέρβα, θέλει αρκετές επενδύσεις για να αναβαθμιστεί, καθώς οι εγκαταστάσεις είναι αρκετά παλιές. Αν πάντως τα καταφέρει ο Κίκιζας να αποκτήσει τη Μινέρβα ως έχει, θα δημιουργήσει έναν δυνατό όμιλο με λάδια και προϊόντα συσκευασμένης ντομάτας, παντρεύοντάς τα με την ήδη υπάρχουσα δραστηριότητα της TerraCreta, η οποία βγάζει ένα premium ελαιόλαδο.

«Τούμπα» η εξαγορά της Axel από την Pink Woman

Κι εκεί που η Axel Accessories συζητούσε με τη γνωστή εταιρεία εσωρούχων MED για να την εξαγοράσει η δεύτερη, οι συζητήσεις σταμάτησαν. Και μπήκε στο παιχνίδι ο Δημήτρης Ματεμτζής, ιδιοκτήτης της Pink Woman (όμιλος Intrafashion), στέλεχος κατά το παρελθόν σε πολυεθνικές εταιρείες όπως η L’Oreal και η Champion, ο οποίος κατάφερε να κάνει την Pink Woman, όταν την εξαγόρασε, ένα δυνατό και υγιές μαγαζί με παρουσία σε όλη την Ελλάδα και συνεχείς κινήσεις στη λιανεμπορική πιάτσα. Όπως μου έλεγε πρόσωπο της αγοράς, ο Ματεμτζής έχοντας την πρότερη εμπειρία του στην αγορά των καταναλωτικών προϊόντων, είχε το επιχειρηματικό ταλέντο να αποκτήσει μία εταιρεία και να την αναπτύξει, ενώ πρόσφατα απέκτησε και τα αποκλειστικά δικαιώματα franchise για την ανάπτυξη της fast fashion αλυσίδας Terranova, αποτελώντας πλέον υπολογίσιμο παίκτη στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.