Σε νέα φάση φαίνεται ότι περνούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και ενδεικτικό της αναβάθμισης αποτελεί το γεγονός πως όπως όλα δείχνουν έχει «κλειδώσει» η επίσκεψη του 54χρονου υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα τον ερχόμενο Οκτώβριο, προκειμένου να συμμετάσχει στον 6ο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ (σ.σ. ο 5ος γύρος είχε διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2024 στην Ουάσιγκτον). Να σημειωθεί ότι θα είναι η πρώτη φορά όπου ο εν λόγω Διάλογος θα φιλοξενήσει Αμερικανό αξιωματούχο τόσο υψηλού επιπέδου, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν τη χώρα μας ως στρατηγικό εταίρο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η παρουσία του κ. Ρούμπιο έρχεται σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ εντείνουν την προσοχή τους στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη γεωπολιτική τους παρουσία απέναντι στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα – λόγω της θέσης της, των σχέσεων της με Κύπρο και Ισραήλ και του ρόλου της στην ενέργεια – έχει μετατραπεί σε «παίκτη-κλειδί». Η επίσκεψη του Αμερικανού διπλωμάτη εντάσσεται σε μια αλυσίδα εξελίξεων που δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική της για την περιοχή, και η Αθήνα είναι βασικό μέρος αυτής της στρατηγικής. Μια από τις πιο σημαντικές κινήσεις των τελευταίων μηνών είναι η απόφαση αναβίωσης του σχήματος «3+1», δηλαδή της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών. Το σχήμα αυτό είχε «παγώσει» τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η νέα προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να το επαναφέρει στο προσκήνιο.
Ταυτόχρονα, η Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (U.S. International Development Finance Corporation – DFC) δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της στο μεγάλο ενεργειακό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Ο τεχνικός φάκελος έχει ήδη περάσει από την αρμόδια επιτροπή της Τράπεζας και πλέον αναμένεται η τελική έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο. Αν τελικά προχωρήσει η επένδυση, θα πρόκειται για μια κίνηση με πολλαπλό συμβολισμό: η Δύση στηρίζει ενεργειακά την Ανατολική Μεσόγειο και ενισχύει την απεξάρτηση από ρωσικές και κινεζικές ενεργειακές επιρροές.
Στο παρασκήνιο αυτών των εξελίξεων, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι επαφές του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον κ. Ρούμπιο. Οι δύο άνδρες έχουν συναντηθεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα, τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στις Βρυξέλλες και οι συζητήσεις τους φαίνεται να βοήθησαν στη διαμόρφωση ενός νέου κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Στο πλαίσιο αυτής της ενισχυμένης σχέσης, η ελληνική κυβέρνηση διερευνά και το ενδεχόμενο μιας επίσημης συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η αφορμή θα μπορούσε να ήταν η παρουσία του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, στα μέσα Μαΐου, όπου θα προεδρεύσει σε ειδική συνεδρίαση του ΟΗΕ στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας από την Ελλάδα. Αν και δεν υπήρξε επίσημο αίτημα ή κάποια ανακοίνωση, κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν ότι έγιναν προσπάθειες μέσω της ελληνοαμερικανικής κοινότητας να «χτιστούν» οι κατάλληλες γέφυρες.