Η καναδική εταιρεία The Metals company (TMC) ανακοίνωσε σήμερα πως κατέθεσε το πρώτο αίτημα για εξορύξεις σε διεθνή ύδατα, ένα αίτημα που υποβλήθηκε προς τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος των οποίων μόλις άνοιξε την πόρτα σε αυτήν την αμφιλεγόμενη βιομηχανία.
Το αίτημα για εμπορική εκμετάλλευση, το οποίο κατέθεσε ενώπιον των αμερικανικών αρχών η θυγατρική TMC USA, αφορά την εξόρυξη πολυμεταλλικών κονδύλων, στη ζώνη Clarion-Clipperton στον Ειρηνικό, διευκρίνισε η εταιρεία.
«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα πολύ σημαντικό βήμα, όχι μόνο για την TMC USA, αλλά για την ανεξαρτησία στις εξορύξεις και τη βιομηχανική αναγέννηση της Αμερικής», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της TMC Τζέραρντ Μπάρον.
«Με τη σθεναρή στήριξη της Ουάσιγκτον (…) ανυπομονούμε να υλοποιήσουμε το πρώτο παγκόσμιο σχέδιο εμπορικής εξόρυξης κονδύλων», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Η καναδική εταιρεία, που ελπίζει να γίνει η πρώτη που θα αναλάβει την εξόρυξη πολυμεταλλικών κονδύλων, μιας μορφής ορυκτών πλούσιων σε μέταλλα που βρίσκονται στα βάθη του Ειρηνικού, είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι σκοπεύει να ζητήσει το πρώτο συμβόλαιο εμπορικής μεταλλευτικής εξόρυξης σε ανοιχτή θάλασσα, μέσω της αμερικανικής διοίκησης.
Μια αιφνιδιαστική αλλαγή στρατηγικής: αρχικά, η εταιρεία σκόπευε να καταθέσει το αίτημά της τον Ιούνιο ενώπιον της Διεθνούς Αρχής για τον Θαλάσσιο Βυθό (International Seabed Authority-ISA), η οποία έχει δικαιοδοσία επί των βυθών των διεθνών υδάτων.
Δικαιολόγησε την παράκαμψη της ISA επικαλούμενη την αργή πρόοδο της οργάνωσης στην υιοθέτηση του «μεταλλευτικού κώδικα», ο οποίος θα πρέπει να θεσπίσει τους κανόνες για την εμπορική εξόρυξη σε ανοιχτή θάλασσα.
Λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα διάταγμα που στοχεύει στην επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των υποψηφιοτήτων και τη χορήγηση αδειών έρευνας, μεταξύ άλλων σε διεθνή ύδατα.
Σε συμφωνία με αμερικανικό νόμο του 1980 που καθορίζει κανόνες για την εξερεύνηση και την «εμπορική ανάκτηση» ορυκτών από τον θαλάσσιο βυθό σε διεθνή ύδατα κι ενώ οι ΗΠΑ δεν είναι μέλη της Διεθνούς Αρχής για τον Θαλάσσιο Βυθό.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Θαλάσσιο Δίκαιο, η οποία σύστησε τη Διεθνή Αρχή για τον Θαλάσσιο Βυθό, όμως οι ΗΠΑ ποτέ δεν επικύρωσαν, ο θαλάσσιος βυθός των διεθνών υδάτων θεωρείται «παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας».
Αυτή η ανακοίνωσή της TMC σήμερα «θα παραμείνει στη μνήμη ως μια πράξη πλήρους περιφρόνησης του Διεθνούς Δικαίου και της επιστημονικής συναίνεσης», κατήγγειλε η Ρουθ Ράμος, της Greenpeace.
Οι προασπιστές των ωκεανών εκτιμούν ότι η υποθαλάσσια εξόρυξη απειλεί κρίσιμα οικοσυστήματα.
Η Έμα Γουίλσον, της ΜΚΟ Deep Sea Conservation Coalition, κατήγγειλε σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων την «ανήθικη και επικίνδυνη» συμπεριοφρά της TMC, καλώντας τα κράτη-μέλη της ISA να αποφασίσουν ένα μορατόριουμ για την αμφιλεγόμενη δραστηριότητα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής τους τον Ιούλιο.
«Αυτό θα έστελνε το ξεκάθαρο μήνυμα στα κράτη και τις επιχειρήσεις που επιλέγουν να ενεργήσουν εκτός του πλαισίου της ISA ότι η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη για να υπερασπιστεί το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε.
Πηγή: ΑΠΕ