Η Κάμαλα Χάρις, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, τηλεφώνησε την Πέμπτη στη Γιούλια Ναβάλναγια, τη χήρα του αντιφρονούντα του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, μετά τη μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Η Χάρις εξέφρασε την «υποστήριξή της» και εξήρε τη «συμβολή στον αγώνα για μια δημοκρατική Ρωσία» του Αλεξέι Ναβάλνι και της συζύγου του, δήλωσε στην πλατφόρμα Χ η Κίρα Γιάρμις, η εκπρόσωπος της Γιούλια Ναβάλναγια.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι είχε προσπαθήσει να απελευθερώσει τον αντιφρονούντα, ο οποίος πέθανε τον Φεβρουάριο στη φυλακή στη Ρωσία, όπως είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα η ομάδα του Αλεξέι Ναβάλνι. Ο αντιφρονών πέθανε σε ηλικία 47 ετών υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες την 16η Φεβρουαρίου 2024, μετά τις όλο και πιο εξαντλητικές συνθήκες κράτησης που υφίστατο.

Οι υποστηρικτές του κατηγορούν το Κρεμλίνο, το οποίο αρνείται ότι τον σκότωσε. Η ανταλλαγή κρατουμένων που έλαβε χώρα την Πέμπτη κατέστησε δυνατή την απελευθέρωση αρκετών συνεργατών του Ναβάλνι, όπως και άλλων αντιφρονούντων που τον υποστήριζαν, κυρίως του Ιλιά Γιασίν και του Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπό της, η Γιούλια Ναβάλναγια ευχαρίστησε την Κάμαλα Χάρις για «τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών στη διοργάνωση της ανταλλαγής».

Η Ναβάλναγια κάλεσε επίσης «τη διεθνή κοινότητα να διευκολύνει την απελευθέρωση και άλλων Ρώσων πολιτικών αντιφρονούντων».

Η Κάμαλα Χάρις αναμένεται να είναι η υποψήφια των Δημοκρατικών, μετά την αποχώρηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, για να αντιμετωπίσει τον πρώην ένοικο του Λευκού Οίκου Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Όπως και ο Μπάιντεν, η αντιπρόεδρός του υποστήριξε αποφασιστικά την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή που άρχισε τον Φεβρουάριο του 2022 και κατήγγειλε «ωμότητες» που αποδίδονται στον ρωσικό στρατό.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε τον Ιούλιο τη «μη φιλική ρητορική» της Κάμαλα Χάρις σε σχέση με τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ