Ο κύβος ερρίφθη για τον νέο επίτροπο της Ελλάδας στην Κομισιόν. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες του newsbeast.

Η απόφαση για τη «μετακόμιση» του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στις Βρυξέλλες «κλείδωσε» στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι δυο άνδρες στη δεξίωση που παρέθεσε πριν από λίγες ημέρες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας και οι λεπτομέρειες οριστικοποιήθηκαν σε συνάντηση των δύο ανδρών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πώς κατέληξε στον Τζιτζικώστα

Ο νέος επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ έχει όλα τα προσόντα που απαιτούνται για αυτή τη θέση. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, τα εχέγγυα για να πετύχει στην αποστολή του που θα διαφέρει πολύ από την προηγούμενη πενταετία, καθώς οι προκλήσεις είναι πολλές και ο ρόλος της Ελλάδας στην Ευρώπη των 27 έχει αναβαθμιστεί.

O Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ένα πρόσωπο με εμπειρία σε θεσμικούς ρόλους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου το 2020 εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Είναι επίσης ένας πολιτικός ο οποίος ηγείται της δεύτερης μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας για περισσότερα από 10 χρόνια έχοντας εκλεγεί με ποσοστά άνω του 50%.

Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τον Απόστολο Τζιτζικώστα και για έναν άλλο λόγο: γιατί αντιπροσωπεύει και αναδεικνύει τη σημασία της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας για την Ευρώπη, ως μια περιοχή με στρατηγική θέση, διασυνδεσιμότητα και γεωπολιτική σημασία τόσο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου.

Θέλοντας μάλιστα να δείξουν τη διαφορά με άλλους πολιτικούς χώρους από την κυβέρνηση τόνιζαν με νόημα ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας της Κεντρικής Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε την περιφέρεια ως όχημα για την πολιτική του ανέλιξη και θα παραιτηθεί από το αξίωμα του περιφερειάρχη σε αντίθεση με άλλους «δείχνοντας» ξεκάθαρα τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, ο οποίος δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από δήμαρχος αν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τα «υποψήφια» χαρτοφυλάκια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χθες ότι στο τέλος του μήνα θα γνωρίζουμε το χαρτοφυλάκιο που θα δοθεί στην Ελλάδα, κάτι που είναι αποκλειστικό προνόμια της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν ότι επιθυμούν ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο θα αντανακλά και τη σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αλλά και τον ιδιαίτερο, γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο που η χώρα μας έχει στα ευρύτερα Βαλκάνια, στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Και αυτά τα χαρακτηριστικά «φωτογραφίζουν» ως πιο πιθανό το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών, ενώ στη wish list της κυβέρνησης είναι και αυτά της Άμυνας, της Ανταγωνιστικότητας και της Διεύρυνσης.

Οι πιθανοί διάδοχοι

Η περιφερειακή ομάδα της «Αλληλεγγύης» που ασκεί τη διοίκηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα κληθεί να εκλέξει τον διάδοχο του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Μέχρι την εκλογή νέου/ας, θα τον αντικαταστήσει η αναπληρώτρια περιφερειάρχης, Αθηνά Αηδονά.

Η κα Αηδονά όπως και ο Κώστας Γιούτικας, αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο Πάρις Μπίλιας, αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Υποδομών Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και η περιφερειακή σύμβουλος και Ολυμπιονίκης, Βούλα Πατουλίδου, καθώς και η επίσης περιφερειακή σύμβουλος, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, θεωρούνται οι επικρατέστεροι.