Εδώ και δύο χρόνια μία ανάσα δροσιάς και πολιτισμού αναβιώνει στην πλατεία Αγίου Ανδρέα στα Πατήσια φέροντας ένα γνωστό όνομα για τους παλαιότερους και ένα νέο διαμάντι για τους νεότερους σινεφίλ. Το όνομά του; Cine Athenee.

Σε μία μικρή, κρυμμένη πλατεία κάτω από την Πατησίων, σε μια γειτονιά που θυμίζει εκείνες τις παλιές που βλέπουμε στις ελληνικές ταινίες, ο θερινός κινηματογράφος Athenee ανοίγει τις πόρτες του για να καλωσορίσει τους σινεφίλ της Αθήνας. Όχι μακριά από τον ιστορικό κινηματογράφο Studio και με νονό τη New Star, που εδώ και δύο χρόνια έχει αναλάβει το πρόγραμμα του, εξασφαλίζει στο σινεφίλ κοινό της Αθήνας κάθε εβδομάδα μία νέα επανέκδοση εξαιρετικών ταινιών σε υψηλή ποιότητα εικόνας και ήχου.

Με ένα ντόμινο ταινιών στην πρώτη και τη δεύτερη προβολή οι θεατές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σπάνια διαμάντια του παγκόσμιου κινηματογράφου, που δύσκολα θα μπορέσουν να βρουν μαζί συγκεντρωμένα.

Με μια τολμηρή, δυναμική κίνηση από τον Μάιο με την προβολή της υπέρ-σπάνιας πρώτης ταινίας «Crocodile» του Kim Ki-Duk, το Athenee προϊδέασε τους θεατές για το χαρακτήρα του. Το κοινό, πλήρως ανταποκρινόμενο γέμισε ουκ ολίγες φορές τα καθίσματα και τις κούνιες (και ναι έχει και κούνιες) του απολαμβάνοντας στον καταπράσινο κινηματογράφο ταινίες όπως:

Και ο Αύγουστος ξεκινάει, όχι απλά δυναμικά, αλλά με μία επανέκδοση που συγκλονίζει: «Η Θυσία», το κύκνειο άσμα του Αντρέι Ταρκόφσκι, η ταινία που πρώτη μιλάει για τον Γ’ παγκόσμιο πόλεμο, η ταινία ορόσημο για όποιον θέλει να ονομάζεται σινεφίλ. Μία ανάγνωση πάνω στη ζωή και τον θάνατο, τις αξίες, τη θρησκεία και τις ανθρώπινες σχέσεις. Και για το πόσες «θυσίες» μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να εξιλεωθούμε την ύστατη στιγμή μας.

Οι ταινίες που θα απολαύσουν στην οθόνη του Athenee, μέχρι το τέλος του Οκτώβρη:

Η Θυσία του Αντρέι Ταρκόφσκι
Η Πύλη της κολάσεως του Τεϊνοσούκε Κινουγκάσα
Θαύμα στο Μιλάνο του Βιτόριο Ντε Σίκα
Σταυρωμένοι εραστές του Κέντζι Μιζογκούτσι
Άνοιξε τα μάτια του Αλεχάντρο Αμεναμπάρ
Fires on the plain του Κον Ιτσικάουα
Cure του Κιγιόσι Κουροσάουα
Οι στρατιώτες της Σαλαμίνας του Νταβίντ Τρουέμπα
Rainy dog του Τακάσι Μίκε
Τα 13 Τριαντάφυλλα του Εμίλιο Μαρτίνεζ Λαζάρο
Η Εκδίκηση ενός ηθοποιού του Κον Ιτσικάουα
Lightning του Μίκιο Ναρούζε
Μεγάλος αδερφός μικρή αδερφή του Μίκιο Ναρούζε
Κυματιστά σύννεφα του Γιασουχίρο Όζου
Και βέβαια δεν θα λείψουν και τα αφιερώματα στον Ιαπωνικό, Ιταλικό, Ισπανικό και Κορεάτικο κινηματογράφο!