Ήταν ένα τροχαίο σαν πολλά άλλα, που κανείς δεν περίμενε πως λίγα λεπτά αργότερα θα κατέληγε να αποτελεί μία από τις πιο τραγικές σελίδες στην ιστορία της Πυροσβεστικής.
30 Απριλίου 1999. Στα Καμένα Βούρλα, ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο συγκρούεται με βυτιοφόρο φορτωμένο με προπάνιο. Ο οδηγός του Ι.Χ. σκοτώνεται επιτόπου. Οι πυροσβέστες καταφθάνουν άμεσα, όπως κάνουν πάντα. Αλλά αυτή τη φορά δεν θα προλάβουν να σώσουν – ούτε καν τους εαυτούς τους.
Λίγα λεπτά μετά την άφιξή τους, το βυτιοφόρο εκρήγνυται με εκκωφαντικό θόρυβο, καλύπτοντας τα πάντα στις φλόγες. Τέσσερις πυροσβέστες σκοτώνονται ακαριαία, στην προσπάθειά τους να περιφρουρήσουν το σημείο και να αποτρέψουν τα χειρότερα.
Το δυστύχημα συγκλόνισε τη χώρα. Για μέρες τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν εικόνες από τα συντρίμμια και τις μαρτυρίες κατοίκων που περιέγραφαν έναν πύρινο όλεθρο. Η πολιτεία κήρυξε εθνικό πένθος για τους τέσσερις άνδρες που θυσιάστηκαν στο καθήκον.
Ήταν μια μέρα που αποκάλυψε το ανείπωτο ρίσκο της πρώτης γραμμής, τον κίνδυνο που οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν σε κάθε κλήση. Ήταν όμως και μια μέρα γενναίας θυσίας – από αυτές που δεν ξεχνιούνται ποτέ.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
311: Ο αυτοκράτορας Γαλέριος εκδίδει το πρώτο διάταγμα ανεκτικότητας προς τον χριστιανισμό, αναγνωρίζοντάς τον επίσημα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Το διάταγμα αυτό σηματοδοτεί το τέλος των διωγμών και ανοίγει τον δρόμο για τη σταδιακή επικράτηση της νέας θρησκείας.
313: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Λικίνιος νικά τον Μαξιμίνο Β’ και ενοποιεί την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ενισχύοντας την πορεία προς τη σταθεροποίηση της αυτοκρατορικής εξουσίας μετά από χρόνια εμφύλιων συγκρούσεων.

1492: Η Ισπανία εγκρίνει την αποστολή του Χριστόφορου Κολόμβου, εξασφαλίζοντάς του αμοιβή και προνόμια για την εξερεύνηση του Νέου Κόσμου.
1789: Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον ορκίζεται ως πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
1803: Οι Ηνωμένες Πολιτείες αγοράζουν από τη Γαλλία την περιοχή της Λουιζιάνας, έναντι 15 εκατομμυρίων δολαρίων — περίπου 20 δολάρια ανά τετραγωνικό μίλι. Η συμφωνία, γνωστή ως Louisiana Purchase, διπλασιάζει σχεδόν την έκταση των ΗΠΑ και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες εδαφικές επεκτάσεις στην ιστορία τους.
1825: Ο Ελληνικός Στόλος, με επικεφαλής τον ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη και τους πυρπολητές Ανδρέα Πιπίνο και Γεώργιο Πολίτη, πυρπολεί τον Τουρκικό Στόλο του Καπουδάν πασά στη Μεθώνη και μία πυριτιδαποθήκη στην ξηρά.
1841: Η νεοσύστατη Εθνική Τράπεζα εκδίδει το πρώτο της χαρτονόμισμα, ονομαστικής αξίας πεντακοσίων δραχμών.
1871: Πραγματοποιείται η σφαγή του Καμπ Γκραντ στην Αριζόνα, όταν ένοπλοι πολιτοφύλακες και Ινδιάνοι Παπόγκο επιτίθενται σε καταυλισμό Απάτσι, σκοτώνοντας 144 άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά.
1897: Σε διάλεξη στο Βασιλικό Ινστιτούτο του Λονδίνου, ο φυσικός Τζόζεφ Τζον Τόμσον ανακοινώνει την ανακάλυψη του ηλεκτρονίου ως υποατομικού σωματιδίου, πάνω από 1.800 φορές ελαφρύτερου από το πρωτόνιο. Η ανακάλυψη αυτή θα αλλάξει ριζικά την κατανόησή μας για τη δομή της ύλης και θα ανοίξει τον δρόμο για τη σύγχρονη φυσική.
1919: Επικυρώνεται στη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού η αποστολή ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, για να επιβάλει την τάξη και να προστατεύσει το χριστιανικό πληθυσμό στην περιοχή.
1926: Η εκπαίδευση στην Ελλάδα γίνεται υποχρεωτική δια νόμου για παιδιά ηλικίας από 6 έως 14 ετών.
1927: Περικόπτονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, για να καλυφθούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.
1943: Επιχείρηση Κιμάς: Βρετανικό υποβρύχιο βγαίνει στην επιφάνεια της Μεσογείου, στα ανοικτά των ακτών της Ισπανίας, και εναποθέτει έναν νεκρό άντρα με ψεύτικα σχέδια εισβολής και ντυμένο ως Βρετανό στρατιωτικό αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών.
1945: Ο επιλοχίας Μιχαήλ Α. Φ. Γιεγκόροφ και ο λοχίας Μελίτων Β. Καντάρια του Σοβιετικού Στρατού στήνουν την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, τη Σημαία της Νίκης, πάνω από τον κεντρικό τρούλο του Ράιχσταγκ.

1945: Ο Αδόλφος Χίτλερ και η Εύα Μπράουν αυτοκτονούν με δηλητήριο, μία ημέρα μετά τον γάμο τους, στο οχυρό του Φύρερ (Βερολίνο), καθώς οι Σοβιετικοί απείχαν γύρω στα 500 μέτρα από το κτίριο της Καγκελαρίας και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έπαιρνε οριστική τροπή.
1947: Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, ομάδα της ΟΠΛΑ (οργάνωσης του ΚΚΕ) επιτίθεται με χειροβομβίδες σε λεωφορείο της Πολεμικής Αεροπορίας στη Θεσσαλονίκη. Από την επίθεση σκοτώνονται 5 και τραυματίζονται 8 αεροπόροι, σε ένα από τα πιο αιματηρά χτυπήματα εντός πόλης εκείνης της περιόδου.
1954: Καταστρεπτικός σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει τις Σοφάδες Καρδίτσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 άτομα και να τραυματιστούν 117.
1973: Τέσσερις στενοί συνεργάτες του Ρίτσαρντ Νίξον υποβάλλουν την παραίτησή τους, αντιδρώντας στις έντονες φημολογίες ότι ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση Γουοτεργκέιτ. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε τηλεοπτική δήλωσή του, αναλαμβάνει προσωπικά τις ευθύνες της κυβέρνησής του για την υπόθεση, αλλά αρνείται την κατηγορία ότι γνώριζε τυχόν προσπάθειες των συνεργατών του για τη συγκάλυψή της.
1975: Οι Βιετκόνγκ καταλαμβάνουν τη Σαϊγκόν και το τελευταίο αμερικανικό ελικόπτερο απογειώνεται από την οροφή της πρεσβείας των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρονται από τη χερσόνησο της Ινδοκίνας, ύστερα από εμπλοκή 20 ετών, έχοντας υποστεί δεινή ήττα, ενώ Βόρειο και Νότιο Βιετνάμ ενοποιούνται υπό κομμουνιστική διοίκηση.
1982: Στην Ελλάδα, αναγνωρίζεται με νόμο η Εθνική Αντίσταση.
1993: Το CERN ανακοινώνει ότι τα πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web) θα είναι ελεύθερα προς χρήση από όλους, χωρίς χρεώσεις ή περιορισμούς. Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη ραγδαία εξάπλωση του ίντερνετ και αλλάζει οριστικά την πορεία της ψηφιακής εποχής.
1999: Τραγωδία σημειώνεται στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας, όταν Ι.Χ. αυτοκίνητο συγκρούεται με βυτιοφόρο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός του αυτοκινήτου. Λίγο αργότερα, καθώς φτάνει στο σημείο η Πυροσβεστική, το βυτιοφόρο εκρήγνυται, σκοτώνοντας τέσσερις πυροσβέστες.
2007: Η τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» εξαπολύει επίθεση με 30 σφαίρες και χειροβομβίδα στο Β’ Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Ιωνίας.
2011: Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Έλληνας αντιστασιακός, Λάκης Σάντας, που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη τη νύχτα της 30ής προς 31 Μαΐου 1941
Γεννήσεις

1916 – Κλοντ Σάνον, αμερικανός μαθηματικός και ηλεκτρολόγος μηχανικός, θεωρούμενος πατέρας της θεωρίας της πληροφορίας· έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ψηφιακής εποχής, της τηλεπικοινωνίας και των υπολογιστών.

1948 – Αλέξανδρος Ωνάσης, έλληνας κοσμικός, γιος του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση, με σύντομη αλλά πολυσυζητημένη ζωή· ο πρόωρος θάνατός του σε αεροπορικό δυστύχημα αποτέλεσε τραγικό σημείο καμπής για την οικογένεια Ωνάση.

1955 – Δήμητρα Λιάνη, ελληνίδα, γνωστή ως η τρίτη σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου· αποτέλεσε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην πολιτική και κοινωνική ζωή της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

1956 – Λαρς φον Τρίερ, δανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, από τους πιο ανατρεπτικούς δημιουργούς του σύγχρονου σινεμά, με ταινίες όπως «Breaking the Waves», «Dancer in the Dark» και «Melancholia», που προκάλεσαν ενθουσιασμό και διχασμό.

1981 – Σάκης Τανιμανίδης, έλληνας παρουσιαστής και παραγωγός, γνωστός από την εκπομπή «World Party» και την παρουσίασή του στο «Survivor», με έντονη παρουσία στην τηλεόραση και τα social media.

1982 – Κίρστεν Ντανστ, αμερικανίδα ηθοποιός, που έγινε γνωστή από μικρή ηλικία με το «Interview with the Vampire» και πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως «Spider-Man», «Melancholia» και «The Power of the Dog», για το οποίο έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ.
Θάνατοι

1983 – Μάντι Γουότερς, αμερικανός τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνθέτης, θεμελιωτής του ηλεκτρικού Chicago blues, με τεράστια επίδραση στην εξέλιξη της ροκ και της μπλουζ μουσικής· καλλιτέχνες όπως οι Rolling Stones και ο Eric Clapton αναγνωρίζουν την επιρροή του στο έργο τους.

1989 – Σέρτζιο Λεόνε, ιταλός σκηνοθέτης, από τους πρωτοπόρους του σπαγκέτι γουέστερν, με εμβληματικά έργα όπως «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος» και «Κάποτε στη Δύση», που επηρέασαν καθοριστικά το παγκόσμιο σινεμά.

2000 – Βασίλης Γεωργιάδης, έλληνας σκηνοθέτης, δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας με τα έργα «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» και «Τα κόκκινα φανάρια», σημαντική φυσιογνωμία του ελληνικού κινηματογράφου.

2011 – Λάκης Σάντας, έλληνας αντιστασιακός, που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη τη νύχτα της 30ής προς 31 Μαΐου 1941, σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης κατά της Κατοχής.

2011 – Ερνέστο Σάμπατο, αργεντινός συγγραφέας και διανοούμενος, με εμβληματικά μυθιστορήματα όπως «Το τούνελ» και «Περί ηρώων και τάφων», που συνδύασαν υπαρξιακό στοχασμό και πολιτική μαρτυρία.
Γιορτάζουν
Δονάτος, Ιάκωβος, Ιακωβίνα
Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι
Διεθνής Ημέρα κατά του Θορύβου
Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Ασανσέρ
Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ