Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τους όρους καρδιακή προσβολή (έμφραγμα) και καρδιακή ανακοπή εναλλακτικά, θεωρώντας πως πρόκειται για ίδιες καταστάσεις. Ωστόσο, παρότι συνδέονται και μπορεί να έχουν κάποια παρόμοια συμπτώματα, η καρδιακή προσβολή και η καρδιακή ανακοπή δεν είναι ίδιες και έχουν σημαντικές βασικές διαφορές.
Η καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν η καρδιά σας δεν δέχεται αρκετή ροή αίματος. Η καρδιακή ανακοπή συμβαίνει επειδή η καρδιά σταματά να χτυπά και δεν μπορεί να αντλήσει αίμα για να προμηθεύσει οξυγόνο στα υπόλοιπα όργανα σας. Σε πολλές περιπτώσεις, η καρδιακή προσβολή μπορεί προκαλέσει καρδιακή ανακοπή, ενώ και οι δύο είναι καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή.
Καρδιακή προσβολή vs Kαρδιακή ανακοπή: Τα συμπτώματα
Συμπτώματα καρδιακής προσβολής | Συμπτώματα καρδιακής ανακοπής |
Πόνος στο στήθος που αντανακλάται στη γνάθο, στο λαιμό ή στο χέρι | Ξαφνική κατάρρευση |
Δυσκολία στην αναπνοή | Απώλεια συνείδησης |
Κόπωση | Αδυναμία αναπνοής |
Άγχος | Μη ανιχνεύσιμος καρδιακός παλμός |
Καρδιακές αρρυθμίες | Πόνος στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή πριν από την λιποθυμία |
Ναυτία | Ζαλάδα πριν από την κατάρρευση |
Καρδιακή προσβολή vs Καρδιακή ανακοπή: Οι αιτίες
Η καρδιακή προβολή συμβαίνει όταν η καρδιά δεν λαμβάνει αρκετό αίμα. Οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι τα αιμοφόρα αγγεία που φέρνουν αίμα, οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον καρδιακό μυ. Ο καρδιακός μυς εργάζεται συνεχώς, χτυπώντας φυσιολογικά 60 έως 100 φορές το λεπτό, οπότε χρειάζεται συνεχή παροχή αίματος για να λειτουργήσει σωστά. Η κύρια αιτία των καρδιακών προσβολών είναι η αθηροσκλήρωση, η συσσώρευση πλάκας χοληστερόλης στις στεφανιαίες αρτηρίες. Αυτές οι πλάκες μπορεί να σπάσουν, σχηματίζοντας θρόμβους αίματος που είτε μερικώς είτε εντελώς μπλοκάρουν τη ροή αίματος προς την καρδιά.
Από την άλλη πλευρά, διάφορες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανακοπή. Μια καρδιακή προσβολή είναι ένας από τους πρωταρχικούς λόγους για τους οποίους κάποιος μπορεί να υποστεί καρδιακή ανακοπή. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες καταστάσεις που μπορεί να την προκαλέσουν:
- Αρρυθμίες (ανώμαλοι καρδιακοί ρυθμοί), όπως η κοιλιακή μαρμαρυγή και η κοιλιακή ταχυκαρδία
- Άλλες καρδιακές παθήσεις, όπως συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες και βαλβιδοπάθεια
- Υποξία (χαμηλά επίπεδα οξυγόνου)
- Υποθερμία (χαμηλή θερμοκρασία σώματος)
- Χαμηλός όγκος αίματος, όπως σε περίπτωση υπερβολικής αιμορραγίας
- Πολύ υψηλά ή χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα, με πιθανώς σοβαρές ανισορροπίες μαγνησίου και ασβεστίου
- Υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα)
- Πνευμονική εμβολή (θρόμβος αίματος στις αρτηρίες των πνευμόνων)
- Συσσώρευση υγρού γύρω από την καρδιά
- Κατάρρευση του πνεύμονα
Κρίσιμος ο χρόνος, διαφορετική αντιμετώπιση
Είτε πρόκειται για καρδιακή προσβολή είτε για καρδιακή ανακοπή, ο χρόνος είναι κρίσιμος και απαιτείται επείγουσα παρέμβαση. Ωστόσο, η αντιμετώπιση για κάθε κατάσταση διαφέρει.
Ο στόχος της θεραπείας για μια καρδιακή προσβολή είναι να αποκατασταθεί η ροή αίματος στην καρδιά. Αυτό περιλαμβάνει φάρμακα, όπως αντιπηκτικά, και μια διαδικασία για την αποκατάσταση της ροής αίματος, όπως η διαδερμική αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών (PCI).
Η καρδιακή ανακοπή απαιτεί άμεση καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) για να αποφευχθεί ο θάνατος. Ο καθένας μπορεί να εκτελέσει ΚΑΡΠΑ έως ότου φτάσει βοήθεια. Πιέστε δυνατά και γρήγορα στο κέντρο του στήθους ενός ατόμου περίπου 100-120 φορές το λεπτό. Αυτό βοηθά να διατηρηθεί η ροή αίματος στο σώμα. Επίσης σωτήρια είναι η χρήση απινιδωτή, που προκαλεί ηλεκτροσόκ ώστε να επανεκκινήσει η καρδιά.
Τόσο οι καρδιακές προσβολές όσο και η καρδιακή ανακοπή μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρες, αλλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Οι καρδιακές προσβολές έχουν κίνδυνο θανάτου, αλλά δεν είναι όλες θανατηφόρες. Μάλιστα εκτιμάται ότι 1 στις 5 καρδιακές προσβολές είναι σιωπηλές και δεν αναγνωρίζονται, με αποτέλεσμα συχνά να μην λαμβάνονται και τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Αντίθετα, η καρδιακή ανακοπή χωρίς θεραπεία είναι πάντα θανατηφόρα. Χωρίς ΚΑΡΠΑ ή απινιδωτή, οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιβιώσουν από μια καρδιακή ανακοπή.
Κοινές στρατηγικές πρόληψης
Τα μέτρα πρόληψης για τις δύο καταστάσεις είναι παρόμοια. Για να αποτρέψετε τόσο την καρδιακή προσβολή όσο και την καρδιακή ανακοπή, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές για την υγεία της καρδιάς:
- Διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε αλάτι
- Ελαφριά έως μέτρια φυσική άσκηση καθημερινά
- Αποφυγή ή διακοπή καπνίσματος
- Επαρκής ύπνος (σύμφωνα με τους ειδικούς 7 ώρες την ημέρα)
- Ιατρικός έλεγχος για καταστάσεις που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία και διαβήτης τύπου 2
Διαβάστε αναλυτικά: Οι καθημερινές συνήθειες που κάνουν τη διαφορά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων