Ως μηχανολόγος μηχανικός με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Πατρών αυτοσυστήνεται ο Κώστας Λακαφώσης πραγματογνώμονας συγγενών θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών στην προσωπική του ιστοσελίδα. Το όνομά του έχει προκαλέσει θόρυβο εκ νέου τις τελευταίες ημέρες, καθώς η συζήτηση περί της περίφημης «πυρόσφαιρας» που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των τρένων, το «εύφλεκτο υγρό» που την προκάλεσε και το ενδεχόμενο «παράνομου φορτίου» έχει αναζωπυρωθεί.
Ο Κώστας Λακαφώσης δηλώνει ακόμα «λάτρης του φωτορεπορτάζ και των ντοκιμαντέρ» αλλά και «ερασιτέχνης αθλητής». Οι ιδιότητές του όμως δεν σταματούν εκεί. Είναι ακόμα «(συνταξιούχος) οδηγός αγώνων και ράλι, ερασιτέχνης αναβάτης μοτοσικλέτας Enduro, περιστασιακός οδηγός ορεινής ποδηλασίας, ενεργός αθλητής στη σκοποβολή με πιστόλι και μέτριος πιλότος ελικοπτέρου ραδιοελέγχου».
Μάλιστα τελευταία «έχει ξαναρχίσει την καριέρα του στον στίβο, προσπαθώντας να καταρρίψει το σχολικό του ρεκόρ στα 800/1.500 μέτρα, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να μάθει την ιαπωνική τέχνη του να πέφτεις επτά φορές και να σηκώνεσαι οκτώ».
Η τηλεοπτική του παρουσία
Σύμφωνα με το βιογραφικό του ο Κώστας Λακαφώσης έχει εργαστεί στα περιοδικά «4 Τροχοί», «Πτήση» και «Επιστήμη και Τεχνολογία». Η πρώτη επαφή ευρύτερου κοινού με τον Κώστα Λακαφώση έγινε πάντως μέσω του Alpha TV, όταν ο μηχανολόγος περιέγραφε αγώνες Formula 1.
Αργότερα ο νεαρός ακόμα Κώστας Λακαφώσης εμφανιζόταν ως «επίστημονικός συνεργάτης» στην εκπομπή «Αποδείξεις» του ΑΝΤ1. Το 2007 για παράδειγμα ο κ. Λακαφώσης παρουσιάζει σε εκπομπή τον τρόπο με τον οποίο κινητά – της τότε εποχής – υποκλέπτουν εικόνες.
Από το 26:08 του βίντεο και έπειτα:
Οι πολιτικές του θέσεις
Αναφερόμενος στα ντοκιμαντέρ που γυρίζει, δηλώνει πως «μισεί τις ταμπέλες», πως δεν υπήρξε «ποτέ αριστερός ή δεξιός» αλλά και πως θεωρεί τον όρο «πολιτικά ορθός», προσβολή. «Τη μια μέρα μπορεί να γυρίζει ένα ρεπορτάζ για τους άστεγους ή τους Αφρικανούς πρόσφυγες στην Αθήνα και την επόμενη να παρακολουθεί την εκπαίδευση μιας επίλεκτης ομάδας ειδικών δυνάμεων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις πιθανές ερμηνείες αυτών των διαφορετικών επιλογών. Η δουλειά του έχει να κάνει με την καταγραφή των πάντων, μένοντας ταυτόχρονα μακριά από κάθε είδους “πολιτικό ακτιβισμό”».
Η επίθεση από τον Νίκο Πλακιά
Η εμπλοκή του στη διερεύνηση της υπόθεσης του δυστυχήματος των Τεμπών, έκαναν πολλούς, μεταξύ των οποίων και τον Νίκο Πλακιά πατέρα 2 κοριτσιών και θείο ακόμα ενός που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη να αμφισβητήσει την ιδιότητα του Κώστα Λακαφώση ως μηχανικού.
Μάλιστα, ο Νίκος Πλακιάς κάλεσε τη δικαιοσύνη να παρέμβει για «αντιποίηση επαγγέλματος». «Ένας τεχνικός σύμβουλος, ο “εθνικός μας πραγματογνώμονας” δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα του μηχανικού και ο κόσμος μέχρι σήμερα θεωρούσε ότι είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Χ ο Νίκος Πλακιάς για τον Κώστα Λακαφώση.
Γιατί δεν γράφτηκε ποτέ στο ΤΣΜΕΔΕ
Ο Κώστας Λακαφώσης ανέφερε πως δεν έχει γραφτεί ποτέ στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και στο Ταμείο των Μηχανικών, όχι όμως επειδή δεν έχει τη συγκεκριμένη ιδιότητα αλλά για να μην πληρώνει τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές. Αντ’ αυτού πληρώνει εισφορά στον ΕΔΟΕΑΠ, το ταμείο των δημοσιογράφων.
Σε συνέντευξή του στον ρ/σ Status ανέφερε συγκεκριμένα: «Όσοι μηχανικοί πλήρωσαν εκείνα τα χρόνια, τα έχασαν τα λεφτά. Δεν είμαι ο μόνος. Οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου που γνωρίζω δεν έχουν γραφτεί στο ΤΣΜΕΔΕ, δεν άσκησαν ελεύθερο επάγγελμα».
Σε ό,τι αφορά την ανάρτηση Πλακιά, ο Κώστας Λακαφώσης ανέφερε πως «δεν θα ανοίξω μέτωπο με τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών», ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει πόρισμα Λακαφώση» και πως το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ «δεν βασίστηκε στη δική μου δουλειά».
Απαντώντας σε όσους τον επικρίνουν ότι αλλάζει στάση σχετικά με το «παράνομο φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας», ο Κώστας Λακαφώσης ανέφερε πως «Δεν μαζεύω τίποτα, δεν θα βάλουν λόγια στο στόμα μου».