Προσπάθειες να μην ξεσπάσει νέος εμφύλιος στη Συρία καταβάλλει η τζιχαντιστική κυβέρνηση που ανέτρεψε τον Μπασάρ Αλ Άσαντ, καθώς ένοπλες ομάδες αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα.

Αρχικά, η νέα ηγεσία του υπουργείου Άμυνας κάλεσε τους λιποτάκτες του συριακού στρατού επί εποχής Άσαντ να καταταγούν. Δημιουργώντας μια ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, τούς καλούσε να απαντήσουν σε 16 ερωτήσεις, όπως τη μονάδα που υπηρετούσαν, το τόπο καταγωγής τους κτλ. Το ενδιαφέρον ήταν μικρό και όσοι ανταποκρίθηκαν αποδείχτηκαν αναποτελεσματικοί.

Επίσης, ζήτησε από τους στρατιώτες του πρώην προέδρου να καταθέσουν τα όπλα, χωρίς πάλι να βρίσκουν ανταπόκριση. Με μικρό στρατό και χιλιάδες ένοπλους Σύρους, το υπουργείο άλλαξε στάση πριν λίγο καιρό. Σύμφωνα με τους Financial Times κάλεσε σε κατάταξη τους υποστηρικτές του Άσαντ, διευκρινίζοντας ότι δεν κινδυνεύουν από αντίποινα, απονέμοντας ουσιαστικά χάρη με αυτό τον τρόπο.

Έκτοτε, ξέσπασαν αντιδράσεις στις ένοπλες τάξεις της κυβέρνησης, που αποτελούνται από τζιχαντιστές που πολέμησαν για ισλαμιστικές οργανώσεις και εκπαιδεύτηκαν από τον τουρκικό στρατό. Οι FT έγραψαν ότι με το νέο κάλεσμα η τζιχαντιστική κυβέρνηση επιδιώκει να στρατολογήσει έμπειρα στελέχη που γνωρίζουν από πόλεμο. Αυτό σημαίνει όμως, ότι αλαουίτες, μέλη της θρησκευτικής μειονότητας στην οποία ανήκε η οικογένεια Άσαντ, θα επανδρώσουν τον στρατό που αποτελείται από ισλαμιστές.

Ταυτόχρονα, στις Ένοπλες Δυνάμεις αναμένεται να προστεθούν κι άλλες θρησκευτικές μειονότητες -αν το αποδεχτούν-, τις οποίες αντιμάχονταν στην πράξη μέχρι πρότινος οι υπόλοιποι τζιχαντιστές.

Η εξίσωση που καλείται να λύσει η τζιχαντιστική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ειδικά αν υπολογιστεί ο όρος που έθεσαν οι ΗΠΑ ως εκπρόσωποι της Δύσης, προκειμένου να αρθούν οι σοβαρές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν επί Άσαντ και ισχύουν μέχρι σήμερα.

Οι ξένοι μαχητές των τζιχαντιστών απαγορεύεται να κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις στον στρατό, αλλά και να αποκτήσουν στο μέλλον. Ωστόσο, η πλειοψηφία των τζιχαντιστών που ανέτρεψαν τον Άσαντ είναι ξένοι ή μισθοφόροι, που συγκέντρωσε η Τουρκία για να ελέγξει τη γειτονική της χώρα.

Ανεφάρμοστες οι συμφωνίες για την κατάθεση των όπλων

Λίγο μετά την ανατροπή του Μπασάρ Άλ Άσαντ σχεδόν όλες οι ένοπλες ομάδες της Συρίας υπέγραψαν να καταθέσουν τα όπλα, αλλά πολλές δεν το έχουν πράξει -ιδίως αυτές με επιρροή-, φοβούμενες αντίποινα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται με τους Κούρδους στο Βορρά, που πλέον βλέπουν φιλικά οι τζιχαντιστές, αλλά αποστρέφεται η Τουρκία, που τους βοήθησε να ρίξουν τον Άσαντ.

Οι Κούρδοι είναι εμπειροπόλεμοι και εξοπλισμένοι με αμερικανικά όπλα, τον καλύτερο στρατιωτικό εξοπλισμό που υπάρχει τώρα στη Συρία και με διαφορά. Τυχόν, ένταξη στο συριακό στρατό θα έλυνε πολλά ζητήματα ασφαλείας, αλλά θα δυσαρεστούσε τους ευεργέτες των τζιχαντιστών που επίσημα θέλουν να αφανίσουν τους Κούρδους.

Από τη μία η συριακή κυβέρνηση επιδιώκει τη βοήθεια της Άγκυρας λοιπόν, αλλά από την άλλη θέλει να ελέγξει μόνη της τη χώρα, ειδικά να αποφύγει το ενδεχόμενο ενός νέου εμφυλίου. Παράλληλα, ψάχνει τρόπους να ικανοποιήσει τους δυτικούς, οι οποίοι στραγγαλίζουν οικονομικά τη Συρία μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.