Ο πόνος στη μέση αποτελεί ένα συνηθισμένο πρόβλημα που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η ανακούφιση είναι συνήθως προσωρινή και οι υποτροπές είναι συχνές.

Ωστόσο, νέα έρευνα από την Αυστραλία διαπίστωσε πως μια απλή καθημερινή άσκηση και συγκεκριμένα το περπάτημα μπορεί να κάνει θαύματα για την αντιμετώπιση των πόνων.

Η έρευνα, που διεξήχθη από τον καθηγητή φυσικοθεραπείας Mark Hancock στο Πανεπιστήμιο Macquarie του Σίδνεϊ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet, έδειξε ότι οι άνθρωποι που ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα περπατήματος μετά την ανάρρωση από πόνο στη μέση είχαν σημαντικά λιγότερες υποτροπές συγκριτικά με εκείνους που δεν περπατούσαν.

Σύμφωνα με τον Hancock, το περπάτημα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό απαλών κινήσεων ταλάντωσης, που βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών, ανακουφίζοντας από την πίεση. Επιπλέον απελευθερώνει ενδορφίνες, που βελτιώνει την αίσθηση ευεξίας. «Δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί το περπάτημα είναι τόσο ευεργετικό για την πρόληψη του πόνου στη μέση, αλλά πιθανότατα είναι ένας συνδυασμός των παραπάνω», είπε ο Hancock σύμφωνα με το Health Day.

Η έρευνα

Στην έρευνα συμμετείχαν 701 ενήλικες που είχαν πρόσφατα αναρρώσει από ένα επεισόδιο πόνου στη μέση. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με τη μία να ακολουθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα περπατήματος.

Η ομάδα που περπατούσε είχε λιγότερα επεισόδια πόνου και μεγαλύτερη μέση περίοδο μέχρι κάποια υποτροπή, με διάμεσο διάστημα 208 ημερών, έναντι των 112 ημερών της άλλης ομάδας ελέγχου.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Natasha Pocovi, δήλωσε ότι τα οφέλη του περπατήματος δεν περιορίστηκαν μόνο στην εξάλειψη του πόνου. «Όχι μόνο βελτίωσε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, αλλά μείωσε την ανάγκη τους για ιατρική υποστήριξη και τον χρόνο που χρειάζονταν να απέχουν από την εργασία τους κατά περίπου στο ήμισυ», είπε η Pocovi, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Macquarie.

Απλό αλλά ευεργετικό

Το πρόγραμμα περπατήματος είναι απλό και οικονομικό, σε αντίθεση με τα ειδικά προγράμματα άσκησης που απαιτούν κλινική επίβλεψη και ακριβό εξοπλισμό, καθιστώντας το πιο προσιτό για το ευρύ κοινό.

«Οι ασκήσεις που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο μελετών στο παρελθόν για την πρόληψη του πόνου στη μέση χρειάζονται στενή κλινική επίβλεψη και ακριβό εξοπλισμό, καθιστώντας τες λιγότερο προσβάσιμες για την πλειοψηφία των ασθενών», εξήγησε η Pocovi.

Επιπλέον, το περπάτημα παρέχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, «όπως τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, την αύξηση της οστικής πυκνότητας, τη διατήρηση του υγιούς βάρους και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας», πρόσθεσε ο Hancock.

Είναι μια προσιτή λύση για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, τόπου ή κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, και αξίζει να την εντάξουμε με κάθε τρόπο στην καθημερινότητά μας.