Με την αυλαία των φορολογικών δηλώσεων να πέφτει σήμερα τα μεσάνυχτα (2/8) περίπου 70.000 φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν ή να διορθώσουν τη δήλωσή τους για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με την πληρωμή προστίμων.

Σήμερα Παρασκευή (2/8) εκπνέει η προθεσμία για:

-Πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα. Η δεύτερη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Αυγούστου 2024.

-Εφάπαξ εξόφληση του εκκαθαριστικού για τους φορολογούμενους που θέλουν να κερδίσουν έκπτωση φόρου 3%.

Όπως δείχνει η εκκαθάριση 6.357.967 δηλώσεων:

-Πάνω από ένας στους τρεις φορολογούμενους ή 2,2 εκατ. φυσικά πρόσωπα πληρώνουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2023 με τον φόρο που έχει βεβαιωθεί να αγγίζει τα 4,3 δισ. ευρώ έναντι 3,8 δισ. ευρώ πέρυσι. Τα πρόσθετα έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ τα οποία βεβαιώθηκαν φέτος με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων συνδέονται με την αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων αλλά και με το νέο τεκμαρτό σύστημα υπολογισμού του ελάχιστου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επαγγελματίες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντιδρούν για το τεκμαρτό εισόδημα και τα αυξημένα ποσά φόρου που καλούνται να πληρώσουν, αλλά δεν αμφισβητούν το τεκμήριο. Σε σύνολο 658.069 ελεύθερων επαγγελματιών που είχαν υποβάλει δήλωση έως και χθες, στα τεκμήρια πιάστηκαν 367.619 και από αυτούς 3.471 είχαν εκφράσει πρόθεση αμφισβήτησης, χωρίς όμως να έχουν πατήσει και το κουμπί της αποδοχής διενέργειας ελέγχου, προκειμένου να οριστικοποιήσουν την αμφισβήτηση.

Για το 19,45% ή για 1.236.624 δηλώσεις το αποτέλεσμα είναι πιστωτικό με το συνολικό ύψος της επιστροφής φόρου να ανέρχεται σε 441,76 εκατ. ευρώ ή 357 ευρώ κατά μέσο όρο.

Για το 45,9% ή για 2.918.307 φορολογικές δηλώσεις το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό.

Πρόστιμα

Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους είναι πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ. Το πρόστιμο γλιτώνουν όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα αρχική και τροποποιητική φορολογική δήλωση και ο φόρος που θα προκύψει δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Επίσης, δεν επιβάλλεται πρόστιμο και σε περίπτωση που με την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν επέρχεται αλλαγή στο ύψος της φορολογητέας ύλης (π.χ. διορθώνεται κάποιο λάθος στα στοιχεία ταυτότητας του φορολογούμενου ή στα στοιχεία των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του φορολογούμενου).