Ο κύβος ερρίφθη

Καλημέρα και σήμερα θα ξεκινήσουμε από μια πληροφορία που όταν ανακοινωθεί θα είναι μια ακόμα επιβεβαίωση της στήλης. Ο κύβος ερρίφθη για τον ποιον θα στείλει η Ελλάδα στη θέση του Μαργαρίτη Σχοινά στις Βρυξέλλες. Ο επόμενος επίτροπος θα είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Το όνομα έχει κλειδώσει. Σε συνάντηση που είχα χθες με πρόσωπο της κυβέρνησης, σε γνωστή ψαροταβέρνα στο Μικρολίμανο, μεταξύ άλλων μου είπε πως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ετοιμάζει βαλίτσες.

Η συνεννόηση των κομμάτων

Πάμε τώρα στον νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης που ξεκίνησε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές. Το πόρισμα ουσιαστικά αναφέρει ότι η ΕΥΠ και κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχέση με το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και παραπέμπει σε δίκη μόνο τους τέσσερις υπεύθυνους ιδιωτικών εταιρειών. Λογικό ήταν αυτή η εξέλιξη να προκαλέσει αντιδράσεις, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκτοξεύουν μύδρους κατά της δικαιοσύνης, προκαλώντας την αντίδραση της κυβέρνησης. Τι άλλο είδαμε χθες; Τη συνεννόηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με το επίμαχο αυτό θέμα.

Βορίδης και Φλωρίδης στα χαρακώματα

Μετά την προχθεσινή κίνηση του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, να πάρει πάνω του το θέμα της αντίδρασης της κυβέρνησης στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης ήρθε η ώρα του Γιώργου Φλωρίδη να σηκώσει και αυτός το γάντι. Ο υπουργός Δικαιοσύνης λέει, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, πως όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πρωτοφανούς επίθεσης από τους πολιτικούς αρχηγούς και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων εναντίον της δικαιοσύνης. Κατά τον Γ. Φλωρίδη, με βάση συνομιλητές του, αυτή η επίθεση που έγινε στο πρόσωπο της εισαγγελέως, άρα στην ελληνική δικαιοσύνη, υπερέβη κάθε θεσμικό όριο. Και τι άλλο λέει ο υπουργός και έχει ενδιαφέρον; Ότι όσοι διαμαρτύρονται δεν έχουν διαβάσει το πόρισμα των 300 σελίδων.

Διαφοροποίηση Στίγκα

Και ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για το πόρισμα του Αρείου Πάγου, υπήρξε μια διαφοροποίηση από τον πρόεδρο των Σπαρτιατών, Βασίλη Στίγκα. Ο ίδιος λέει πως είναι υποκριτικά όσα γίνονται από την αντιπολίτευση, καθώς από τη μία κατηγορούν τη δικαιοσύνη και από την άλλη, χωρίς να έχουν διαβάσει δικογραφία, χαλάνε τον κόσμο.

Ο ρόλος της Κωνσταντοπούλου

Στο παρασκήνιο για να υπάρξει κοινή γραμμή πλεύσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπήρξε έντονη κινητικότητα της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η ίδια με την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής ενημέρωσε το Σώμα για την πρότασή της. Μάλιστα έμαθα πως η Ζ. Κωνσταντοπούλου μίλησε με τους αρχηγούς των κομμάτων, Νίκο Ανδρουλάκη (ΠΑΣΟΚ), Στέφανο Κασσελάκη (ΣΥΡΙΖΑ), Δημήτρη Κουτσούμπα (γ.γ. ΚΚΕ) και Αλέξη Χαρίτση (Νέα Αριστερά), για να δουν πώς θα συμμαχήσουν για να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Πάει πίσω

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, εάν γίνει για το συγκεκριμένο θέμα, θα οριστεί για τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου. Η Βουλή παραδοσιακά αυτές τις ημέρες έχει διακοπή των εργασιών της για μια περίοδο περίπου τριών εβδομάδων. Επίσης, όμως, ναι μεν μπορεί να συγκληθεί με πλειοψηφία 2/5, αλλά μόνο για θέματα λειτουργικά της δικαιοσύνης ή διαφάνειας, κάτι που δεν αφορά την υπόθεση. Άρα, δεν υπάρχουν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για να κληθεί η ηγεσία του Αρείου Πάγου, εκτός εάν θελήσει η κυβέρνηση.

Το τηλεφώνημα Ανδρουλάκη – Κασσελάκη

Αυτή η υπόθεση προκάλεσε, όπως είναι λογικό, σειρά σχολίων και σεναρίων για την επόμενη μέρα στο πολιτικό σκηνικό και κυρίως στο επίπεδο των επαφών και των διεργασιών. Νωρίς χθες το μεσημέρι κυκλοφόρησε σε πολιτικά γραφεία ότι τηλεφωνήθηκαν επί του θέματος να υπάρξει κοινή γραμμή πλεύσης για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον Στέφανο Κασσελάκη, που είναι Μύκονο και χαλαρώνει. Το έψαξα το θέμα και μια τέτοια επικοινωνία δεν έγινε, αλλά αντίθετα υπήρξε επαφή του διευθυντή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, του δικηγόρου Μανώλη Καπνισάκη, με ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ για να υπάρξει κοινή γραμμή.

Σκανδαλίδης στηρίζει Δούκα

Τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πάρει ακόμη θέση για το ποιον θα στηρίξουν για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου είναι πολύ νωρίς και θα περιμένουν να περάσει η καλοκαιρινή ραστώνη, αν και στις 3 του Σεπτέμβρη που είναι η ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος θα έχουν ξεκαθαρίσει κάπως τα πράγματα. Βέβαια το ιστορικό στέλεχος που ακούει στο όνομα Κώστας Σκανδαλίδης έχει αφήσει να εννοηθεί κατά κάποιον τρόπο με δηλώσεις του ότι θα στηρίξει τον Χάρη Δούκα. Αν και είδα τον Κ. Σκανδαλίδη να έχει πάρει θέση… απέναντι στον Χ. Δούκα. Τι εννοώ; Χθες κατά την προεκλογική επίσκεψη του Δούκα στην Κω, ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Αθήνας έφαγε μαζί με άλλα στελέχη με τον δήμαρχο Αθηναίων. Και όταν εννοώ πήρε θέση, εννοώ απέναντι στο τραπέζι, γιατί ο Κώστας Σκανδαλίδης μετά και από αυτό στηρίζει ανοιχτά τον Χάρη Δούκα.

Σε νέα φάση το Κυπριακό

Να πάμε και σε ένα άλλο θέμα πιο σοβαρό που αφορά το Κυπριακό και το φέρνω στο τραπέζι, διότι μαθαίνω πως υπάρχει κινητικότητα με φόντο το φθινόπωρο. Και δεν το αναφέρω τυχαία, γιατί έμαθα διάφορα και στη σκιά του πρόσφατου επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με επίκεντρο την Κάσο. Καλές διπλωματικές πηγές μού είπαν ότι το Κυπριακό εισέρχεται σε νέα φάση και ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά της αναμενόμενης επανεκκίνησης των συνομιλιών ή της κινητικότητας, όπως λέγεται, είναι η κολομβιανή ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία φέρεται να έχει ετοιμάσει και τη σχετική έκθεσή της. Ήδη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έλαβε την έκθεση εδώ και 20 μέρες και τη μελετά επισταμένως πριν προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Η επαφή Ερντογάν – Μητσοτάκη

Σημείο σημαντικό είναι η γενική συνέλευση του ΟΗΕ τον προσεχή Σεπτέμβριο, οπότε και εκτός απρόοπτου θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η προετοιμασία της συνάντησης αυτής έγινε προ ημερών στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, από τους υπουργούς Εξωτερικών, Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν. Και όπως μου είπαν, είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να δεχτεί την επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό.

Τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Μαθαίνω ότι θα έχουμε και εξελίξεις στο θέμα των κομματικών ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Το δεδομένο είναι πως η οικονομική κατάσταση του κόμματος δεν είναι καλή και, όπως λένε στενοί συνεργάτες του Στ. Κασσελάκη, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από την οικονομική εξυγίανση των μέσων του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς είναι η μόνη λύση ώστε να συνεχίσουν αυτά να λειτουργούν. «Είναι αδύνατον να μην προσαρμοστούν στα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα, τα οποία είναι απολύτως δεσμευτικά», λέει ο Μανώλης Καπνισάκης.

Στο Πειθαρχικό ο Γιαννίκος

Σήμερα είναι μια ενδιαφέρουσα μέρα, καθώς στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ ξεκινάει η διαδικασία που σχετίζεται με τις καταγγελίες εργαζομένων του ραδιοφωνικού σταθμού Κόκκινο κατά του διευθυντή, Αδάμ Γιαννίκου. Μου τηλεφώνησαν και μου είπαν πως σήμερα θα καταθέσουν δύο δημοσιογράφοι, ενώ έχει σταλεί και υπόμνημα του εκπροσώπου των εργαζομένων, Γιάννη Ανδρουλιδάκη. Θα έχει ενδιαφέρον η υπόθεση, αλλά πάμε για φθινόπωρο, όπως καταλαβαίνω.

Αλλαγή στο Δικαιοσύνης

Μια ενδιαφέρουσα αλλαγή είχαμε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς ύστερα από χρόνια αποχώρησε ο Πάνος Αλεξανδρής, παλαιός πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στη θέση του ορίστηκε ο Πέλοπας Λάσκος.

Σε αναβρασμό οι διοικητές νοσοκομείων

Εν αναμονή, μου μεταφέρεται, τελούν πολλοί διοικητές νοσοκομείων μετά τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, τα τεστ δεξιοτήτων που πέρασαν, αλλά και τις προσωπικές συνεντεύξεις. Η αξιολόγηση έχει γίνει, αλλά ουδείς γνωρίζει πότε θα τους κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα και συνεπώς βρίσκονται με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω. Βλέπετε, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Οφείλω να ομολογήσω ότι πέρασαν από μεγάλη κρίση και μάλιστα οι πληροφορίες μού λένε ότι στα γραπτά δεν πήγαν και πολύ καλά. Ούτε πανελλαδικές να έδιναν.

Και όμως η προεκλογική περίοδος συνεχίζεται

Παρότι απομένουν αρκετοί μήνες μέχρι τις εκλογές των επιμελητηρίων (Νοέμβριος-Δεκέμβριος), ακόμα και στην περιφέρεια έχει ξεκινήσει ο προεκλογικός αγώνας με τους ενδιαφερόμενους να επιχειρούν να προσεταιριστούν ψηφοφόρους, για να αποκτήσουν τη μερίδα του λέοντος. Άλλωστε, ακόμα και εν μέσω καλοκαιριού, όπου επικρατεί μια ευρύτερη χαλαρότητα, μπορείς πιο εύκολα να πλασάρεις τον εαυτό σου και να προβάλεις τα αδύνατα σημεία των αντιπάλων σου.

Έως το τέλος του 2024 ολοκληρώνεται το Skyline

Στο τέλος της χρονιάς, πιθανότατα και νωρίτερα, θα είναι έτοιμο το mega project ακινήτων Skyline, όπου θα έχει γίνει η «μοιρασιά» μεταξύ των συμμετεχόντων σε αυτό, της Alpha, της Dimand, της Premia και της EBRD. Μία σειρά από παράγοντες, όπως η ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτων που υποχρεώθηκαν να εκδώσουν οι ιδιοκτήτες αλλά και παράγοντες που σχετίζονται με τη μεταβίβαση κτιρίων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, κάτι που απαιτούσε την έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής με ελάχιστο χρονικό διάστημα αναμονής τους εννέα μήνες, έφεραν λίγο πίσω το project. H συνολική αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων συμφωνήθηκε στις αρχές του 2023 σε 438 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 573 ακίνητα διαφόρων χρήσεων (γραφεία, καταστήματα λιανικής, κατοικίες, βιομηχανικές εγκαταστάσεις/logistics κ.λπ.), συνολικής μεικτής επιφάνειας περίπου 500 χιλιάδες τ.μ. Τα 75 από τα περιουσιακά στοιχεία πρόκειται να διατηρηθούν και 500 να αποτελούν το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών που θα διατεθεί σταδιακά στην αγορά.

Το ρεκόρ κερδοφορίας της Πειραιώς

Σας έδωσα μέσα από τη χθεσινή στήλη μία πρώτη γεύση. Και επιβεβαιώνομαι αναφορικά με τις επιδόσεις των τραπεζών στο πρώτο εξάμηνο του 2024, όπως φαίνεται από τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Στην περίπτωση της Πειραιώς η τράπεζα πέτυχε ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας στα 333 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, με κέρδη που έφτασαν τα 0,26 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένα 42% ετησίως. Μεγάλη και σταθερή πηγή εσόδων αποτελούν οι τόκοι, όπου τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 528 εκατομμύρια ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο, +2% σε τριμηνιαία και +8% σε ετήσια βάση, υποστηριζόμενα από την πιστωτική επέκταση, την αύξηση του χαρτοφυλακίου ομολόγων και το σταθερό μείγμα καταθέσεων.

Eurobank: Έσοδα από τόκους 1,13 δισ. ευρώ

Αλλά και η Eurobank δεν έμεινε πίσω, καθώς κατέγραψε ισχυρές επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 0,20 ευρώ και τα συνολικά καθαρά κέρδη στα 721 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης πέτυχε την αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων πελατών κατά 32% σε ετήσια βάση. Και σε αυτή την περίπτωση οι τόκοι έκαναν τη δική τους δουλειά. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 8,6% έναντι του πρώτου εξαμήνου 2023 και διαμορφώθηκαν σε 1,13 δισεκατομμύρια ευρώ, κυρίως λόγω των εσόδων από χορηγήσεις, ομόλογα και των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.

Συνεχίζει το «μεγάλωμα» η Sinsay

Η ανάπτυξη της πολυεθνικής αλυσίδας ρούχων Sinsay στην Ελλάδα συνεχίζεται, καθώς η εταιρεία άνοιξε το 11ο κατάστημά της στη χώρα μας, στην Ξάνθη. H Sinsay ανήκει στον πολωνικό όμιλο LPP που έχει έδρα στο Γκντανσκ της Πολωνίας. Διατηρεί παρουσία σε 25 χώρες με 2.275 φυσικά καταστήματα στις αρχές του 2024 και σε περίπου 30 με online κατάστημα. Διαχειρίζεται τα πέντε εμπορικά σήματα Reserved, House, Cropp, Mohito και Sinsay. Έως και το τέλος του 2025 προβλέπεται ότι θα λειτουργούν περίπου 60 καταστήματα, ενώ στη συνέχεια εξετάζεται η επέκταση του ομίλου στη χώρα μας και με τα υπόλοιπα εμπορικά σήματα που διαχειρίζεται.

Τι ψάχνει ο Φουρλής για να ενισχύσει τα Intersport

Τρόπο για να μεγαλώσει και άλλο τα μεγέθη της Intersport στην Ελλάδα αναζητά ο όμιλος Φουρλή, ο οποίος διαχειρίζεται τη γνωστή αλυσίδα αθλητικών ειδών στη χώρα μας. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ ισχυρός και ο όμιλος μέσω της Intersport απευθύνεται σε μία συγκεκριμένη μερίδα καταναλωτών, κυρίως στον τομέα αθλητικής ένδυσης και όχι τόσο στον τομέα της αθλητικής μόδας. Αυτό που κοιτάζει είναι το ενδεχόμενο να γίνει μία κίνηση στον τομέα της αθλητικής μόδας όπου έχουν ξεπηδήσει αρκετές μικρότερες επιχειρήσεις με πολύ ειδικό και «ψαγμένο» προϊόν. Σας θυμίζω εδώ ότι σε αυτόν τον τομέα ο όμιλος Φουρλή είχε την The Athlete’s Foot, αλλά ήταν στρατηγική επιλογή να αποεπενδύσει και να πουλήσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, κάτι που έκανε στο τέλος του 2022. Αυτή την περίοδο πάντως μελετά την επαναφορά του εκεί, προκειμένου να μπορέσει να συνδυάσει εκτός από ρούχα και παπούτσια αποκλειστικά για αθλητική δραστηριότητα και συλλογές με πιο ειδικό περιεχόμενο που απευθύνονται σε καταναλωτές που θέλουν να φορούν προϊόντα που σχετίζονται με την αθλητική μόδα, η οποία αποτελεί μία από τις διαρκώς αναπτυσσόμενες τάσεις παγκοσμίως.