Αγροτικές περιοχές των Δήμων Αρχανών – Αστερουσίων και Μινώα – Πεδιάδας, για μια πρώτη εκτίμηση των καταστροφών από την πρόσφατη χαλαζόπτωση, επισκέφθηκε κλιμάκιο με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Σταύρο Τζεδάκη, που συνοδευόταν από τον διευθυντή του ΕΛΓΑ Νικόλαο Δασκαλάκη, τον διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου Ιωάννη Ζηδιανάκη, τους αντιδημάρχους του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων Αντώνη Λυδατάκη και Γιώργο Κριτσωτάκη και τον αντιδήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Μανώλη Κουρλετάκη.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι η χαλαζόπτωση προκάλεσε σημαντικές ζημιές, κυρίως σε αμπέλια, δενδρώδεις καλλιέργειες και ελιές. Ειδικά τα αμπέλια, σε κάποια χωριά εμφανίζουν εικόνα ολοκληρωμένης καταστροφής, ενώ σημαντικές ζημιές παρατηρούνται και στην ελαιοκαλλιέργεια, καθώς τα δένδρα βρισκόταν στο ευαίσθητο στάδιο λίγο πριν την άνθηση.

Τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ έχουν ξεκινήσει τις πρώτες επισκοπήσεις στις πληγείσες περιοχές, ώστε το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης για εκείνες τις περιπτώσεις που καλύπτονται ασφαλιστικά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, δήλωσε: «Η έντονη χαλαζόπτωση της προηγούμενης εβδομάδας δημιούργησε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες σε αρκετούς δήμους της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, όπως Γόρτυνας, Αρχανών – Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδος, Ηρακλείου, Βιάννου αλλά και περιοχές του Νοτίου Ρεθύμνου.

Είναι επιτακτική ανάγκη να τρέξει γρήγορα η διαδικασία, να δηλωθούν οι ζημιές του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιωθούν το γρηγορότερο δυνατό τα παράγωγά μας, επίσης ζητάμε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να στηρίξει και τις καλλιέργειες που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ. όπως για παράδειγμα την ελαιοκαλλιέργεια, επειδή βρίσκεται στο στάδιο της ανθοφορίας και όχι της καρπόδεσης.

Χρειάζεται να δημιουργήσουμε μια ανθεκτική αγροτική παραγωγή, για να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και βέβαια χρειάζεται η τροποποίηση του κανονισμού της ΕΛΓΑ, που ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες και δεν έχει πραγματικά ανταποδοτικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς μας».

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή φωτό: https://www.zarpanews.gr/