Η φωτογραφία ενός 9χρονου ακρωτηριασμένου Παλαιστίνιου, ο οποίος «έχασε» και τα δύο χέρια του, καθώς προσπαθούσε να ξεφύγει από ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo 2025.

Καθώς η οικογένεια του Μαχμούντ προσπαθούσε να ξεφύγει από μια ισραηλινή επίθεση, εκείνος γύρισε πίσω για να παροτρύνει κι άλλους να συνεχίσουν την πορεία τους προς τη σωτηρία. Μια έκρηξη του κόστισε το ένα του χέρι και ακρωτηρίασε σοβαρά το άλλο. Η οικογένεια βρήκε καταφύγιο στο Κατάρ, όπου, μετά από ιατρική περίθαλψη, ο Μαχμούντ μαθαίνει να χρησιμοποιεί τα πόδια του για να παίζει παιχνίδια στο κινητό του, να γράφει και να ανοίγει πόρτες.

Παρά τις προόδους αυτές, εξακολουθεί να χρειάζεται βοήθεια για τις περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες, όπως το φαγητό και το ντύσιμο.

Το όνειρο του Μαχμούντ είναι απλό: θέλει να αποκτήσει προσθετικά μέλη και να ζήσει τη ζωή του όπως κάθε άλλο παιδί.

Η φωτογράφος που κατέγραψε την ιστορία του Μαχμούντ είναι κι αυτή από τη Γάζα και εκτοπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023. Ζει στο ίδιο συγκρότημα διαμερισμάτων στην Ντόχα του Κατάρ και έχει αναπτύξει δεσμούς με οικογένειες που μοιράζονται ανάλογες τραγικές εμπειρίες, καταγράφοντας τις ιστορίες των λίγων σοβαρά τραυματισμένων Παλαιστινίων που κατάφεραν να λάβουν θεραπεία.

Τα παιδιά πλήττονται δυσανάλογα από τον πόλεμο. Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την Αρωγή και Εργασία των Παλαιστινίων Προσφύγων (UNRWA) εκτιμά ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024, η Γάζα είχε περισσότερους ακρωτηριασμένους ανήλικους ανά κάτοικο από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο.

Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, το Κατάρ, το οποίο έχει δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη του συστήματος υγειονομικής του περίθαλψης, μεσολάβησε για συμφωνίες εκκένωσης κρισίμως τραυματισμένων ανθρώπων. Μέχρι τον Μάρτιο του 2025, πάνω από 7.000 ασθενείς είχαν φύγει από τη Γάζα για ιατρική περίθαλψη, ενώ τουλάχιστον 11.000 άλλοι εξακολουθούσαν να περιμένουν την αποχώρησή τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Οι εκτοπισθέντες μεταφέρθηκαν σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Κατάρ και η Τουρκία.

Δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 100.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της περιοχής. Το σύστημα υγείας, το οποίο έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς κατά τη διάρκεια του πολέμου, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Μέχρι τον Μάρτιο του 2025, μόλις 21 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας παρέμεναν μερικώς λειτουργικά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.