H dolce vita φαίνεται ότι προστατεύει την υγεία της καρδιάς, καθώς πρόσφατη μεγάλη μελέτη έδειξε αν πίνουμε σαμπάνια, τρώμε περισσότερα φρούτα, διατηρούμε χαμηλό βάρος και έχουμε θετική στάση απέναντι στη ζωή, τότε περιορίζουμε σημαντικά τον κίνδυνο για αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.
Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο παγκοσμίως πεθαίνουν από καρδιακή ανακοπή, μία κατάσταση κατά την οποία η καρδιά ξαφνικά σταματά να στέλνει αίμα στο σώμα. Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό, ενώ χωρίς άμεση παρέμβαση είναι θανατηφόρα.
Η νέα μελέτη εντόπισε 56 μη κλινικούς παράγοντες κινδύνου που συσχετίζονται με την καρδιακή ανακοπή και αφορούν τον τρόπο ζωής, σωματικές μετρήσεις, ψυχοκοινωνικές παραμέτρους, την οικονομική κατάσταση, αλλά και το τοπικό περιβάλλον. Σε δημοσίευμα της η Guardian γράφει ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν πως παράγοντες όπως η υψηλότερη κατανάλωση σαμπάνιας και λευκού κρασιού, η αυξημένη πρόσληψη φρούτων, η καλή ψυχική διάθεση, η διαχείριση του βάρους, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και το βελτιωμένο εκπαιδευτικό επίπεδο μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά. Κατέληξαν μάλιστα ότι ελέγχοντας ένα μεγάλο μέρος αυτών των παραγόντων, περίπου το 40-63% των περιστατικών θα μπορούσαν να αποτραπούν. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Canadian Journal of Cardiology.
Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερους από 500.000 ανθρώπους, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το UK Biobank. Από αυτούς που παρακολουθούσαν, 3.147 άτομα υπέστησαν καρδιακή ανακοπή εντός 14 ετών. Όπως αναφέρει ο Renjie Chen από το Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης που συμμετείχε στη μελέτη, «εξ όσων γνωρίζουμε, είναι η πρώτη μελέτη που διερεύνησε συνολικά τους συσχετισμούς μεταξύ μη κλινικών τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου και εμφάνισης καρδιακής ανακοπής. Εκπλαγήκαμε από το μεγάλο ποσοστό (40-63%) των περιπτώσεων που θα μπορούσαν να αποτραπούν βελτιώνοντας μη ευνοϊκά προφίλ».
Η απάλειψη του χειρότερου ενός τρίτου από τους 56 παράγοντες μεταφράζεται σε 40% λιγότερα περιστατικά, σύμφωνα με την έρευνα. Το ποσοστό αυξάνεται σε 63% εφόσον απαλειφθούν τα χειρότερα δύο τρίτα.
Τι ισχύει τελικά με τις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες του κρασιού
Σε σχετικό εκδοτικό σημείωμα, ο Nicholas Grubic από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά και η Dakota Gustafson από το Πανεπιστήμιο Queen του Οντάριο τονίζουν ότι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα είναι η καρδιοπροστατευτική ιδιότητα της σαμπάνιας και του λευκού κρασιού, που αμφισβητεί τη μακρόχρονη πεποίθηση ότι το κόκκινο κρασί είναι αυτό που ωφελεί την καρδιά.
«Η έρευνα στους υποκείμενους μηχανισμούς παραμένει ασαφής, ωστόσο αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την ιδέα ότι τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να είναι πιο περίπλοκα απ’ όσο υποθέταμε μέχρι σήμερα».