Ο φυλακισμένος δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς, και ο πρώην αμερικανός πεζοναύτης, Πολ Γουίλαν, ήταν μεταξύ των 26 κρατούμενων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, τη Νορβηγία και τη Λευκορωσία που απελευθερώθηκαν σήμερα σε μια μεγάλη ανταλλαγή μεταξύ Ανατολής-Δύσης, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι 10 κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικοι, μεταφέρθηκαν στη Ρωσία, 13 στη Γερμανία και τρεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ανακοινώσει ότι συντονίζουν μια εκτεταμένη ανταλλαγή κρατουμένων, εν μέσω ενδείξεων για μια μεγάλη ανταλλαγή μεταξύ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από τη μία πλευρά και των δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας, από την άλλη.

«Η οργάνωσή μας έχει αναλάβει σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο σε αυτή την επιχείρηση ανταλλαγής, η οποία είναι η πιο ολοκληρωμένη της τελευταίας περιόδου», αναφέρει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) στην ανακοίνωσή της.

Ο ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων «Flightradar24» έδειξε ότι ένα ειδικό, ρωσικό κυβερνητικό αεροσκάφος, που χρησιμοποιήθηκε για μια προηγούμενη ανταλλαγή κρατουμένων με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, είχε πετάξει από τη Μόσχα προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ο οποίος συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία, προτού επιστρέψει στη ρωσική πρωτεύουσα.

Πλάνα του πρακτορείου Reuters έδειχναν ένα ρωσικό κυβερνητικό αεροσκάφος στο έδαφος της τουρκικής πρωτεύουσας, Άγκυρας.

Ο Πολ Γουίλαν και ο Βλαντίμιρ Καρά – Μουρζά, ένας Ρωσοβρετανός αντιφρονών, και οι δύο φυλακισμένοι στη Ρωσία, είχαν ξαφνικά εξαφανιστεί από το προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους. Τουλάχιστον επτά Ρώσοι αντιφρονούντες είχαν μετακινηθεί απροσδόκητα από τις φυλακές τους.

Ο δικηγόρος του Αλεξάντρ Βίνικ, ενός Ρώσου που κρατείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρνήθηκε χθες να επιβεβαιώσει το πού βρίσκεται ο πελάτης του στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «RIA», «έως ότου λάβει χώρα η ανταλλαγή».

Το «RIA» μετέδωσε επίσης ότι τέσσερις Ρώσοι, φυλακισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, «εξαφανίσθηκαν» από τη βάση δεδομένων για τους φυλακισμένους, την οποία χρησιμοποιεί το Ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, μιλούσε για τους Αλεξάντρ Βίνικ, Μαξίμ Μάρτσενκο, Βαντίμ Κανοσιόνοκ και Βλάντισλαβ Κλιούσιν.

Μεταξύ των διαφωνούντων με την κυβέρνηση της Ρωσίας, οι υποστηρικτές των οποίων είχαν αναφέρει ότι μετακινήθηκαν ξαφνικά τις τελευταίες μέρες, συμπεριλαμβάνονται ο πολιτικός της αντιπολίτευσης, Ιλιά Γιάσιν, ο ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ολέγκ Ορλόφ και ο Ντανιήλ Κρινάρι, ο οποίος καταδικάστηκε για μυστική συνεργασία με ξένες κυβερνήσεις.

Στη Δύση οι διαφωνούντες θεωρούνται από τις κυβερνήσεις και τους ακτιβιστές ως αδίκως φυλακισμένοι, πολιτικοί κρατούμενοι. Όλοι έχουν, για διαφορετικούς λόγους, χαρακτηριστεί από τη Μόσχα ως επικίνδυνοι εξτρεμιστές.

Μεταξύ αυτών που η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θέλει είναι ο Βαντίμ Κράσικοφ, ένας Ρώσος που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Γερμανία για τη δολοφονία ενός αυτοεξόριστου Τσετσένο-Γεωργιανού αντιφρονούντα σε ένα πάρκο του Βερολίνου.

Σλοβένικο δικαστήριο καταδίκασε χθες δύο Ρώσους σε ποινή φυλάκισης για κατασκοπεία και χρήση πλαστών ταυτοτήτων και δήλωσε ότι θα απελαθούν, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «STA», μια κίνηση που σύμφωνα με σλοβενικό τηλεοπτικό κανάλι αποτελεί μέρος της ευρύτερης ανταλλαγής. Το «Reuters» δεν μπόρεσε να το επιβεβαιώσει.

Κρεμλίνο: «Ας μείνουν μακριά οι εχθροί μας που έφυγαν από τη Ρωσία»

Το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας την ανταλλαγή κρατουμένων με τη Δύση, η οποία έγινε σήμερα, δήλωσε ότι ελπίζει πως όσοι έφυγαν από τις ρωσικές φυλακές, τους οποίους χαρακτήρισε ως «εχθρούς», θα μείνουν μακριά, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «RIA».

Ακόμα, το πρακτορείο «TASS» επικαλέσθηκε τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, που είπε ότι θα προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις αργότερα σήμερα.

«Πιστεύω ότι όλοι οι εχθροί μας πρέπει να μείνουν εκεί (στο εξωτερικό) και όλοι εκείνοι που δεν είναι εχθροί μας πρέπει να επιστρέψουν. Αυτή είναι η άποψή μου», δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το TASS.

Πηγή: ΑΠΕ