Μίλησε η Δικαιοσύνη

Καλημέρα. Το θέμα των υποκλοπών, όπως αναμενόταν, άναψε τα αίματα στο πολιτικό σκηνικό μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να τεθεί η υπόθεση στο Αρχείο. Στο Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό για την απόφαση του Αρείου Πάγου. Αν και ως είθισται δεν σχολιάζουν αποφάσεις της Δικαιοσύνης, εδώ υπήρχε ένας λόγος παραπάνω να τοποθετηθούν, καθώς το τότε πρωθυπουργικό περιβάλλον βρέθηκε στο στόχαστρο. Η τοποθέτηση ήταν πως μίλησε η Δικαιοσύνη και αυτό τα λέει όλα.

Ήρεμος ο Μητσοτάκης

Όπως έμαθα, ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα ήρεμος και δεν ασχολήθηκε παραπάνω με την απόφαση του Αρείου Πάγου. Όχι πως δεν τον ενδιέφερε, αλλά άνθρωπος του ευρύτερου επιτελείου μού είπε πως τον είδε δικαιωμένο, καθώς υπήρξε ένταση επί πάρα πολλούς μήνες και όπως επεσήμανε «και άδικη κριτική». Και μάλιστα, όταν κάποια ΜΜΕ επιμένουν να συντηρούν το θέμα.

Ανέλαβε ο Βορίδης

Και επειδή από το Μέγαρο Μαξίμου δεν ήθελαν να δώσουν ιδιαίτερη έκταση, δεν βγήκε κάποια ιδιαίτερη ανακοίνωση. Ανέλαβε, όμως, κατ’ εντολή του πρωθυπουργικού γραφείου, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, να απαντήσει στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης. Και αυτό θα το κάνει και με μεγαλύτερη ένταση από εδώ και πέρα, έχοντας και την πολιτική ιδιότητα και τη δικηγορική.

Η βόλτα Δημητριάδη

Ένα πρόσωπο που στοχοποιήθηκε αρκετά ήταν και ο άλλοτε διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, ο ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Ο άλλοτε ισχυρός άντρας του Μεγάρου Μαξίμου, πέρα από τα όσα είπε περί δικαίωσης στη δήλωσή του, έμαθα πως δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα για να του εκφράσουν διάφοροι την ευαρέσκειά τους γιατί έκλεισε η υπόθεση. Ένας εξ αυτών ήταν και ο άλλοτε υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, που είχαν άριστη σχέση. Ο Γρ. Δημητριάδης ήταν άνετος όπως τον είδα διά ζώσης χθες το απόγευμα, πηγαίνοντας στο Κοινοβούλιο να πάρω κλίμα, να κατεβαίνει προς την πλατεία Συντάγματος.

Άγχος για την καθημερινότητα

Εντάξει οι υποκλοπές έκλεισαν ως θέμα για την κυβέρνηση και το άγχος τους είναι η καθημερινότητα. Κι αυτό βγήκε ως κλίμα και από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο και την τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Και όπως έμαθα και στις χαλαρές συζητήσεις που είχαν εκτός ατζέντας, ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε να μην χαλαρώσουν οι υπουργοί.

Άδειες με βάρδιες

Αυτό σημαίνει πως οι υπουργοί και υφυπουργοί θα είναι στα πόστα τους και τον Αύγουστο. Έμαθα πως θα φύγουν εναλλάξ υπουργοί και υφυπουργοί. Ουσιαστικά θα έχουμε βάρδιες στα υπουργεία, ενώ οι νέοι γενικοί γραμματείς που ανέλαβαν θα βγάλουν όλο τον Αύγουστο στα υπουργεία, με μόνη εξαίρεση το πενθήμερο από Τετάρτη 13 Αυγούστου έως την Κυριακή 18.

Λουκέτο στα υποθηκοφυλακεία

Σας έγραφα χθες για το μέγα θέμα του Κτηματολογίου. Μην το υποτιμάτε ως ζήτημα, καθώς είναι πολύ σοβαρό και ετέθη χθες στο υπουργικό συμβούλιο όπου ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, και ο υφυπουργός, Κώστας Κυρανάκης, παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης. Το επόμενο έτος θα είναι έτοιμο το Κτηματολόγιο και θα είναι ο μοναδικός φορέας που θα διαχειρίζεται συναλλαγές ακινήτων. Τι θα γίνουν όμως τα υποθηκοφυλακεία; Κλείνουν στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η τελική προθεσμία για δηλώσεις κλείνει οριστικά στις 30 Νοεμβρίου.

Επιτάχυνση

Στο υπουργικό συμβούλιο όμως είχαμε και τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, που παρουσίασε την αναθεώρηση των ετήσιων σχεδίων δράσης για το υπόλοιπο του 2024. Τι αποκωδικοποίησα από αυτή την παρουσίαση; Περιλαμβάνει την προσθήκη 58 επιπλέον έργων και 87 μεταρρυθμιστικών δράσεων, με 881 νέα ορόσημα πολιτικής που αφορούν και τους 5 άξονες του κυβερνητικού προγράμματος. Ρώτησα όμως τι βλέπει η Τράπεζα της Ελλάδας επί των μεταρρυθμίσεων και μου είπαν να διαβάζω τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, που θέτει μεταξύ άλλων το θέμα της ολοκλήρωσης βασικών μεταρρυθμίσεων, όπως η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η μείωση της γραφειοκρατίας και η περαιτέρω ανάγκη βελτίωσης του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος. Και μου επισημάνθηκε ότι στις τελευταίες εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδας υπάρχει ξεκάθαρη υπόμνηση για επιτάχυνση βασικών μεταρρυθμίσεων.

Οι μεταρρυθμίσεις αλά Γερουλάνο

Και επειδή αναφερόμαστε σε μεταρρυθμίσεις να σημειωθεί πως ένας υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο Παύλος Γερουλάνος, το θέτει το θέμα με ένταση μέσω του σχεδίου του για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ, που θα οδηγήσει, όπως λέει σε συνομιλητές του, και στην αναγέννηση της πατρίδας μέσα από την οικοδόμηση κράτους που λειτουργεί και το χτίσιμο μίας Πατριωτικής Οικονομίας, που δίνει δυνατότητες σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα. Ο ίδιος τρέχει προεκλογικά και αύριο θα βρεθεί στη Δεσκάτη, στα Γρεβενά και στην έδρα της Άννας Διαμαντοπούλου, στην Κοζάνη, και μεθαύριο θα επισκεφθεί την Πτολεμαΐδα, την Έδεσσα, τη Σκύδρα και τα Γιαννιτσά.

Η έκπληξη της Νάντιας

Πολλοί έλεγαν -και επιμένουν- πως θα αποχωρήσει από την κούρσα της διαδοχής. Όμως η ίδια κατάφερε να συγκεντρώσει, κάνοντας την έκπληξη, τις 5.000 υπογραφές. Η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία ανεξάρτητα από το τι τελικά θα κάνει, έβαλε γερές βάσεις για το μέλλον.

Δούκας VS Μπακογιάννη

Το θέμα είναι τι βάσεις βάζει ο Χάρης Δούκας στην Αθήνα, καθώς ο δήμαρχος Αθηναίων, και λογικά λόγω του προεκλογικού αγώνα, όλο εκτός Αθηνών είναι. Χθες βρέθηκε στην Κω και από εκεί διαπληκτιζόταν με ανακοινώσεις με τον πρώην δήμαρχο, Κώστα Μπακογιάννη.

Νέο θετικό momentum για τις τράπεζες

Σήμερα ανακοινώνονται τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου για τις δύο από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, την Πειραιώς και τη Eurobank. Οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι τα μεγέθη τους θα είναι ακόμα περισσότερο βελτιωμένα και μάλιστα σημαντικά σε σύγκριση με το εξάμηνο του 2023. Η τραπεζική εικόνα βαίνει διαρκώς βελτιούμενη, κάτι που επηρεάζει θετικά το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον και όχι μόνο τα οικονομικά πεπραγμένα των τραπεζικών ομίλων. Επομένως, οι σημερινές ανακοινώσεις αναμένεται ότι θα δώσουν έναν επιπλέον τόνο αισιοδοξίας που είναι απαραίτητος και σημαντικός για το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον της χώρας.

Η SWOT, ο mr Ελλάκτωρ και οι νέες επενδύσεις

Μπορεί ο Γιώργος Κωνσταντινίδης να αποχώρησε από τον όμιλο Ελλάκτωρ, όπου ήταν διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία ακινήτων του ομίλου, τη Reds, ωστόσο φαίνεται ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πολυεκατομμυριούχο Χένρι Χόλτερμαν, oλλανδό μεγαλομέτοχο του Ελλάκτωρα. Κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συνεργάζονται σε διαφορετικά projects του Ολλανδού, όπως είναι το Corfu Palace της Κέρκυρας που έχει αποκτήσει, όπου η SWOT του Κωνσταντινίδη θα αναλάβει τη διαχείριση του διάσημου και ιστορικού ξενοδοχείου, αφού προηγηθεί σχετική ανακαίνιση μετά και την απόκτησή του από την οικογένεια Φωκά, η οποία το είχε στην κατοχή της. Επίσης, πολύ πρόσφατα η Reds του ομίλου Ελλάκτωρ έκανε κοινοπραξία με τη SWOT του Κωνσταντινίδη για το ξενοδοχείο Civitel στο Μαρούσι, το οποίο νοίκιασαν από την Ολυμπιακή Επιτροπή, στην οποία ανήκει το ακίνητο. Η SWOT Hospitality, όπως είναι ο πλήρης τίτλος της, έχει στο πλάνο να φτάσει σε τζίρο 100 εκατομμυρίων ευρώ έως και το 2028 από τη διαχείριση των ξενοδοχείων που θα έχει στην ομπρέλα της.

Και μετά τη Lidl ο Κρητικός

Σας το είπα. Ο ανταγωνισμός των σούπερ μάρκετ είναι σκληρός. Χθες σας έφερα το παράδειγμα της Lidl που ανακοίνωσε ότι οι τιμές της τρέχουν για 7ο μήνα με αρνητικό πληθωρισμό. Και ακολούθησε ο Κρητικός, ο οποίος υποστηρίζει με τη σειρά του ότι έχει πολλά από τα προϊόντα που πουλάει σε τιμές χαμηλότερες από εκείνες του Δεκεμβρίου του 2023. Το στοίχημα για όλους τους λιανέμπορους είναι να αποδείξουν ότι εκείνοι είναι που έχουν τις καλύτερες τιμές. Ή τουλάχιστον να προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν ότι έχουν τις καλύτερες ή τις χαμηλότερες τιμές από τους υπόλοιπους. Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά και το επιβεβαιώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι ο καταναλωτής είναι εκείνος που καθορίζει την τύχη τους και σε αυτόν απευθύνονται. Επομένως, εάν δεν καταφέρουν να τον κρατήσουν στα ράφια τους, θα έχουν πρόβλημα. Και κανείς δεν το θέλει αυτό.

Τα καταστήματα μικρής λιανικής της efood

Σας έχω πει ότι οι πλατφόρμες efood και Wolt είναι οι ανερχόμενες δυνάμεις στα σούπερ μάρκετ και τη λιανική μέσω της efood Market και της Wolt Market που κάνουν διανομή ειδών σούπερ μάρκετ. Όμως η efood φαίνεται ότι έχει και ένα παραπάνω πλεονέκτημα σε αυτό το πεδίο. Καθώς έχει δημιουργήσει τα καταστήματα efood local, καταστήματα γειτονιάς, αντλώντας δυναμική και μετατρέποντας τα kiosky’s που εξαγόρασε από τον όμιλο Μούχαλη. Άλλωστε όπως μου έλεγε έμπειρο στέλεχος της αγοράς, δεν αρκεί μία εταιρεία να έχει ηλεκτρονική παρουσία, αλλά να εκπληρώνει μία πολυκαναλική στρατηγική, γνωστή ευρύτερα ως omnichannel. Αυτό είναι που προσπαθεί και κάνει στην περίπτωση αυτή και η efood. Αναπτύσσοντας ένα ευρύ δίκτυο μικρών σημείων λιανικής. Απέναντί της θα έχει εταιρείες όπως η OK! Anytime Markets, η My market που έχει αναπτύξει τα Mymarket Local, μικρά καταστήματα λιανικής αλλά και η ΑΒ Βασιλόπουλος που έχει ένα μεγάλο δίκτυο τέτοιων σημείων που λειτουργούν με το μοντέλο του franchise. H μάχη καλά κρατεί.

Ο Τσάνταλης, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και τα Ελληνικά Οινοποιεία

Μία αρκετά έντονη φημολογία βουίζει στα αυτιά μου τις τελευταίες μέρες με αφορμή την υπόθεση του υπό πτώχευση Τσάνταλη. Αυτό που λέει η αγορά είναι ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Τσάνταλη, Άγγελος Δημητριάδης, συνεργάζεται άτυπα με τα Ελληνικά Οινοποιεία, των Γεωργιάδη – Αντετοκούνμπο, όμιλος ο οποίος έχει την ιδιοκτησία της οινοποιίας Μπουτάρη, του νερού Ιόλη και τη συνιδιοκτησία των αμπελώνων στο Ναβαρίνο Μεσσηνίας μαζί με την ΤΕΜΕΣ. Να σας θυμίσω εδώ βέβαια ότι η εταιρεία Ελληνικά Οινοποιεία έχει νοικιάσει αμπέλια και συνεχίζει την παραγωγή κάποιων κρασιών ήδη από το 2023.